• Avans de importanță tactică pentru Ucraina: armata a intrat în orașul Robotine.
  • Astăzi are loc al 3-lea summit al Platformei Crimeea, iar din partea Alianței va participa Mircea Geoană.
  • Rusia scufundă feriboturi pentru a apăra portul peste Strâmtoarea Kerci.

UPDATE 21:00

Zece morți după prăbușirea unui avion privat la nord de Moscova – Prigojin se afla la bord

Agenția de presă rusă TASS anunță că 10 persoane au murit după prăbușirea unui avion privat în regiunea Tver, la nord de Moscova.

Se presupune că șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, se afla la bordul zborului, a spus Rusia. Fondatorul grupului de mercenari era pe lista pasagerilor, dar nu este clar imediat dacă s-a îmbarcat în zbor.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Rapoartele media neconfirmate sugerează că avionul de afaceri îi aparținea lui Prigojin. Prigojin a condus o revoltă de scurtă durată împotriva liderului militar al Rusiei în iunie și a fost descris la acea vreme de Vladimir Putin drept un „trădător”.

UPDATE 20:00

Numărul de victime în creștere în Ucraina, avertizează organizația de caritate

Salvați Copiii a avertizat că victimele copiilor sunt în creștere în Ucraina – iar luna iunie a fost cea mai mortală lună din acest an. Într-un nou raport, a spus că victimele în rândul tinerilor au crescut cu peste 16% între mai și august, comparativ cu primele patru luni ale anului.

În acest timp, numărul atacurilor aeriene și cu drone s-a triplat – cu 95% dintre aceste atacuri în zone populate. Un total de 541 de decese de copii au fost înregistrate în Ucraina de la invazia din februarie – iar organizația de caritate avertizează că „pericolul” cu care se confruntă copiii nu se termină în timp ce „vara mortală” continuă.

UPDATE 17:00

UE pregătește un pachet financiar multianual pentru Ucraina

O preocupare în Ucraina a fost că sprijinul financiar din partea Occidentului se va seca pe măsură ce războiul continuă. Charles Michel, președintele Consiliului European, a confirmat că UE pregătește un pachet de 50 de miliarde de euro care se va întinde pe câțiva ani.

Vorbind într-un videoclip înregistrat pentru al treilea Summit al Platformei Crimeei, el a declarat că blocul este alături de Ucraina în lupta sa pentru libertate – și va fi acolo pe măsură ce țara se reconstruiește.

„De când Rusia v-a invadat țara, ați suferit aproape 550 de zile de moarte și distrugere, iar Crimeea este folosită ca o trambulină strategică pentru lansarea atacurilor sale brutale”, a spus Michel în mesajul adresat președintelui Zelenski și poporului ucrainean.

UPDATE 15:00

Cresc decesele în explozia școlii: directorul, adjunctul, bibliotecarul și secretara uciși

Numărul de persoane ucise în greva de la o școală pe care am raportat-o mai devreme (postări de la 9.59 și 10.23) a crescut acum.

Cadavrele directorului, adjunctului, secretarului și bibliotecarului școlii au fost recuperate din dărâmături, a anunțat Ministerul de Interne al Ucrainei.

Patru localnici care se aflau în apropierea școlii din Romny, în regiunea Sumî, au fost și ei răniți, potrivit ministerului. Denis Vașcenko, șeful administrației militare a districtului Romny, a declarat pentru postul ucrainean Suspilne că în clădire se aflau 19 persoane în momentul grevei.

UPDATE 14:00

Rusia și Iran discută despre cooperarea militară

Ministrul adjunct al Apărării al Rusiei și comandantul forțelor terestre ale Iranului s-au întâlnit pentru a discuta despre cooperarea militară, potrivit agenției de presă ruse Interfax.

O delegație militară iraniană a sosit luni la Moscova. Rusia și Iranul, ambele sub sancțiuni economice occidentale, au stabilit relații mai strânse de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu 18 luni.

UPDATE 12:00

India încearcă pentru prima dată să aterizeze pe polul sudic al Lunii

India speră să devină prima țară care aterizează o navă spațială pe polul sudic al Lunii.

Încercarea vine după câteva zile după ce sonda spațială rusă Luna-25 s-a prăbușit pe suprafața Lunii.
Iuri Borisov, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a declarat că motoarele sale au fost pornite în weekend pentru a pune Luna-25 pe „orbită înainte de aterizare”, dar nu s-au oprit corespunzător – trântind aterizatorul pe Lună.

UPDATE 10:00

Ucraina are acum un avantaj de importanță tactică: militarii au intrat în orașul Robotine, din provincia Zaporojie. Orașul reprezintă un important nod refoviar și rutier pentru Ucraina. Pe de altă parte, Armata rusă a scufundat două feriboturi pentru a proteja podul din Crimeea, alte șase urmează să fie de asemenea scufundate.

Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, spune: „Ucraina a intrat în localitatea Robotine, din Provincia Zaporojie. Este la 10 kilometri sud de linia frontului, deci putem să ne dăm seama că atât a fost avansul trupelor ucrainene în ultimele două luni”,

Fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a precizat că populația din Abhazia și Oseția de Sud „dorește unirea cu Rusia, iar Moscova ar trebui să realizeze acest lucru”. Despre acest lucru, Florin Jipa a spus: „Cred că până la urmă cele două regiuni vor fi anexate Rusiei. Să nu uităm că același personaj, Medvedev, amenința și cu invadarea Poloniei și a Țărilor Baltice”.

UPDATE 09:00

Un nou atac cu drone în regiunea Odesa a distrus mai multe depozite de cereale, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleh Kiper.

”Sudul regiunii Odesa a fost atacat cu drone timp de trei ore. Focul s-a extins pe o suprafață de 700 de metri pătrați. La ora 6 dimineață, focul era gestionat”, a scris Kiper pe Telegram.

Nouă drone de tip Shaded 136 și 131, lansate de pe coasta de est a Mării Azov au fost distruse, potrivit forțelor de apărare din sudul Ucrainei.

UPDATE ORA 6.00

Rusia atribuie atacul Ucrainei și a declarat că alte două drone au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană în zonele Mozhaisk și Khimki din regiunea Moscovei. Nu au fost victime.

UPDATE ORA 3.00

O explozie s-a auzit la o clădire din Moscova. Primarul orașului susține că un UAV a lovit clădirea.

UPDATE ORA 1.00

Rusia ar putea anexa regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia, a declarat fostul președinte al țării.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Trei persoane au fost ucise și alte două au fost rănite într-un atac de artilerie rusă la Liman, a informat un oficial ucrainean. Două sate din orașul de est din regiunea Donețk au fost atacate – Torsk și Zakitny, a spus Pavlo Krylenko. „Inamicul bate civili în regiunea Donețk în fiecare zi – în special acest lucru se aplică comunităților din prima linie”, a scris el pe Facebook. El a împărtășit aceste fotografii pretinzând să arate consecințele atacurilor.

Generalul Serghei Surovikin, fost comandant al efortului de război al Moscovei în Ucraina, a fost demis din funcția de șef al forțelor aerospațiale ale țării, a declarat un proeminent jurnalist rus. Zvonurile despre acest lucru au început să apară în urmă cu o săptămână și au fost raportate de Politico

O persoană a fost ucisă în Donețk după ce Rusia a lansat 12 atacuri asupra regiunii într-o singură zi, a anunțat Poliția Națională a Ucrainei. Zece așezări au fost atacate astăzi, cu civili „loviți de sistemele de apărare aeriană Strela-10, lansatoare de rachete gradate și artilerie”, se arată într-o postare Telegram.

Citește și: