• Africa de Sud solicită măsuri suplimentare, încetarea focului de la Curtea Internațională de Justiție pentru a preveni „foametea pe scară largă” în Gaza.
  • Apelurile pentru a permite mai mult ajutor în Fâșia Gaza devin din ce în ce mai puternice, pe măsură ce oficialii din domeniul sănătății raportează că 20 de persoane în total au murit din cauza malnutriției și deshidratării.
  • Secretarul britanic de externe David Cameron a declarat că a împins Israelul să crească fluxul de ajutor în Gaza.

UPDATE ORA 22.00 – Directorul CIA se află în Orientul Mijlociu pe fondul impasului discuțiilor privind încetarea focului, potrivit unor surse CNN

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, Bill Burns, s-a întors în Orientul Mijlociu, potrivit unui oficial american și unei alte surse familiare cu această călătorie.

Călătoria lui Burns are loc în contextul în care negocierile pentru a negocia o încetare a focului în Gaza par să se afle într-un impas și este puțin probabil să fie rezolvate înainte de începerea lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

Sursa a declarat că Burns s-a aflat miercuri în Egipt înainte de a călători joi în Qatar. Nu se așteaptă ca Burns să se oprească în Israel în această călătorie, a precizat oficialul american. De asemenea, probabil că nu va avea loc o întâlnire în format „quad” cu șefii serviciilor de informații egiptene și israeliene și cu prim-ministrul din Qatar, așa cum a avut loc la Paris în urmă cu două săptămâni.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE ORA 21.00 – UNICEF distribuie truse de bunăstare pentru fetele adolescente din Rafah

În Fâșia Gaza, apa este rară, ceea ce, pe lângă faptul că palestinienii sunt amenințați de deshidratare, înseamnă că și condițiile de igienă din enclava asediată sunt îngrozitoare.

UNICEF, agenția ONU de sprijinire a copiilor, distribuie truse de bunăstare pentru adolescente în Rafah, în partea de sud a Fâșiei Gaza.

„Nu putem face duș mai mult de o dată pe săptămână. Adăposturile sunt aglomerate de oameni și există puțină apă, este dificil să ne menținem igiena personală”, a declarat Alma, o fată de 12 ani.

UPDATE ORA 20.00 – Ostaticul israelian eliberat descrie „iadul” în care a fost ținut în Gaza

O femeie israeliană luată ostatică de Hamas în Gaza a descris „iadul” în care a fost ținută în captivitate după ce soțul și fiica ei au fost uciși, spunând la CNN că răpitorii ei nu i-au permis copiilor ei mici supraviețuitori să plângă și au încercat să-i convingă că „au fost uitați”.

Chen Almog Goldstein, care a fost răpită împreună cu copiii ei supraviețuitori în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, a declarat că au fost ținuți în tuneluri și într-un apartament din Gaza până la eliberarea lor după 51 de zile.

„Ne-au umilit, uneori și-au bătut joc de noi”, a declarat ea pentru CNN. „Ne-au spus că am fost uitați, că singurul lucru important pentru Israel era lupta”.

„Nu aveam voie să plângem, ei voiau să fim fericiți… Dacă plângeam, trebuia să ne revenim sau să ne ascundem”, a adăugat ea. „Este un fel de abuz emoțional faptul că nu ne-au lăsat să plângem”.

UPDATE ORA 19.00 – Israelul a pregătit o nouă trecere terestră direct în nordul Gazei, a declarat un oficial american

Un înalt oficial al administrației americane spune că guvernul israelian a „pregătit o nouă trecere terestră direct în nordul Gazei”, o evoluție care vine după săptămâni de presiune din ce în ce mai mare a SUA, pe măsură ce criza umanitară se agravează.

„Această a treia trecere va permite ca ajutorul să circule direct către populația din nordul Gazei, care are mare nevoie de asistență”, a spus oficialul într-un apel cu reporterii. „După cum a confirmat astăzi ONU, ne așteptăm ca primele livrări să tranziteze această trecere în următoarele săptămâni, începând cu un pilot și apoi crescând”, a continuat oficialul.

UPDATE ORA 18.00- Copiii din Gaza care au supraviețuit bombardamentelor „ar putea să nu supraviețuiască unei foamete”, avertizează șeful OMS

Copiii din Gaza care au supraviețuit bombardamentelor „ar putea să nu supraviețuiască unei foamete”, a avertizat șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Dr. Tedros Ghebreyesus, pe fondul rapoartelor privind creșterea cazurilor de malnutriție infantilă în enclavă.

Directorul general al OMS a făcut acest avertisment într-o postare pe rețelele de socializare miercuri, însoțită de o mărturie video a unui medic aflat la unitatea de pediatrie din spitalul Kamal Adwan din nordul Gaza.

„Malnutriția joacă un rol major în numărul de copii care ajung la noi și în numărul de decese”, a declarat doctorul Imad Dardonah în înregistrarea video.

Dardonah a declarat că medicii din spitalul său nu pot trata între 50% și 60% din cazurile de malnutriție pe care le primesc, adăugând că singurul lor recurs este de a le oferi copiilor o soluție salină sau de zahăr

UPDATE ORA 16.00- Prizonierii palestinieni din închisoarea israeliană Etzion se confruntă cu condiții dure

Cel puțin 110 prizonieri palestinieni sunt ținuți în celule supraaglomerate din centrul de detenție Etzion din sudul Cisiordaniei ocupate.

Comisia pentru Afaceri ale Deținuților și Foștilor Deținuți a subliniat că alimentele sunt insuficiente și de proastă calitate, pe lângă neglijența medicală a deținuților bolnavi și o lipsă semnificativă de haine.

Deținuții au fost nevoiți să alterneze orele de somn din cauza lipsei de paturi. Măsuri de securitate mai stricte și încercări continue de provocare și extorcare au fost efectuate de soldați împotriva prizonierilor, a raportat.

Avocata Jacqueline al-Fararja a putut vizita recent 33 de prizonieri, dintre care majoritatea au fost bătuți, abuzați și umiliți înainte de a fi arestați. Ea a spus că urme de tortură erau vizibile pe tot corpul prizonierilor.

UPDATE ORA 15.00- Israelul acuză Africa de Sud că exploatează CIJ în numele Hamas

Israelul a acuzat Africa de Sud că acționează „ca braț legal al Hamas”, după ce a solicitat din nou CIJ să ia măsuri împotriva Israelului.

„Africa de Sud continuă să acționeze ca braț legal al Hamas în încercarea de a submina dreptul inerent al Israelului de a se apăra și de a se apăra pe cetățenii săi și de a elibera toți ostaticii”, a declarat Ministerul de Externe al Israelului.

„Solicitările repetate de măsuri provizorii făcute de Africa de Sud pentru a ajuta Hamas sunt încă o exploatare cinică a Curții Internaționale de Justiție de la Haga, care a respins deja de două ori încercările fără temei de a refuza Israelului dreptul și obligația de autoapărare. ”, se spunea.

Clayson Monyela, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Relații Internaționale și Cooperare din Africa de Sud, a respins acuzațiile.

UPDATE ORA 14.00- Ministerul palestinian de Externe salută cererea Africii de Sud pentru măsuri de urgență ale CIJ

Ministerul palestinian de Externe a salutat cererea Africii de Sud adresată CIJ de a dispune măsuri suplimentare de urgență împotriva Israelului, invocând „foamete, foamete și sărăcie creată” în Gaza.

„Poporul palestinian nu mai este expus imediat riscului de a muri de foame. Israelul masacrează poporul palestinian care caută să obțină ajutor umanitar extrem de limitat”, se arată într-un comunicat.

„Israelul, prin actele și omisiunile sale deliberate, încalcă cu bună știință și fără încetare Convenția de genocid și sfidează măsurile provizorii ale CIJ”.

UPDATE ORA 13.00- Delegația Hamas părăsește Cairo după ce Israelul a „dejucat” încercările de negociere

O delegație Hamas a părăsit Cairo cu grupul spunând că discuțiile de încetare a focului vor continua până la ajungerea la un acord.

Anterior, un oficial al grupării palestiniene a declarat agenției de presă Reuters că negocierile de la Cairo nu au reușit să realizeze un progres, deoarece Israelul a respins cererile grupului de a pune capăt ofensivei în enclavă, de a-și retrage forțele, de a asigura libertatea de intrare pentru ajutor și de întoarcere a persoanelor strămutate. oameni.

Israelul a „dejucat” toate încercările mediatorilor de a ajunge la un acord, a spus Sami Abu Zuhri.

UPDATE ORA 11- Armata israeliană spune că a ucis 17 luptători palestinieni în Gaza

Armata israeliană a declarat că un avion a vizat luptători într-un complex militar din zona al-Qarara din Khan Younis, ucigând șase, în timp ce un alt luptător a fost ucis în vestul orașului.

O declarație a adăugat că loviturile militare au ucis alți 10 luptători în operațiuni în centrul Gazei în ultimele 24 de ore. Recentele atacuri militare israeliene din centrul Gazei au ucis, de asemenea, numeroși civili, inclusiv șapte lângă podul Wadi Gaza miercuri, a informat agenția de presă palestiniană Wafa.

UPDATE ORA 10.00- Ordinele de evacuare ale Israelului în Gaza sunt ilegale: raportorul special al ONU

Paula Gaviria Betancur, raportor special al ONU pentru drepturile omului ale persoanelor strămutate în interior, spune că ordinele Israelului de a evacua populația civilă din Gaza sunt ilegale și au fost folosite pentru a transfera și reține forțat palestinieni.

„Am fost complet șocat să aud că Israelul intenționează să extindă aceste ordine de evacuare la Rafah, care este singurul refugiu pentru aproximativ 70% dintre supraviețuitorii din Gaza și singurul punct deschis pentru asistență umanitară”, a spus Betancur într-un interviu acordat Al Jazeera. „Orice ordin de evacuare impus lui Rafah în circumstanțele actuale, cu restul Gazei redus la moloz, ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar și a drepturilor omului.

„Ar trebui subliniat că orice evacuare care a avut loc în Gaza nu a fost legală”, a spus ea, adăugând că acele ordine „nu i-au făcut pe locuitorii din Gaza mai siguri”, ci au dus la transferul și detenția lor forțată.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a avertizat cu privire la acțiuni stricte dacă secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu invocă articolul 99 din Carta ONU privind captivii israelieni ținuți în Gaza și nu inițiază o discuție în Consiliul de Securitate al ONU privind presupusele crime sexuale comise de Hamas.

„Israelul ar trebui să „sparge instrumentele” și să ia măsuri severe, inclusiv închiderea sediului ONU din Ierusalim, deportarea înalților oficiali ONU din Israel și evacuarea complexurilor UNRWA din Ierusalim”, a spus el într-o postare pe X.

Articolul 99 permite secretarului general să „aducă în atenția Consiliului de Securitate orice chestiune care, în opinia sa, poate amenința menținerea păcii și securității internaționale”.

În decembrie, Guterres a invocat articolul 99, îndemnând Consiliul de Securitate al ONU să acționeze asupra războiului din Gaza. SUA au respins rezoluția rezultată.

Citește și