- Amenințarea asedierii Crimeii ar putea forța Rusia să reevalueze strategia și să fie mai dispusă la negocieri.
- Atacurile asupra infrastructurii critice din Crimeea arată că Ucraina poate afecta operațiunile rusești în regiune.
- Concentrarea pe exploatarea punctelor slabe ale Rusiei, cum ar fi importanța sentimentală a Crimeii, ar putea schimba cursul conflictului în favoarea Ucrainei.
UPDATE 22.00 – Consecințele atacului de la Kiev
Lucrătorii de urgență ucraineni se ocupă de urmările atacului comis astăzi în Kiev. Ucraina a declarat că a interceptat două rachete balistice lansate din Crimeea.
Advertisment
Cu toate acestea, resturile de rachete au provocat pagube semnificative – în special în districtul Pecherskyi din capitală.
UPDATE 21.00 – Putin afirmă că atacul de la sala de concerte face parte din atacurile regimului de la Kiev împotriva Rusiei
Vladimir Putin, președintele rus, a declarat că atacul de la sala de concerte din Moscova este „parte a atacurilor regimului de la Kiev împotriva Rusiei”, relatează Reuters.
Recomandări
În declarațiile făcute luni, Putin a recunoscut că atacurile au fost comise de Statul Islamic, dar a adăugat că oficialii nu știu „cine a ordonat acest lucru”.
„Ne interesează cine beneficiază de pe urma acestui lucru”, a spus Putin, adăugând că atacul este un „act de intimidare”.
UPDATE 20.00 – Rusia a lansat 700 de bombe împotriva Ucrainei în ultima săptămână – Ministerul de Externe
Ministerul ucrainean de Externe a declarat că Rusia a lansat 190 de rachete, 140 de drone și 700 de bombe aeriene împotriva Ucrainei în ultima săptămână.
„Apărătorii noștri din ceruri doboară practic toate țintele, dar chiar și cele mai agile au nevoie de sprijin pentru a ne apăra poporul de teroarea Rusiei”, a declarat ministerul într-o postare pe X.
UPDATE 19.00 – Bărbații înarmați acuzați de comiterea atacului din sala de concerte din Moscova se aflau pentru scurt timp în Turcia pentru a-și reînnoi permisele de ședere în Rusia
Bărbații înarmați acuzați de comiterea atacului din sala de concerte din Moscova se aflau pentru scurt timp în Turcia pentru a-și reînnoi permisele de ședere în Rusia, a relatat Reuters, citând un oficial de securitate turc.
Oficialul, care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului, a declarat că doi dintre atacatorii acuzați au călătorit pentru scurt timp în Turcia, dar locuiau în Moscova de o perioadă lungă de timp.
Bărbații au plecat pe 2 martie, cu mai mult de două săptămâni înainte de împușcăturile din 22 martie.
Nu existau mandate de arestare pe numele bărbaților la acel moment, ceea ce le permitea să călătorească liber între Rusia și Turcia.
UPDATE ORA 18.00 – Costul reparării pagubelor provocate de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene de săptămâna trecută se va ridica, probabil, la „miliarde”, a declarat ministrul Energiei din această țară
În ceea ce privește costul reparațiilor, „cifrele reale vor fi după evaluarea pagubelor, dar cred că este vorba de miliarde, cu siguranță”, a declarat reporterilor German Gerashchenko.
Mai mult de un milion de ucraineni au rămas fără energie electrică vineri, după ce Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a țării de până acum.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 88 de rachete și 63 de drone Shahed de fabricație iraniană. Dintre acestea, 37 și respectiv 55 au fost doborâte, dar altele au lovit cel mai mare baraj din țară și au provocat pene de curent în mai multe regiuni.
UPDATAE ORA 17.00 – Casa Albă a respins afirmațiile Rusiei potrivit cărora atacul de la sala de concerte din Moscova ar avea legătură cu Ucraina, calificând afirmația drept „propagandă a Kremlinului”
Luni, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a abordat acuzația oficialilor ruși potrivit căreia atacul are legătură cu Ucraina, relatează Reuters.
„Nu a existat nicio legătură cu Ucraina. … Aceasta este doar o nouă propagandă a Kremlinului”, a declarat Kirby reporterilor în timpul briefingului.
UPDATE ORA 16.00 – Un diplomat rus nu se prezintă la Ministerul de Externe de la Varșovia, deși a fost convocat
Ambasadorul rus nu s-a prezentat la Ministerul de Externe de la Varșovia, în ciuda faptului că a fost convocat în acest sens, a declarat luni un purtător de cuvânt polonez, după ce o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian al Poloniei.
Rusia a încălcat spațiul aerian al Poloniei duminică dimineața devreme cu o rachetă de croazieră lansată spre ținte din vestul Ucrainei, au declarat forțele armate poloneze.
„Ambasadorul Federației Ruse … nu a participat astăzi la Ministerul de Externe pentru a explica incidentul privind racheta de croazieră rusă care a încălcat spațiul aerian polonez la 24 martie”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Pawel Wronski.
Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a declarat pentru agenția de stat RIA Novosti că nu a vizitat ministerul de externe deoarece partea poloneză nu a furnizat dovezi ale unei încălcări a spațiului aerian.
UPDATE ORA 15:00 – Nouă răniți confirmați în atacul de la Kiev
Încă patru persoane au fost confirmate ca fiind rănite în atacul cu rachete de astăzi asupra Kievului – ridicând numărul total al victimelor la nouă până în prezent.
Serviciul de urgență al statului ucrainean a declarat că toate victimele sunt din districtul Pechersk din capitala ucraineană.
Două au fost transportate la spital, iar operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, a precizat acesta.
Acesta este al treilea atac cu rachete rusești asupra Kievului în doar cinci zile.
UPDATE ORA 13:00 – Numărul răniților din Kiev crește din nou – Zelenski face declarații
Numărul persoanelor rănite în atacul cu rachete al Rusiei asupra Kievului a crescut la cinci.
Volodymyr Zelenski a confirmat cifra într-o declarație despre atac. Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat anterior că patru persoane, inclusiv o fată de 16 ani, au fost rănite. Zelenski a mulțumit lucrătorilor de urgență după atacul cu rachete balistice al „teroriștilor ruși”.
„Din păcate, casele dintr-un cartier urban au fost avariate. Până în acest moment, cinci persoane au fost raportate ca fiind rănite. Molozul este în curs de îndepărtare. Reiterăm că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, care să asigure siguranța orașelor noastre și să salveze vieți. Noi toți cei care respectăm și protejăm viața trebuie să punem capăt acestei terori”, a declarat el.
UPDATE ORA 12:15 – Ministru ucrainean: Țintirea în plină zi a Kievului arată că este nevoie urgentă de apărare aeriană
Ministrul ucrainean de Externe a reiterat apelurile partenerilor occidentali pentru apărare aeriană urgentă, ca răspuns la atacul de la Kiev.
Dmytro Kuleba a postat imagini cu ceea ce el a spus că sunt copii care aleargă să se adăpostească în timp ce rachetele rusești au vizat capitala ucraineană în această dimineață.
El a spus că nu există „nicio atrocitate” pe care Rusia să nu o comită.
„Acest lucru ne reamintește că Ucraina are nevoie urgentă de mai multă apărare aeriană, în special de sisteme Patriot și de rachete capabile să respingă orice atac rusesc”, a scris Kuleba într-o postare pe X.
UPDATE ORA 10:40 – Explozii auzite la Kiev – rapoarte
„Mai multe explozii” au fost auzite la Kiev, au declarat martori pentru agenția de presă Reuters. Capitala ucraineană și regiunea mai largă a Kievului se află în prezent sub o alertă de raid aerian.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a scris pe Telegram: „Explozii în capitală. De urgență în adăpost!”.
Publicația ucraineană de știri The Kyiv Independent raportează, de asemenea, o „serie de explozii”, citându-și corespondenții din oraș.
UPDATE ORA 9:00 – Rusia nu se va opri dacă va câștiga războiul din Ucraina, avertizează ambasadorul SUA
Rusia nu se va opri dacă va câștiga războiul din Ucraina, a declarat ambasadorul SUA în Marea Britanie. Jane Hartley a declarat că este „optimistă” că SUA vor debloca mai multe fonduri pentru Ucraina, dar a spus că „oricine crede că Rusia s-ar putea opri după acest lucru, cred că se înșeală”.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Spre deosebire de optimismul de anul trecut conform căruia Ucraina va valorifica sprijinul militar occidental pentru a împinge forțele ruse din Ucraina, perspectivele Kievului din acest an par mult mai puțin pozitive.
Furnizarea de arme occidentale a fost pusă în pericol cu ajutorul SUA de 60 de miliarde de dolari (47 de miliarde de lire sterline) care este în prezent legat în procesul politic.
În plus, cuferele de război ale națiunilor occidentale nu mai pot asigura cantitatea – sau calitatea – de arme necesară.
Între timp, propria bază industrială de apărare a Rusiei a fost plasată pe picior de război, finanțată din veniturile petroliere ale Rusiei, iar Moscova importă și cantități mari de muniție și rachete din Coreea de Nord și Iran.
În ciuda faptului că a înregistrat victime, Rusia se află pe primul loc în regiunea Donbas, iar Ucraina se luptă să țină sub control presiunea militară rusă.
Teritoriul este principala măsură a succesului în acest război de uzură, iar președintele Zelenski va fi îngrijorat de faptul că atacul rusesc va fi susținut pe tot parcursul verii – ceea ce ar putea avea consecințe grave pentru Ucraina.
Putin prețuiește o parte a Ucrainei mai presus de restul
Cu toate acestea, războiul este o întreprindere complexă, iar lupta împotriva bătăliilor brutale de uzură nu este singura modalitate de a învinge.
Doctrina militară occidentală folosește conceptul de „centre de greutate”.
Adică, care este singurul lucru la care inamicul tău ține cel mai mult și pe care nu ar vrea să-l piardă?
Deși Vladimir Putin pare să vrea să subjugă întreaga Ucraine, nu va dori să riște să piardă Crimeea.
Peninsula Crimeea – și în special Sevastopol – are o mare semnificație istorică pentru Rusia.
Dacă Ucraina ar amenința stăpânirea Rusiei, ar putea oferi un calcul foarte diferit pentru ambițiile militare ale președintelui Putin.
Asediarea Crimeei ar putea influența sfârșitul războiului
Majoritatea analiștilor militari cred că eliberarea Crimeei ar fi o provocare militară foarte dificilă pentru Ucraina.
Cu toate acestea, dacă ar fi să-și concentreze acțiunea militară ofensivă pe peninsula Crimeea, ar putea forța Rusia să-și reevalueze strategia.
În ciuda faptului că nu are nicio flotă militară, Ucraina a forțat flota rusă de la Marea Neagră să caute adăpost în estul Crimeei.
Ucraina a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a deteriora drumul și podul feroviar Kerci care leagă Crimeea de Rusia.
Asediarea Crimeei, folosind un amestec de rachete, drone și atacuri amfibii, ar putea influența decizia lui Vladimir Putin cu privire la negocierea războiului.
Ucraina trebuie să găsească o modalitate de a contracara avantajul militar rusesc al masei și al puterii de foc – și rapid – sau lunile următoare s-ar putea dovedi foarte dificile pentru președintele Zelenski și colegii săi ucraineni.
Partenerii noștri