• O mașină capcană în Lugansk, oraș ocupat de Rusia, a ucis un oficial pro-Kremlin, au anunțat autoritățile locale.
  • Anchetatorii au postat o fotografie a unui SUV de culoare deschisă cu geamurile și ușile aruncate în aer și resturi împrăștiate pe stradă în orașul Starobilsk.
  • „Îi vom prinde pe cei care au ordonat atacul asupra Moscovei”, spune Putin.

UPDATE ORA 21.00 – Politico: Statele Unite și aliații intenționează să transfere Grupul de Contact pentru Ucraina sub auspiciile NATO

Statele Unite și alte țări occidentale iau în considerare posibilitatea de a transfera sub auspiciile NATO coaliția internațională condusă în prezent de Washington, care coordonează aprovizionarea cu arme către Ucraina, relatează publicația americană Politico. Acest pas este menit să ajute la menținerea livrărilor de arme către Kiev în cazul în care Donald Trump se întoarce la Casa Albă.

La o întâlnire a Miniștrilor de Externe ai NATO la Bruxelles, miercuri și joi, participanții sunt așteptați să discute despre tranziția treptată a unei organizații numită Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei aflată sub controlul alianței, scrie Politico, citând patru oficiali (trei europeni și unul american) familiari. cu chestiunea.discuţii interne pe această temă. Potrivit unuia dintre oficiali, autorii ideii speră să finalizeze tranziția în iulie la summitul liderilor NATO de la Washington.

Un oficial european a spus că aliații văd această mișcare ca o modalitate de a permite altor țări NATO să aibă o influență mai mare asupra procesului de aprovizionare cu arme dacă Trump este reales.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei, cunoscut și sub numele de formatul Ramstein, a fost creat în primele săptămâni după invazia rusă la scară largă din februarie 2022 de secretarul american al apărării Lloyd Austin și de atunci președintele șefilor de stat major comun, generalul Mark Milley, pentru a coordona Sprijin occidental pentru apărarea Ucrainei.

Peste 50 de țări participă la lucrările grupului – toate țările blocului NATO, majoritatea statelor UE și aliații din Africa și Asia.

UPDATE ORA 19.00 – Rusia numește un nou șef al marinei militare după atacurile asupra navelor din Marea Neagră

Rusia a anunțat numirea unui nou șef al marinei militare și a doi comandanți de flotă după atacurile repetate ale Ucrainei asupra navelor sale militare.

Amiralul Alexander Moiseev a fost numit în funcția de șef al marinei ruse, a anunțat Ministerul Apărării al țării.

De asemenea, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat, în timpul unei teleconferințe cu personalul de rang înalt al forțelor armate, că viceamiralul Konstantin Kabantsov a fost numit în funcția de comandant al Flotei de Nord, iar viceamiralul Serghei Pinchuk a fost numit comandant al Flotei Mării Negre.

Noile numiri vin după un val de atacuri ucrainene asupra Flotei ruse a Mării Negre din Crimeea ocupată.

Predecesorul amiralului Moiseev a fost destituit în urma atacurilor.

UPDATE ORA 18.30 – Zelenski semnează proiectul de lege pentru reducerea vârstei de recrutare

Volodymyr Zelenski a semnat un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de mobilizare pentru serviciul de luptă de la 27 la 25 de ani, potrivit site-ului parlamentului ucrainean.

Legea a fost prezentată pentru prima dată la sfârșitul anului trecut, când președintele ucrainean a declarat că armata a propus mobilizarea a până la 500.000 de ucraineni.

Ea a primit aprobarea preliminară din partea parlamentului ucrainean în februarie.

UPDATE ORA 17.50 – Adăpost antiatomic construit în Zaporizhzhia

Muncitorii din regiunea Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei construiesc un adăpost antiatomic subteran pentru a proteja locuitorii de atacurile rusești.

Unele părți ale regiunii de pe linia frontului au fost puternic bombardate pe tot parcursul conflictului.

De asemenea, se ridică fortificații în jurul Zaporizhziei pentru a consolida apărarea Ucrainei împotriva forțelor rusești.

UPDATE ORA 17.00 – Crimele Rusiei în Ucraina au „trăsături de genocid”, afirmă un procuror

Procurorul suprem ucrainean Andriy Kostin afirmă că Rusia comite crime pe teritoriul ucrainean ocupat care au „caracteristicile unui genocid”.

Dl Kostin a declarat că presupusul masacru al civililor din orașul Bucha, care a fost ocupat pentru scurt timp de Rusia în urmă cu doi ani, se numără printre crimele care ar trebui judecate la nivel național și de către Curtea Penală Internațională (CPI).

Peste 125.000 de presupuse crime de război comise de forțele rusești au fost înregistrate de biroul dlui Kostin – dintre care mii ar fi avut loc la Bucha, care se află chiar la periferia Kievului. Potrivit dlui Kostin, procurorii ucraineni au condamnat 25 de ruși pentru crime de război în regiunea Kievului.

UPDATE ORA 15.00 – Daunele aduse rafinăriei de petrol a Rusiei nu sunt critice, relatează Reuters

O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că daunele aduse rafinăriei de petrol Taneco din Rusia, a treia cea mai mare rafinărie din Rusia, nu sunt critice, iar personalul se întoarce la amplasament. Atacul cu drone a fost cel mai profund din Ucraina de la începutul războiului în februarie 2022.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a mai spus marţi că armata împinge forţele ucrainene spre vest. Şoigu a spus că grupurile de trupe ruse „continuă să împingă înapoi formaţiunile ucrainene” spre vest.

UPDATE ORA 14.00 – „Îi vom prinde pe cei care au ordonat atacul asupra Moscovei”, spune Putin

Marți, Vladimir Putin a spus „Cu siguranță vom ajunge la cei care au comandat-o”.

Putin a spus la o întâlnire a oficialilor din Ministerul de Interne: „Am plătit un preț foarte mare, iar întreaga analiză a situației trebuie să fie extrem de obiectivă și profesionistă”.

Atacul din 22 martie asupra unei săli de concerte din Moscova a fost cel mai grav din Rusia de ani de zile. Peste 130 de persoane au fost ucise în timp ce bărbați înarmați au luat cu asalt complexul, la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin și-a început al cincilea mandat. Gruparea Stat Islamic (IS) a declarat că patru dintre membrii săi au comis atacul.

Serviciul de Securitate al FSB din Rusia a declarat luni că patru persoane arestate din cauza unui complot „terorist” dejucat au furnizat bani și arme pentru atacul mortal asupra unei săli de concerte din Moscova de luna trecută.

UPDATE ORA 13.00 – Un deputat rus spune că atacurile cu drone vor înceta când Kievul va fi cucerit

Un politician rus de rang înalt a declarat că atacurile cu drone asupra Rusiei vor înceta doar atunci când Kievul va fi cucerit.

Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a făcut aceste comentarii pentru presa rusă.

O traducere a comentariilor domnului Kartapolov sugerează că acesta a acuzat Ucraina de a efectua atacuri teroriste josnice”, numind-o un dușman josnic” care lovește Rusia pe furiș”.

UPDATE ORA 12.00 – Serviciile secrete ucrainene spun că atacurile vor continua, pentru a reduce veniturile din petrol ale Rusiei

Ucraina a lovit marți unitatea primară de rafinare a petrolului a unei importante rafinării rusești din regiunea Tatarstan, într-un atac condus de Serviciul de Securitate SBU și de agenția de spionaj militar GUR, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Lovitura a provocat un incendiu la instalație, a precizat sursa, adăugând că astfel de atacuri vor continua pentru a reduce veniturile din petrol ale Rusiei.

Oficialii din Tatarstan au declarat anterior, marți, că atacul nu a perturbat producția industrială, în timp ce primarul din Nijnekamsk a declarat că tentativa de a lovi o rafinărie a fost zădărnicită de apărarea aeriană. The Guardian nu a putut verifica aceste rapoarte în mod independent.

UPDATE ORA 11.00 – Miniștri și oficiali din zeci de țări se reunesc marți în Olanda pentru o conferință privind restabilirea justiției în Ucraina

Miniștri și oficiali din zeci de țări se reunesc marți în Olanda pentru o conferință privind restabilirea justiției în Ucraina, în contextul în care războiul a ajuns la al treilea an.

Guvernul olandez a afirmat într-o declarație: Olanda consideră că este de o importanță vitală ca adevărul și justiția să fie obținute atât pentru Ucraina, cât și pentru toate victimele agresiunii Rusiei”.

Printre vorbitori se va număra procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, care a emis mandate de arestare pentru președintele Vladimir Putin și pentru oficiali militari legați de război.

UPDATE ORA 10.00 – Dronele lovesc fabrici rusești la peste 1.000 km de Ucraina

Marți, Rusia a declarat că fabrici din Tatarstan, la peste 1.100 de kilometri de Ucraina, au fost atacate, iar oamenii au fost răniți în urma atacurilor.

Atacuri cu drone au avut loc împotriva unor fabrici din Tatarstan la Yelabuga și Nijnekamsk”, a declarat serviciul de presă al liderului tătar Rustam Minnikhanov pe Telegram.

Atacurile nu au provocat pagube serioase, iar activitatea fabricilor nu a fost afectată”, a precizat comunicatul, adăugând: Din nefericire, în Ielabuga, au existat persoane rănite”.

UPDATE 09.00 – Rusia și Ucraina au afirmat că și-au doborât reciproc dronele deasupra Mării Negre luni. Ministerul rus al Apărării

Rusia și Ucraina au afirmat că și-au doborât reciproc dronele deasupra Mării Negre luni. Ministerul rus al Apărării, scriind pe aplicația de mesagerie Telegram, a declarat că unitățile sale de apărare aeriană au interceptat șase drone ucrainene care încercau să efectueze un „atac terorist”. Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Illya Yevlash, a declarat la televiziunea națională că forțele ucrainene au doborât o dronă rusă „Forpost”, pe care a descris-o ca fiind una dintre cele mai sofisticate și mai costisitoare din arsenalul Moscovei.

UPDATE 3:00 – Un tribunal decide ca un jurnalist ruso-american reținut să rămână în arest pentru încă două luni

O instanță rusă a ordonat luni ca un jurnalist ruso-american reținut să fie ținut în închisoare pentru încă două luni, în așteptarea anchetei și a procesului, în cadrul unui nou pas în reprimarea disidenței și a libertății de exprimare de către Kremlin.

ȘTIREA INIȚIALĂ

O mașină capcană în Lugansk, oraș ocupat de Rusia, a ucis un oficial pro-Kremlin, au anunțat autoritățile locale.

Directorul adjunct al unei agenții administrative de stat a fost ucis când un dispozitiv neidentificat a explodat într-o mașină” luni după-amiază, a declarat filiala locală a Comitetului de Investigații al Rusiei, care investighează infracțiunile majore.

Anchetatorii au postat o fotografie a unui SUV de culoare deschisă cu geamurile și ușile aruncate în aer și resturi împrăștiate pe stradă în orașul Starobilsk, adăugând că a fost deschisă o anchetă privind un act terorist”. Circumstanțele incidentului și persoanele implicate în comiterea infracțiunii sunt în curs de stabilire”, a precizat aceasta.

Vladimir Chernev, un șef municipal, a numit victima drept Valery Chaika, un oficial din Luhansk. Tovarășul nostru a murit”, a scris el într-o postare pe Telegram, făcând apel la locuitori să fie atenți și să raporteze autorităților orice activitate suspectă.

Mai mulți oficiali instalați de Moscova în estul Ucrainei au fost uciși în atacuri orchestrate de forțele pro-Kyiv de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Citește și