• Forțele ruse și-au ținut propriii soldați înfometați într-o groapă pentru că au refuzat să lupte, a declarat un oficial ucrainean.
  • O anchetă a fost deschisă după ce două elicoptere s-au prăbușit, ucigând șase soldați ucraineni.
  • Un grup de gherilă rusă a revendicat un atac cu drone la Kursk, Rusia.

UPDATE 21:00

Ambasadorii din Rusia și Belarus au fost invitați din nou la banchetul de decernare a Premiului Nobel, după ce anul trecut au fost excluși din cauza invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina, a anunțat Fundația Nobel.

UPDATE 19:00

„În ultimele 72 de ore, am observat progrese notabile ale armatei ucrainene în contraofensivă, în special în sudul zonei Zaporojie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, într-un briefing virtual cu un grup mic de jurnalişti.

UPDATE 17:00

Ucraina „nu eșuează”, ci „avansează” în contraofensiva sa, a declarat vineri ministrul de externe al țării pentru CNN.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

„Dacă Ucraina ar fi eșuat, probabil că aș fi fost primul care ar fi spus pur și simplu adevărul. Dar nu eșuăm – mergem înainte”, a declarat Dmytro Kuleba într-un interviu acordat lui Christiane Amanpour de la CNN, la Kiev.

Ministrul de externe a adăugat că cei care critică viteza contraofensivei ucrainene ar trebui să se gândească la soldații care luptă în centrul acesteia.

UPDATE 15:00

Atacul ucrainean asupra unei baze aeriene din Pskov a fost efectuat de pe teritoriul rusesc, a declarat pentru Zona de Război șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Kyrylo Budanov.

„Lucrăm de pe teritoriul Rusiei”, a spus el pe scurt, fără a oferi alte detalii despre numărul și tipul de drone de luptă folosite.

Budanov a mai spus că dronele au vizat „rezervoarele de combustibil și o parte importantă a lonjeronului aripii, care se află în partea superioară a IL-76″.

UPDATE 14:00

Rachetele balistice intercontinentale Sarmat, capabile să transporte zece sau mai multe focoase nucleare, au fost puse în serviciu de luptă, potrivit unui oficial citat de presa de stat.

Racheta, cunoscută și sub numele de Satan II, este acum pregătită pentru a fi folosită, a declarat șeful agenției spațiale ruse, Roscosmos, Iury Borisov, potrivit RIA. Sarmat este una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin în 2018.

UPDATE 13:00

Rusia va bloca declarația G20 dacă îi va fi ignorat punctul de vedere, avertizează un ministru

Rusia va bloca declarația finală a summitului G20 din această lună dacă nu va reflecta poziția Moscovei cu privire la Ucraina și alte crize, lăsând participanții să emită un comunicat neobligatoriu sau parțial, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Lavrov urmează să reprezinte Rusia la reuniunea din 9-10 septembrie a Grupului celor 20 de țări industrializate și în curs de dezvoltare, care va avea loc la New Delhi. „Nu va exista o declarație generală în numele tuturor membrilor dacă poziția noastră nu este reflectată”, a declarat Lavrov în fața studenților de la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova.

Lavrov a declarat că Occidentul a ridicat problema Ucrainei în cadrul reuniunilor de pregătire a summitului, la care Rusia a răspuns că „problema este închisă pentru noi”, relatează Reuters.

UPDATE 12:00

Două nave au fost observate plecând din portul din orașul Odesa din sudul Ucrainei, a declarat vineri deputatul local Oleksiy Honcharenko.

El a postat, de asemenea, o fotografie pe aplicația Telegram care arată două nave în apă, relatează Reuters.

Data și locația fotografiei nu au fost încă verificate în mod independent. Cele trei porturi maritime din Odesa au transportat zeci de milioane de tone de cereale în cadrul unui acord încheiat de un an de zile sub egida ONU. Rusia a amenințat că va trata toate navele ca potențiale ținte militare după ce s-a retras din acord în iulie.

UPDATE 11:00

Reuters are mai multe informații despre rapoartele privind o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune care a lovit Vinnytsia, în centrul Ucrainei.

Autoritățile ucrainene spun acum că trei persoane au fost rănite după ce forțele ruse au lovit cu racheta o întreprindere privată din Vinnytsia.

UPDATE 10:00 – Forțele ruse au lovit peste noapte o întreprindere privată cu o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune

Atacul a afectat proprietăți și a provocat un număr nespecificat de victime, a declarat guvernatorul regional, Serhiy Borzov.

„Din păcate, există victime, li se oferă toată asistența necesară”, a scris el pe Telegram. Forțele aeriene din Kiev au declarat că au doborât una din două rachete de croazieră primite în atac, relatează Reuters.

UPDATE 09:00 – Rusia a creat o barieră subacvatică a navelor scufundate pentru a descuraja atacurile asupra Podului Crimeea

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării al Marii Britanii (MOD) a declarat că Rusia a creat o barieră subacvatică de nave scufundate pentru a descuraja atacurile asupra Podului Crimeea, de care țara se bazează din punct de vedere logistic.

UPDATE 07:00 -O dronă ucraineană atacă un oraș rusesc din apropierea unei centrale nucleare importante, spun oficialii

O dronă ucraineană a atacat un oraș din vestul Rusiei, aproape de una dintre cele mai mari centrale nucleare ale țării, deși nu au fost raportate pagube centralei, au declarat oficialii ruși.

Guvernatorul regional Kursk, Roman Starovoit, a declarat că o dronă ucraineană a deteriorat fațada unei clădiri din orașul Kurchatov, la doar câțiva kilometri de centrala nucleară Kursk, vineri dimineața, relatează Reuters.

UPDATE 4:46 – Kyiv Independent: SUA furnizează rachete aer-aer Ucrainei 

Departamentul Apărării al SUA a anunțat pe 31 august un contract pentru rachete aer-aer cu rază medie avansată (AMRAAM) de la compania americană Raytheon pentru Ucraina.


UPDATE 4:01 – Politico: 10 tancuri Abrams vor ajunge în Ucraina până la jumătatea lunii septembrie 

Potrivit surselor Departamentului Apărării SUA, 10 din 31 de tancuri Abrams promise vor ajunge în Ucraina la jumătatea lunii septembrie, a informat Politico pe 31 august.

Știrea inițială – Elicoptere ucrainene – prăbușite sau doborâte?

O anchetă a fost deschisă după ce două elicoptere s-au prăbușit, ucigând șase soldați ucraineni.

Elicopterele Mi-8 au căzut în timpul unei misiuni de luptă în regiunea Doneţk, marţi, a informat RBC-Ucraina, citând un purtător de cuvânt al militar regional, Ilya Yevlash.

Un avion de luptă rus a decolat în momentul în care elicopterele încercau să aterizeze, a spus el, numind prăbușirea o „catastrofă a aviației”.

Se cunosc puține alte detalii, dar ancheta va examina starea elicopterelor, dacă au fost respectate regulile de zbor și pregătirea și orice potențial sabotaj de către combatanții inamici, a spus Biroul de Investigații de Stat.

Citește și