- Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege controversat care va schimba regulile privind mobilizarea militară civilă, într-un efort de a rezolva problema forței de muncă în rândul forțelor sale.
- Legislația, care trebuie să fie semnată de președintele Volodimir Zelenski înainte de a deveni lege, este considerată crucială pentru ca Ucraina să rezolve ceea ce analiștii militari spun că sunt probleme majore de personal, în timp ce luptă cu un inamic mai bine înarmat și mai mare.
- Forțele rusești sunt de șapte până la zece ori mai numeroase decât trupele ucrainene în regiunile estice, a declarat joi în parlament generalul ucrainean Iuriy Sodol.
UPDATE ORA 21:00 – Detalii despre implicarea indirectă a Chinei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei
Doi oficiali ai administrației Biden au dezvăluit amploarea implicării Chinei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Oficialii au vorbit cu agenția de presă Reuters și au spus că China și-a crescut masiv vânzările către Rusia de mașini-unelte, microelectronice și alte tehnologii către Moscova.
Aceste articole sunt importante deoarece Rusia le folosește pentru a face tancuri, avioane, rachete și alte arme pentru război.
Au mai spus:
- Aproximativ 90% din microelectronica Rusiei a venit din China
- Aproape 70% din importurile de aproximativ 900 de milioane de dolari ale Rusiei în ultimul trimestru al anului trecut au venit din China
- Entitățile chineze și ruse au lucrat împreună pentru a produce drone în Rusia
- China ajută Rusia să-și îmbunătățească capacitățile prin satelit și alte capacități spațiale pentru a fi utilizate în război. Acest lucru ar putea crește amenințarea pe care o reprezintă Rusia în Europa
- Președintele american Joe Biden și-a exprimat anterior îngrijorări președintelui chinez Xi Jinping cu privire la implicarea indirectă a Beijingului în război.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, s-a întors săptămâna aceasta dintr-o vizită la Beijing și a spus că a avertizat China că administrația Biden este pregătită să sancționeze băncile, companiile și conducerea Beijingului chinezi dacă vor ajuta armata Rusiei în război.
Ea a primit deja aprobarea domnului Biden pentru a sancționa instituțiile financiare care ajută complexul militar-industrial al Rusiei.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să călătorească în China pentru discuții luna viitoare.
China spune că nu oferă Rusiei arme sau asistență militară, dar a păstrat legături economice puternice cu Moscova, la fel ca și alți aliați precum India.
Rusia, din ce în ce mai izolată economic și diplomatic, a devenit mai dependentă de China în ultimele luni.
UPDATE ORA 20:00 – Salvatorii ucraineni salvează cinci căței dintr-o clădire în flăcări
Salvatorii din Ucraina au salvat cinci căței de sub dărâmăturile unei clădiri distruse.
Clădirea nerezidențială a luat foc în orașul Sumy, situat în nord-estul țării, aproape de granița cu Rusia.
O înregistrare video a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina arată cum pompierii îi îmbrățișează pe cățelușii care guiță și îi clătesc cu apă.
Într-o postare de pe canalul Telegram al serviciului de urgență, oficialii au declarat că „micuții” nu au fost răniți.
„Această poveste de salvare ne amintește de importanța compasiunii umane și de dorința de a ajuta pe toată lumea, indiferent de circumstanțe”, au adăugat ei.
UPDATE ORA 19:00 – „Marea Britanie ar trebui să ia în considerare trimiterea forțelor sale în Ucraina pentru a antrena trupe”
Fostul ministru al forțelor armate, James Heappey, a declarat pentru Deborah Haynes, editorul de apărare și securitate de la Sky, că Marea Britanie ar trebui să ia în considerare trimiterea forțelor sale în Ucraina pentru a antrena trupe.
În cadrul emisiunii Sky News Daily, gazda Tom Cheshire vorbește cu ea și cu profesorul Michael Clarke, analist militar al Sky, despre interviul cu dl Heappey, care a demisionat din funcție luna trecută.
Ei evaluează situația sumbră din Ucraina și de ce conflictul se află într-o etapă critică. De asemenea, ei discută despre cât de pregătită ar fi Marea Britanie dacă s-ar confrunta cu un război în viitorul apropiat.
UPDATE ORA 18:00 – Rusia reia țintirea infrastructurii ucrainene cu atacuri asupra unor centrale electrice
Un atac masiv cu rachete și drone a distrus și avariat mai multe centrale electrice din Ucraina în cursul nopții, ca parte a unei noi campanii rusești care vizează infrastructura energetică.
Centrala Trypilska, care era cel mai mare furnizor de energie pentru regiunile Kiev, Cherkasy și Zhytomyr, a fost lovită de mai multe ori, distrugând transformatorul, turbinele și generatoarele.
Vladimir Putin a declarat că atacurile au fost un răspuns la loviturile ucrainene care au vizat rafinăriile de petrol rusești.
În Harkov, au existat cel puțin alte 10 lovituri asupra infrastructurii energetice, soldate cu pagube precum cele care se văd în aceste fotografii.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că peste 200.000 de persoane din regiune au rămas fără energie electrică.
Herman Halushchenko, ministrul său al energiei, a declarat că a fost un „atac cu rachete la scară mare, enorm, care a afectat foarte grav sectorul nostru energetic”.
UPDATE ORA 17:00 – Estonia vrea să declare Biserica Ortodoxă Rusă drept organizație teroristă
Ministrul de Interne al țării, Lauri Läänemets, a spus că va propune declararea Patriarhiei #Moscova ca organizație teroristă. Scopul său este de a interzice activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse din Estonia.
„Trebuie să înțelegem că astăzi Patriarhia Moscovei este subordonată lui Vladimir Putin, care conduce în esență activități teroriste în lume”, a adăugat el.
UPDATE ORA 16:00 – Țările de Jos au alocat încă un miliard de euro pentru ajutor militar Ucrainei
„Tocmai într-o conversație telefonică, premierul Mark Rutte a anunțat că Olanda a alocat încă un miliard de euro pentru ajutor militar Ucrainei și 400 de milioane de euro pentru reconstrucție”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Aceasta se adaugă obligațiilor din acordul nostru bilateral de securitate. Multumesc Mark, multumesc olandezi! Acesta este un exemplu exemplar de sprijin pentru Ucraina”, se arată în mesaj.
UPDATE ORA 15.00 – Bărbat ucis într-un atac de artilerie rusă asupra regiunii Harkov
Un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost ucis și încă doi au fost răniți vineri dimineață într-un atac de artilerie rusă în regiunea Harkov, a anunțat parchetul regional.
Bărbatul a murit după ce forțele ruse au deschis focul asupra satului Kupiansk-Vuzlovyi. Un alt atac de artilerie asupra satului Monachynivka a rănit un bărbat de 72 de ani și o femeie de 76 de ani, a anunțat Procuratura Oblastului Harkiv.
UPDATE ORA 14.00 – Kremlinul a declarat vineri că un proiect de acord Rusia-Ucraina negociat în 2022 ar putea servi drept punct de plecare pentru viitoare discuții pentru a pune capăt luptei
Kremlinul a declarat vineri că un proiect de acord Rusia-Ucraina negociat în 2022 ar putea servi drept punct de plecare pentru viitoare discuții pentru a pune capăt luptei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că proiectul de document care a fost discutat la Istanbul în martie 2022 ar putea fi „baza pentru începerea negocierilor”. În același timp, el a spus că posibilele discuții viitoare ar trebui să țină cont de „noile realități”.
„Au fost multe schimbări de atunci, noi entități au fost incluse în constituția noastră”, a spus Peskov într-o conferință telefonică cu reporterii.
UPDATE ORA 13.00 – Autoritățile ucrainene efectuează percheziții la un preot de rang înalt al unei biserici legate de Moscova
Sediul preotului Mykola Danylevych, un membru de rang înalt al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, a fost percheziționat în această dimineață de către serviciul de securitate al Ucrainei, relatează Kyiv Independent.
Surse au declarat pentru Kyiv Independent că Danylevych și-a manifestat sprijinul pentru ideologia „lumii rusești” și a justificat agresiunea rusă în trecut. În 2017, el a luat parte la o delegație a oligarhului pro-rus Vadym Novynskyi care a încercat să îl convingă pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu să nu acorde tomosul de autocefalie – care semnifică un decret de autonomie canonică – Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Bartolomeu, cel mai înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Răsăritene, a acordat tomosul în 2019.
UPDATE ORA 12.00 – Părți din Ucraina, fără curent electric în urma loviturilor rusești
O dronă rusească a avariat în cursul nopții echipamente la o substație din regiunea Dnipropetrovsk, întrerupând alimentarea cu energie electrică a mai multor gospodării și consumatori individuali, a anunțat operatorul energetic ucrainean Ukrenergo pe Telegram.
Atacul a avut loc după ce rachete și drone rusești au distrus joi o mare centrală electrică în apropiere de Kiev și au lovit instalații electrice în mai multe regiuni din Ucraina, distrugând centrala termică pe bază de cărbune Trypilska din apropierea capitalei.
Ukrenergo a precizat că 399 de localități au rămas fără energie electrică vineri dimineață, cu o pană de curent în oblasturile Dnipropetrovsk, Donețk, Sumy, Harkov și Herson.
Operatorul energetic a emis o oprire de urgență în oblastul Harkov, tăind curentul la 210.000 de consumatori. Operatorul a cerut limitarea utilizării dispozitivelor consumatoare de energie între orele 19:00 și 21:00, pentru a ușura o parte din povara de pe rețea.
UPDATE ORA 11.00 – Președintele Camerei Reprezentanților din SUA discută cu Casa Albă despre avansarea ajutorului pentru Ucraina
După luni de amânare, un republican de rang înalt din Camera Reprezentanților a declarat că președintele Camerei Reprezentanților din SUA negociază cu Casa Albă pentru a avansa finanțarea de război pentru Ucraina – un pachet care s-ar abate de la pachetul de securitate externă de 95 de miliarde de dolari al Senatului și care ar include mai multe cereri republicane, relatează Associated Press.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari în ceea ce privește un pachet de ajutor pentru Ucraina, nu doar din partea lui Joe Biden, care i-a mustrat în repetate rânduri pe republicani pentru că nu ajută Ucraina, ci și din partea membrilor de dreapta dură din conferința lui Johnson, care se opun în continuare cu fermitate unui ajutor suplimentar pentru Ucraina.
„Nu s-a ajuns la niciun acord”, a declarat joi liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Steve Scalise, reporterilor. „Evident, ar trebui să se ajungă la un acord nu doar cu Casa Albă, ci și cu proprii noștri membri”.
Johnson urmează să se deplaseze vineri la clubul Mar-a-Lago din Florida pentru a se întâlni cu Donald Trump – care a declarat că ar negocia încheierea conflictului, în timp ce încearcă să împingă SUA către o poziție mai izolaționistă. Johnson s-ar fi consultat cu Trump în ultimele săptămâni cu privire la finanțarea pentru Ucraina pentru a-i obține sprijinul – sau cel puțin pentru a-l împiedica să se opună în mod deschis pachetului.
UPDATE ORA 09.00 – Rachetele și dronele rusești au distrus o mare centrală electrică din apropierea Kievului
Rachetele și dronele rusești au distrus o mare centrală electrică din apropierea Kievului și au lovit instalații electrice din mai multe regiuni din Ucraina. Atacul a distrus complet centrala termoelectrică pe cărbune Trypilska din apropierea capitalei, a declarat pentru agenția de presă Reuters un oficial de rang înalt din cadrul companiei care administrează instalația.
UDATE ORA 07.00 – Kremlinul îl vede pe soțul meu ca pe o amenințare, afirmă soția lui Vladimir Kara-Murza
Soția lui Vladimir Kara-Murza a declarat pentru Sky News că Kremlinul îl vede pe soțul ei ca pe o „amenințare”, dar că „nu-și va pierde niciodată speranța” pentru el.
În cadrul emisiunii The World with Yalda Hakim, Evgenia Kara-Murza a declarat că familia ei „trăiește cu acest lucru de mulți ani”.
„Mă tem pentru viața soțului meu din 2015, când a supraviețuit primului atac de otrăvire. A fost otrăvit de două ori, în 2015 și 2017. De ambele ori a fost în comă cu insuficiență multiplă de organe și de ambele ori i s-a dat o șansă de supraviețuire de 5%. Știu că acest regim îl vede pe soțul meu ca pe o amenințare și un dușman”.
Întrebată dacă și-a pierdut speranța, ea a adăugat: „Nu mi-aș putea pierde niciodată speranța. Sunt căsătorită cu un tip extraordinar care încurajează oamenii, chiar și din spatele gratiilor. Cum aș putea să-mi pierd speranța?”.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Parlamentul ucrainean a adoptat joi o nouă lege controversată care va da guvernului mai multă putere de a mobiliza societatea pentru război, în timp ce țara continuă să lupte împotriva atacului Rusiei.
Votul în favoarea legislației vine după luni de amânări și trebuie acum să fie semnată de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy pentru a intra în vigoare.
Săptămâna trecută, președintele Volodimir Zelenski a semnat, de asemenea, legi care au redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani, printre alte măsuri. Zabolotna spune că ea crede că toate noile legi ar putea aduce împreună aproximativ 50.000 de recruți în plus.
Zelenski declarase în decembrie că comandantul său dorea să mobilizeze până la 500.000 de soldați în plus, dar ulterior a retras această cifră după o analiză efectuată de noul său comandant, potrivit Associated Press. Cifra reală a numărului de soldați de care are nevoie țara este clasificată, a declarat pentru TIME Orysia Lutsevych, șefa Forumului pentru Ucraina de la think tank-ul britanic Chatham House.
Citește și