• Într-un interviu pentru AP, Zelenski a declarat că a început o nouă fază a războiului.
  • Zelenski, pentru AP: „Nu am primit toate armele pe care le-am dorit, nu pot fi mulțumit, dar nici nu mă pot plânge prea mult”.
  • Statele Unite au impus astăzi noi sancțiuni legate de plafonarea prețului la petrolul rusesc, vizând trei entități și trei petroliere – în timp ce Washingtonul încearcă să elimine lacunele din mecanismul menit să pedepsească Moscova pentru războiul său din Ucraina.
  • Olha Stefanishyna, viceprim-ministru ucrainean pentru integrare europeană, a declarat astăzi că „acum ne mutăm atenția de la discuția despre situația din Ucraina la starea de spirit din Europa – și cred că aceasta este o disproporție uriașă”.

UPDATE ORA 22.00 – FOTO. Clădiri avariate în Avdiivka

Clădirile rezidențiale au fost grav avariate de loviturile permanente ale armatei ruse în orașul Avdiivka, situat pe linia frontului în estul regiunii Donețk. Forțele rusești își intensifică atacurile asupra orașului din estul Ucrainei, încercând să încercuiască trupele Kievului de acolo, în timp ce războiul Moscovei în Ucraina se intensifică.

De când Moscova a lansat o nouă ofensivă în jurul Avdiivka în octombrie, generalul de rang înalt al Ucrainei și experții militari occidentali au făcut evaluări negative cu privire la capacitatea Ucrainei de a sparge liniile rusești.

UPDATE ORA 20.00 – SUA impun noi sancțiuni care vizează veniturile din petrolul rusesc

Statele Unite au impus astăzi noi sancțiuni legate de plafonarea prețului la petrolul rusesc, vizând trei entități și trei petroliere – în timp ce Washingtonul încearcă să elimine lacunele din mecanismul menit să pedepsească Moscova pentru războiul său din Ucraina.

Recomandări

MESIA REPUBLICANILOR
AVIOANE RUSEȘTI LÂNGĂ UK
ORBAN CONTRA UE
SECURITATE LA M. NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?

Departamentul de Trezorerie al SUA i-a acuzat pe cei vizați că au folosit serviciile coaliției pentru plafonarea prețurilor, transportând în același timp țiței rusesc peste plafonul de preț convenit.

Aceasta marchează cea mai recentă acțiune de sancționare a Washingtonului, care vizează transportul de petrol peste plafonul de preț rusesc, în timp ce Washingtonul încearcă să aplice măsurile punitive impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, care a provocat moartea sau rănirea a zeci de mii de persoane și a redus orașele la ruine.

UPDATE ORA 18.00 – Declarațiile viceprim-ministrului ucrainean despre situația din Ucraina și Europa

Olha Stefanishyna, viceprim-ministru ucrainean pentru integrare europeană, a declarat astăzi că „acum ne mutăm atenția de la discuția despre situația din Ucraina la starea de spirit din Europa – și cred că aceasta este o disproporție uriașă”.

„Mesajul major din partea mea”, a spus ea, „este că nimic nu s-a schimbat în Ucraina în ceea ce privește angajamentul nostru, hotărârea, obiectivele și prioritățile noastre. Încă suferim, încă încercăm să supraviețuim – dar, în fiecare zi, ne îndreptăm spre victorie”.

UPDATE ORA 16:00 – UE rămâne angajată să sprijine Ucraina

Olha Stefanishyna, viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrare europeană, a declarat astăzi că „acum accentul se mută de la vorbirea despre situația din Ucraina la starea de spirit din Europa – iar aceasta este o uriașă disproporție”.

În același timp, un înalt oficial al UE a declarat că „va fi foarte dificil să se ajungă la un acord în cadrul unui summit pentru a acorda Ucrainei 50 de miliarde de euro de ajutor bugetar”, scrie Reuters. Oficialul a spus însă că UE este încă angajată să sprijine Ucraina.

UPDATE ORA 15:00 – Rusia nu a fost aleasă în Adunarea noului consiliul OMI/ Declarația lui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută faptul că Rusia nu a fost aleasă în Adunarea noului consiliu al Organizației Maritime Internaționale.

„Adunarea Organizației Maritime Internaționale tocmai a ales un nou Consiliu al OMI pentru perioada 2024-2025. Rusia nu a fost aleasă. Salut această decizie justă. În ultimul deceniu, nicio țară nu a făcut mai mult decât Rusia pentru a submina libertatea de navigație. Sunt recunoscător statelor membre ale OMI pentru că au făcut acest pas crucial”, a postat președintele ucrainean pe pagina sa de Twitter.

UPDATE ORA 14:00 – Camionagiii slovaci vor bloca punctul de trecere a frontierei cu Ucraina

Șeful sindicatului slovac al camioanelor, Stanislav Skala, a declarat că echipa sa este pregătită să blocheze trecerea Vysne Nemecke/Ujhorod cu Ucraina, singurul punct de frontieră al țării pentru camioane, a raportat Reuters. Ei se alătură camionagiilor polonezi care au blocat mai multe puncte de trecere către Ucraina de la începutul lunii noiembrie. „Vom bloca granița și vom lăsa patru camioane să treacă în fiecare oră”, a declarat Skala pentru Reuters.

UPDATE ORA 13:00 – Lavrov spune că Rusia nu are niciun motiv de pace

Vorbind astăzi la Skopje, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moscova nu vede semne că Ucraina este gata să se îndrepte către o rezoluție politică și că nu există niciun motiv pentru ca Rusia să schimbe obiectivele „operațiunii sale militare speciale”.

UPDATE ORA 12:00 – Rusia se așteaptă la sancțiuni de lungă durată

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că Rusia lucrează pe ipoteza că sancțiunile impuse de Statele Unite și aliații săi vor dura mulți ani. Peskov a spus: „Nu avem nicio îndoială că aceste sancțiuni vor dura mulți ani. Chiar și fără declarații ale respectatului reprezentant (SUA), știam deja acest lucru”.

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina a intrat într-o nouă fază de război, spune Zelenski

Ucraina în „noua fază de război”, spune Zelenski. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a abordat provocările iernii, contraofensiva și războiul din Orientul Mijlociu într-un nou interviu.

„Avem o nouă fază a războiului și acesta este un fapt”, a declarat Zelenski pentru Associated Press într-un interviu la Harkov, ieri, publicat în această dimineață.

„Iarna în ansamblu este o nouă fază a războiului”, a spus el. Întrebat despre contraofensivă, el a spus: „Uite, nu dăm înapoi, sunt mulțumit. Luptăm cu a doua cea mai bună armată din lume, sunt mulțumit”, a spus el, referindu-se la armata rusă.

„Pierdem oameni, de asta nu sunt mulțumit. Nu am primit toate armele pe care le-am dorit, nu pot fi mulțumit, dar nici nu mă pot plânge prea mult”.

Vorbind despre contraofensiva din vara trecută, liderul ucrainean a spus: „Ne doream rezultate mai rapide. Din această perspectivă, din păcate, nu am obținut rezultatele dorite. Și acesta este un fapt”.

Zelenski a subliniat, de asemenea, importanța creșterii producției interne de arme și impulsul Kievului pentru împrumuturi ieftine și licențe pentru fabricarea de arme. Și a abordat impactul războiului dintre Israel și Hamas.

„Putem vedea deja consecințele schimbării (atenției) comunității internaționale din cauza tragediei din Orientul Mijlociu”, a spus el. „Numai orbii nu recunosc asta. Nu trebuie să permitem oamenilor să uite de războiul de aici”, a spus el.

UPDATE ORA 10:00 – UE trebuie să semneze un parteneriat strategic cu Ucraina înainte de aderare, afirmă Orbán

Uniunea Europeană ar trebui să semneze mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina, în loc să înceapă discuțiile de aderare cu țara, a declarat vineri Viktor Orbán din Ungaria, semnalând o cale către un posibil compromis înaintea unui summit crucial al UE.

Cei 27 de lideri ai UE urmează să decidă la mijlocul lunii decembrie dacă vor accepta recomandarea Comisiei Europene de a invita Kievul să înceapă discuțiile de aderare de îndată ce aceasta îndeplinește condițiile finale, chiar dacă luptă pentru a respinge invazia Rusiei.

Orice astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului, Ungaria fiind văzută ca principalul obstacol potențial, a raportat Reuters. Premierul ungar a spus în repetate rânduri că Budapesta nu va sprijini propunerea comisiei în forma ei actuală. Orban a reiterat vineri că ar trebui rezolvate mai multe probleme înainte ca discuțiile de aderare să poată începe cu Ucraina, spunând că este imposibil să se evalueze ce consecințe ar avea aderarea Ucrainei asupra blocului.

„Dacă nu știm ce consecințe ar avea, atunci nu ar trebui să începem discuții… Așa că voi reprezenta opinia că UE ar trebui mai întâi să semneze un acord de parteneriat strategic cu Ucraina”, a spus Orbán într-un interviu la radioul de stat.

„Acest acord ar putea dura de la 5 până la 10 ani, deoarece decalajul este prea mare acum. Să acordăm timp ca să lucrăm împreună și, când vedem că putem lucra împreună, atunci să punem în discuție problema apartenenței”, a spus el.

Știre inițială

Cancelarul german Olaf Scholz a discutat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Volodimir Zelenski, despre cea mai recentă situație politică, militară și umanitară din Ucraina, a anunțat guvernul german într-un comunicat, scrie CNBC News.

Scholz i-a spus președintelui ucrainean că Germania va continua să sprijine Ucraina împreună cu partenerii europeni și internaționali.

De asemenea, Scholz a reiterat „solidaritatea continuă și de neclintit” a Germaniei cu Ucraina și a afirmat că „viitorul acesteia se află în Uniunea Europeană”, potrivit comunicatului.

Zelenski a discutat despre recentele atacuri rusești asupra infrastructurii energetice civile ucrainene și a mulțumit Germaniei pentru sprijinul său militar.