• Zelenski a declarat că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum doi ani.
  • Forțele rusești vor încerca să desfășoare o nouă ofensivă în Ucraina la sfârșitul lunii mai sau în vară, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
  • Aproximativ 20 de lideri europeni se vor reuni luni la Paris pentru a-i transmite președintelui rus Vladimir Putin un mesaj de hotărâre europeană privind Ucraina.

UPDATE ORA 22.00- 3 morți după ce o dronă a lovit o mașină civilă în regiunea Belgorod, a spus guvernatorul

Cel puțin trei persoane au murit și alte trei au fost rănite după ce o lovitură cu dronă a lovit o mașină cu civili în satul Pochaevo, în regiunea Belgorod din Rusia, a declarat luni guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov.

Gladkov a dat vina pe forțele armate ucrainene de grevă.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

Gladkov a spus într-o postare pe Telegram că oamenii din mașină în momentul grevei erau muncitori locali în construcții.

Trei bărbați „au murit din cauza rănilor în urma exploziei” în urma grevei, iar alte trei persoane au fost spitalizate cu răni de schije, a spus el.

Luni mai devreme, satul Novaya Tavolzhanka din regiunea Belgorod „a intrat sub focul de mortar din partea forțelor armate ucrainene”, a spus Gladkov.

Doi copii de 10 și 11 ani au fost răniți și duși la spitalul local, potrivit Gladkov.

CNN nu poate verifica în mod independent victimele.

UPDATE ORA 21.00- Zelensky spune că Rusia „trebuie să sufere înfrângerea cheie” în Crimeea

Președintele Ucrainei a menționat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 drept începutul agresiunii Moscovei împotriva Kievului.

Marcand luni Ziua Rezistenței la Ocuparea Crimeei și Sevastopolului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ziua în care Rusia a ocupat peninsula acum 10 ani a fost ziua în care „a fost determinată soarta viitoare a securității internaționale și a relațiilor internaționale”.

UPDATE ORA 20.00- Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de a adera la NATO

Parlamentul Ungariei a aprobat luni cererea Suediei de a adera la NATO, depășind ultimul obstacol pentru ca țara să devină al 32-lea membru al alianței militare conduse de SUA.

Votul a fost trecut cu 188 de membri ai parlamentului pentru și șase împotrivă. În total, au votat 194 de membri. Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat luni că este sigur că Suedia va fi „un aliat puternic și de încredere” de care va beneficia alianța NATO.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a sărbătorit votul.

 "Astăzi este o zi istorică. Parlamentele tuturor statelor membre NATO au votat acum în favoarea aderării Suediei la NATO. Suedia este pregătită să-și asume responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică", a spus Kristersson într-o postare pe social media.

Suedia a solicitat să devină membră NATO în mai 2022, după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat votul și a spus: „Aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”.

UPDATE ORA 18.00- Parlamentul Ungariei a ratificat cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a aprobat luni cererea Suediei de a adera la NATO, depășind ultimul obstacol pentru ca țara să devină al 32-lea membru al alianței militare conduse de SUA. Votul a fost trecut cu 188 de membri ai parlamentului pentru și șase împotrivă. În total, au votat 194 de membri.

Suedia a solicitat să devină membră NATO în mai 2022, după ce Rusia și-a lansat invazia Ucrainei.

UPDATE ORA 17.00- Ungaria „va aproba aderarea Suediei la NATO”, a spus premierul Viktor Orbán

Ungaria „va aproba aderarea Suediei la NATO”, a declarat luni prim-ministrul Viktor Orbán în parlamentul ungar, citat de Reuters.

El le-a cerut colegilor săi parlamentari să aprobe aderarea, adăugând că aceasta „va consolida securitatea Ungariei”.

Se așteaptă ca Ungaria să voteze cererea de aderare a Suediei la NATO mai târziu luni, în jurul orei 10 a.m. ET.

Câteva detalii: Ungaria este ultimul membru al alianței militare care a aprobat cererea Suediei de a adera la NATO, pe care a făcut-o în mai 2022, după ce Rusia și-a lansat invazia Ucrainei.

UPDATE ORA 15.00 – Forțele ucrainene se retrag din satul Donețk în timp ce Rusia continuă să îndrepte spre vest

Forțele ucrainene s-au retras din satul Lastochkyne din regiunea estică Donețk, au confirmat luni ambele părți, în timp ce forțele ruse intensifică atacurile și continuă să împingă spre vest.

„Unitățile forțelor armate ucrainene s-au retras din satul Lastochkyne pentru a organiza apărarea de-a lungul liniei Orlivka, Tonenke și Berdychi și pentru a împiedica inamicul să avanseze mai spre vest”, a declarat Dmytro Lykhoviy, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de forțe Tavria.
Lastochkyne este situat la aproximativ 5 km nord-vest de Avdiivka, în ceea ce a rămas una dintre cele mai fierbinți zone de pe câmpul de luptă. Rusia și-a ridicat steagul la Avdiivka pe 18 februarie.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a confirmat luni capturarea lui Lastochkyne, potrivit agenţiei de ştiri de stat ruse RIA Novosti.

UPDATE ORA 14.00 – Aliatul lui Navalnîi susține că a fost aproape de a fi eliberat în schimbul de prizonieri înainte de moarte

Reuters relatează că politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a fost aproape de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul morții sale, a declarat luni Maria Pevcikh, un aliat al lui Navalnîi, repetând acuzația ei că președintele Vladimir Putin l-a ucis.

Vorbind pe YouTube, Pevchikh a spus că discuțiile despre schimbul lui Navalnîi și a doi cetățeni americani fără nume cu Vadim Krasikov, un asasin al Serviciului de Securitate FSB rus aflat în închisoare în Germania, erau în faza finală la momentul morții sale.

Navalny, în vârstă de 47 de ani, a murit într-o colonie penală arctică pe 16 februarie. Kremlinul a negat că Rusia ar fi avut vreo implicare în moartea sa. Certificatul de deces al lui Navalnîi spunea că acesta a murit din cauze naturale, potrivit susținătorilor săi.

Pevchikh nu i-a numit pe cei doi cetățeni americani în concurență pentru a fi schimbati împreună cu Navalnîi. Dar SUA au spus că încearcă să-i returneze pe Evan Gershkovich, un reporter pentru Wall Street Journal, și pe Paul Whelan, un fost marin american.

„Alexei Navalnîi ar putea să stea pe acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Aceasta nu este o figură de stil, ar fi putut și ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Pevchikh.

UPDATE ORA 13.00 – Kremlinul a răspuns la o decizie luată de Danemarca de a renunța la investigația cu privire la exploziile conductei Nord Stream 2 din 2022

Kremlinul a răspuns la o decizie luată de Danemarca de a renunța la investigația cu privire la exploziile conductei Nord Stream 2 din 2022, spunând că este „aproape de absurd”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Danemarca a recunoscut că exploziile au fost un act de sabotaj premeditat, dar a decis să nu meargă mai departe cu ancheta, deoarece cazul a implicat aliații apropiați ai Copenhaga.

El a spus că Danemarca a refuzat cererile de a furniza informații despre ancheta sa.

UPDATE ORA 12.00 – Trupele ruse recuceresc satul Lastochkyne de lângă orașul ocupat Avdiivka

Trupele ruse au capturat satul ucrainean Lastochkyne, la aproximativ cinci kilometri nord-vest de Avdiivka, relatează Reuters, citând Ministerul rus al Apărării.

Luni mai devreme, armata ucraineană a declarat că s-a retras din satul Lastochkyne din estul Ucrainei, spunând că această mișcare o va ajuta să stăpânească mai bine înaintarea trupelor rusești spre vest.

„Unitățile forțelor armate ucrainene s-au retras din satul Lastochkyne pentru a organiza apărarea… și pentru a împiedica inamicul să avanseze mai departe în direcția vestică”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Dmytro Lykhoviy la televizor.

UPDATE ORA 11.00 – Autoritățile ucrainene spun că atacurile rusești au ucis 4 persoane

Atacurile rusești asupra Ucrainei au ucis cel puțin patru persoane și au fost rănite șase în ultimele două zile, au declarat autoritățile.

În regiunea de nord-est Sumîi, atacurile aeriene rusești au ucis luni cel puțin două persoane, a anunțat administrația militară locală. Armata rusă a folosit bombe glisante și au fost raportate patru explozii, potrivit administrației.

În sudul Herson, un atac rusesc a ucis două persoane și a rănit unul duminică, potrivit administrației militare a regiunii.

Obuzele rusești au afectat zone rezidențiale, inclusiv trei clădiri cu mai multe etaje și 13 case private, precum și o conductă de gaz și mașini în district, potrivit șeful militar regional Oleksandr Prokudin.

UPDATE ORA 09.00 – Rusia a lansat 14 drone de atac și un baraj de rachete asupra Ucrainei duminică noaptea și luni dimineața

Rusia a lansat 14 drone de atac și un baraj de rachete asupra Ucrainei duminică noaptea și luni dimineața, sistemele de apărare aeriană distrugând nouă drone, precum și trei rachete ghidate deasupra regiunilor Harkiv și Dnipropetrovsk, a anunțat forțele aeriene ucrainene. Rusia a lansat, de asemenea, două rachete S-300 din sistemele de rachete antiaeriene și o rachetă aer-solă Kh-31P, a spus forțele aeriene.

UPDATE ORA 06.00 – Australia îi sancționează pe oficialii închisorilor rusești din cauza morții lui Navalnîi

Australia a impus luni sancțiuni financiare și interdicții de călătorie pentru șapte ofițeri de penitenciare ruși pe care îi acuză că l-au maltratat pe criticul Kremlinului Aleksei Navalnîi în colonia penală din Siberia, unde acesta a murit la începutul acestei luni.

Australia îl consideră pe președintele Putin și guvernul rus responsabili pentru tratamentul și moartea domnului Navalnîi în custodie”, a declarat vicepremierul Richard Marles. Kremlinul a negat că ar avea vreo legătură cu moartea lui Navalnîi.

Australia a lovit persoane din Rusia cu mai multe runde de sancțiuni privind drepturile omului de tip Magnitsky” din decembrie 2022, când a aplicat pentru prima dată sancțiuni rușilor acuzați de otrăvirea lui Navalnîi în 2020.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ruse vor încerca să desfășoare o nouă ofensivă în Ucraina la sfârșitul lunii mai sau în vară, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski. Ne vom pregăti pentru asaltul lor. Asaltul lor care a început pe 8 octombrie nu a adus niciun rezultat, cred eu”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă.

Ucraina are un plan clar” pentru o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, adăugând că nu poate dezvălui public detalii.

Zelenski a declarat, în cadrul unei conferințe de presă în capitala Kiev, că rotația trupelor este extrem de importantă pentru efortul de război și că Ucraina trebuie să își pregătească mai bine forțele de rezervă.

Citește și