• Zelenski a fost în Bucha, alături de prim-ministrul Denys Shmyhal și de mai mulți ambasadori străini, pentru a marca doi ani de când orașul și zonele învecinate au fost eliberate de la o ocupație brutală de o lună de către Rusia la începutul războiului.
  • Forțele aeriene ruse au efectuat în cursul nopții un atac masiv asupra infrastructurii energetice și a industriei de gaze din Ucraina, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
  • Franța va livra sute de vehicule blindate vechi și noi rachete sol-aer Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 21.00 – Ucraina a respins 36 de tancuri într-unul dintre cele mai mari asalturi cu blindate ale Rusiei

Ucraina a respins 36 de tancuri rusești în vestul regiunii Donețk, potrivit unui grup de reflecție, în ceea ce se crede că a fost unul dintre cele mai mari atacuri cu vehicule blindate ale Moscovei din timpul războiului.

Citând un militar ucrainean, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că forțele Kievului au respins sâmbătă 36 de tancuri și 12 vehicule de luptă pentru infanterie BMP ca parte a unui asalt mecanizat rusesc de mărimea unui batalion în apropierea orașului cheie Avdiivka din regiunea Donețk.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

UPDATE ORA 19.00 – Sistemul energetic al Ucrainei, departe de colaps în ciuda unor săptămâni de lovituri rusești

Recentele atacuri rusești au provocat daune semnificative sistemului energetic ucrainean, dar un colaps total este puțin probabil, a declarat luni Volodimir Kudrytskyi, șeful companiei naționale ucrainene de rețele electrice Ukrenergo.

„Cu siguranță nu suntem la un pas de colaps. Un colaps este o oprire necontrolată a majorității sau a întregului sistem energetic. Acest lucru nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla, acest scenariu îl considerăm puțin probabil”, a spus el. „Obiectivul lor [al rușilor] este de a impune pene de curent în unele orașe mari din Ucraina, iar obiectivul nostru este de a preveni acest lucru”.

Din 22 martie, forțele rusești au atacat aproape zilnic infrastructura energetică ucraineană, ceea ce a dus la pene de curent în multe regiuni ale țării.

UPDATE ORA 18.00 – Un incendiu masiv a cuprins o mare fabrică din Rusia

Un incendiu de proporții a izbucnit la una dintre cele mai mari fabrici de utilaje grele din Rusia, în Ekaterinburg.

Imagini și filmări ale incidentului postate pe rețelele de socializare arată un nor mare de fum negru care se ridică din instalația Uralmash.

Uralmash produce echipamente pentru minerit, metalurgie, industria cimentului și instalații energetice, inclusiv centrale nucleare.

Cauza incendiului rămâne neclară, dar martorii oculari au descris că au auzit o explozie puternică la uzină, care a declanșat un incendiu care a acoperit o suprafață de 4.500 de metri pătrați, a relatat presa rusă.

Incendiul a provocat prăbușirea acoperișului unui atelier de 300 de metri pătrați, care conținea 24 de butelii de oxigen inflamabil și gaz propan, a postat Ministerul rus pentru Situații de Urgență pe Telegram. Muncitorii de la fața locului au fost evacuați, iar o echipă de 64 de pompieri a reușit să controleze incendiul într-o oră, a precizat ministerul.

UPDATE ORA 17.00 – Volodimir Zelenski discută despre producția de drone cu oficiali militari și guvernamentali

Președintele Volodimir Zelenski a transmis pe Twitter, la X, că s-a întâlnit cu oficiali militari și guvernamentali pentru a discuta planurile de producție de drone și un proiect de construire a unui sistem integrat de control al războiului electronic, pentru a proteja Ucraina și soldații săi de atacurile rusești.

UPDATE ORA 16.00 – O mașină capcană în teritoriul controlat de Rusia în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a ucis luni un oficial guvernamental numit de Moscova

O mașină capcană în teritoriul controlat de Rusia în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a ucis luni un oficial guvernamental numit de Moscova, au anunțat autoritățile locale.

Filiala locală a Comitetului de Investigații al Rusiei, care investighează crimele majore, a declarat că directorul adjunct al unei agenții de stat pentru educație a fost ucis când „un dispozitiv neidentificat a explodat într-o mașină” luni după-amiază, a relatat Agenția France-Presse.

UPDATE ORA 13:30 – Ucraina respinge una dintre cele mai mari atacuri cu tancuri ale Rusiei de la începutul războiului

Rusia a pierdut cel puțin 20 de vehicule blindate într-un singur atac eșuat în vestul regiunii ucrainene Donețk, au afirmat trupele ucrainene.

Forțele Kievului au respins o forță de 36 de tancuri și 12 vehicule de luptă a infanteriei BPM în cadrul unui asalt mecanizat de amploare la nord-vest de Avdiivka, la 30 martie, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citând un militar ucrainean.

Atacul masiv cu tancuri se crede că este unul dintre cele mai mari asalturi mecanizate ale Moscovei de la începutul războiului.

UPDATE ORA 12:20 – Calea ferată a lui Putin prin Ucraina ocupată este „aproape finalizată”, spune șeful spionajului de la Kiev

O linie de cale ferată pe care Rusia o construiește prin Ucraina ocupată este aproape finalizată și ar putea reprezenta o „problemă serioasă” pentru Kiev, a avertizat Kyrylo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene.

„Rusia construiește de fapt o cale ferată de peste un an pentru a se conecta cu teritoriile noastre sudice ocupate temporar. Acest proces este aproape finalizat și ar putea reprezenta o problemă serioasă pentru noi”, a declarat Budanov la televiziunea națională ucraineană.

Calea ferată a Moscovei leagă orașul portuar rus Rostov pe Don și Crimeea – principalul său centru logistic din sudul Ucrainei – ca o alternativă la Podul Crimeii, care trece prin teritorii cheie ocupate, precum Donețk, Mariupol și Berdyansk. Vladimir Putin a anunțat la un miting după victoria sa electorală fățișă de luna trecută că a fost finalizată construcția segmentului de cale ferată între Rostov pe Don și Berdiansk.

UPDATE ORA 9:50 – Putin folosește barje pentru a proteja portul de la Marea Neagră, în timp ce două persoane au fost ucise în atacuri aeriene

Rusia folosește barje în încercarea de a consolida apărarea unuia dintre porturile sale din Marea Neagră, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Acest lucru vine în urma mai multor atacuri ucrainene reușite asupra navelor marinei din regiune. „O analiză recentă a imaginilor a identificat patru barje poziționate la intrarea în instalația flotei din Marea Neagră a portului maritim Novorossiysk”, a declarat Ministerul Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor.

În altă parte, un atac cu rachete de croazieră rusești asupra infrastructurii din regiunea Lviv, în vestul Ucrainei, a ucis un om, în timp ce un altul a murit într-un atac în nord-estul țării, au declarat duminică oficiali. Atacul din Lviv a distrus o clădire și a declanșat un incendiu, a scris Guvernatorul Maksym Kozytskyi pe aplicația de socializare Telegram. El a precizat că se desfășoară operațiuni de salvare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un bombardament ucrainean a ucis o femeie în satul rusesc de frontieră Dunayka, ultimul dintr-o serie de atacuri transfrontaliere mortale ale Kievului, relatează AFP, citând guvernatorul local.

Satul Dunayka, din districtul urban Graivoron, a fost supus tirurilor ucrainene. Spre marea durere, un civil a fost ucis”, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe rețelele de socializare.

Ea a murit din cauza rănilor suferite la fața locului înainte de sosirea echipajului de ambulanță. Îmi exprim sincerele condoleanțe familiei și prietenilor persoanei decedate”, a adăugat el.

Dunayka, în regiunea Belgorod, se află la aproximativ șase kilometri de granița cu Ucraina. Forțele ucrainene au lansat peste o duzină de atacuri cu drone și artilerie asupra regiunii în ultimele 24 de ore, a declarat Gladkov.

Autoritățile ruse au declarat ieri că au evacuat cinci mii de copii din teritoriul de frontieră, după săptămâni de lovituri mortale care au ucis peste o duzină de persoane.

Citește și