• Siguranța la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina se deteriorează.
  • Moscova a confiscat centrala nucleară în primele zile ale invaziei sale pe scară largă a Ucrainei.
  • A fost închisă de trupele ruse.

UPDATE ORA 21:00 – Incursiunea Kursk creează „o mulțime de potențiale capcane politice” pentru Putin

Incursiunea Ucrainei în Kursk creează „o mulțime de potențiale capcane politice” pentru Vladimir Putin, iar trupele Kievului vor rămâne probabil pe teritoriul rus până când Moscova va desfășura o mișcare mare pentru a-i alunga, a spus un analist de frunte occidental.

„Dacă Ucraina poate lua o bucată din Rusia și o poate întări și o poate menține, aceasta este o mare problemă pentru Putin”, a declarat profesorul Phillips O’Brien, de la Universitatea St Andrew, pentru NPR.

„Putin este un dictator. Dictatorii prosperă pe viziuni de forță – că își controlează națiunea, oferă securitate. Dacă ucrainenii pot demonstra că Putin nu poate apăra granița Rusiei și, în plus, nu îi poate alunga pe ucraineni înapoi, aceasta este o mare problemă pentru imaginea lui Putin.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„De asemenea, sunt anumite lucruri politice pe care trebuie să le urmărim. Ucrainenii au capturat deja o mulțime de recruți. Dar, de fapt, rușii – pentru că nu au multe rezerve – au fost nevoiți să trimită recruți să încerce să lupte cu ucrainenii și îi pierd.

„Deci, există o mulțime de potențiale capcane politice pentru Putin în asta.”

El a adăugat: „Cred că ucrainenii vor rămâne acolo și vor forța rușii să încerce să desfășoare o armată mare pentru a-i alunga. Ucrainenii nu simt nicio dorință să plece chiar acum.

„Nu plănuiesc să ocupe Rusia pentru totdeauna. Dar nu vor pleca decât dacă rușii desfășoară o forță masivă și încearcă să-i alunge.”

UPDATE ORA 20:00 – Rusia pretinde că a ocupat satul într-o împingere disperată spre Pokrovsk

Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Svyrydonivka din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a informat duminică agenția de știri de stat TASS, citând ministerul apărării.

Satul se află la aproximativ 18 kilometri est de orașul Povrovsk, pe care Rusia se străduiește cu disperare să-l cuprindă înainte ca actualul său val de atacuri din estul Ucrainei să se epuizeze.

UPDATE ORA 19:00 – Zelenski îndeamnă aliații occidentali să ridice restricțiile rămase asupra armelor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus aliaților Kievului să ridice restricțiile rămase privind utilizarea armelor occidentale pentru a lovi ținte mai adânc în Rusia, inclusiv în Kursk, spunând că trupele sale ar putea priva Moscova „de orice capacitate de a avansa și de a provoca distrugeri”.

El a spus pe site-ul de socializare X: „Este esențial ca partenerii noștri să îndepărteze barierele care ne împiedică să slăbim pozițiile rusești în modul în care o cere acest război.

„Curajul soldaților noștri și rezistența brigăzilor noastre de luptă compensează lipsa de decizii esențiale din partea partenerilor noștri.”

Ministerul de Externe al Rusiei și bloggerii pro-Kremlin au susținut că lansatoarele HIMARS fabricate în SUA au fost folosite pentru a distruge podurile de pe Seim. Aceste afirmații nu au putut fi verificate în mod independent.

UPDATE ORA 18:00 – Moscova neagă că incursiunea Kursk a deraiat discuțiile cu Ucraina

Rusia a negat un raport conform căruia atacul Ucrainei asupra regiunii Kursk a deraiat discuțiile indirecte cu Kievul privind oprirea atacurilor asupra țintelor energetice, declarând că nu au avut loc discuții cu Kievul despre infrastructura civilă.

Washington Post a raportat sâmbătă că Ucraina și Rusia urmează să trimită delegații în Qatar luna aceasta pentru a negocia un acord de referință care să stopeze grevele asupra infrastructurii energetice și energetice de ambele părți în conflict.

Postul a spus că acordul ar fi echivalat cu o încetare parțială a focului, dar că discuțiile au fost anulate din cauza atacului Ucrainei asupra teritoriului suveran al Rusiei.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina respinge pretențiile de consolidare a armatei la granița cu Belarus

Ucraina a respins pretențiile din Belarus privind o consolidare a armatei la graniță, declarând că situația rămâne neschimbată

Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al serviciului de frontieră ucrainean, a declarat pentru presa ucraineană Ukrainska Pravda: „După cum putem vedea, nici retorica lui Lukașenko nu se schimbă, escaladând constant situația cu regularitate pentru a face pe plac țării teroriste.

„Nu observăm nicio creștere a numărului de echipamente sau personal al unităților din Belarus în apropierea graniței noastre.”

Lukașenko nu a spus exact câte trupe a dislocat Minsk de-a lungul graniței. Armata profesionistă a Belarusului are aproximativ 48.000 de soldați și aproximativ 12.000 de soldați la frontiera de stat, potrivit Bilanțului militar al Institutului Internațional pentru Studii Strategice din 2022.

UPDATE ORA 16:00 – Polonia neagă implicarea în atacul de sabotaj cu gaze Nord Stream

Sugestiile conform cărora autoritățile ucrainene susținute de Polonia s-au aflat în spatele planificării și executării atacului de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream în 2022 sunt nefondate, a spus consilierul președintelui polonez.

Fostul șef al serviciilor secrete din Germania, August Hanning, i-a spus lui Die Welt săptămâna aceasta că există acorduri între președinții Poloniei și Ucrainei pentru a efectua atacul.

„Sunt insinuări complet nefondate”, a spus Mieszko Pawlak, șeful biroului de politică internațională din biroul președintelui Andrzej Duda, întrebat despre acuzații.

Presa germană a raportat săptămâna aceasta că procurorii germani au identificat un instructor de scufundări ucrainean ca fiind un suspect cheie în atacul de sabotaj Nord Stream și au emis un mandat de arestare a acestuia în Polonia.

Polonia a primit mandatul, dar suspectul a părăsit țara, deoarece Germania nu și-a inclus numele într-o bază de date cu persoane căutate, au declarat procurorii polonezi pentru Reuters.

UPDATE ORA 15:00 – Loviturile de poduri ar putea perturba rutele de aprovizionare rusești

Ucraina a distrus un pod cheie în regiunea Kursk a Rusiei și a lovit un al doilea în apropiere, la mai puțin de două săptămâni de la uimitoarea sa incursiune transfrontalieră, perturbând rutele de aprovizionare rusești și, posibil, semnalând că trupele sale intenționează să sape.

Bloggerii militari pro-Kremlin din Rusia au recunoscut că distrugerea primului pod, care traversa râul Seim, lângă orașul Glushkovo, va împiedica livrările de provizii către forțele ruse care resping incursiunea Ucrainei.

Șeful forțelor aeriene ucrainene, Lt. Mykola Oleshchuk, a lansat vineri un videoclip cu un atac aerian ucrainean care a împărțit podul în două.

La mai puțin de două zile mai târziu, trupele ucrainene au lovit un al doilea pod în Rusia, potrivit lui Oleșciuk și guvernatorului regional rus, Alexei Smirnov.

Începând de duminică dimineață, nu au existat rapoarte oficiale cu privire la locul exact al celui de-al doilea atac pe pod. Canalele ruse Telegram au susținut că un al doilea pod peste Seim, în satul Zvannoe, a fost lovit.

UPDATE ORA 14:00 – Belarus trimite o treime din armată la frontieră „în caz de război”, spune Președintele

Minskul a desfășurat aproape o treime din forțele sale armate de-a lungul întregii frontiere, a raportat agenția de presă de stat Belta.

Numărul exact de soldați nu a fost specificat, dar armata profesionistă a Belarusului este formată din 48 000 de militari și aproximativ 12.000 de trupe de frontieră de stat, potrivit bilanțului militar al Institutului Internațional pentru Studii Strategice din 2022.

Președintele a susținut că Ucraina a staționat peste 120.000 de soldați la granița sa cu Belarus.

„Văzând politica lor agresivă, am introdus acolo și am plasat în anumite puncte – în caz de război, acestea ar fi apărarea – militarii noștri de-a lungul întregii frontiere”, a declarat Belta citându-l pe Lukașenko într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse.

Ieri, Kievul a declarat că nu a văzut niciun semn al unei consolidări a trupelor belaruse la frontieră. Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat vineri că există o probabilitate ridicată de provocare armată din partea Ucrainei și că situația la frontiera comună „rămâne tensionată”.

UPDATE ORA 12:00 – Belarus desfășoară trupe de-a lungul întregii frontiere cu Ucraina

Președintele belarus Alexander Lukașenko afirmă că Ucraina a staționat peste 120.000 de soldați la granița sa cu Belarus.

Ca răspuns, Minskul a trimis formațiuni militare de-a lungul întregii sale frontiere, a declarat agenția rusă de știri de stat RIA.

Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați internaționali ai lui Vladimir Putin, a declarat că frontiera este minată „ca niciodată” și că trupele ucrainene ar suferi pierderi uriașe dacă ar încerca să o traverseze.

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina face o gaură în al doilea pod rusesc

Forțele aeriene ucrainene afirmă că au atacat un al doilea pod în regiunea rusă Kursk.

Imaginile postate pe canalul Telegram al unui comandant arată un atac asupra unui pod din Zvannoe, Kursk, peste râul Seym. Acesta este același râu peste care un alt pod a fost distrus la începutul acestei săptămâni.

Se crede că distrugerea de către Ucraina a infrastructurii din zonă este o încercare de a împiedica liniile de aprovizionare sau întăririle rusești.

Comandantul forțelor aeriene, generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, a scris: „Minus încă un pod! Aviația forțelor aeriene continuă să priveze inamicul de capacitățile sale logistice cu lovituri aeriene precise, ceea ce afectează semnificativ cursul ostilităților”.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia lansează al treilea atac cu rachete balistice asupra capitalei ucrainene în această lună

Rusia a lansat al treilea atac cu rachete balistice asupra Kievului în această lună.

Un martor a auzit explozii care semănau cu sisteme de apărare antiaeriană în această dimineață, înainte ca noi alerte de raid aerian să sune în legătură cu amenințarea că mai multe rachete se îndreaptă spre oraș.

Datele preliminare au arătat că toate rachetele au fost distruse la apropierea lor de oraș, a declarat administrația militară a capitalei ucrainene.

„Acesta este deja al treilea atac balistic asupra capitalei în luna august, cu intervale exacte de șase zile între fiecare atac”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev.

El a adăugat că unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus, de asemenea, mai multe drone lansate de Rusia. Nu au fost raportate imediat victime sau pagube. Șeful forțelor aeriene ucrainene a declarat că forțele sale au distrus opt drone de atac rusești și cinci din cele opt rachete lansate peste noapte în regiunile Kiev, Sumy și Poltava.

UPDATE OA 09:00 – O dronă ucraineană a provocat un incendiu la un depozit de petrol rusesc

Un atac cu dronă ucraineană a provocat un incendiu la un depozit de petrol rusesc, potrivit rapoartelor. Peste 70 de pompieri s-au grăbit să facă față incendiului care a acoperit 5.000 de metri pătrați în districtul Azov din regiunea Rostov pe Don, potrivit Ministerului rus pentru Situații de Urgență.

Baza, un canal Telegram apropiat de forțele de ordine ruse, a declarat că un depozit de petrol a fost avariat în Rostov, în timp ce canalul rusesc SHOT a postat un videoclip care arată fumul închis la culoare ieșind din ceea ce a spus că este un depozit de petrol.

Guvernatorul regional Vasili Golubev a declarat că resturile de la o dronă ucraineană distrusă au provocat un incendiu de motorină la un „depozit industrial”. Unitățile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus cinci drone lansate de Ucraina în cursul nopții, care vizau regiunile Kursk, Belgorod și Rostov, a declarat ministrul rus al apărării.

Rusia admite rareori lovituri directe din partea dronelor ucrainene.

UPDATE ORA 08:00 – Zelenski laudă „adevărata conducere” a Marii Britanii, dar avertizează cu privire la „încetinirea” sprijinului

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a lăudat „adevăratul leadership” al Marii Britanii în sprijinirea Ucrainei, care desfășoară o contra-incursiune în Rusia, dar a avertizat că „situația a încetinit recent”.

„Acest lucru a salvat mii de vieți, reflectând puterea Regatului Unit. Din păcate, situația a încetinit recent”, a declarat președintele ucrainean în discursul său video nocturn.

UPDATE ORA 07:00 – Potrivit unui analist, rușii au avut un „eșec total al serviciilor de informații” în Kursk

Înainte de săptămâna trecută, ideea că Ucraina ar putea pătrunde pe teritoriul Rusiei la o scară precum cea de la Kursk părea de neconceput pentru mulți observatori, operațiunea de șoc ridicând întrebări cu privire la eficiența supravegherii Rusiei, precum și la calibrul fortificațiilor și forțelor sale de frontieră.

„Rușii au avut aici un eșec total al serviciilor de informații”, a declarat pentru Reuters Yohann Michel, cercetător la Institutul de Studii Strategice și de Apărare din Lyon.

În condițiile în care forțele ucrainene se retrag în estul Ucrainei, unul dintre cele mai strategice sectoare ale liniei frontului, este foarte posibil ca Moscova să fi presupus că Kievul nu va face un pariu cu miză mare care, chiar și acum, este departe de a fi clar că va da roade, a spus Michel.

„Aș înțelege dacă ar fi dificil pentru ruși să se gândească că ceva atât de mare s-ar putea întâmpla”, a spus el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Siguranța la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina se deteriorează în urma unei lovituri cu drone care a lovit sâmbătă drumul în jurul perimetrului celei mai mari instalații de acest gen din Europa, a avertizat șeful organului de supraveghere nuclear al ONU, scrie The Independent.

Avertismentul din partea directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a venit după ce conducerea rusă a centralei a susținut că o dronă ucraineană a aruncat o încărcătură explozivă pe un drum, punându-și în pericol personalul care folosește autostrada, a informat agenția de presă de stat Tass.

Moscova a confiscat centrala nucleară în primele zile ale invaziei sale pe scară largă a Ucrainei. A fost închisă de trupele ruse, dar are nevoie de energie externă pentru a-și păstra materialul nuclear rece și pentru a preveni o topire.

Citește și