• Donald Trump este eligibil să rămână pe buletinul de vot, a decis Curtea Supremă a SUA
  • Instanța supremă din Colorado l-a retras pe fostul președinte din buletinul de vot în decembrie
  • Decizia Curții se aplică buletinelor de vot din toate statele.

Curtea Supremă a SUA tocmai a respins decizia statului Colorado de a-l exclude pe Donald Trump de la primarul prezidențial, scrie BBC.

Instanța supremă din Colorado l-a retras pe fostul președinte din buletinul de vot în decembrie, invocând interzicerea celui de-al 14-lea amendament asupra insurecționaților să candideze pentru o funcție.

Însă judecătorii de la Curtea Supremă au fost sceptici cu privire la această mișcare la o audiere din 8 februarie și au acuzat statul că și-a depășit autoritatea.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Astăzi au decis că Trump va rămâne pe buletinul de vot. Asta înseamnă că Trump poate candida la primare de mâine, o zi în care ar putea aproape să sigileze nominalizarea republicană.

Colorado va vota alături de alte 15 state într-un concurs maraton numit Super Marți. Trump, în vârstă de 77 de ani, este de așteptat să măture bordul și să-și învingă singurul adversar rămas, fostul său ambasador la ONU, Nikki Haley.

Decizia Curții se aplică buletinelor de vot din toate statele. Cei nouă judecători ai Curții Supreme au luat o decizie unanimă în acest caz. Iar hotărârea lor se aplică la împingerea celui de-al 14-lea Amendament în toată țara, având un impact asupra unor hotărâri similare din Maine și Illinois.

Cazul, scriu ei, ridică problema dacă statele „pot descalifica persoanele care dețin sau încearcă să dețină o funcție de stat”.

„Dar statele nu au puterea, conform Constituției, de a aplica Secțiunea 3 în ceea ce privește funcțiile federale, în special președinția”.

Citește și