• Volodimir Zelenski a sosit la Istanbul pentru discuții cu Tayyip Erdogan.
  • Se așteaptă ca Turcia să-și sublinieze sprijinul ferm continuu pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
  • De asemenea, în discuție sunt și acordul cu cereale la Marea Neagră.

UPDATE ORA 17.00 – Polonia nu exclude o forță NATO în Ucraina

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a răspuns pozitiv la comentariile recente ale președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina.

„Prezența forțelor NATO în Ucraina nu este de neconceput”, a scris Sikorski pe X, fostul Twitter.

Între timp, Rusia a raportat atacul masiv al dronelor ucrainene, susținând că a doborât 47 dintre ele.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

UPDATE ORA 15.30 – „Kremlinul a încercat să mă recruteze – dar când am condamnat războiul, am fost forțat să plec în exil”

„Pinchas Goldschmidt, rabinul-șef al Moscovei, a asistat direct la ascensiunea lui Putin”, scrie Adam Luck . Acum că a fugit din țară după ce a criticat războiul din Ucraina, are un avertisment dur pentru Occident.

Când rabinul șef al Moscovei a fost chemat de agenții FSB ai lui Putin la secția de poliție de pe strada Sadovnicheskaya în 2003, aceștia aveau un singur scop: să-l transforme într-un agent rus.

Rabinul Pinchas Goldschmidt, care fusese rabin-șef în deceniul precedent, a reușit să reziste statului rus în eforturile lor de a-l transforma. Dar când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani, timpul lui a expirat.

UPDATE ORA 15.00 – Cu disidența înăbușită, unii ruși îi ajută pe prizonierii politici scriindu-le scrisori de susținere

Pentru Margarita, o organizatoare de evenimente în vârstă de 33 de ani din Sankt Petersburg, moartea în închisoare a liderului opoziției Alexei Navalny a fost o știre devastatoare care a lăsat-o descurajată și tânjind să ia un fel de acțiune.

Dar ea a spus că nu are „curaj sau putere” să organizeze un protest în climatul din ce în ce mai represiv al Rusiei , unde chiar și cea mai inofensivă expresie a disidenței poate duce oamenii la închisoare.

Apoi a văzut un apel al activiștilor care îndeamnă oamenii să scrie scrisori către femeile prizoniere politice pentru Ziua Internațională a Femeii de pe 8 martie. Ea și-a cumpărat cărți poștale pentru ea și mai multe cunoștințe pentru a semna ceea ce a văzut ca o expresie sigură și simplă de sprijin pentru numărul tot mai mare. dintre cei închiși pentru credințele lor.

UPDATE ORA 14.00 – Ministrul polonez de externe spune că prezența trupelor NATO în Ucraina este „de neconceput”

Ministrul polonez de externe spune că prezența forțelor NATO „nu este de neconceput” și că îl apreciază pe președintele francez pentru că nu a exclus această idee.

Aceasta vine după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca trupele occidentale să fie trimise în Ucraina, un comentariu care a stârnit proteste din partea altor lideri.

Oficialii francezi au încercat ulterior să clarifice observațiile lui Macron și să înlăture reacția, insistând în același timp asupra necesității de a trimite Rusiei un semnal clar că nu poate câștiga războiul din Ucraina.

Premierul polonez Donald Tusk a fost printre acei lideri europeni care au exclus trimiterea de trupe în Ucraina după declarațiile lui Macron, spunând: „Polonia nu intenționează să-și trimită trupele pe teritoriul Ucrainei”.

Totuși, ministrul polonez de externe Radek Sikorski a spus: „Prezența forțelor NATO în Ucraina nu este de neconceput”.

El a spus că apreciază inițiativa lui Macron „pentru că este vorba despre Putin frică, nu despre noi ne temem de Putin”.

Dl Sikorski a făcut această observație în timpul unei discuții de marcare a celei de-a 25-a aniversări a aderării Poloniei la NATO în parlamentul polonez vineri, iar Ministerul de Externe a postat comentariile pe Twitter ulterior în engleză.

UPDATE ORA 13.30 – Avertisment terorist de la Moscova în timp ce ambasada Marii Britanii și SUA emit o declarație împotriva călătoriilor

Rezidenții din Marea Britanie și SUA li s-a spus să nu călătorească în Rusia pe fondul unui avertisment că a fost planificat un atac terorist pentru capitala țării.

Ambasada SUA în Rusia a avertizat că „extremiştii” au planuri iminente pentru un atac la Moscova, la câteva ore după ce serviciile de securitate ruse au declarat că au dejucat o împuşcătură planificată într-o sinagogă de către o celulă din braţul afgan al Statului Islamic.

Ambasada, care a îndemnat în mod repetat toți cetățenii americani să părăsească imediat Rusia, nu a oferit alte detalii despre natura amenințării, dar a spus că oamenii ar trebui să evite concertele și mulțimile și să fie conștienți de împrejurimile lor.

UPDATE ORA 13.00 – Rusia spune că a doborât un avion de luptă ucrainean

Apărarea antiaeriană rusă a doborât un avion de luptă ucrainean MiG-29 deasupra regiunii Doneţk din Ucraina, a anunţat sâmbătă agenţia de presă RIA, citată de Ministerul rus al Apărării.

Autoritățile ucrainene nu au raportat nicio pierdere de avioane de luptă în ultimele zile.

UPDATE ORA 09.00 – Forțele armate ruse și grupurile asociate folosesc sistematic tortura în zonele ocupate ale Ucrainei, spune un expert ONU

Forțele armate ruse și grupurile asociate folosesc sistematic tortura în zonele ocupate ale Ucrainei, indicând o „politică deliberată”, a spus un expert al Națiunilor Unite. Alice Jill Edwards a declarat vineri că a tras această concluzie după o vizită în Ucraina în septembrie. Edwards, raportorul special al ONU pentru tortură, a declarat că procurorii ucraineni i-au spus că există aproximativ 103.000 de dosare deschise legate de crime de război și crime împotriva umanității, dintre care 90% au fost înregistrate ca cazuri de tortură.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski a sosit la Istanbul pentru discuții cu Tayyip Erdogan, omologul său turc, pentru a discuta despre o formulă de pace cu Rusia, a anunțat biroul președintelui ucrainean, scrie Telegraph.

Agenția de presă de stat Ukrinform din Kiev a confirmat că președintele Zelenski a sosit la Istanbul și va vizita un șantier naval pentru a vedea construirea unei corvete pentru Ucraina înainte de a se întâlni cu Erdogan.

În timpul întâlnirii prezidențiale, se așteaptă ca Turcia să-și sublinieze sprijinul ferm continuu pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică turcă.

„Se plănuiește să se transmită că Turcia își continuă eforturile de a pune capăt războiului cât mai curând posibil, pe baza negocierilor”, a spus sursa.

De asemenea, în discuție sunt și acordul cu cereale la Marea Neagră și eliberarea prizonierilor de război ucraineni deținuți de Rusia.

Citește și