• Criticul de la Kremlin Girkin a fost arestat și este acuzat de incitare la activități extremiste, potrivit agențiilor de presă ruse.
  • Ministerul de Justiție a declarat pe Twitter că această mișcare este „probabil să-i enerveze” pe colegii membri ai comunității milblogger.
  • Rostislav Zhuravlev, care lucra pentru agenția de presă RIA, deținută de stat, a fost ucis după ce a fost sub foc în regiunea Zaporojie, potrivit ministerului rus al apărării.

UPDATE ORA 23.00 Ministrul ucrainean al apărării urmărește anul viitor aderarea țării la NATO

Ministrul apărării al Ucrainei spune că se gândește la summitul NATO de anul viitor ca fiind momentul posibil ca Ucraina să fie admisă în alianță.

Oleskii Reznikov a menționat că summitul din iulie de la Washington, DC, va fi cea de-a 75-a aniversare a alianței.

UPDATE ORA 22.00 Ministrul ucrainean al apărării urmărește anul viitor aderarea țării la NATO

Ministrul apărării al Ucrainei spune că se gândește la summitul NATO de anul viitor ca fiind momentul posibil ca Ucraina să fie admisă în alianță.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA

Oleskii Reznikov a menționat că summitul din iulie de la Washington, DC, va fi cea de-a 75-a aniversare a alianței.

UPDATE ORA 21.00 Unele arme furnizate de Occident, destinate Ucrainei, au fost furate anul trecut, se arată în raport

Criminalii, luptătorii voluntari și traficanții de arme din Ucraina au furat unele arme și echipamente furnizate de Occident, destinate trupelor ucrainene, anul trecut, înainte de a fi recuperate, potrivit unui raport al inspectorului general al Departamentului de Apărare al SUA, obținut de CNN.

Comploturile de furt de arme și echipamente au fost perturbate de serviciile de informații ale Ucrainei, iar articolele au fost în cele din urmă recuperate, potrivit raportului, intitulat „Responsabilitatea DoD a echipamentelor furnizate Ucrainei”. CNN a obținut raportul printr-o solicitare a Legii privind libertatea de informare. Military.com a raportat prima dată știrea.

UPDATE ORA 20.00 În ultimele 24 de ore, trupele noastre au respins 23 de atacuri inamice în direcțiile Donetsk, Krasno-Limansk, Donetsk Sud și Zaporizhzhya ale frontului

Pierderile AFU au depășit 650 de militari și au inclus, de asemenea, 7 tancuri Leopard, 10 BMP-uri Bradley, trei M777, cinci depozite de muniție și câteva zeci de unități de echipament ucrainean. Activitățile unui grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere au fost, de asemenea, suprimate aici, într-una din așezările LNR.

Un alt depozit de muniții ucrainene a fost lovit în regiunea Kherson, iar un depozit de combustibil și lubrifianți a fost distrus în Zaporizhzhya.

În ultimele 24 de ore, aviația de vânătoare a operat împotriva a trei posturi de comandă ale AFU și a doborât, de asemenea, un Su-25 ucrainean. Forțele de apărare aeriană au interceptat 28 de UAV-uri și un proiectil HIMARS MLRS.

UPDATE ORA 19.30 Un bărbat a murit într-un accident rutier în regiunea Harkov: Poliția investighează circumstanțele

Șoferul unui Renault Kangoo a pierdut controlul vehiculului pe o porțiune de drum cu o curbă periculoasă, a ajuns pe marginea drumului și s-a ciocnit cu un copac.

Soția șoferului, în vârstă de 62 de ani, a murit la fața locului din cauza rănilor suferite.

UPDATE ORA 19.00 Ministrul de externe ucrainean va discuta despre securitatea alimentară cu liderii africani după prăbușirea acordului cu cereale

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba vizitează Guineea Ecuatorială pentru a discuta despre securitatea alimentară în Africa, la aproape două săptămâni după ce Rusia s-a retras dintr-un acord critic pentru a permite trecerea în siguranță a exporturilor de cereale ucrainene.

Experții și liderii mondiali au avertizat că părăsirea Rusiei din acordul cu cereale la Marea Neagră ar putea pune în pericol sursele de hrană pentru multe locuri din lume.

Vizita lui Kuleba în Guineea Ecuatorială va fi prima din istoria relațiilor diplomatice dintre cele două țări, a anunțat Ministerul de Externe al Ucrainei într-un comunicat.

UPDATE ORA 18.00 Ucraina are nevoie de „un scut ceresc cu drepturi depline” pentru a învinge atacurile rusești precum cele care lovesc Odesa, spune Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reiterat apelul pentru mai multe sisteme de apărare aeriană după un alt atac rusesc asupra orașului-port Odesa peste noapte.

Acesta a afirmat că „un scut ceresc cu drepturi depline” este „singura modalitate de a învinge teroarea rusă antirachetă”.

UPDATE ORA 17.00

Președintele belarus Alexander Lukașenko i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că mercenarii Wagner care se află în țară au început să-l „streseze”, pentru că vor „să meargă în Occident într-o „excursie”.

„Poate că nu ar fi trebuit să spun asta, dar o voi face. Wagneriții au început să ne streseze. Vrem să mergem în Occident.”, i-a spus Lukașenko lui Putin în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg.

„De ce trebuie să mergi în Occident? „Ei bine, mergeți într-o excursie la Varșovia, la Rzeszow”, a spus Lukașenko.

UPDATE ORA 16.00. Liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, a susținut că Minsk „controlează” situația cu luptătorii din grupul Wagner

Statul est-european găzduiește luptători Wagner pe teritoriul său după ce a încheiat un acord care l-a convins pe liderul său, Evgheni Prigojin, să pună capăt unui marș asupra Moscovei și să se exileze în Belarus.

Prezența lui Wagner în Belarus a zdruncinat UE și Polonia, membru NATO, care și-a întărit granița, relatează AFP.

Atât Putin, cât și Lukașenko au acuzat din nou astăzi Varșovia că are ambiții teritoriale asupra Ucrainei și Belarusului. „Ei cer să merg spre vest, să-mi cer permisiunea… să plec într-o excursie la Varșovia, la Rzeszow”, a spus Lukașenko, referindu-se la luptătorii Wagner. „Dar, desigur, îi țin în centrul Belarusului, așa cum am convenit… Controlăm ceea ce se întâmplă [cu Wagner]… Ei sunt într-o dispoziție proastă.”

UPDATE ORA 15.00. Ministerul rus al Apărării a negat că ținta intenționată a loviturilor de la Odesa ar fi Catedrala Ortodoxă

„Informațiile difuzate de regimul de la Kiev despre înfrângerea ca urmare a folosirii armelor de înaltă precizie a Catedralei Schimbarea la Față din orașul Odessa nu sunt adevărate”, citează Interfax într-un comunicat al ministerului.

Acesta a spus că planifică greve „pe baza informațiilor verificate cu atenție și confirmate prin mai multe canale, excluzând în mod deliberat înfrângerea instalațiilor civile în care se află civilii, precum și a obiectelor de patrimoniu cultural și istoric”.

Ministerul a spus că cel mai probabil a fost o rachetă antiaeriană ucraineană cea care a provocat pagubele.

UPDATE ORA 14.00. Contraofensiva Ucrainei „a eșuat”, spune Putin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina a eșuat în privința contraofensivei, în timp ce l-a găzduit duminică pe liderul belarus Alexander Lukașenko, aliatul său apropiat, pentru discuțiile de la Sankt Petersburg.

„Nu există o contraofensivă”, a spus agențiile ruse de presă, citat de Lukașenko. Putin a răspuns: „Există, dar a eșuat”. Ucraina și-a început contraofensiva mult așteptată luna trecută, dar până acum a obținut doar mici câștiguri împotriva forțelor ruse bine înrădăcinate, care controlează mai mult de o șaseme din teritoriul său după aproape 17 luni de război.

UPDATE ORA 13.00 SUA „sunt ferm convinse în privința refuzului” de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune – raport

Nu a existat nicio schimbare în politica SUA cu privire la furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, în ciuda presiunii crescânde din partea parlamentarilor din Congres și a guvernului de la Kiev, relatează Washington Post.

Oficialii americani din apărare și administrație au declarat ziarului că nu a existat nicio discuție de fond despre această problemă de luni de zile. Totuși, SUA au fost de acord să aprovizioneze Ucrainei cu bombe cu dispersie în mod controversat. Ucraina vrea rachete în valoare de 1,5 milioane de dolari fiecare, cântărind două tone, care pot lovi ținte de până la 190 de mile distanță pentru a lovi bazele rusești din spatele liniei frontului.

UPDATE ORA 12.00

Arhidiaconul Catedralei Schimbarea la Față din centrul istoric al Odesei, Andrii Palciuk, a condamnat distrugerea „enorme” a bisericii – despre care a spus că a fost cauzată de o lovitură directă a unei rachete rusești.

„Distrugerea este enormă, jumătate din catedrală este acum fără acoperiș”, a spus el. Lucrătorii de la catedrală lucrau pentru a scoate documente și obiecte de valoare din clădire, a cărei podea a fost inundată cu apă folosită de pompieri pentru a stinge incendiul.

Palchuk a spus că daunele au pătruns în clădire până la subsol și au cauzat daune semnificative. Două persoane care se aflau înăuntru în momentul atacului au fost rănite. „Dar cu ajutorul lui Dumnezeu, îl vom restaura”, a spus el.

UPDATE ORA 11.00

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a condamnat atacul asupra Odesei. Amnesty Ukraine a denunțat, de asemenea, modul în care forțele ruse „au arătat în mod continuu desconsiderare față de viața civilă”.

UPDATE ORA 10.00. Grevele rusești împotriva infrastructurii maritime și agricole ucrainene din sudul Ucrainei ar putea să se diminueze sau să intre într-o pauză temporară, potrivit aceleiași actualizări ISW

„Intensitatea atacurilor rusești cu drone și rachete împotriva infrastructurii agricole și maritime ucrainene din sudul Ucrainei a scăzut constant începând cu 19 iulie”, se spune în actualizare.

Acesta notează că Statul Major ucrainean a raportat că, la 22 iulie, forțele ruse au lansat doar cinci drone Shahed din direcția sud-est – toate pe care apărarea aeriană ucraineană ar fi interceptat.

În comparație, forțele ruse au lansat 19 drone Shahed, patru rachete Iskander și trei rachete Kalibr împotriva Ucrainei pe 21 iulie, se arată în actualizarea ISW.

UPDATE ORA 09.00. Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului

Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe 22 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni de contraofensivă în direcțiile Berdyansk (zona Zaporojie-Donețk) și Melitopol (vestul Oblast Zaporijia). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins 14 atacuri ucrainene la sud de Kreminna, regiunea Lugansk și în zona Bahmut. Statul Major ucrainean nu a publicat un raport de situație despre operațiunile sale de contraofensivă pe 22 iulie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că operațiunile de contraofensivă ucraineană ar putea crește în curând ritmul și că întârzierea operațiunilor de contraofensivă se datorează parțial materialului limitat. Zelenski a declarat la Forumul de Securitate din Aspen din 21 iulie că forțele ucrainene intenționau să lanseze operațiuni contraofensive în primăvară, dar că lipsa munițiilor și a echipamentelor militare, cum ar fi echipamentele de deminare și formarea continuă a Ucrainei în străinătate, a necesitat o întârziere.

UPDATE ORA 08.00. Războiul a distrus cel puțin 270 de situri culturale din Ucraina, spune UNESCO

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură sau UNESCO a declarat că cel puțin 270 de situri culturale din Ucraina au fost avariate din cauza războiului în desfășurare.

„O evaluare preliminară efectuată în Odesa a relevat pagube aduse mai multor muzee din interiorul proprietății Patrimoniului Mondial, inclusiv Muzeul Arheologic Odesa, Muzeul Maritim din Odesa și Muzeul Literaturii Odesa”, a scris agenția ONU într-un comunicat.

„Toți au fost marcați de UNESCO și autoritățile locale cu Scutul Albastru, emblema distinctivă a Convenției de la Haga din 1954”, a adăugat agenția.

UPDATE ORA 06.00. Atacul rusesc peste noapte asupra Odesei a ucis o persoană și a rănit 18, susțin oficialii ucraineni

Rusia a lansat atacuri peste noapte asupra portului Odesa de la Marea Neagră, ucigând o persoană și rănind alte 18, inclusiv patru copii, au declarat oficialii ucraineni. Odesa este o locație importantă în Ucraina, folosită ca port major pentru exportul de cereale.

„Odesa: un alt atac nocturn al monștrilor”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa din sudul Ucrainei, în care orașul Odesa este un centru administrativ, pe Telegram. „Din păcate, avem un civil care a fost ucis”.

Kiper a spus anterior că, conform informațiilor preliminare, 14 persoane au fost transportate la spital, inclusiv trei copii. Rusia a lovit aproape zilnic Odesa și alte facilități ucrainene de export de alimente în ultima săptămână, după ce Moscova s-a retras dintr-un acord de coridor maritim intermediat de ONU care a permis transportul în siguranță de cereale ucrainene.

UPDATE ORA 03.00 Putin și Lukașenko se vor întâlni după ce Rusia a avertizat asupra unei agresiuni împotriva Belarusului

Președintele rus, Vladimir Putin și liderul belarus, Alexander Lukașenko se vor întâlni duminică, la scurt timp după ce Moscova a avertizat că orice agresiune împotriva vecinului și aliatului său cel mai fidel va fi considerată un atac împotriva Rusiei.

Recent, Polonia a decis să plaseze unități militare mai aproape de granița sa cu Belarus ca răspuns la prezența forțelor ruse din Grupul Wagner în Belarus. În replică, Putin a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a reacționa la orice ostilitate îndreptată împotriva Belarusului.

Întâlnirea dintre cei doi lideri are loc în contextul unei vizite de lucru a lui Lukașenko în Rusia, unde vor discuta despre dezvoltarea continuă a „parteneriatului strategic” dintre cele două țări.

Deși Belarus nu a trimis propriile trupe în Ucraina, acesta a permis Moscovei să utilizeze teritoriul său pentru a lansa invazia asupra Ucrainei în februarie 2022. În urma acestor evenimente, cele două țări au desfășurat mai multe exerciții militare comune, iar Belarus a fost de acord să servească ca bază pentru armele nucleare rusești în iunie, ceea ce a atras critici din partea comunității internaționale.

UPDATE ORA 01.00 Numărul luptătorilor wagnerieni din Belarus „ar putea ajunge la aproximativ 5.000″

Numărul luptătorilor wagnerieni din Belarus „ar putea ajunge la aproximativ 5.000″, potrivit lui Andrii Demchenko, un purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina.

„La început, când grupurile de mercenari au început să intre în Belarus, numărul lor era estimat la câteva sute. Cu toate acestea, acum, având în vedere informațiile disponibile despre reprezentanții companiilor militare private, numărul lor este cu siguranță diferit și poate ajunge la aproximativ 5.000″, a declarat Demchenko într-un briefing de presă cu agenția de știri de stat ucraineană Ukrinform sâmbătă.
El a precizat că un astfel de număr de mercenari ruși nu reprezintă o amenințare directă la adresa Ucrainei, dar că polițiștii de frontieră sunt pregătiți pentru orice situație.

Știre inițială

Arestarea ultranaționalistului și fostului ofițer Igor Girkin ar putea provoca fricțiuni în Rusia, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Criticul de la Kremlin Girkin a fost arestat și este acuzat de incitare la activități extremiste, potrivit agențiilor de presă ruse.

Ministerul de Justiție a declarat pe Twitter că această mișcare este „probabil să-i enerveze” pe colegii membri ai comunității milblogger – și elemente din cadrul armatei în serviciu.

Acesta a adăugat: „În timp ce Girkin nu este un aliat al Grupului Wagner, probabil că el a fost pregătit doar să depășească limitele criticii publice în contextul revoltei eșuate a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, din iunie 2023. Tabuul împotriva criticilor nemascate la adresa regimului Putin s-a slăbit semnificativ”.

Citește și