• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și președintele SUA, Joe Biden se vor întâlni astăzi, la Hiroshima, pentru a sublinia sprijinul Statelor Unite ale Americii, față de Ucraina.
  • Întâlnirea celor doi președinți va avea loc în după 8 dimineața, ora României.
  • În același timp, înalții oficiali americani anunță un summit unificat al G7.

UPDATE ORA 24.00 Forțele Wagner vor părăsi liniile de front în următoarele zile, spune șeful armatei private

Șeful grupului militar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminică că forțele sale vor părăsi linia frontului din estul Ucrainei la 25 mai, după ce „vor captura toate teritoriile pe care au promis că le vor captura, până la ultimul centimetru pătrat”, scrie CNN.Prigozhin a declarat că își va preda pozițiile Ministerului rus al Apărării după ce forțele Wagner vor pleca.Nu a existat un răspuns public din partea Ministerului Apărării.

UPDATE ORA 23.00

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky spune că Bakhmut a fost „distrus” de luni de lupte brutale. Liderii săi militari recunosc că nu controlează o parte semnificativă a orașului.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

UPDATE ORA 22.00 Volodymyr Zelenskiy a negat afirmațiile rusești potrivit cărora Kremlinul a capturat orașul-cheie Bakhmut din Donbas, afirmând că forțele ucrainene încă dețin poziții în oraș

„Bakhmut nu este ocupat de Federația Rusă începând de astăzi”, a declarat el într-o conferință de presă la summitul G7 de la Hiroshima, în Japonia.

Grupul de mercenari Wagner a afirmat că Rusia a cucerit ultimele zone urbane din Bakhmut, într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Orașul contestat a fost redus la moloz în cea mai lungă bătălie din conflictul din Ucraina.

UPDATE ORA 21.00 Femeile ucrainene rup normele de gen, preluând sarcini periculoase în timpul luptei împotriva Rusiei

În timp ce țara lor luptă pentru a respinge forțele Rusiei, femeile ucrainene își asumă roluri și responsabilități care anterior nu le erau accesibile, adesea în condiții dificile și periculoase.

Mii de bărbați ucraineni și-au părăsit locurile de muncă pentru a se înrola în armată și a apăra țara după ce Rusia a invadat-o în urmă cu aproape 16 luni. În absența lor, femeile ucrainene își fac loc.

Legislația ucraineană interzicea anterior femeilor să ocupe locuri de muncă considerate prea periculoase: mineritul subteran, forjarea metalelor fierbinți și operarea mașinilor grele, de exemplu.

UPDATE ORA 20.00 Un comandant al armatei ucrainene vizitează trupele de pe linia frontului de lângă Bakhmut

Generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, a vizitat trupele de pe linia frontului din apropierea orașului Bakhmut, aflat în conflict în estul țării.

Syrskyi le-a „mulțumit și i-a onorat” pe luptătorii din jumătate de duzină de brigăzi „care distrug inamicul în fiecare zi”, a declarat el într-o postare pe Telegram duminică. El nu a precizat cu exactitate când a făcut călătoria.

Comandantul a declarat că Ucraina rămâne în defensivă în orașul Bakhmut, dar a precizat că trupele sale fac progrese pe flancurile orașului.

UPDATE ORA 19.00

Liderul ucrainean spune că soldații săi sunt încă în Bakhmut, în ciuda a ceea ce spune Prigozhin. „Bakhmut nu este ocupat de Federația Rusă începând de astăzi. Nu există două sau trei interpretări ale acestor cuvinte”, a declarat el în timp ce participa duminică la G7 în Japonia.

UPDATE ORA 18.00 Zelensky îi spune premierului Japoniei că „acum este un moment crucial pentru soarta păcii în Ucraina”

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky i-a spus premierului japonez Fumio Kishida că acum este un moment critic pentru a asigura pacea în țara sa, în timpul unei întâlniri duminică la summitul G7.

„Acum este un moment crucial pentru soarta păcii în Ucraina și pentru viitorul ordinii mondiale bazate pe reguli. Este extrem de important ca lumea să aibă oportunitatea de a auzi vocea Ucrainei la Hiroshima”, a declarat Zelensky, potrivit unei redactări a întâlnirii.

UPDATE ORA 17.00 Ucraina nu mai deține o porțiune semnificativă din Bakhmut, afirmă un general de rang înalt, dar luptătorii înconjoară orașul

Armata ucraineană nu controlează o mare parte din orașul Bakhmut din estul țării, a recunoscut duminică un general ucrainean de rang înalt, dar unitățile sale mențin poziții în jurul orașului.

„În ciuda faptului că acum controlăm o parte nesemnificativă din Bakhmut, importanța apărării sale rămâne. Aceasta ne oferă posibilitatea de a intra în oraș în cazul în care situația se schimbă, iar acest lucru se va întâmpla cu siguranță”, a declarat Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, într-o declarație împărtășită de centrul media militar ucrainean.

UPDATE ORA 16.00

Un general ucrainean de rang înalt a declarat astăzi că forțele de la Kiev controlează o parte „nesemnificativă” din orașul Bakhmut din estul țării, dar că acest punct de sprijin ar fi suficient pentru a intra în orașul devastat atunci când situația se va schimba.

Scriind într-o postare pe Telegram, generalul Oleksandr Syrskyi a declarat că trupele ucrainene avansează asupra forțelor rusești în suburbiile din Bakhmut și că se apropie de o „încercuire tactică” a orașului.

UPDATE ORA 15.00

Fondatorul forței de mercenari Wagner a Rusiei a minimalizat rolul armatei regulate ruse în capturarea Bakhmut, orașul din estul Ucrainei pe care Moscova susține că l-a cucerit cu o zi înainte.

Într-un mesaj vocal publicat de serviciul său de presă pe Telegram, Evgheni Prigozhin a declarat: „Am fost înfrânți. În timpul cuceririi orașului Artyomovsk, practic nimeni din armată nu ne-a ajutat”, referindu-se la Bakhmut după numele său din epoca sovietică.

Luptătorii wagnerieni au fost mult timp vârful de lance al campaniei Rusiei pentru a cuceri orașul, suferind pierderi grele în acest proces. În același mesaj, Prigozhin a lăudat unități individuale ale armatei ruse, reafirmând în același timp criticile de lungă durată la adresa conducerii Ministerului rus al Apărării, pe care l-a acuzat că a împiedicat efortul de război prin incompetență.

UPDATE ORA 14.00

Volodymyr Zelenskyy răspunde la întrebările jurnaliștilor după discursul său de la G7.

Referitor la afirmațiile Rusiei potrivit cărora a preluat controlul asupra orașului Bakhmut din estul Ucrainei, el spune: „Nu pot să vă împărtășesc opiniile tactice ale militarilor noștri, ale războinicilor noștri. Dar începând de astăzi pot spune că țara care este de zeci de ori mai mare decât noi, nu ne poate ocupa și nu poate câștiga în acest război.”

„Acum, oamenii noștri îndeplinesc o misiune foarte importantă. Ei se află acum în Bakhmut. Nu voi împărtăși unde anume, dar Bakhmut nu este ocupat de Federația Rusă începând de astăzi.”

UPDATE ORA 13.00

Președintele american Joe Biden susține o conferință de presă la finalul summitului G7 de la Hiroshima, Japonia. El spune că „am avut câteva zile pline aici, la Hiroshima”.

Vineri, când a vizitat un monument comemorativ, el a declarat că acesta este „o amintire puternică a realității devastatoare a războiului nuclear” și că împărtășește „responsabilitatea G7 de a nu înceta niciodată eforturile noastre de a construi pacea”.

Referindu-se la războiul din Ucraina, el a spus: „În cele din urmă. ni s-a alăturat aici, la Hiroshima, președintele Zelenskyy – iar G7 a reafirmat angajamentul nostru comun și de neclintit, permiteți-mi să o spun din nou, angajamentul nostru comun și de neclintit de a fi alături de poporul curajos al Ucrainei în timp ce se apără împotriva războiului brutal de agresiune al Rusiei și a crimelor de război care se comit.”

UPDATE ORA 12.00

Un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporizhzhia din sudul Ucrainei a declarat că Kievul a lovit orașul port Berdyansk, aflat sub control rusesc, cu rachete de croazieră Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

Vladimir Rogov a afirmat că au fost trase șapte rachete asupra orașului, dintre care patru erau rachete Storm Shadow, într-o declarație pe Telegram. El a adăugat că șase dintre rachete au fost interceptate, iar una a căzut la marginea orașului, dar nu a provocat victime.

La începutul acestei luni, Marea Britanie a devenit prima țară care a declarat că a furnizat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Oficialii ruși spun că rachetele au fost deja folosite pentru a lovi orașul Luhansk, aflat sub control rusesc.

UPDATE ORA 11.00

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a declarat în această dimineață că „nu a mai rămas nimic” din orașul Bakhmut, deoarece trupele rusești au lăsat orașul în ruine după o bătălie sângeroasă de opt luni.

Zelenskyy a declarat posibilitatea ca Ucraina să fii pierdut orașul, dar a adăugat: „Trebuie să înțelegeți că nu mai există nimic”, spunând despre ruși: „Au distrus totul”.

„Pentru astăzi, Bakhmut este doar în inimile noastre”, a spus el. „Nu mai există nimic în acest loc”.

UPDATE ORA 10.00

Canada va sprijini Ucraina atât timp și atât cât va fi necesar în conflictul său cu Rusia, a declarat astăzi premierul canadian Justin Trudeau. El a adăugat că i-a transmis sprijinul țării sale președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy în cadrul unei întâlniri în Japonia.

Dl Trudeau a făcut acest comentariu în cadrul unei conferințe de presă la Hiroshima, în timp ce membrii națiunilor G7 încheie o summit de trei zile.

De asemenea, Canada va continua să antreneze armata ucraineană, deoarece aceasta o face din 2015, a spus el.

UPDATE ORA 09.00

Premierul Rishi Sunak spune că este un „moment crucial” pentru pace și democrație. La summitul G7 din Japonia, el a declarat: „Plecăm de la Hiroshima mai uniți ca niciodată”.

El a adăugat: „Vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, deoarece securitatea lor este securitatea noastră.

UPDATE ORA 08.00

În acest moment, toți ochii sunt ațintiți asupra ultimei zile a summitului G7 din Japonia, deci la ce ne putem aștepta să vedem acolo în legătură cu războiul din Ucraina?

La ora 6.15, ora Regatului Unit, se așteaptă ca președintele american Joe Biden să se întâlnească oficial cu Volodymyr Zelenskyy din Ucraina, după ce a vorbit deja cu acesta în timpul summitului.

Premierul britanic, Rishi Sunak, urmează să vorbească cu reporterii în jurul orei 6.40, ora Regatului Unit, și este de asemenea așteptat să răspundă la întrebări.

Este probabil ca acesta să reitereze angajamentul Regatului Unit față de Ucraina și apărarea acesteia împotriva Rusiei, subliniind importanța unui acord recent pentru trimiterea de avioane de luptă F-16 la Kiev.

Aseară, el a declarat: „De la furnizarea de tancuri Challenger, până la rachete cu rază lungă de acțiune și pregătirea piloților, sprijinul Regatului Unit pentru apărarea Ucrainei nu se va clătina niciodată.”

UPDATE ORA 07.00

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, s-a întâlnit cu o serie de lideri occidentali în orașul japonez Hiroshima. El vorbește aici despre întâlnirea cu premierul canadian Justin Trudeau. De asemenea, el a scris pe Twitter despre întâlnirea cu președintele indonezian.

Tot în cadrul summitului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a publicat o declarație despre războiul din Ucraina.

Aceasta spune: „Peste 140 de națiuni au votat în mod constant pentru a cere Rusiei să își retragă necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei. Rusia poate și ar trebui să pună capăt acestui război astăzi.

UPDATE ORA 06.00

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, afirmă că este „puțin probabil” ca forțele Wagner să se poată retrage cu succes din Bakhmut în timp ce se află în contact cu forțele ucrainene în termen de cinci zile, fără a perturba pregătirea Rusiei pentru contraofensivele Ucrainei.

Acesta a declarat: „Nu există nici un motiv pentru care să nu fie nevoie de un atac: „Este puțin probabil ca forțele Wagner să stabilească o apărare adecvată sau să consolideze câștigurile recente din Bakhmut suficient pentru a preveni contraatacurile ucrainene până la 25 mai, chiar dacă anunțul lui Prigozhin privind retragerea Wagner este adevărat.

UPDATE ORA 05.00

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că rămâne „prudent” cu privire la evoluțiile raportate în Bakhmut în cursul nopții.

Ministerul rus al Apărării și șeful grupului de mercenari Wagner au afirmat amândoi că orașul din estul Ucrainei se află acum sub controlul Moscovei, după luni de lupte crâncene.

Cu toate acestea, Kievul încă nu și-a recunoscut înfrângerea.

UPDATE ORA 04.00

Formarea piloților ucraineni este un „proiect pe termen lung”, afirmă Scholz din Germania
Pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16 este un „proiect pe termen lung”, a declarat cancelarul german.

Dotarea Kievului cu aceste puternice avioane de luptă a fost unul dintre titlurile de primă pagină ale summitului G7 din Japonia din acest weekend.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a cerut de ceva timp puterilor occidentale să furnizeze avioanele, iar SUA și-a autorizat acum aliații să facă acest lucru.

UPDATE ORA 03.00

Președintele rus Vladimir Putin a felicitat trupele rusești pentru capturarea orașului Bakhmut din estul Ucrainei.

În timp ce Kievul încă nu și-a recunoscut înfrângerea, atât ministrul apărării de la Kremlin, cât și șeful grupului de mercenari Wagner au afirmat că orașul se află acum sub control rusesc.

Domnul Putin a declarat că cei care au luptat acolo s-au distins și vor fi premiați, au relatat agențiile de știri rusești.

UPDATE ORA 02.00

Ministerul rus al Apărării a afirmat că trupele sale au preluat controlul asupra orașului Bakhmut din estul țării. Anterior, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a afirmat că deține controlul total al orașului.

El a adăugat că forțele sale se vor retrage din Bakhmut începând cu 25 mai pentru odihnă și recalificare:„Am cucerit complet întregul oraș, din casă în casă”, a spus el.

Cu toate acestea, armata ucraineană a negat afirmația. Serhiy Cherevatyy, purtătorul de cuvânt al Forțelor Întrunite ale Ucrainei, a declarat: „Acest lucru nu este adevărat. Luptele continuă în oraș”.

UPDATE ORA 01.00

Lupte în apropierea orașului Bakhmut, aflat pe linia frontului.

Aceste imagini arată lupte crâncene în apropierea orașului Bakhmut, aflat pe linia frontului.

Militarii ucraineni au fost văzuți trăgând cu un sistem de rachete cu lansare multiplă BM-21 Grad spre trupele rusești.

Știre inițială

Potrivit CNN, președintele american, Joe Biden urmează se va întâlni în cursul zilei de astăzi cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski la Hiroshima, în Japonia, pentru a sublinia sprijinul Statelor Unite ale Americii, față de Ucraina. Întâlnirea va avea loc în după 8 dimineața, ora României.

În același timp, înalții oficiali americani anunță un summit unificat al G7.

Întrebat despre posibilitatea ca China să joace un rol în încheierea războiului Rusiei, oficialul a spus că Statele Unite ale Americii speră ca președintele chinez, Xi Jinping să considere summitul de săptămâna aceasta un semnal de „determinare”. 

Citește și: