• Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze, a declarat că partidul său, Raliul Național, trebuie să facă o „ruptură clară” cu partidul Alternativa pentru Germania (AfD).
  • Ea a spus că este „urgent să se stabilească un cordon sanitar” și că „AfD merge din provocare în provocare”.
  • Maximilian Krah, candidatul principal al AfD la alegerile europarlamentare, a declarat că se va abține de la orice alte apariții în campanie și că se va retrage din consiliul de conducere al partidului.

UPDATE ORA 20:00 – Forțele lui Putin ucid 7 persoane la Harkov, în contextul în care se fac presiuni pentru ca rachetele americane să fie lansate în Rusia

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și peste o duzină de persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Harkov, potrivit oficialilor de la Kiev. Alte două persoane sunt date dispărute în urma atacului, în urma căruia forțele rusești au lovit cel puțin de 15 ori al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a declarat Oleg Sinegubov.

Aceasta survine în contextul în care președintele american Joe Biden este îndemnat să permită ca rachetele americane folosite de Ucraina să fie lansate pe teritoriul rusesc, potrivit unor oficiali. Propunerea, presată de secretarul de stat american Antony Blinken după o vizită la Kiev săptămâna trecută, este în curs de dezbatere la Casa Albă, potrivit New York Times.

Între timp, Ucraina a afirmat că a distrus ultima navă de război rusă înarmată cu rachete de croazieră care staționa în peninsula ocupată Crimeea. „Potrivit informațiilor actualizate, forțele de apărare ucrainene au lovit o navă rusească de rachete de croazieră din proiectul 22800 Tsiklon în Sevastopol, în noaptea de 19 mai”, a declarat statul major.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

UPDATE ORA 17:00 – Președintele american Joe Biden este îndemnat să permită ca rachetele americane folosite de Ucraina să fie lansate pe teritoriul rusesc

Propunerea, presată de secretarul de stat american Antony Blinken după o vizită la Kiev săptămâna trecută, este în curs de dezbatere la Casa Albă, potrivit New York Times.
Pespectiva domnului Blinken s-ar fi schimbat de când Moscova a deschis un nou front la Harkov, în estul Ucrainei, care întinde forțele Kievului peste linia frontului.

Aceasta vine în timp ce Ucraina a afirmat că a distrus ultima navă de război rusă înarmată cu rachete de croazieră care staționa în peninsula ocupată Crimeea.

„Potrivit informațiilor actualizate, forțele de apărare ucrainene au lovit o navă rusească de rachete de croazieră din proiectul 22800 Tsiklon în Sevastopol, în noaptea de 19 mai”, a declarat astăzi Statul Major General. Ulterior, marina ucraineană a declarat pe X că nava a fost „distrusă”.

Între timp, forțele ucrainene au declarat că au doborât încă un avion de luptă rusesc în frontul Pokrovsk din Donețk, al cincilea avion rusesc Su-25 pe care Ucraina susține că l-a doborât în această lună.

UPDATE 15:00 – Blinken susţine ridicarea interdicţiei privind loviturile ucrainene în interiorul Rusiei cu arme furnizate de SUA

După „vizita sa serioasă” la Kiev, secretarul de stat american, Antony Blinken, pledează pentru ca Casa Albă să permită Ucrainei să efectueze lovituri în teritoriul rus cu arme furnizate de Statele Unite, a raportat The New York Times (NYT) pe 22 mai, citând surse oficiale nedivulgate.

UPDATE 14:00 – Politico: Zelenski va vizita Franţa, Italia, îndemnând NATO să neutralizeze rachetele ruseşti deasupra Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să participe la comemorarea Zilei Z în Franţa şi la o întâlnire G7 în Italia în iunie pentru a solicita partenerilor o creştere a asistenţei militare, a raportat Politico pe 22 mai, citând două surse anonime.

UPDATE 13:00 – Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată joi despre posibilitatea ca Ucraina și Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, a afirmat că acest lucru ar echivala cu o nouă extindere spre est a NATO, transmite Reuters.

UPDATE 12:00 – Putin se întâlnește cu Lukașenko

Președintele rus Vladimir Putin va ține discuții pe mai multe teme cu omologul său belarus Alexander Lukașenko la Minsk, joi și vineri, a anunțat Kremlinul.

UPDATE 11:00 – Norvegia închide granița pentru turiștii ruși

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Harkov din nord-estul Ucrainei au ucis doi oameni și au rănit și a rănit cel puțin alți cinci, a declarat joi guvernatorul regional.

De asemenea, loviturile au avariat infrastructuri de transport și municipale și au provocat un incendiu la o tipografie

Guvernatoul Oleh Syniehubov a spus că forțele rusești au lovit Harkov de aproximativ 10 ori. Atacul a vizat, de asemenea, orașul Zolochiv din regiunea Harkov, rănind cel puțin două persoane, relatează Reuters.

UPDATE 10:00 – Pierderile rusești până în prezent

Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 1330 soldați, 11 tancuri, 27 alte blindate de luptă, 40 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 1 avion, 71 diferite vehicule și cisterne și 4 echipamente speciale.

UPDATE 09:00 – Letonia aloca aproape 6,5 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii Ucrainei

Letonia a promis să aloce şase milioane de euro (aproximativ 6,5 milioane de dolari) pentru dezvoltarea infrastructurii în Ucraina în acest an, cu angajamentul de a furniza o sumă similară de ajutor economic în anul 2025.

UPDATE 08:00 – Forţele ucrainene doboară încă un avion Su-25 rusesc

Forţele ucrainene au reuşit să doboare încă un avion Su-25 rusesc, marcând al cincilea incident raportat de acest gen în această lună.

UPDATE 5:00

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, s-a angajat luni să mențină în continuare transportul de arme americane către Ucraina, în timp ce Kievul se confruntă cu unul dintre cele mai dificile momente împotriva unui nou atac al Rusiei.

Austin și până la 50 de lideri din domeniul apărării din Europa și din întreaga lume s-au întâlnit luni pentru a coordona mai mult ajutor militar pentru Ucraina, în timp ce Kievul încearcă să țină piept unei ofensive rusești în nord-estul țării, lansând în același timp propriul asalt masiv în Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

UPDATE 3:00

Statele Unite au declarat luni că Rusia a lansat săptămâna trecută un satelit care ar putea face parte din procesul de înarmare a spațiului, o posibilă viitoare tendință globală pe care membrii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite au condamnat-o chiar dacă nu au reușit să adopte o măsură împotriva acesteia.

Rezoluția Consiliului de Securitate elaborată de Rusia a rivalizat cu una susținută de SUA și Japonia, care a eșuat luna trecută. Proiectele rivale s-au concentrat pe diferite tipuri de arme, SUA și Japonia specificând armele de distrugere în masă. Proiectul rusesc a discutat toate tipurile de arme.

SUA și aliații săi au declarat că limbajul pe care consiliul format din 15 membri l-a dezbătut luni a fost pur și simplu menit să distragă atenția lumii de la adevărata intenție a Rusiei: înarmarea spațiului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rachete, bombe plane – cu aripi atașate sau GPS – rachete și drone. Acesta este bombardamentul aerian care plouă asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul țării, lansat de forțele lui Vladimir Putin din interiorul Rusiei.

Acesta a fost susținut de un asalt terestru, în timp ce mii de soldați ai Moscovei s-au revărsat peste graniță și au încercat să împingă spre orașul Harkov însuși. Cele mai crâncene bătălii s-au concentrat asupra orașului Vovchansk, aproape de graniță și la aproximativ 65 km de Harkov. Forțele rusești au depășit inițial fortificațiile slabe ale Ucrainei, pătrunzând câțiva kilometri și capturând două buzunare cu o suprafață totală de aproximativ 80 de kilometri pătrați.

Citește și