• Statele Unite nu intenționează să trimită trupe americane în Gaza pentru a susține eforturile de distribuire a ajutoarelor.
  • În acest moment nu există planuri de a trimite forțe americane pe teren în Gaza”, a spus generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder.
  • Recep Tayyip Erdogan afirmă că războiul Israelului din Gaza a avut loc cu sprijinul nelimitat al puterilor occidentale”.

UPDATE ORA 21.00 – Germania cere Israelului să retragă aprobările așezărilor ocupate din Cisiordania

Germania a cerut guvernului israelian să retragă imediat aprobarea unor noi colonizări în Cisiordania, spunând că construirea de așezări în teritoriile palestiniene ocupate este o încălcare gravă a dreptului internațional.

Comentând cu privire la aprobarea Autorității Supreme de Planificare a Israelului, planurile pentru construirea a aproximativ 3.500 de noi unități de locuințe în așezările Maale Adumim, Kedar și Efrat, ministerul a spus: „Condamnăm ferm aprobarea unor noi unități de așezări în Cisiordania”.

UPDATE ORA 20.00 – SUA sancționează navele, vizând fluxul de finanțare Houthi

Departamentul de Trezorerie al SUA și Departamentul de Stat au confirmat că Washingtonul sancționează doi proprietari de nave și identifică două nave acuzate de transportul de mărfuri în numele unui facilitator Houthi din Iran.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

„Consecințele atacurilor Houthi sunt resimțite la nivel global. Vom continua să vizăm fluxurile de finanțare care permit astfel de activități destabilizatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller pentru X.

Trezoreria a declarat că vizează în mod special transporturile de mărfuri iraniene efectuate de rețeaua Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, Sa’id al-Jamal, susținută de Forța Quds.

UPDATE ORA 19.00 – Forțele israeliene au lovit în sudul Gazei: Brigăzile Al-Quds

Aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian declară că a atacat un grup de soldați israelieni și vehicule cu obuze de mortar în zonele din orașul Khan Younis.

Anterior, am raportat că forțele israeliene au bombardat zona al-Qarara de la nord de Khan Younis, ucigând două persoane și rănind alte câteva.

UPDATE ORA 18.00 – SUA fac eforturi pentru un acord de armistițiu înainte de Ramadan

Mohamad Elmasry, de la Institutul de Studii Absolvente din Doha, spune că Israelul și Hamas rămân „departe” în negocierile pentru un nou acord pentru a ajunge la un armistițiu în Gaza.

„Cred că este greu să găsești finalul Israelului. Obiectivul lor rămâne să încerce să pună capăt Hamas, ceea ce SUA au spus că este imposibil. Efectiv, ceea ce înseamnă asta este că vor să continue să bombardeze Gaza și să o distrugă în continuare, chiar dacă au distrus deja cea mai mare parte din ea”, a spus Elmasry pentru Al Jazeera.

„Hamas, pe de altă parte, vrea o încetare permanentă a focului. Deci, cum reușești aceste două obiective și condiții opuse? Asta e problema acum.”

UPDATE ORA 17.00 – Consiliul Național de Securitate al Israelului emite un avertisment de călătorie înainte de Ramadan

În avertismentul de călătorie dinaintea lunii sfinte musulmane, care începe săptămâna viitoare, consiliul spune: „Organizațiile teroriste musulmane văd Ramadanul ca pe o oportunitate de a comite atacuri și acte de violență”.

Consiliul a spus că „se așteaptă ca organizațiile teroriste să folosească războiul din Gaza și tensiunile din jurul Muntelui Templului [complexul Moscheei Al-Aqsa] pentru a încuraja susținătorii să atace ținte israeliene și occidentale”.

UPDATE ORA 16.00 – Hezbollah din Liban și Israel fac schimburi de focuri transfrontaliere

Israelul a lansat un raid aerian care vizează orașul Yaroun, din Nabatieh din sudul Libanului, a informat agenția de știri de stat libaneză NNA.

Atacul are loc la câteva ore după ce Hezbollah a pretins că a lovit Metula, în nordul Israelului.

Două rachete care nu au explodat au fost lansate asupra orașelor libaneze Kafra și Yater, în timp ce periferia al-Fardeis a fost lovită de bombardamente de artilerie, a informat NNA.

UPDATE ORA 14:00 – Von der Leyen din UE se îndreaptă spre Cipru pentru a urmări coridorul maritim Gaza

Președintele Comisiei Europene se va îndrepta în Cipru săptămâna aceasta pentru a lucra în vederea deschiderii unui coridor umanitar către Gaza din insulă, a declarat purtătorul de cuvânt al ei.

„Cu toții sperăm că această deschidere [a coridorului] va avea loc foarte curând”, a spus purtătorul de cuvânt al lui von der Leyen.

Cipru, situat la aproximativ 370 km nord-vest de Gaza, este cel mai apropiat stat membru al UE de enclava asediată.

Forța UE pentru un coridor maritim în enclavă urmează rapoartelor conform cărora guvernul SUA ia în considerare o opțiune similară.

UPDATE ORA 13:00 – Tabăra Shati este distrusă

Imaginile aeriene au surprins amploarea distrugerii din tabăra de refugiați Shati, cunoscută și sub numele de „Tabăra de pe plajă”, lângă orașul Gaza.

Clădirile evidențiate și grămezile de moloz par să fie tot ce a mai rămas dintr-una dintre zonele cele mai dens populate din lume după bombardamentele intense și prelungite israeliene.

Shati este a treia cea mai mare tabără de refugiați dintre cele opt din Fâșia Gaza și una dintre cele mai aglomerate. Înainte de război, în zonă locuiau peste 90.000 de oameni, adică mai puțin de jumătate de kilometru pătrat.

UPDATE ORA 12:00 – Israelul arestează 25 de palestinieni în raiduri ocupate în Cisiordania

Cel puțin 25 de palestinieni au fost arestați în ultimele 24 de ore în Cisiordania ocupată, potrivit Societății Prizonierilor Palestinieni.

Arestări au avut loc în guvernoratele Hebron, Ramallah și el-Bireh, Betleem, Tulkarem și Qalqilya.

UPDATE ORA 11:00 – Armata israeliană pretinde că a ucis peste 20 de luptători Hamas

Armata israeliană spune că forțele sale au ucis peste 20 de luptători Hamas în ultimele 24 de ore.

Majoritatea luptătorilor au fost uciși în orașul Khan Younis din sud, inclusiv 15 dintr-un atac aerian, a spus armata.

Un avion de vânătoare a ucis, de asemenea, doi luptători într-un complex militar din orașul de nord-est Beit Hanoon, adăugând că printre cei uciși se numără și două persoane care au participat la atacul din 7 octombrie.

UPDATE ORA 10:00 – Aliații lui Biden intensifică presiunea asupra Casei Albe în Gaza

Joe Biden se confruntă cu solicitări crescute din partea unora dintre cei mai apropiați aliați ai săi din Senatul SUA de a face mai mult pentru a ușura suferința palestinienilor din Gaza, potrivit agenției de presă Associated Press.

Unii dintre acești senatori chiar se alătură apelurilor de a reduce ajutorul militar al SUA pentru Israel dacă Netanyahu refuză să-și schimbe cursul, se arată în comunicat. Acesta include Chris Coons, cel mai apropiat confident al lui Biden în Congres.

Știre inițială

Statele Unite nu intenționează să trimită trupe americane în Gaza pentru a susține eforturile de distribuire a ajutoarelor, a declarat generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt principal al Pentagonului, în cadrul unei conferințe de presă.

Aceste remarci par să minimalizeze ideea unui port administrat de armata americană sau a unui alt loc de debarcare pentru distribuirea maritimă a ajutoarelor, chiar dacă mai mulți oficiali americani au declarat că țara lor explorează astăzi o opțiune maritimă pentru distribuirea ajutoarelor.

În acest moment nu există planuri de a trimite forțe americane pe teren în Gaza”, a spus el.


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă că războiul Israelului din Gaza a avut loc cu sprijinul nelimitat al puterilor occidentale”.

În ultimele 151 de zile, am fost martorii uneia dintre cele mai mari barbarii din ultimul secol”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă comună cu omologul său palestinian Mahmoud Abbas, în capitala turcă Ankara.

El a acuzat guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu de comiterea unui genocid flagrant împotriva palestinienilor”.

Citește și