• Prim-ministrul grec spune că Grecia va continua să sprijine Ucraina în timpul unei vizite la Odesa și a declarat reporterilor că exploziile au izbucnit în oraș în timpul vizitei sale cu Zelenski.
  • Fostul campion mondial la șah și critic la Kremlin, Garry Kasparov, a fost adăugat pe o listă de „teroriști și extremiști”, relatează agenția de presă de stat RIA.
  • Se așteaptă ca Suedia să predea documentele finale de aderare la NATO reprezentanților SUA în zilele următoare, ultimul pas necesar pentru aderare la bloc.

UPDATE ORA 22.00 – Zelenski va vizita mâine Turcia

Președintele ucrainean se va afla mâine în Turcia pentru discuții cu omologul său Tayyip Erdogan.

Cei doi lideri vor discuta despre evoluția războiului, despre acordul privind cerealele din Marea Neagră și despre relațiile bilaterale, a anunțat președinția turcă.

Rusia s-a retras din acordul privind cerealele în iulie, afirmând că a fost ignorată după ce a cerut condiții mai bune pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Turcia, care inițial a ajutat la medierea acordului împreună cu ONU, a încercat să convingă Rusia să revină la inițiativă.

UPDATE ORA 21.00 – Marea Britanie va furniza Ucrainei peste 10.000 de drone

Secretarul britanic al apărării se află astăzi la Kiev pentru o întâlnire cu Volodimir Zelenski – și a anunțat o altă tranșă de sprijin britanic.

Acesta va oferi o investiție suplimentară de 125 de milioane de lire sterline, care va finanța peste 10.000 de drone.

Acestea includ drone de vizualizare la prima persoană (FPV), 1.000 de drone de atac unidirecțional și drone de supraveghere și maritime.

Mișcarea urmează unui anunț de luna trecută conform căruia Marea Britanie va co-conduce o coaliție internațională pentru a furniza drone Ucrainei.

Secretarul Apărării, Grant Shapps, a declarat: „Îmi intensific angajamentul de a înarma Ucraina cu drone noi de ultimă generație, care vin direct din industriile de apărare de vârf din Marea Britanie – direct de la fabrică până în prima linie.

UPDATE ORA 19.00 – „Suedia este o țară mai sigură astăzi decât a fost ieri”

Prim-ministrul suedez spune că țara sa a aderat astăzi la NATO pentru a-și apăra libertatea și democrația.

„Suedia este o țară mai sigură astăzi decât a fost ieri”, a spus Ulf Kristersson într-o adresă adresată națiunii de la Washington.

Mai devreme astăzi, el a finalizat formalitățile pentru a face Suedia membru oficial al alianței militare. Kristersson a mai spus că aderările Suediei și Finlandei la NATO au arătat că Vladimir Putin a eșuat în obiectivul său de a determina alegerile făcute de alte țări.

UPDATE ORA 18.00- Franța organizeze azi o întâlnire de sprijin pentru Ucraina

Aproape 30 de țări SUNT fi reprezentate joi după-amiază la o întâlnire ulterioară dedicată sprijinirii Ucrainei organizată de Franța, au anunțat ministerele franceze de externe și AL forțele armate. Un total de 28 de țări, inclusiv Ucraina, țările Uniunii Europene și Statele Unite, sunt reprezentate, inclusiv 21 la nivel ministerial de către ministrul lor de externe și/sau ministrul lor al apărării.

Există o „trezire colectivă și un sentiment de urgență că trebuie să facem mai mult, să facem mai bine, să facem diferit pentru Ucraina”, a declarat o sursă diplomatică franceză pentru câțiva jurnaliști. Această întâlnire va avea loc între orele 16:00 și 18:00, ora locală, prin videoconferință, a declarat anturajul lui Stéphane Séjourné, șeful diplomației.

UPDATE ORA 16.00- Este posibil ca Rusia să-l fi vizat pe Zelensky în lovitură cu rachete, a declarat oficialul ucrainean

Nu poate fi exclus faptul că o rachetă rusă asupra Odesei, ieri, care a lovit în timp ce Volodimir Zelenski și Kyriakos Mitsotakis se aflau în apropiere să fi vizat cei doi lideri, a declarat un consilier prezidențial ucrainean.

Președintele ucrainean și premierul grec inspectau coridorul ucrainean de export de cereale din portul Mării Negre când racheta a lovit infrastructura portuară.

„Era într-adevăr la mai puțin de 500 de metri de noi. Ce a fost asta?… Nu poți exclude că a fost îndreptat către delegația președintelui meu sau către delegația oaspeților străini”, a declarat Ihor Zhovkva, un consilier diplomatic de top, pentru CNN Live.

UPDATE ORA 15.00- Fabrica rusă a fost lovită de drone, spune guvernatorul local

O fabrică rusă dintr-o regiune la aproape 350 de mile nord de Moscova a fost lovită de o dronă, a susținut guvernatorul local.

Georgy Filimonov a declarat că instalația, operată de compania minieră de oțel Severstal, din orașul Cherepovets a fost lovită.

„În regiunea Vologda, la întreprinderea Severstal în această dimineață, a avut loc un incident în zona unui furnal – acesta a fost lovit de un vehicul aerian fără pilot de origine necunoscută”, a scris el pe Telegram.

„Nu au fost victime, acesta este principalul lucru”.

El a spus că fabrica continuă să funcționeze în mod normal și anchetatorii lucrează la fața locului.

„Ținem situația sub control încă de la ora 5.40 și așteptăm concluzia autorităților de anchetă. Vă țin la curent”, a adăugat el.

Comentariul său vine după ce Severstal a raportat un „incident tehnologic” în această dimineață.

Într-o postare de pe Telegram, se spunea că nu au fost victime și că cauza incidentului este investigată.

UPDATE ORA 14.00- Putin sărbătorește Ziua Internațională a Femeii din cabina de pilotaj

Vladimir Putin a fost fotografiat într-o cabina de pilotaj a unui simulator de zbor în timp ce pornește într-o vizită de lucru la Krasnodar, în sudul Rusiei.

„Președintelui i s-au arătat simulatoare de zbor într-una dintre sălile de clasă”, se arată într-un comunicat al Kremlinului. „Vladimir Putin le-a felicitat și pe femeile pilot de Ziua Internațională a Femeii”. Aceasta are loc înaintea alegerilor prezidențiale, urmând să se deschidă vineri viitoare.

UPDATE ORA 13.00- Rusia avertizează SUA împotriva interferențelor în timp ce alegerile se profilează

Kremlinul l-a convocat astăzi pe ambasadorul SUA pentru a o avertiza că orice „intervenție” în Rusia a cetățenilor americani ar putea duce la expulzarea acestora din țară.

Ministerul de Externe i-a spus lui Lynne Tracy că orice „încercare de a se amesteca în afacerile interne ale Federației Ruse” va avea repercusiuni, înainte de viitoarele alegeri prezidențiale.

Votarea are loc în perioada 15-17 luni, iar ministerul a declarat într-un comunicat că un astfel de comportament de interferență va fi „suprimat ferm și hotărât, până la și inclusiv expulzarea ca „persona nongrata” a personalului ambasadei SUA implicat în astfel de acțiuni”. .

Este de așteptat ca Vladimir Putin să își păstreze funcția de președinte după alegeri, analiștii acuzând Kreminul de intimidarea potențialilor rivali politici.

Ministerul de Externe a cerut, de asemenea, ambasadei SUA să înceteze sprijinirea a trei organizații nonprofit americane despre care a spus că desfășoară „programe anti-ruse” în țară menite să „recruteze „agenți de influență” sub pretextul unor schimburi educaționale și culturale”.

UPDATE ORA 11.00- Japonia este îngrijorată de închiderea legăturilor militare ruso-chineze

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a declarat că Tokyo este profund îngrijorat de închiderea cooperării militare dintre China și Rusia.

Domnul Hayashi a spus că ar putea avea implicații ample pentru Japonia și pentru întreaga regiune. „Țara noastră intenționează să urmărească îndeaproape dezvoltarea în Relațiile chino-ruse”, a declarat el la o conferință de presă în această dimineață. Beijingul și Moscova au continuat relațiile strânse în ciuda războiului Rusiei împotriva Ucrainei – care este acum la al treilea an.

UPDATE ORA 10.00- Riscul de escaladare a conflictului este „în creștere semnificativă”, avertizează un ofițer superior rus

Un ofițer rus înalt a avertizat că riscul escaladării conflictului din Ucraina este „în creștere semnificativă” și s-ar putea transforma într-un „război la scară largă în Europa”.

Șeful Academiei Militare a Statului Major a armatei ruse a făcut comentariile într-un articol publicat de Military Thought – o publicație condusă de Ministerul Apărării din țară.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Mitsotakis spune că Grecia va continua să sprijine Ucraina în timpul unei vizite la Odesa, după ce s-a întâlnit cu Zelenski.

„Prezența mea aici reflectă respectul întregii lumi libere pentru poporul tău și subliniază angajamentul Greciei de a rămâne alături de tine”, i-a spus Mitsotakis lui Zelenski în prima sa vizită în țară după invazia Rusiei.

Zelenski a mai spus că cei doi lideri au discutat despre mijloacele de „extindere a spațiului de securitate în Marea Neagră; cum putem adăuga protecție poporului nostru – atât militar, cât și civil”.

El a reiterat necesitatea de a consolida sistemele de apărare aeriană și a spus că Grecia va participa la un summit cu formula de pace în Elveția.

Citește și