- Macron va vizita Washingtonul pentru a discuta despre interesele comune în contextul războiului din Ucraina.
- În timp ce Trump a cerut 500 de miliarde de dolari în minerale rare de la Ucraina, președintele Zelenski a respins oferta ca fiind „neserioasă”.
- Președintele francez Emmanuel Macron intenționează să îi transmită lui Donald Trump că nu poate fi slab în fața lui Vladimir Putin.
UPDATE ORA 21:00 – Premierul irlandez reafirmă sprijinul Irlandei pentru Ucraina
Irlanda și-a reafirmat „sprijinul ferm pentru Ucraina și poporul său”, a declarat premierul irlandez Micheal Martin în urma unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Martin urmează să participe săptămâna viitoare la un summit care marchează a treia aniversare a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Advertisment
Taoiseach a declarat: „Am avut o întâlnire călduroasă cu președintele Zelenski, unde am reafirmat încă o dată sprijinul ferm al Irlandei pentru Ucraina și poporul său. Am discutat despre modul în care, împreună cu UE, putem promova o pace justă, durabilă și sustenabilă în Ucraina. De asemenea, am profitat de ocazie pentru a-mi oferi sprijinul pentru accelerarea aderării Ucrainei la UE și pentru a declara sprijinul financiar continuu al Irlandei pentru Ucraina. Aștept cu nerăbdare să mă alătur online cu alți lideri la summitul președintelui Zelenski pentru a discuta în continuare acest lucru săptămâna viitoare.”
UPDATE ORA 19:00 – Rusia a început războiul din Ucraina, recunoaște Trump
Donald Trump a recunoscut că Rusia a început războiul din Ucraina. Președintele american a declarat pentru Fox News: „Rusia a atacat, dar nu a existat niciun motiv pentru ei să atace. „Nu a existat niciun motiv pentru care ar fi trebuit să atace, toată chestia asta a durat ani de zile… Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată.”
Recomandări
La începutul acestei săptămâni, Trump a învinuit Ucraina pentru războiul de aproape trei ani.
UPDATE ORA 18:00 – Trump: Ucraina nu are cărți cu care să joace
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Ucraina nu are cărți de jucat, în timp ce presează Kievul să semneze un acord critic privind mineralele, în timp ce Washingtonul urmărește discuțiile privind încetarea războiului Rusiei în Ucraina.
Vorbind la Fox News, președintele Trump a declarat: „Îl urmăresc de ani de zile și îl văd cum negociază fără cărți. El nu are cărți. Și te-ai săturat de asta. Pur și simplu te saturi de asta. Și m-am săturat”.
Trump a adăugat: „A fost la o întâlnire timp de trei ani și nu s-a făcut nimic. Deci, nu cred că este foarte important să participe la reuniuni, ca să fiu sincer cu voi. El face foarte greu să încheiem înțelegeri”.
UPDATE ORA 17:00 – Rusia revendică controlul asupra a trei sate din estul Ucrainei
Rusia susține că forțele sale au preluat controlul asupra a trei sate din regiunea Donețk din estul Ucrainei.
Ministerul Apărării a afirmat că Nadiivka, Novosilka și Novoocheretuvate au fost cucerite, însă Moscova a fost anterior prematură în astfel de afirmații. Chiar dacă se angajează în discuții cu Statele Unite pentru a pune capăt războiului, Rusia continuă să obțină câștiguri lente, dar constante în Donețk, o regiune puternic urbană și industrială, ale cărei părți au fost controlate de proxeneți ruși din 2014.
UPDATE ORA 16:00 – Rusia ar putea acorda 300 de miliarde de dolari în active înghețate în cadrul acordului privind Ucraina
Rusia ar putea fi de acord să utilizeze 300 de miliarde de dolari din activele suverane înghețate în Europa pentru reconstrucția Ucrainei, dar va insista ca o parte din bani să fie cheltuiți pe o cincime din țară controlată de forțele Moscovei, au declarat trei surse pentru Reuters.
După ce Vladimir Putin a invadat Ucraina în 2022, SUA și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și ministerul de finanțe al Rusiei, blocând între 300 și 350 de miliarde de dolari din activele suverane rusești – în principal obligațiuni guvernamentale europene, americane și britanice deținute într-un depozit european de valori mobiliare.
UPDATE ORA 15:00 – Peste 130 de ONG-uri ucrainene afirmă că alegerile sunt „imposibile” în timpul războiului
„Legitimitatea guvernului ucrainean este prerogativa exclusivă a poporului ucrainean”, se arată în declarația ONG-urilor ucrainene.
Vestea vine după ce președintele american Donald Trump l-a denunțat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „dictator” și a criticat țara pentru că nu a organizat alegeri sub loviturile zilnice ale Rusiei și cu o cincime din teritoriul său ocupat.
UPDATE ORA 14:00 – Kremlinul neagă că ar fi cerut o reducere a NATO la est în cadrul discuțiilor cu SUA
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut la 21 februarie că Rusia nu a cerut SUA să retragă trupele de pe flancul estic al NATO în timpul discuțiilor din Arabia Saudită.
Purtătorul de cuvânt a făcut această afirmație ca reacție la un articol din Financial Times care susținea că, în timpul discuțiilor de la Riad din 18 februarie, delegații ruși au cerut retragerea NATO ca o condiție pentru „normalizarea relațiilor”.
„Nu, acest lucru nu este adevărat”, a declarat Peskov jurnaliștilor atunci când a fost întrebat despre afirmații, a relatat agenția nouă de stat TASS.
„Poziția noastră cu privire la extinderea infrastructurii militare a NATO pe mai multe valuri către frontierele noastre este un motiv de îngrijorare pentru noi. Această poziție este bine cunoscută; nu este un secret pentru nimeni”, a adăugat Peskov.
UPDATE ORA 13:00 – Suedia suspectează sabotaj după deteriorarea unui nou cablu submarin
Autoritățile suedeze au lansat o anchetă de sabotaj după ce un cablu submarin de telecomunicații a fost deteriorat în Marea Baltică, a relatat ziarul suedez Goteborgs-Posten pe 21 februarie.
Vestea vine după o serie de cazuri de infrastructură submarină deteriorată în regiune, unii oficiali făcând legătura între incidente și atacurile hibride și „flota fantomă” a Rusiei.
Cablul de fibră optică care circulă între Finlanda și Germania a fost deteriorat în apropierea insulei Gotland din zona economică exclusivă suedeză, a declarat paza de coastă a Suediei.
UPDATE ORA 12:00 – Rusia vrea să declare „victoria” asupra Ucrainei pe 24 februarie, susțin informațiile ucrainene
Rusia își instruiește propagandiștii să declare „victoria” în războiul „împotriva Ucrainei și NATO” la 24 februarie, a treia aniversare a invaziei sale la scară largă, au susținut serviciile de informații militare ucrainene (HUR).
După ce Rusia nu a reușit să cucerească Ucraina în câteva zile în 2022 și a suferit mai multe înfrângeri în 2022, Kremlinul a început să promoveze afirmația falsă că Rusia este în război cu NATO. Partenerii occidentali au furnizat arme Ucrainei încă de la începutul războiului total, dar nu au trimis niciodată trupe în Ucraina, temându-se de o escaladare.
Potrivit agenției de informații, Rusia urmărește să semene disperare în rândul ucrainenilor, să destabilizeze situația din țară și să discrediteze Ucraina în rândul aliaților săi. Serviciile de informații ruse intenționează să răspândească ideea că „Ucraina a fost trădată” de Occident și de SUA, susține HUR.
UPDATE ORA 11:00 – Marea Britanie și Norvegia discută un pact de apărare în Arctica din cauza amenințării rusești
La 20 februarie, Regatul Unit și Norvegia au lansat discuțiile privind un pact major de apărare pentru a descuraja o eventuală agresiune rusă în regiunea arctică.
Acordul, menit să consolideze forțele armate britanice și norvegiene, aprofundând în același timp cooperarea industrială, vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și NATO și al preocupărilor legate de angajamentul SUA față de securitatea Europei.
„În condițiile în care Rusia continuă să militarizeze Nordul Înalt și Arctica, acest nou acord va spori securitatea pentru Regatul Unit, Norvegia și aliații noștri din NATO, consolidând apărarea pe flancul nordic al NATO”, a declarat guvernul britanic.
UPDATE ORA 10:00 – Ucraina lansează un model mai rapid de furnizare de drone pentru armată
Agenția ucraineană de achiziții în domeniul apărării lansează un nou model de aprovizionare pentru livrarea de drone pe linia frontului în câteva săptămâni și nu în câteva luni, a anunțat ministrul apărării Rustem Umerov la 20 februarie.
Kievul a sporit producția internă de drone în ultimul an. Diferite drone aeriene, navale și terestre au fost dezvoltate și adesea utilizate cu succes pentru recunoaștere, luptă și alte sarcini de-a lungul întregului conflict cu Rusia.
Conform noului model, unitățile militare vor putea alege sistemele fără pilot cele mai potrivite pentru nevoile lor. Sistemul urmărește, de asemenea, să sprijine producătorii prin comenzi în avans, permițându-le să își planifice creșterea producției.
UPDATE ORA 9:00 – Rusia a pierdut 864.860 de soldați în Ucraina de la 24 februarie 2022
Rusia a pierdut 864.860 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 21 februarie.
Acest număr include 1.280 de pierderi suferite de forțele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10.146 de tancuri, 23.462 de vehicule blindate de luptă, 38.104 vehicule și rezervoare de combustibil, 23.462 de sisteme de artilerie, 1.295 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.080 de sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 331 de elicoptere, 26.156 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
UPDATE ORA 8:00 – Europa are nevoie de un „plan masiv de apărare”, SUA „nu pot fi slabe” în fața lui Putin, afirmă Macron
Europa are nevoie de un „plan masiv de apărare” pentru a face față amenințării tot mai mari din partea Rusiei, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-o amplă transmisiune live pe rețelele de socializare la 20 februarie.
Remarcile lui Macron vin înaintea vizitei sale planificate la Washington, unde președintele francez urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu președintele american Donald Trump pentru a discuta despre negocierile de pace din Ucraina.
„Îi voi spune lui Trump ‘Nu poți fi slab cu președintele Putin. Nu ești așa, nu este marca ta, nu este în interesul tău’”, a declarat Macron pe 20 februarie.
UPDATE ORA 7:00 – China sprijină „consensul” SUA-Rusia privind războiul din Ucraina
China sprijină „consensul recent” la care au ajuns oficialii americani și ruși cu privire la războiul din Ucraina, a declarat Ministerul chinez de Externe într-o declarație publicată la 21 februarie.
Declarația a fost făcută la câteva zile după ce o delegație americană s-a întâlnit cu oficiali ruși la nivel înalt în Arabia Saudită, la 18 februarie, pentru a discuta despre încheierea războiului împotriva Ucrainei – fără participarea Ucrainei însăși.
„China sprijină toate eforturile angajate în favoarea păcii, inclusiv consensul recent la care au ajuns Statele Unite și Rusia, și speră că toate părțile implicate pot găsi o soluție durabilă și de durată care să ia în considerare preocupările fiecăreia”, se arată în declarația ministerului.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Președintele francez Emmanuel Macron spune că intenționează să îi spună lui Donald Trump săptămâna viitoare că nu își poate permite să fie slab în fața lui Vladimir Putin.
Macron urmează să viziteze Washingtonul luni, unde spune că va încerca să îl convingă pe Trump că interesul său „este același cu al nostru”. „Îi voi spune: Nu poți fi slab în fața președintelui Putin. Nu ești așa, nu este marca ta, nu este în interesul tău”.
Vorbind în timpul unei ședințe de informare la Casa Albă, consilierul pentru securitate națională, Waltz, a declarat că „o parte din retorica” venită de la Kiev și „insultele la adresa lui Trump sunt inacceptabile”. Aceasta a venit după ce Trump a declarat că dorește 500 de miliarde de dolari în minerale de pământuri rare de la Kiev, ca răsplată pentru sprijinul militar acordat de Washington Ucrainei de la invazia Rusiei în februarie 2022.
Dar Zelenski a declarat că oferta „nu este serioasă” și că nu oferă nicio garanție de securitate specifică în schimbul resurselor râvnite, inclusiv litiu și titan. El a declarat că SUA a furnizat țării sale arme în valoare de 67 de miliarde de dolari și sprijin bugetar direct în valoare de 31,5 miliarde de dolari pe parcursul războiului de aproape trei ani cu Rusia.