• Maria Zakharova a avertizat că războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control din cauza acțiunilor țărilor din vest.
  • Președintele lituanian Gitanas Nauseda a acuzat Moscova de atacul cu ciocanul asupra lui Leonid Volkov.
  • Nauseda a declarat: „Nu pot să-i spun decât un singur lucru lui Putin – nimeni nu se teme de tine aici”.

UPDATE ORA 23:00-‘Acestea nu sunt alegeri’, afirmă un fost ministru rus

În timp ce rușii se îndreaptă spre urne, un fost ministru rus de externe a declarat pentru Sky News că „acestea nu sunt alegeri”.

Andrei Kozyrev, care a fost un critic deschis al lui Vladimir Putin, a declarat: „Aceste alegeri, este ca și cum ai numi un viol o căsătorie.

„Acestea nu sunt alegeri pentru că nu există nimeni din care să aleagă.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

„Singurul potențial contestatar al lui Putin a fost Alexei Navalny – un erou.

„Avea destul de mult sprijin popular, chiar și fiind în închisoare.”

Kozyrev a spus că acum nu există niciun concurent, deoarece o alegere sugerează o selecție de cel puțin doi candidați, dar în Rusia „a existat doar unul singur”.

După ce soția domnului Navalny, Iulia, a cerut țărilor occidentale să respingă rezultatele pentru viitoarele alegeri din țara sa natală, domnul Kozyrev a declarat că probabil că acest lucru nu va face nicio diferență.

Dar a adăugat: „Ar fi mai bine ca măcar Occidentul să spună adevărul decât să repete minciunile Kremlinului”.

UPDATE ORA 22:00- Emmanuel Macron: „Nu vom mai avea securitate” în Europa dacă Rusia „câștigă” în Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că securitatea Europei este „în joc” în Ucraina, avertizând că o victorie a Rusiei împotriva Kievului „ar reduce la zero credibilitatea Europei”.

UPDATE ORA 21:00- Unitatea cu propulsie nucleară în spațiu, o prioritate pentru Putin

Crearea unei unități cu propulsie nucleară în spațiu este o prioritate, a declarat Vladimir Putin.

Comentariile vin după ce Iuri Borisov, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a declarat săptămâna trecută că Rusia și China iau în considerare amplasarea unei centrale nucleare pe Lună în perioada 2033-2035.

Șeful agenției spațiale ruse a declarat săptămâna trecută că Rusia și China au lucrat împreună la un program lunar și că Moscova poate contribui cu expertiza sa în domeniul „energiei spațiale nucleare”.

UPDATE ORA 19:00- Rusia „bruiază semnalul” avionului care îl transporta pe Grant Shapps – raport

Se crede că Rusia a bruiat semnalul satelitului unui avion folosit de ministrul apărării Grant Shapps pentru a călători din Polonia înapoi în Marea Britanie, au declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală și jurnaliști care călătoreau cu acesta.

S-a raportat că semnalul GPS a fost interferat timp de aproximativ 30 de minute, în timp ce avionul zbura în apropierea exclavei rusești Kaliningrad din Marea Baltică.

Telefoanele mobile nu s-au mai putut conecta la internet, iar aeronava a fost nevoită să folosească metode alternative pentru a-și determina locația, au precizat aceștia.

Shapps efectuează astăzi o călătorie de o zi în Europa de Est pentru a se întâlni cu trupele britanice care participă la exercițiul Steadfast Defender.

UPDATE ORA 17:00- Aliat al lui Navalnîi „atacat de serviciile speciale rusești” pentru a speria opoziția, afirmă Lituania

Un aliat apropiat al lui Alexei Navalnîi a fost atacat pentru a speria opoziția rusă să nu acționeze în timpul alegerilor din această săptămână, potrivit contrainformațiilor lituaniene.

Șeful securității, Darius Jauniskis, a declarat reporterilor că atacul asupra lui Leonid Volkov în Vilnius, capitala Lituaniei, a fost probabil opera serviciilor speciale rusești.

Volkov a fost responsabil de birourile regionale și de campaniile electorale ale dlui Navalny și a părăsit Rusia în urmă cu câțiva ani sub presiunea autorităților.

El a fost atacat cu un ciocan în apropierea casei sale marți seara.

Kremlinul a refuzat anterior să comenteze atacul.

UPDATE ORA 15:00 – Șeful NATO și parlamentari din întreaga lume condamnă alegerile rusești de pe teritoriul ucrainean

Jens Stoltenberg, care a prezentat raportul anual al NATO, spune că ucrainenii sunt în criză de muniție, nu de curaj.

UPDATE ORA 14:00 – Grupări armate anti-Putin spun orașelor rusești să evacueze, în timp ce lansează un atac

Grupări armate anti-Kremlin îndeamnă civilii să evacueze regiunile de frontieră rusești înainte de „lovituri masive”. Ei au cerut oficialilor locali să „anunțe imediat” evacuările din Kursk și Belgorod.

UPDATE ORA 10:00 – Moldova este supărată după ce Rusia a deschis secții de votare în regiunea separatistă

Moldova a acuzat Moscova de încălcarea legii după ce a găsit buletine de vot pentru viitoarele alegeri rusești în regiunea separatistă Transnistria. Acest lucru se întâmplă în timp ce Vladimir Putin i-a îndemnat pe ruși să voteze înainte de deschiderea urnelor vineri – în cadrul unor alegeri pe care este sigur că le va câștiga.

UPDATE ORA 9:00 – Zelensky condamnă atacurile cu rachete „malefice” ale lui Putin asupra orașului său natal

Volodymyr Zelensky a atacat „răul” rusesc în timp ce Ucraina a raportat atacuri mortale cu rachete în mai multe părți ale țării, inclusiv în orașul său natal Kryvyi Rih.

Cel puțin cinci persoane au murit în urma atacului cu rachete rusești asupra orașului natal al dlui Zelenski, în timp ce 43 de persoane au fost rănite, inclusiv 12 copii, cel mai tânăr fiind un bebeluș de două luni, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.

Un atac rusesc a ucis, de asemenea, două persoane și a rănit alte cinci în orașul Myrnohrad din regiunea estică Donețk, la aproximativ 30 km de linia frontului, potrivit guvernatorului Vadym Filashkin.

Anterior, Vladimir Putin a avertizat că este „pregătit” să folosească arme nucleare dacă forțele occidentale, în special SUA, trimit trupe în Ucraina. A fost pentru a 11-a oară când Putin a lansat un avertisment nuclear de când a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a avertizat că războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control din cauza acțiunilor țărilor din vest. Ea a declarat pentru Reuters că este de părere că Occidentul pășește „pe marginea abisului” și împinge și el lumea la marginea prăpastiei prin acțiunile sale cu privire la Ucraina.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a acuzat Moscova de atacul cu ciocanul asupra lui Leonid Volkov, principalul consilier al regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, care locuiește în Lituania, spunând că acesta a fost în mod clar planificat în prealabil și se leagă de alte provocări împotriva națiunii baltice. Adresându-se președintelui rus Vladimir Putin, Nauseda a declarat: „Nu pot să-i spun decât un singur lucru lui Putin – nimeni nu se teme de tine aici”.

Citește și