• Pentagonul respinge afirmațiile Rusiei privind riscurile pentru sănătate ale munițiilor cu uraniu sărăcit.
  • Steagul rusesc nu-și are locul la Jocurile Olimpice de la Paris, afirmă președintele francez.
  • Zelenski a declarat că este hotărât ca în această lună „să obțină câteva rezultate foarte specifice în activitatea noastră cu partenerii”.

Update ora 23.00

India și-a exprimat optimismul cu privire la faptul că marile economii ale Grupului celor 20 (G20) își vor încheia summitul de la New Delhi cu o declarație finalizată, arătând că provocarea rămasă constă în redactarea formulării referitoare la conflictul din Ucraina.

Negociatorii se luptă de câteva zile cu această problemă, urmărind să ajungă la un consens care ar putea aduce Rusia și China la bord, abordând în același timp probleme globale cruciale precum datoria și schimbările climatice.

Amitabh Kant, negociatorul indian al G20, a declarat că declarația finală a summitului, Declarația liderilor, va servi drept o voce reprezentativă pentru sudul global și națiunile în curs de dezvoltare.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MAI ESTE EUROPA IUBITĂ?
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU

Update ora 22.00

Un britanic a fost găsit mort în Ucraina, a confirmat Ministerul de Externe pentru Sky News.

Jordan Chadwick, în vârstă de 31 de ani, originar din Burnley, în Lancashire, servise anterior ca gardian scoțian în armata britanică între 2011 și 2015.

Mama sa, Brenda Chadwick, și-a exprimat tristețea profundă a familiei pentru pierderea fiului său – cunoscut sub numele de Joe – într-un interviu acordat BBC.

Aceasta a relatat că domnul Chadwick a plecat să lupte pentru Legiunea Internațională în Ucraina și a fost găsit mort într-o baltă de apă, cu mâinile legate la spate. „Oferim asistență familiei unui britanic care a murit în Ucraina și suntem în contact cu autoritățile locale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe pentru Sky News.

Update ora 21.00 – SUA anunță că trimit noi avioane F16 pentru a apăra România după descoperirea unei drone căzute la granița cu Ucraina

Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat astăzi cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu. Secretarul de stat Blinken și ministrul de externe Odobescu au discutat despre investigația României privind resturile de drone găsite în România, în apropierea graniței cu Ucraina.

Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menținerea securității spațiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotație a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România. Secretarul Blinken a afirmat sprijinul neclintit pentru România.

Update ora 20.00

România și Statele Unite vor desfășura exerciții cu Ucraina în Marea Neagră și Delta Dunării

Marinele române și americane vor conduce în Marea Neagră și Delta Dunării, împreună cu Ucraina, exercițiul multinațional „Sea Breeze 23.3”.

La aceștia vor fi prezenți și personal militar din Bulgaria, Franța, Marea Britanie și Turcia, specialiști în eliminarea dispozitivelor explozive și scafandrii sapatori.

Scopul exercițiului este de a exersa coordonarea contracarării minelor marine. În iulie, Casa Albă a declarat că Rusia a amplasat mine navale suplimentare pe rutele către porturile ucrainene.

„Credem că acesta este un efort coordonat pentru a justifica orice atac împotriva navelor civile în Marea Neagră, dând vina pe Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adam Hodge.

Update ora 19.00

Mesajul de seară al lui Zelenski:

„Acum vedem o pauză prea lungă a sancțiunilor din partea partenerilor noștri. Și încercări prea active ale Rusiei de a ocoli sancțiunile. Este foarte important să adăugăm soluții lumii libere, care trebuie să se apere și să se protejeze.

Și cu atât mai mult trebuie evitată orice încercare de a folosi companiile lumii libere, tehnologiile lumii libere, produsele lumii libere pentru a lupta împotriva libertății.”

Update ora 18.00

Consiliul UE a anunțat vineri sancțiuni suplimentare împotriva a șase persoane pentru încălcări grave ale drepturilor omului în legătură cu acțiunile lor față de membri ai grupurilor etnice din Crimeea, relatează Reuters.

Printre persoanele incluse pe listă se numără procurori și judecători care activează în instanțele înființate de forța de ocupație a Rusiei în Crimeea și care au jucat un rol în acordarea unei pedepse cu închisoarea unui jurnalist care aparține comunității tătare din Crimeea.

Pe listele de vineri figurează, de asemenea, doi membri ai Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) care fie au luat parte la torturarea jurnalistului, fie au participat la ancheta împotriva acestuia și a membrilor comunității tătare din Crimeea și a Martorilor lui Iehova din Crimeea.

Update ora 17.00

Reuters relatează că Ucraina se opune ideii de relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei pentru a revigora un acord privind cerealele între cele două țări, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

„Relaxarea unei părți a regimului de sancțiuni împotriva Rusiei în schimbul reluării acordului privind cerealele ar fi o victorie a șantajului alimentar rusesc și o invitație adresată Moscovei pentru noi valuri de șantaj”, a scris el pe Facebook.

Update ora 16.00

Primele tancuri Leopard 1 au ajuns în Ucraina, anunță forțele armate daneze

Primele 10 tancuri Leopard 1 donate de Danemarca, Germania și Olanda au ajuns în Ucraina și altele sunt pe drum, au declarat vineri forțele armate ale Danemarcei.

Cele trei țări au anunțat în februarie că vor dona 100 de tancuri de fabricație germană în „următoarele luni”. „Primele 10 tancuri au fost trimise în Ucraina. Iar altele sunt pe drum”, au precizat forțele armate daneze într-un comunicat.

Update ora 15.00

Volodimir Zelenski a declarat vineri că președintele rus, Vladimir Putin, este responsabil pentru moartea liderului mercenar Evgheni Prigojin.

Prigojin a murit într-un accident de avion împreună cu locotenenții săi de top luna trecută. Zelenski, care nu a furnizat nicio dovadă pentru a-și susține afirmația, a făcut comentariul în treacăt la o conferință la Kiev, în timp ce i se punea o întrebare despre Putin, relatează Reuters.

Update ora 14.00

Guvernul britanic a anunțat că serviciile militare și de securitate britanice vor monitoriza Marea Neagră pentru a descuraja Rusia să atace navele de marfă care transportă cereale din Ucraina către țările în curs de dezvoltare.

Acest lucru este raportat de „Guardianul” britanic. Marcând sosirea prim-ministrului Rishi Sunak la New Delhi pentru summitul G20, Downing Street a anunțat, de asemenea, că Londra va găzdui un summit global pentru securitatea alimentară în noiembrie. Sunak a spus că pierderea pactului de cereale provoacă „suferințe enorme pentru milioane de oameni”.

Update ora 13:00

Două femei și un bărbat de 46 de ani au fost uciși în satul ucrainean Odradakamianka din regiunea sudică Kherson, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.

Update ora 12:30

Ministerul Apărării Naționale edifică spații de protecție a populației la nivelul localităților Plauru și Ceatalchioi, precum și la nivelul altor localități cu un număr mic și foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență.

Notificarea RO-ALERT va suna la fiecare atac rusesc la granița României. Notificarea de acest tip nu poate fi dezactivată dacă va fi de la armată sau președinție.

Update ora 12:00

O rachetă rusească a lovit vineri o clădire a poliției din orașul Kryvyi Rih, din centrul Ucrainei, ucigând un polițist și rănind mai multe persoane, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko, citat de Reuters.

Clădirea administrativă a poliției a fost distrusă, iar echipele de salvare au scos mai multe persoane dintre dărâmături după atacul asupra orașului natal al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat Klymenko pe Telegram.

El a estimat numărul răniților la 25. Într-o actualizare ulterioară, guvernatorul regional Serhiy Lysak a declarat că aproximativ 40 de persoane au fost rănite.

Update ora 11:00

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o Hotărâre prin care se implementează măsuri pentru avertizarea cetățenilor români aflați în zona de graniță cu Ucraina, în urma evenimentelele recente înregistrate.

Potrivit DSU, hotararea ține cont de evenimentele recente înregistrate și de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care au generat atacuri recente și repetate asupra porturilor ucrainene Reni si Ismail, aflate în imediata apropiere a granițelor cu România.

„Se abilitează Ministerul Apărării Naționale să evalueze și să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației, se arată în hotărâre.

Update ora 09:00

Rusia „trebuie să oprească” blocarea porturilor ucrainene după ce s-a retras dintr-un acord mediat de ONU și Turcia pentru a asigura transporturile de cereale, a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel. Adresându-se reporterilor din New Delhi, înaintea summitului G20, el a spus:

„Este sincer scandalos că Rusia, după ce a încetat inițiativa cerealelor din Marea Neagră, blochează și atacă porturile ucrainene. Acest lucru trebuie să se oprească”.

Rusia a renunțat la acordul de cereale în iulie, după ce a susținut că nu a reușit să îndeplinească obiectivul de a atenua foamea în Africa.

Update ora 07:00

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a promis că va „chema” Rusia la G20 pentru „suferința” pe care o provoacă ucrainenilor și milioanelor dintre cei mai săraci oameni din lume, relatează presa AP.

Vorbind în avionul către India, premierul l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin pentru că a refuzat să participe la summitul G20 din India – al doilea an consecutiv, liderul rus a ratat întâlnirea liderilor mondiali. Putin l-a trimis pe ministrul de externe Serghei Lavrov la New Delhi, în absența sa.

Sunak a spus că liderul rus a evitat confruntarea cu Occidentul după invazia sa în Ucraina, deoarece „nu vrea să fie tras la răspundere”.

Update ora 05:00

Autoritățile ruse organizează în acest weekend alegeri locale în părțile ocupate ale Ucrainei, în efortul de a-și întări controlul asupra teritoriilor anexate ilegal de Moscova în urmă cu un an și încă nu le controlează pe deplin. Votul pentru legislaturi instalate de Rusia în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia începe vineri și se încheie duminică. Alegeril au fost deja denunțate de Kiev și Occident.

„Constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional, pe care Rusia continuă să o ignore”, a declarat în această săptămână Consiliul Europei, cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent.

Update ora 03:00

Ucraina anunță că a început să exporte cereale prin porturile maritime din Croația.„Ucraina a început deja să exporte cereale prin porturile maritime croate”, a declarat un oficial.

Ucraina a explorat prin rute alternative de transport maritim după ce Rusia a renunțat în iulie la un acord care permitea navelor ucrainene să navigheze în siguranță prin Marea Neagră până la strâmtoarea Bosfor din Turcia pentru a ajunge pe piețele globale.

Update ora 01:00

Sistemele rusești de apărare aeriană au interceptat joi două drone deasupra regiunii Briansk, din sud-vestul țării. Una dintre drone, care viza o „instalație industrială” din orașul Briansk, „a fost suprimată de războiul electronic”, a declarat guvernatorul regiunii, Alexander Bogomaz, într-o postare pe Telegram.

Cu toate acestea, drona a lovit o clădire administrativă în timpul căderii și a provocat un incendiu, a precizat el. „Nu au existat victime, iar incendiul a fost stins”, a precizat Bogomaz.

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este hotărât ca în această lună „să obțină câteva rezultate foarte specifice în activitatea noastră cu partenerii”, inclusiv noi arme, deși nu a oferit detalii specifice.

„Eforturile noastre diplomatice să unească și mai multe țări pentru a restabili pacea pe întreg teritoriul nostru. Pregătim mai multă presiune globală asupra Rusiei”, a spus el în discursul său nocturn. Zelenski a mai spus că „securitatea” a fost subiectul principal al convorbirilor sale telefonice cu premierul britanic Rishi Sunak și cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, mai devreme în cursul zilei.

Citește și: