• Zelenski a declarat că o bombă aeriană cu ghidaj rusesc a lovit un centru de transfuzie de sânge din orașul Kupiansk.
  • „Ca urmare a unui alt bombardament al Donețkului, clădirea primei clădiri a Universității de Economie și Comerț este în flăcări”, a spus el.
  • Rusia atacă Ucraina cu rachete balistice şi hipersonice. 

UPDATE ORA 23:00

Nu există un plan concret de pace după discuțiile din Arabia Saudită

Țările care au participat la discuțiile de pace de la Jeddah pentru discuții despre războiul din Ucraina caută să „construiască un teren comun care să deschidă calea pentru pace”, se arată într-un comunicat al Arabiei Saudite.

Discuțiile s-au încheiat astăzi mai devreme, fără nicio acțiune concretă în afară de angajamentul de a continua consultările viitoare în favoarea păcii. Discuțiile, care au inclus o delegație din China, dar nicio reprezentare a Rusiei, au loc de ieri în capitala Arabia Saudită.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD
CE FACI AZI? ȘEDINȚĂ FOTO DE PAȘTE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA

UPDATE ORA 22:00

65 de rachete trase și 178 de atacuri cu drone în Ucraina doar săptămâna trecută, spune Zelenski

Rusia a tras 65 de rachete și a coordonat aproape 180 de atacuri cu drone în Ucraina în ultimele șapte zile, potrivit președintelui Zelenski.

„Numai în această săptămână, teroriștii ruși au folosit deja 65 de rachete diferite și 178 de drone de atac împotriva noastră, inclusiv 87 de Shahed (drone fabricate iranian)”, a spus el. „Am reușit să doborâm un număr semnificativ dintre ei”, a adăugat el.

UPDATE ORA 21:00

Oficialii de la Kiev și Moscova au făcut astăzi declarații cu privire la teritoriile Ucrainei anexate de Rusia, demonstrând că cele două țări nu sunt mai aproape de a găsi motive pentru un acord de pace.

În timp ce discuțiile de pace din Arabia Saudită continuă pentru a doua zi la Jedda, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru The New York Times că Moscova nu încearcă să revendice alte regiuni ucrainene – după ce a anexat teritoriile Crimeei, Donețk, Luhansk, Herson și Zaporizhzhia de atunci. 2014.

Peskov a spus că Rusia nu încearcă să adauge alte teritorii, ci mai degrabă dorește „să controleze toate pământurile pe care le-am scris acum în constituția noastră ca fiind ale noastre”.

UPDATE ORA 20:00

Rusia folosește bombe de 5,5 tone „menite să distrugă portavioanele” pentru a lovi proviziile de cereale din Ucraina

Rusia își folosește „cele mai bune arme”, inclusiv muniții menite să distrugă portavioanele pentru a viza proviziile de cereale ucrainene, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Acesta susține că, de când Rusia și-a încheiat retragerea din inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră la 17 iulie, „mii de tone” de cereale au fost distruse.

Ministerul Apărării spune că Rusia folosește Kh-22 (cunoscut printre membrii NATO ca rachete AS-4 Kitchen), muniție de 5,5 tone care au fost concepute inițial pentru a dezactiva portavioanele, pentru a viza silozurile și infrastructura.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina își revendică responsabilitatea pentru atacurile la poduri și conducte de gaze

Ucraina tocmai și-a revendicat responsabilitatea pentru două atacuri care au avut loc în această dimineață.

Ministerul ucrainean al Apărării a spus că atacurile asupra podului Chongar din Crimeea și a unei conducte de gaze de lângă Henichesk au fost opera forțelor aeriene ucrainene.

Eludând atacurile masive în Ucraina peste noapte, ministerul a spus că „zeci de rachete și Shahed-uri (drone) rusești au căutat avioane ucrainene și rachete Storm Shadow pe aerodromuri. „Dar abia astăzi, în Chongar și lângă Henichesk, rușii i-au găsit în sfârșit.”

UPDATE ORA 18:00

Podul Chonhar către Crimeea a fost avariat astăzi de o rachetă ucraineană, a declarat agenția de presă RIA, citat de șeful Crimeei, numit de Moscova, Serghei Aksyonov.

Anterior, Ucraina a lovit același pod, una dintre puținele legături dintre Crimeea și Ucraina continentală, în iunie. Guvernatorul interimar al regiunii Herson, Volodimir Saldo, a declarat pe canalul său Telegram că podul de peste strâmtoarea Tonky de lângă Crimeea a fost de asemenea avariat împreună cu o școală.

UPDATE ORA 17:00

Forțele aeriene ucrainene au doborât 30 din cele 40 de rachete de croazieră și toate dronele Shahed lansate de Rusia în timpul unui atac cu mai multe valuri peste noapte, care a inclus un atac mortal asupra unui centru de transfuzie de sânge condamnat de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, drept crimă de război a „fiarelor”.

UPDATE ORA 16:00

Podul Chonhar către Crimeea a fost avariat astăzi de o rachetă ucraineană, a declarat agenția de presă RIA, citat de șeful Crimeei, numit de Moscova, Serghei Aksyonov. Anterior, Ucraina a lovit același pod, una dintre puținele legături dintre Crimeea și Ucraina continentală, în iunie.

Guvernatorul interimar al regiunii Herson, Volodimir Saldo, a declarat pe canalul său Telegram că podul de peste strâmtoarea Tonky de lângă Crimeea a fost de asemenea avariat împreună cu o școală.

UPDATE ORA 15:00

Autorităţile ruse au anunţat, duminică, doborârea uneri drone ucrainene care se îndrepta spre Moscova, aceasta fiind cea mai recentă dintre tentativele Administraţiei Volodimir Zelenski de atacare a capitalei Rusiei.

„Astăzi, în jurul orei 11.00 (11.00, ora României), o dronă a încercat să ajungă la Moscova. A fost distrusă în apropierea oraşului. Nu s-au înregistrat victime”, a declarat Serghei Sobianin, primarul capitalei Rusiei, citat de publicaţia britanică The Telegraph.

Din cauza incidentului, produs în districtul Podolski, au fost suspendate scurt timp zborurile pe Aeroportul Vnukovo.

Administraţia Vladimir Putin a catalogat recent drept semne ale „disperării” tentativele Ucrainei de a comite acte de tip „terorist” asupra Moscovei, după o serie de atacuri care au vizat capitala Rusiei, fără însă a se solda cu daune semnificative.

În schimb, cel puţin trei persoane au fost ucise duminică în atacuri ale Rusiei asupra unor localităţi din regiunea ucraineană Harkiv.

Ministerul rus al Apărării a anunţat şi atacarea unor baze aeriene ucrainene din localităţile Starokostiantiniv şi Dubno, aflate la sute de kilometri de frontul din sud-estul Ucrainei.

Forţele militare ucrainene susţin, conform cotidianului Le Monde, că au doborât în ultimele 24 de ore 30 de rachete de croazieră şi 27 de drone lansate de armata rusă.

UPDATE ORA 10.00

O forţă navală combinată chineză şi rusă a efectuat recent o patrulare în apropierea coastei Alaskăi.  Unsprezece nave ruseşti şi chineze s-au apropiat de Insulele Aleutine, din Alaska, dar nu au intrat în apele teritoriale americane, potrivit oficialilor americani pentru WSJ

Patru distrugătoare americane şi avioane P-8 Poseidon au fost trimise să urmărească navele ruseşti şi chinezeşti. Se pare că a fost o premieră istorică, deoarece pare a fi cea mai mare astfel de flotilă care s-a apropiat de SUA, arată Global Military Info.

La finalul lunii iulie, Rusia şi China au desfăşurat mai multe manevre cu nave militare, în Marea Japoniei şi Oceanul Pacific.

UPDATE – Rusia a bombardat Ucraina cu 70 de rachete și drone

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au raportat că din seara zilei de 5 august până în dimineața zilei de 6 august, apărarea antiaeriană a doborât 30 de rachete și 27 de drone „Shahed”.

Au fost în total 70 de rachete și drone, potrivit Forțelor Armate, inclusiv de trei rachete Kh-47 Kinzhal.

„În ceea ce privește Kinzhal, nu vom face publice informațiile”, se arată în rezumatul oficial al Forțelor Armate.

UPDATE – Ruşii bombardează Kievul cu rachete, iar Odesa cu drone iraniene, raportează canalele ucrainene de pe Telegram

Apărarea antiaeriană funcționează, raportează sursele ucrainene.

13 bombardiere Tu-95m decolează de pe aerodromul Engels, raportează canalele ucrainene de pe Telegram. 

Sunt raportate explozii în Hmelnițki, dar ucrainenii susțin că apărarea antiaeriană funcționează. 

UPDATE – Şapte bombardiere strategice ruşeşti zboară deasupra Mării Caspice

Există unele rapoarte că până la şapte bombardiere strategice ruseşti zboară deasupra Mării Caspice, în timp ce submarinele şi dronele execută bombardamente asupra Ucrainei, potrivit SkyNews

UPDATE – Rusia atacă Ucraina cu rachete balistice şi hipersonice 

Rusia bombardează la această oră Ucraina cu rachete balistice şi rachete hipersonice Kh-47M2 Kinzhal. 

Sună sirenele în toată ţara.

Cetăţenii ucraineni sunt îndemnaţi să se adăpostească. 

Unele rapoarte indică că forţele ruse trag cu rachete chiar din interiorul teritoriului belarus, ceea ce face Belarusul implicat în mod indirect în războiu. 

Acest val intens şi aparent neîncetat de lovituri vine după ce purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al Apărării, Maria Zakharova, a promis astăzi o răzbunare rapidă după ce două nave ruseşti au fost atacate ieri de Ucraina în Marea Neagră.

„Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acţiuni barbare, ele nu vor rămâne fără răspuns, iar autorii atacurilor vor fi inevitabil pedepsiţi”, a spus ea. 

UPDATE – Alertă în toată Ucraina. Rusia atacă cu rachete balistice şi hipersonice

Este o noapte grea pentru Ucraina. Ruşii atacă constant cu rachete balistice şi hipersonice, iar sirenele sună constant, inclusiv în regiunea Zaporojie, anunţă guvernatorul Yuriy Malashko, cerând cetăţenilor să se îndrepte către adăposturile antiaeriene.

Există alte rapoarte că se petrec atacuri şi în regiunea de coastă Odesa şi în părţi din sudul Ucrainei, precum şi în regiunile Kiev, Vinnutsia, Jytomyr şi Cherkasy, transmite SkyNews

Ucraina a bombardat o universitate economică din Doneţk, folosind muniţie cu dispersie. Ruşii distrug un centru pentru transfuzie sanguină

Un proiectil rusesc dirijat a lovit un centru pentru transfuzie sanguină din comunitatea Kupyanskaya, din regiunea Harkov, a anunţat  preşedintele Zelenski pe profilul său de X. 

„Sunt morţi şi răniţi. Condoleanţe! Salvatorii noştri sting focul.  Aeastă crimă de război spune totul despre agresiunea rusă. Animale care distrug… Învingerea teroriştilor este o chestiune de onoare pentru toţi cei care preţuiesc viaţa”.

 

Ucraina a bombardat regiunea Doneţk, folosind bombe cu dispersie.

Clădirea Universităţii de Economie şi Comerţ din Doneţk este în flăcări, transmite Sky News

Rusia distruge un centru de transfuzie sanguină

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că o bombă aeriană cu ghidaj rusesc a lovit un centru de transfuzie de sânge din orașul Kupiansk, din estul regiunii Harkov. „Sunt raportați morți și răniți”, a scris el pe Twitter. El a spus că salvatorii lucrează pentru a stinge incendiul.

Primarul instalat de Rusia, Alexei Kulemzin, susține că Ucraina a folosit muniții cu dispersie în centrul orașului ocupat de ruși, distrugând clădirile universitare, unde serviciile de urgență încearcă acum să stingă incendiul.

„Ca urmare a unui alt bombardament al Donețkului, prima clădire a Universității de Economie și Comerț este în flăcări”, a spus el. „Conform informațiilor preliminare, ar fi folosit muniții cu dispersie”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan despre perspectivele de a reînvia acordul cu cereale eșuat de la Marea Neagră în timpul unui apel telefonic astăzi, a dezvăluit o sursă turcă.

Sursa a spus că diplomații au discutat despre acordul, care a expirat luna trecută, precum și despre NATO și despre un potențial proces de normalizare între Azerbaidjan și Armenia.

Anterior, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a susținut și o convorbire cu omologul său turc, unde a „subliniat impactul dăunător al retragerilor Rusiei asupra țărilor africane și a securității alimentare globale”.

Citește și: