• Rusia acuză Marea Britanie de „implicare directă tot mai mare” în război.
  • O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod.
  • Introducerea lui Zelenski pe lista de urmăriți a Rusiei este o cerere „disperată” pentru a obține atenție, spune Kievul.

UPDATE ORA 22:00 – Rusia a atacat Tarasivka

În direcțiile Sivershchyna și Slobozhanschyna, armata rusă a bombardat Yeline, Klusy, Semenivka, Oleksandrivka, Mykolayivka din regiunea Cernihiv, Tarasivka din regiunea Sumy. Aviația rusă a efectuat un atac aerian la Hremyach din regiunea Cernihiv, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 21:00 – Donețkul este bombardat în continuare

În direcția Novopavlivka, armata rusă a bombardat Heorhiyivka, Kostyantynivka, Vuhledar din regiunea Donețk. Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Yevhenivka și Yelyzavetivka din regiunea Donețk, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

UPDATE ORA 20:00 – Rusia continuă bombardamentele asupra Harkovului

În direcția Kupiansk, armata rusă a bombardat Synkivka, Petropavlivka, Kotlyarivka din regiunea Harkov. Aviația rusă a efectuat un atac aerian în orașul Harkov, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

UPDATE ORA 19:00 – Makiyivka este lovită

În direcția Lyman, armata rusă a bombardat Makiyivka din regiunea Lugansk, Terny, Torske din regiunea Donețk, – se spune în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 18:00 – Aviația rusă a efectuat un atac aerian asupra Donețkului

În direcția Bakhmut, armata rusă a bombardat Hryhorivka, Kalynivka, Klischiyivka, Chasiv Yar din regiunea Donețk. Aviația rusă a efectuat un atac aerian la Dyliyivka din regiunea Donețk, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

UPDATE ORA 17:30 – Rusia ține repetiția de Ziua Victoriei

Trupele rusești se pregătesc pentru o paradă de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova. 

Evenimentul are loc la doar câteva zile după cea de-a cincea numire a lui Vladimir Putin ca președinte al Rusiei. 

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina caută să facă schimb de teritoriu pentru timp

Președintele Volodimir Zelenski a susținut că forțele ucrainene au doborât ieri un avion de luptă-bombardier rusesc Su-25 deasupra regiunii Donețk. Înainte de război, rușii aveau între 70 și 80 de Su-25 funcționale, dar Ucraina susține că a doborât aproximativ șase dintre acestea până în prezent. Dar este această pierdere importantă în schema mai largă a războiului?

În Ucraina încep să sosească provizii proaspete de arme occidentale și se așteaptă ca rachetele de apărare aeriană să fie probabil prima prioritate.  Afirmația Ucrainei că a doborât 23 din 24 de drone rusești aseară și țintirea cu succes a unuia dintre avioanele sale de luptă sugerează, de asemenea, că Ucraina își stabilizează postura defensivă.  

Cu toate acestea, în prima linie, rapoartele sugerează că forțele ruse au făcut progrese suplimentare, luând mai multe comunități – inclusiv Ocheretyne.  

Experții militari cred că Ucraina realizează o „retragere gestionată” din locurile cheie către teritoriile comerciale pentru timp – în așteptarea sosirii de noi provizii de ajutor militar occidental. Ofensivele militare suportă, în general, pierderi semnificativ mai mari pentru forța de atac decât cea de apărare.  Ministerul Apărării al Regatului Unit a raportat că acțiunea ofensivă a Rusiei din aprilie a dus la 899 de victime ale Rusiei pe zi, ceea ce este mai mare decât în ​​apogeul bătăliei de uzură pentru Bakhmut. 

Cu toate acestea, s-a dovedit foarte dificil să se asigure cifre fiabile pentru războiul din Ucraina, Rusia reducând amploarea pierderilor sale, iar Kievul evitând raportarea unor cifre specifice. Oricum, se pare că Vladimir Putin va fi dornic să evite o nouă rundă de mobilizare a Rusiei de teama să nu evidențieze numărul tot mai mare de victime ruși.  

În schimb, se spune că Rusia recrutează cetățeni străini pentru a-și consolida armata, cea mai recentă țintă fiind Cuba. Se raportează că recruților cubanezi li s-au oferit salarii lunare de până la 1600 de lire sterline pe lună, când salariul lor mediu în Cuba este de aproximativ 20 de lire sterline pe lună. Pachetul pare în mod natural atractiv, mai ales dacă recruților li se spune inițial că nu vor servi în prima linie.

Până la sosirea aprovizionării cu arme și muniții occidentale, se pare că Rusia va continua să valorifice lipsa de arme a Ucrainei pentru a avansa și a asigura cât mai mult teritoriu posibil în Donbas.  Și Ucraina va încerca să se asigure că Rusia plătește un preț mare pentru fiecare metru de teren cedat.  

UPDATE ORA 16:30 – În imagini: trupele din prima linie sărbătoresc Paștele

Aceste imagini arată membri ai celei de-a 93-a brigade mecanizate separate de război Kholodnyi care sărbătoresc Paștele ortodox în prima linie a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

Trupele ucrainene luptă în Donețk, unde se află o mare parte din concentrarea militară a Rusiei. 

UPDATE ORA 16:00 – Copil rănit după atacurile rusești cu drone asupra Ucrainei

Această înregistrare arată pompierii luptând cu un incendiu în Harkov la primele ore ale dimineții de ieri. 

Regiunea a fost vizată în mod constant ieri, cu mai multe atacuri cu drone și bombardamente în zonă.

UPDATE ORA 15:30 – Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina au cauzat „daune de 1 miliard de dolari”

Viziunea Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene cu drone și rachete a costat Kievul aproximativ 1 miliard de lire sterline (796 de milioane de lire sterline), a susținut ministrul energiei al țării. 

German Galușcenko a spus că, de la jumătatea lunii martie, forțele ruse atacă aproape zilnic centralele termice și hidroenergetice ucrainene – precum și rețelele principale.

Acest lucru a dus la întreruperi de curent în multe regiuni.

„Astăzi, vorbim despre sumele de pierderi de peste un miliard de dolari”, a spus el.

„Dar atacurile continuă și este evident că pierderile vor crește”, a adăugat el. 

UPDATE ORA 15.00 – În regiunea industrială Dnipropetrovsk, un bombardament a rănit o femeie în vârstă de 57 de ani și a avariat infrastructura din Nikopol

În regiunea industrială Dnipropetrovsk, un bombardament a rănit o femeie în vârstă de 57 de ani și a avariat infrastructura din Nikopol, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, a declarat guvernatorul regional. Serhiy Lysak a mai spus că două persoane au fost rănite într-un alt atac în cursul nopții, care a avariat infrastructura critică și case.

UPDATE ORA 14.00 – Forțele ucrainene au doborât sâmbătă un avion de vânătoare-bombardament rusesc Su-25 deasupra regiunii Donețk

Forțele ucrainene au doborât sâmbătă un avion de vânătoare-bombardament rusesc Su-25 deasupra regiunii Donețk, în estul Ucrainei, a declarat Volodimir Zelenski, fără a oferi însă alte detalii. „Este important să fim foarte concentrați în aceste zile”, a declarat președintele ucrainean în discursul său video nocturn.

UPDATE ORA 12.00 – Trupele rusești repetă pentru parada de Ziua Victoriei

Aceste imagini arată militari ruși care se pregătesc pentru parada anuală de Ziua Victoriei de la Moscova.

Pe 9 mai, militarii vor mărșălui prin Piața Roșie în fața lui Vladimir Putin – care va fi depus din nou jurământul de președinte cu câteva zile înainte.

Parada va pune în evidență echipamentul militar rusesc, cu vehicule, avioane și soldați, toți urmând să urce pe scenă.

UPDATE ORA 10.00 – Pagube la infrastructura din raionul Dnipro ca urmare a atacului cu drone Shahed

UPDATE ORA 09.00 – Apărarea aeriană ucraineană a doborât 23 din cele 24 de drone Shahed

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 23 din cele 24 de drone Shahed.

ȘTIRE INIȚIALĂ

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia. Viaceslav Gladkov a declarat că 30 de case și 10 mașini au fost avariate, fără a preciza sursa exploziei. Răniții au fost duși la spital cu răni de schije inclusiv la cap și față, a spus el. El a spus că a fost „miraculos” că nimeni nu a murit în incident. Belgorod este situat în apropierea graniței cu Ucraina, vizavi de orașul Harkiv din nord-estul ucrainei.

Fotografii făcute în Harkov, Ucraina, arată pompierii abordând un incendiu provocat de o lovitură cu rachete rusești.

Guvernatorul regional Oleh Syniehubov a declarat că o clădire civilă a fost incendiată peste noapte, rănind patru persoane, inclusiv un copil de 13 ani.

Agenția de stat rusă RIA a susținut că forțele Moscovei au lovit un depozit de drone din Harkov, care a fost folosit de trupele ucrainene.

Citește și