• Un al doilea atac cu rachetă în două zile la Zaporojie a luat viața unei femei.
  • 16 persoane au fost rănite, inclusiv patru copii.
  • Președintele american Joe Biden a cerut Congresului să îi acorde încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

UPDATE ORA 22:00

Directorul unei companii al cărei depozit a explodat miercuri în Sergiev Posad a fost arestat, potrivit presei de stat ruse. Explozia a provocat peste 60 de răniți și o persoană a murit. TASS a raportat ieri că Serghei Chankaev, directorul tehnic al Piro-Ross, a fost reținut în timp ce anchetatorii efectuau percheziții la sediul companiei, au confiscat documente și au audiat angajații.

Ei confirmă acum că domnul Chankaev a fost arestat oficial și plasat în grija Tribunalului orașului Sergiev Posad din regiunea Moscova.

UPDATE ORA 20:00

O femeie în vârstă de 71 de ani a fost internată astăzi în spital după bombardarea rusă în regiunea Dnipro, a declarat administratorul militar al zonei.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Distribuind imagini pe canalul său Telegram, Serhiy Lysak a spus că 15 case private, șase clădiri agricole și cinci linii electrice au fost avariate, precum și un număr de mașini.

„Astăzi, Nikopol a tremurat de obuzele inamice. Armata rusă a acoperit orașul cu artilerie grea”, a spus el.

UPDATE ORA 19:00

Studenții ruși primesc educație gratuită dacă luptă în Ucraina

Prim-ministrul rus Mihail Mișhustin a prezentat o nouă lege care permite studenților să aibă acces la educație gratuită dacă iau parte la războiul din Ucraina.

„Prim-ministrul rus Mihail Mișustin a semnat un decret prin care se aprobă mecanismul de transfer al studenților care au participat la o operațiune militară specială [în Ucraina] la o formă gratuită de învățământ”, a informat agenția de presă de stat rusă TASS.

Nu au fost împărtășite mai multe detalii despre potențialele vârste ale studenților sau sub ce formă ar lua educația gratuită.

UPDATE ORA 18:00

Ucraina începe consultări cu Regatul Unit cu privire la garanțiile de securitate

Ucraina a început să organizeze consultări cu Regatul Unit pentru a asigura garanții de securitate, a confirmat Kievul.

„Scopul nostru este să avem primele astfel de acorduri în vigoare până la sfârșitul anului”, a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

„Consultările noastre cu Marea Britanie au început”, a adăugat el.

UPDATE ORA 16:00

Un incendiu uriaș a cuprins un depozit în afara Moscovei

Un incendiu a cuprins un depozit de la periferia Moscovei, relatează Kyiv Post. Un videoclip postat de site-ul de știri pe platforma X, arată fum care curge dintr-un incendiu uriaș din Odintsovo.

Ministerul rus pentru Situații de Urgență pentru Regiunea Moscova a declarat că 2.000 de metri pătrați au luat foc, potrivit publicației de stat Tass.

UPDATE ORA 14:00

SUA aplică noi sancțiuni asupra a patru persoane și o entitate

SUA își extind sancțiunile asupra persoanelor și entităților asociate cu regimul lui Vladimir Putin din Rusia, a anunțat Trezoreria.

Patru persoane și o entitate sunt ultimele care au fost adăugate la lista extinsă de sancțiuni a SUA – au adăugat deja o serie de întreprinderi și persoane din Belarus legate de președintele Alexander Lukașenko la începutul acestei săptămâni.

Noile persoane sancționate:

  • Petr Aven, un oligarh rus
  • Mikhail Fridman, un om de afaceri ruso-israelian
  • German Khan, un oligarh rus
  • Alexey Kuzmichev, un om de afaceri rus

UPDATE ORA 11:00

Germania poartă discuții cu un producător de arme, pentru a trimite rachete de croazieră în Ucraina, scrie Reuters.

Kievul vrea ca Berlinul să îi furnizeze rachete Taurus, cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, lansate de avioane de luptă. A primit deja astfel de rachete, care zboară la altitudini joase și sunt greu de interceptat de radare de la Marea Britanie și Franța.

Germania a ezitat să trimită astfel de arme în Ucraina, pentru că ar putea fi folosite contra unor ținte de pe teritoriul Rusiei. Dar, potrivit Spiegel, sunt purtate discuții cu producătorul de arme MBDA, pentru ca rachetele să fie modificate înainte de a fi trimise în Ucraina.

UPDATE ORA 10:00

Rusia nu cercetează vreo implicare a Ucrainei la Uzina Optică de la Zagorsk. Potrivit Interfax, a fost începută o anchetă penală a directorului uzinei, pentru încălcarea normelor de securitate industrială.

Un om a murit, 84 sunt răniți și alți opt sunt dispăruți, după ce un depozit de 2000 mp plin cu echipamente pirotehnice a luat foc.

UPDATE ORA 09:00

Spațiul aerian din zona unuia dintre cele trei aeroporturi din Moscova, Vnukovo, a fost închis vineri aproape o oră. A fost închis și spațiul aerian din orașul Kaluga, la 200 de kilometri est de Moscova, anunță Tass.

Moscova a fost din nou ținta unui nou atac aerian, o dronă s-a prăbușit într-un cartier din nordul capitalei, o alta în zona unui spital. Primarul Serghei Sobianin anunță că nu a fost victime.

UPDATE ORA 08:00

Alertele de raid aerian s-au auzit vineri dimineață la Kiev, primarul Vitali Klitschko le-a cerut locuitorilor capitalei să meargă în adăposturi.

Mai multe rachete au fost interceptate, resturile uneia dintre ele au căzut pe un spital de pediatrie, una pe acoperișul unei case și alta pe un teren viran.

UPDATE 00:30 – Un incendiu a izbucnit lângă Moscova

Un incendiu a izbucnit la Odintsovo, lângă Moscova.

Canalele ruse Telegram raportează că localnicii au auzit explozii. Potrivit datelor preliminare, un depozit de 2.000 metri pătrați este în flăcări.

Cu o zi înainte, o dronă care zbura în direcția Moscovei a fost doborâtă deasupra teritoriului districtului Odintsovo de lângă Moscova.

UPDATE 00:00 – Un bombardament la Zaporojie ucide o persoană

Un al doilea atac cu rachetă în tot atâtea zile la Zaporojie a luat viața unei femei, a confirmat Ministerul de Interne al Ucrainei. Primele rapoarte au indicat că cineva a murit, dar nu s-au oferit detalii suplimentare cu privire la vârsta sau sexul victimei, până când ministerul a confirmat că este vorba despre o femeie în ultimele minute.

16 persoane au fost rănite, inclusiv patru copii, potrivit presei locale. Se pare că unul dintre copiii răniți este o fetiță de trei ani, în timp ce Suspilne sugerează că și un băiat de 14 ani a fost rănit în explozie.

Salvatorii sunt încă la fața locului, așa că aceasta nu este în niciun caz o listă definitivă a victimelor – serviciile de urgență continuă să curețe moloz și să caute pe oricine care ar putea fi prins sub ele.

Știrea inițială – Biden cere bani pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a cerut Congresului să îi acorde încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Biden a spus că banii pentru Ucraina vor fi folosiți pentru asistență umanitară, economică și de securitate pentru țară.

„Președintele a reafirmat că vom fi alături de Ucraina, în timp ce aceasta își apără suveranitatea atât timp cât este nevoie, o strategie care a unit cu succes aliații și partenerii noștri și a echipat Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”, a spus directorul Casei Albe. Biroul de Management și Buget a scris într-o scrisoare către Președintele Camerei.

Citește și