• Statele Unite urmăresc îndeaproape situația din regiunea separatistă sprijinită de Moscova din estul Moldovei.
  • Departamentul de Stat al SUA a declarat că susține ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în limitele sale recunoscute internațional și încurajează Chișinăul și Tiraspolul să lucreze împreună pentru a identifica soluții.
  • Nici Moldova, nici comunitatea internațională nu recunosc independența sa.

UPDATE ORA 22.00 – Zelenski anunță noul comandant al Forțelor Logistice ale Ucrainei

Volodimir Zelenski l-a numit astăzi pe Volodymyr Karpenko în funcția de nou comandant al Forțelor Logistice ale Ucrainei, a fost anunțat.

Generalul Karpenko, anterior comandant logistic al forțelor terestre ale Ucrainei, l-a înlocuit pe Oleh Huliaka, care a deținut această funcție din 2021.

Numirea sa este cea mai recentă dintr-o serie de schimbări de personal în cadrul armatei, inclusiv numirea lui Oleksandr Syrskyi în funcția de comandant-șef al forțelor armate în locul lui Valerii Zaluzhnyi.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE

UPDATE ORA 20.00 – Polonia cumpără un sistem de comandă de luptă american în valoare de 2,5 miliarde de dolari

Polonia a semnat un acord cu SUA pentru achiziționarea unui sistem integrat de comandă de luptă în valoare de 2,5 miliarde de dolari, a declarat ministrul apărării.

Membrul NATO și UE a făcut achiziții militare importante în ultimii ani – în principal din SUA și Coreea de Sud – pe fondul preocupărilor de securitate legate de războiul din Ucraina vecină.

Varșovia cheltuiește în prezent peste 4% din produsul intern brut pentru apărare, cea mai mare rată dintre membrii NATO.

UPDATE ORA 19.00 – Rusia atacă o zonă rezidențială din orașul ucrainean Mykolaivka

Armata rusă a atacat o zonă rezidențială din Mykolaivka, în districtul Kramatorsk din regiunea Donețk, cu o bombă aeriană KAB-500.

Opt case particulare, un spital, un garaj și două mașini civile – precum și o conductă de gaz și rețele electrice – au fost avariate în oraș, potrivit poliției naționale ucrainene.

UPDATE ORA 18.00 – Autoritățile ruse l-au reținut joi pe jurnalistul Serghei Sokolov, editorul Novaya Gazeta, sub acuzația de discreditare a armatei

Autoritățile ruse l-au reținut joi pe jurnalistul Serghei Sokolov, editorul Novaya Gazeta, sub acuzația de discreditare a armatei, au anunțat ziarul și presa de stat rusă.

Novaya Gazeta a precizat într-un raport online că reținerea lui Sokolov a fost cauzată de acoperirea armatei ruse într-un articol, dar nu a oferit mai multe detalii, potrivit Reuters.

Agenția rusă de știri Tass a relatat că Sokolov a postat materiale pe canalul Telegram al Novaya Gazeta” care arătau semne de discreditare verbală a acțiunilor” armatei. Sokolov riscă o amendă de până la 550 de dolari, au relatat atât Tass, cât și Novaya Gazeta.

UPDATE ORA 17.00 – Parlamentul European a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea penală și politică” pentru moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi și că ar trebui să fie tras la răspundere.

AFP relatează că, într-o rezoluție adoptată cu 506 voturi în adunarea cu 705 locuri, parlamentul a declarat: Guvernul rus și Vladimir Putin poartă personal responsabilitatea penală și politică pentru moartea celui mai proeminent opozant al lor, Alexei Navalnîi”.

Parlamentarii au cerut o anchetă internațională independentă și transparentă” privind circumstanțele morții lui Navalnîi și au cerut celor 27 de state membre ale UE să intensifice” sprijinul pentru prizonierii politici ruși.

UPDATE ORA 16.00 – Miniștrii europeni ai apărării și de externe se vor reuni la Paris în zilele următoare pentru a discuta despre Ucraina și Republica Moldova

Miniștrii europeni ai apărării și afacerilor externe se vor reuni la Paris în zilele următoare pentru a discuta despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Potrivit Reuters, aceștia au adăugat că statele europene vor discuta despre noi măsuri concrete pentru Ucraina și despre cum să apere țările care sunt destabilizate de Rusia, în special Moldova.

UPDATE ORA 15.00 – Peste 500 de persoane au fost identificate ca suspecte de crime de război, afirmă Ucraina

Ucraina a identificat 511 persoane suspectate de crime de război de la invazia Rusiei din 2022 și a pronunțat deja 81 de condamnări, a declarat joi, la Kiev, procurorul său general.

Andriy Kostin a luat cuvântul la o conferință privind crimele de război, alături de procurorii șefi din Polonia, Lituania, România și de președintele Eurojust, brațul de justiție al UE.

În cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea lor, procurorii au anunțat semnarea unei prelungiri cu doi ani a activității echipei comune de anchetă, o inițiativă a cinci țări din Uniunea Europeană de a investiga crimele de război din conflict, relatează Reuters.

Rusia a negat că trupele sale au comis crime de război, în ciuda faptului că în conflict au fost uciși mii de civili ucraineni.

UPDATE ORA 12:30 – Putin avertizează NATO cu privire la riscul unui război nuclear într-un important discurs în Parlamentul rus

Putin avertizează NATO cu privire la riscul unui război nuclear într-un important discurs în Parlamentul rus
De asemenea, Putin a declarat că Rusia va riposta și va „învinge” NATO pe propriul teritoriu împotriva amenințării de expansiune, despre care a avertizat că ar putea declanșa un război nuclear.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este important ca Rusia să consolideze legăturile cu țările arabe și cu cele din America Latină.

UPDATE ORA 9:40 – Moldova respinge cererea de ajutor din partea Rusiei pentru o regiune separatistă

Republica Moldova a respins cererea de ajutor din partea Rusiei, formulată de regiunea separatistă Transnistria, pe care o consideră o propagandă menită să atragă atenția.

Ieri, un congres al liderilor de rang înalt din regiunea îndelung contestată – care se învecinează cu Ucraina și nu este recunoscută la nivel internațional – a solicitat ajutorul Moscovei pentru a rezista „presiunii” exercitate asupra economiei sale de către capitala moldovenească Chișinău.

Oleg Serebrian, un vicepremier moldovean, a declarat că congresul a fost un eveniment de propagandă, în timp ce președintele Maia Sandu a declarat că Moldova s-a angajat să rezolve conflictul în mod pașnic.

Transnistria se află sub controlul autorităților separatiste de la războiul din 1992 cu Moldova. Ea este susținută politic, economic și militar de Rusia și a avut în permanență trupe rusești staționate acolo.

UPDATE ORA 8:50 – Putin va susține mai târziu discursul anual

Vladimir Putin va rosti astăzi discursul său anual despre starea națiunii în fața ambelor camere ale parlamentului rus. Acesta are loc cu puțin peste două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale care, cu siguranță, îi vor oferi un nou mandat de șase ani.

Liderul rus a folosit discursul de anul trecut pentru a acuza Occidentul că a declanșat războiul din Ucraina și a afirmat că Rusia a trebuit să își „protejeze poporul și istoria” prin desfășurarea unei „operațiuni militare speciale”.

Potrivit agenției ruse de știri RIA, discursul urmează să fie proiectat în cinematografele din 17 orașe din Rusia.

UPDATE ORA 8:00 – Trupele rusești intră într-un sat cheie din sudul Ucrainei

Trupele rusești au intrat în satul Robotyne din sudul Ucrainei, în regiunea Zaporizhzhia, a declarat Ministerul rus al Apărării pentru agenția de presă Interfax. Satul deținut de ucraineni a fost intens disputat în timpul războiului.

Potrivit Interfax, trupele Moscovei au preluat controlul asupra unor clădiri de acolo. Nu este clar dacă trupele ucrainene s-au retras din Robotyne, iar Kievul nu a răspuns la afirmațiile Rusiei.

Statul major ucrainean a declarat în actualizarea situației de dimineață că un atac rusesc a fost respins la est de Robotyne în ultimele 24 de ore.

Știre inițială:

Statele Unite urmăresc îndeaproape situația din regiunea separatistă sprijinită de Moscova din estul Moldovei, Transnistria, care a cerut ajutorul Rusiei pe fondul acuzațiilor că guvernul moldovean îi afectează economia. Departamentul de Stat al SUA a declarat că susține ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în limitele sale recunoscute internațional și încurajează Chișinăul și Tiraspolul să lucreze împreună pentru a identifica soluții la preocupările urgente ale comunităților de ambele părți ale râului Nistru. Comentariile vin în contextul temerilor că Rusia ar putea anexa regiunea, iar Transnistria primește sprijin politic, economic și militar din partea Moscovei. Nici Moldova, nici comunitatea internațională nu recunosc independența sa.

Citește și