• Grecia va participa la pregătirea forțelor aeriene ucrainene pentru a pilota avioane F-16.
  • Agenții care cooperează cu serviciile de informații militare ale Ucrainei au distrus sau avariat cinci avioane rusești în ultimele două zile.
  • Aerodromul militar Soltsy din regiunea Novgorod din Rusia a fost atacat sâmbătă.

UPDATE ORA 22:00

Forțele aeriene ale Rusiei au folosit două avioane pentru a opri două drone de recunoaștere în apropierea Crimeei, a declarat ministerul său apărării.

Vehiculele aeriene fără pilot adunau informații în apropierea peninsulei de deasupra Mării Negre, se arată în comunicat. După ce au trimis avioane pentru a-i opri, aceștia „și-au schimbat direcția” și au părăsit zona.

UPDATE ORA 21:00

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că blocul internațional este pregătit să răspundă nevoilor majorității populației lumii într-un apel video adresat națiunilor Brics la summitul din Africa de Sud.

Recomandări

TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN BRAZILIA
APPLE ÎȘI CERE SCUZE
SCHIMBAREA DE SEX AJUNGE ÎN ROMÂNIA
SHAKIRA SCAPĂ DE PROCES
CA ÎNTRE PRIME DOAMNE

„Cooperăm pe principiile egalității, sprijinirii parteneriatului, respectului reciproc pentru interesele celuilalt, iar aceasta este esența cursului strategic orientat spre viitor al asociației noastre, un curs care răspunde aspirațiilor majorității comunității mondiale, atât -numită majoritate globală”.

UPDATE ORA 20:00

Putin a spus că utilizarea dolarilor americani în comerțul dintre țările Brics este în scădere, pe măsură ce țările se îndreaptă către monedele naționale și se îndepărtează de dolari într-un „proces ireversibil de dedolarizare”.

UPDATE ORA 19:00

Un proeminent jurnalist rus a declarat marți că generalul Serghei Surovikin, fost comandant al efortului de război al Moscovei în Ucraina, a fost demis din funcția de șef al forțelor aerospațiale ale țării.

Nu a existat nicio confirmare oficială a raportului de către Alexei Venediktov, fostul șef bine conectat al postului de radio Ekho Moskvy, acum dispărut, dar acesta a fost citat de alte instituții de știri ruse pe rețelele sociale, relatează Reuters.

Venediktov a spus pe Telegram că Surovikin a fost înlăturat prin decret oficial, fără a oferi alte detalii.

UPDATE ORA 18:00

Președintele Poloniei a spus că Rusia este în proces de transferare a unor arme nucleare cu rază scurtă de acțiune către Belarusul vecin.

Andrzej Duda a spus că mișcarea va schimba arhitectura de securitate a regiunii și a întregii alianțe militare NATO, relatează Associated Press. Duda și-a făcut comentariile la o conferință de presă comună alături de președintele portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

„Îi spuneam președintelui [Sousa] despre punerea în aplicare a declarațiilor lui Vladimir Putin că armele nucleare tactice ale Rusiei vor fi mutate pe teritoriul Belarus”, a spus Duda. „Într-adevăr, acest proces are loc, vedem asta.”

UPDATE ORA 17:00

Danemarca a început pregătirea a opt piloți ucraineni în avioane de luptă F-16, ca parte a angajamentului său de a dona avioane țării, au anunțat marți forțele armate daneze.

Acest lucru vine după ce Danemarca și Țările de Jos s-au angajat duminică să doneze Ucrainei avioane F-16, potrivit Reuters. Cei opt piloți au sosit la baza aeriană militară daneză din Skrydstrup împreună cu 65 de membri ai personalului care vor fi instruiți în întreținerea și întreținerea avioanelor, au anunțat forțele armate daneze într-un comunicat.

UPDATE ORA 15:00

Liderii a 11 țări din Balcani și din Europa de Est au semnat luni o declarație comună de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei, la un summit de la Atena.

Semnând în prezența lui Volodimir Zelenski, aceștia și-au exprimat „sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional” în fața agresiunii Rusiei.

Documentul a fost semnat de liderii Serbiei, Moldovei, Muntenegrului, României, Kosovo, Bosniei și Herțegovinei, Macedoniei de Nord, Bulgariei și Croației, precum și Greciei, care a găzduit evenimentul. La summit au participat și președinții Consiliului European și ai Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, transmite AFP.

UPDATE ORA 12:00

Ministerul britanic al Apărării a declarat că bombardamentele Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol, la începutul războiului, au implicat utilizarea de bombelor neghidate.

Bombardierele Backfire sunt rachete rusești cu rază lungă de acțiune. Ministerul britanic al Apărării afirmă că utilizarea unor astfel de rachete și a unor bombe neghidate ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Moscovei de a „proteja locațiile strategice din interiorul țării”.

UPDATE ORA 10:00

Serghei Sobyanin, primarul Moscovei, afirmă că sistemele rusești de apărare aeriană au doborât două drone ucrainene la vest de capitală. „Apărarea antiaeriană a doborât două drone de atac. Una în zona Krasnogorsk, cealaltă în zona Chastsy”, a declarat Sobyanin pe aplicația de mesagerie Telegram.

Traficul aerian pe aeroporturile Vnukovo, Sheremetyevo și Domodedovo din Moscova a fost întrerupt pe fondul ultimului raid cu drone asupra orașului.

UPDATE 04:00 – Alte drone ucrainene au fost doborâte în ​​apropierea Moscovei

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a susținut că forțele ruse de apărare aeriană au doborât două drone de atac în noaptea de 22 august.

UPDATE 00:00 – Şeful grupării Wagner, Prigogjin, se află în Africa

Şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, transmite într-o filmare postată pe Telegram că în acest moment se afla în Africa. 

Mesajul său video a fost distribuit pe 21 august de canalul Telegram „Razgruzka Vagnera” („Descărcarea lui Wagner”). 

În videoclip, Prigozhin, îmbrăcat în echipament militar, stă în pustiu, cu un grup de soldaţi în spate.

,,Wagner conduce operaţiuni de recunoaştere şi căutare. Facem Rusia şi mai mare pe toate continentele şi Africa şi mai liberă. Dreptate şi fericire pentru popoarele africane, un coşmar pentru ISIS, Al-Qaida şi alte bande”, spune el în videoclip. 

Pe lângă faptul că a comis crime de război în Ucraina, mai ales la Bakhmut, după ce Rusia a eliberat criminali şi violatori condamnaţi şi i-a trimis în luptă, grupul Wagner a fost acuzat că a încălcat drepturile omului şi că a comis acte de tortură şi crime în Mali, în Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan şi Mozambic.

Știrea inițială – Grecia va antrena piloți ucraineni pentru avioane F-16

Grecia va participa la pregătirea forțelor aeriene ucrainene pentru a pilota avioane F-16 donate de Danemarca și Țările de Jos, a declarat Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean se află la Atena după o vizită la Copenhaga. Astăzi avem rezultatul important pentru coaliția de aviație. Grecia va participa la pregătirea piloților noștri pentru F-16″, a spus el în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

Agenții care cooperează cu serviciile de informații militare ale Ucrainei au distrus sau avariat cinci avioane rusești în ultimele două zile, potrivit unui raport din presă. Noua Voce a Ucrainei a citat surse anonime din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene, care au spus că printre cei vizați se numără bombardieri strategici.

Aerodromul militar Soltsy din regiunea Novgorod din Rusia a fost atacat sâmbătă, distrugând un bombardier Tu-22 M3 și avariat încă două avioane, au spus sursele. Un alt atac a fost lansat a doua zi asupra aerodromului Shaykovka din regiunea rusă Kaluga.

Încă două bombardiere rusești au fost avariate în urma atacului, au spus sursele. Aceste operațiuni cu drone sunt coordonate de [Direcția de Informații] și au cauzat pierderi sensibile inamicului în aviația militară. Și cel mai important lucru este că astfel de avioane nu mai sunt produse în țara agresoare”, au declarat aceștia pentru New Voice.

Citește și: