- Ucraina a declarat că nu a văzut cele 16 miliarde de euro încasate în urma a două conferințe ale donatorilor care au avut loc în Polonia în 2022, la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.
- Kremlinul a declarat că o presupusă înregistrare a unor discuții militare germane arată că forțele armate germane discutau planuri de a lansa atacuri pe teritoriul rusesc.
- Candidatul descalificat la președinția Rusiei, Boris Nadejdin, a declarat că va continua să depună contestații împotriva excluderii sale din alegerile din această lună, după ce ultimul său apel a fost respins de Curtea Supremă.
UPDATE ORA 23.00 – Văduva lui Alexei Navalnîi, invitată de Biden la Starea Uniunii
Președintele Joe Biden și prima doamnă Jill Biden au invitat-o pe Iulia Navalnaya, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, să fie invitata lor la discursul de joi privind Starea Uniunii, a anunțat Casa Albă.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat marți reporterilor că invitația i-a fost adresată către Navalnaya, dar a precizat că figura opoziției rusești nu va fi în loja primei doamne Jill Biden, situată deasupra etajului Camerei Reprezentanților, atunci când Biden se va adresa Congresului joi.
„Pot confirma că ea a fost într-adevăr invitată la Starea Uniunii. Ea nu mai poate participa”, a declarat Jean-Pierre, care a trimis întrebări suplimentare reprezentanților dnei Navalnaya.
UPDATE ORA 21.00 – Un bătrân a fost ucis într-un bombardament din Donețk
Un bărbat în vârstă de 72 de ani a fost ucis în bombardamentele rusești din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul local.
Civilul a fost ucis în orașul Krasnohorivka, a declarat guvernatorul Vadym Filashkin.
Acesta a scris pe Telegram: „Krasnohorivka a fost pe linia frontului timp de 10 ani și în fiecare zi devine din ce în ce mai periculos să stai acolo. Îi rog pe toți: aveți grijă de voi și de cei dragi! Evacuați la timp!”
Orașul avea o populație de 14.000 de locuitori înainte de invazia pe scară largă a Rusiei. De asemenea, autoritățile regionale au declarat că o persoană a fost ucisă în regiunea Kharkiv, mai devreme în cursul zilei de astăzi.
UPDATE ORA 20.00 – Noii recruți ucraineni au fost supuși la teste
Ucraina continuă să recruteze și să antreneze noi soldați pentru a lupta pe front împotriva forțelor rusești în cel de-al treilea an de război dintre ele.
Acești bărbați și femei sunt speranțe care încearcă să se alăture Brigăzii a 3-a de Asalt Separat și urmează un antrenament de bază în regiunea Kiev.
Brigada a 3-a de asalt separat a recucerit celebru orașul Avdiivka în septembrie anul trecut și a făcut parte din forța care l-a apărat înainte de a fi reocupat de forțele rusești în ultimele săptămâni.
UPDATE ORA 19.00 – Ucraina a afirmat marți că forțele sale au distrus o navă militară rusă de patrulare în Marea Neagră
Ucraina a afirmat marți că forțele sale au distrus o navă militară rusă de patrulare în Marea Neagră, în apropiere de peninsula Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu 10 ani. Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andriy Iusov, a declarat că nava fusese lovită anterior, dar a fost distrusă după atacul de peste noapte cu ajutorul dronelor maritime.
UPDATE ORA 18.00 – Agenția națională de informații a Republicii Moldova avertizează împotriva unei interferențe rusești „fără precedent”
Agenția națională de informații a Republicii Moldova avertizează împotriva unei interferențe rusești „fără precedent”, în timp ce țara se pregătește pentru un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană și pentru alegerile prezidențiale.
Serviciile de informații și de securitate au publicat marți un raport în care afirmă că au adunat date care indică faptul că Rusia intenționează să lanseze vaste atacuri hibride împotriva Republicii Moldova până în 2024-2025 pentru a încerca să readucă fosta republică sovietică sub influența Moscovei.
Șeful SIS, Alexandru Musteață, a declarat într-o conferință de presă că Rusia a încercat să submineze scrutinul democratic din acest an din țara est-europeană. Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE în 2022. Alegerile prezidențiale urmează să aibă loc în toamnă.
UPDATE ORA 17.00 – Franța i-a invitat pe miniștrii de externe și ai apărării din principalii aliați ai Ucrainei și pe secretarul general al NATO să participe joi la o videoconferință menită să arate un „front unit”
Franța i-a invitat pe miniștrii de externe și ai apărării din principalii aliați ai Ucrainei și pe secretarul general al NATO să participe joi la o videoconferință menită să arate un „front unit” și să vină cu propuneri concrete pentru a stimula sprijinul pentru Kiev.
Președintele Emmanuel Macron s-a confruntat cu o reacție negativă din partea multor aliați occidentali după ce săptămâna trecută a discutat deschis ideea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina în cadrul unei conferințe privind Ucraina, organizată la Paris.
O conferință de monitorizare fusese programată să aibă loc la Paris cu miniștri și diplomați de rang înalt din aproximativ 28 de țări, dar aceasta a fost amânată în favoarea unei videoconferințe, pe fondul criticilor că întâlnirea a fost prea grăbită.
„Dezbaterea care a urmat reflectă doar parțial realitatea discuției de la Paris și nu ar trebui să umbrească determinarea noastră colectivă de a sprijini Ucraina”, potrivit invitației consultate de Reuters.
UPDATE ORA 15:00 – ICC emite mandate de arestare împotriva a doi comandanți militari ruși
Mandatele de arestare au fost emise împotriva a doi comandanți militari ruși de rang înalt de către Curtea Penală Internațională (ICC).
Cei doi bărbați sunt amiralul Viktor Sokolov, cândva comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră, și Sergey Kobylash, comandantul aviației cu rază lungă de acțiune a forțelor armate ruse.
Aceștia sunt acuzați că au fost implicați în atacuri cu rachete împotriva infrastructurii electrice a Ucrainei.
ICC a spus că are motive să creadă că loviturile au fost îndreptate către bunuri civile și că prejudiciul adus civililor depășește avantajul militar.
UPDATE ORA 14:00 – Kremlinul „continuă eforturile pentru a asigura o prezență ridicată la vot la alegerile prezidențiale”
Kremlinul „continuă eforturile pentru a asigura o prezență ridicată la vot la viitoarele alegeri prezidențiale”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Grupul de reflecție din SUA a declarat că Kremlinul face acest lucru pentru a „prezenta îndrumarea legitimității și a sprijinului popular pe scară largă în rândul electoratului intern al lui Vladimir Putin”.
Acesta notează că postul de opoziție rus Meduza a raportat la 4 martie că administrația prezidențială este „îngrijorată de atingerea punctului de prezență la vot de 70-80% în această lună”.
UPDATE ORA 12:00 – Armata ucraineană afirmă că a atacat o navă rusă în largul Crimeei
Serviciile secrete militare ucrainene au declarat marți că au folosit drone navale pentru a ataca o navă rusă în largul coastelor Crimeei.
Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că unitatea specială Grupul 13 a avariat nava de patrulare a Flotei rusești din Marea Neagră, „Serghei Kotov”,, în apropiere de Crimeea ocupată de Rusia.
„Nava „Kotov” a fost avariată de foc în apele teritoriale ale Ucrainei, în apropiere de strâmtoarea Kerch”, a declarat agenția pe Telegram, în comentarii traduse de NBC. Aceasta a precizat că costul navei scufundate „este de aproximativ 65 de milioane de dolari”.
Știre inițiaală
Ambasadorul Germaniei la Moscova a fost convocat luni la Ministerul rus de Externe pentru a explica discuția care s-a scurs între militari de rang înalt despre trimiterea de arme în Ucraina.
Alexander Graf Lamsdorff a sosit la ministerul de externe fără a răspunde la solicitările jurnaliștilor de a face comentarii, potrivit rapoartelor agențiilor de presă ruse.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a acuzat Rusia că a purtat „un război informațional” împotriva Germaniei, prin interceptarea și apoi scurgerea unei întâlniri sensibile între ofițeri militari de rang înalt din armata germană sau Bundeswehr.
Rusia a acuzat Germania, susținută de aliații săi, că plănuiește un război total împotriva Rusiei.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că discuțiile scurse au arătat că apetitul pentru război în Europa „rămâne încă foarte, foarte mare”, iar scopul era de a asigura „înfrângerea strategică a Rusiei pe câmpul de luptă”.
Citește și