• Jumătate dintre români spun că pot fi antreprenori, însă doar 6 din 100 vor să o înceapă.
  • GEM: România e pe locul 38 în topul țărilor cu spirit antreprenorial, din 47 analizate.
  • Cristian Păun: 95% nu-și vor deschide niciodată o afacere. Le este frică de riscuri.
  • Cristian Păun: Doar 5% văd partea plină a paharului și își deschid afaceri și doar 1% au succes.

Jumătate dintre români spun că s-ar pricepe să conducă o afacere, arată raportul unui studiu publicat de Global Entrepreneurship Monitor.

Totuși, în practică, lucrurile nu sunt atât de optimiste. Doar 6% din aceștia plănuiesc să înceapă o afacere în următorii trei ani.

Din 45 de țări analizate, România se află pe locul 24 în topul țărilor cu spirit antreprenorial.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

Cristian Păun, analist economic, spune că acest procent reflectă o normalitate. În viața reală, 95% niciodată nu își vor deschide o afacere, iar doar 1% din business-uri au succes.

Cristian Păun, analist economic:

„95% dintre noi suntem cu așa-numita aversiune la risc sau cu toleranță foarte mică față de risc antreprenorial, care este cel mai complex și greu de digerat risc de către fiecare dintre noi. 95% preferăm să fim salariați pe perioadă nedeterminată la stat, decât în mediul privat, și o mică parte dintre noi încercăm să deschidem ceva – 5%, iar din acest procent, unul reușește să aibă succes. Studiul prezentat confirmă pe deplin ceea ce vedem în realitate. Pe de altă parte, această situație este legată mai degrabă de natura umană; nu diferă procentul în România față de Germania sau Spania, e același peste tot în lume și ține de natura umană: cum percepem riscul și cum luăm decizii. Acest procent – 1% are succes, 99% nu, explică și polarizarea permanentă a averii în societate. Într-o societate liberă, întotdeauna vom avea foarte puțini, dar foarte bogați și foarte mulți, dar săraci în comparație cu ceilalți. Așa suntem noi făcuți”.

Citește și