• Președintele Zelenski spune că un atac rusesc în estul Ucrainei a ucis cel puțin 48 de persoane.
  • Slovacia suspendă definitiv ajutorul militar acordat Ucrainei după alegerile parlamentare, câștigate de partidul rusofil condus de Robert Fico.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi că a sosit în orașul spaniol Granada pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.

UPDATE ORA 18:00

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că Statele Unite încearcă să-și impună hegemonia în declin în întreaga lume și că războiul din Ucraina a arătat cât de departe Occidentul a pierdut contactul cu realitatea.

„Nu am început așa-zisul război în Ucraina. Dimpotrivă, încercăm să-l terminăm”, a spus Putin într-o întâlnire a Clubului de Discuții Valdai din stațiunea Soci de la Marea Neagră.

Occidentul a provocat războiul pentru că SUA era un „hegemon” care se considera singurul arbitru al adevărului de pe planetă, a spus șeful Kremlinului.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

UPDATE ORA 17:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a discutat cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

La întâlnire, personalități influente din Europa, precum președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-au exprimat sprijinul constant pentru Ucraina în efortul său de război împotriva Rusiei.

Zelenski a spus despre întâlnirea sa cu Michel: „Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul puternic și de durată al UE, precum și pentru asistența practică a statelor membre UE. Recenta întâlnire a miniștrilor de externe ai UE de la Kiev a avut o semnificație simbolică și practică semnificativă. Acesta a subliniat sprijinul neclintit al UE și a consolidat legăturile noastre bilaterale și multilaterale”.

UPDATE ORA 16:00

Președintele Zelenski spune că un atac rusesc în estul Ucrainei a ucis cel puțin 48 de persoane. Postând pe Telegram, președintele ucrainean a spus că Rusia a vizat un magazin alimentar joi. El a descris atacul drept o „crimă brutală rusă”.

UPDATE ORA 15:00

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat „foarte încrezătoare” că SUA își vor menține sprijinul pentru Ucraina, în ciuda luptelor interioare republicane cu privire la această problemă, când a ajuns astăzi la Summitul Comunității Politice Europene din Spania.

Reuniunea de la Granada le oferă liderilor precum președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul Rishi Sunak șansa de a-și reafirma angajamentul față de Ucraina, după ce turbulențele politice atât din SUA, cât și din Europa au ridicat întrebări cu privire la continuarea sprijinului.

UPDATE ORA 14:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că principala sarcină la întâlnirile din cadrul Summitului Comunității Politice Europene este păstrarea unității în Europa.

„Principala provocare este să salvăm unitatea în Europa nu numai în UE, ci în toată Europa”, a spus Zelenski, avertizând asupra „atacurilor de dezinformare” ale Rusiei.

UPDATE ORA 13:00

James Cleverly, secretarul de externe al Marii Britanii, a susținut că Putin „oprește să ajungă mâncarea către cei mai vulnerabili din lume”, din cauza acuzațiilor că Rusia ar putea folosi mine marine pentru a viza transportul civil în Marea Neagră.

Postând pe X, site-ul cunoscut anterior sub numele de Twitter, Cleverly a spus: „Informațiile declasificate publicate astăzi arată că Rusia poate folosi mine marine pentru a viza transportul civil în Marea Neagră.

„Putin oprește alimentele să ajungă la cei mai vulnerabili din lume”, a adăugat el. „Lumea se uită.”

UPDATE ORA 12:00

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că este „foarte încrezătoare” că Statele Unite vor menține sprijinul pentru Ucraina, în ciuda luptelor interioare republicane cu privire la această problemă, care a pus îndoieli cu privire la ajutorul suplimentar.

Liderii europeni care se adună în orașul spaniol Granada unde ea și-a făcut declarațiile sunt așteptați să asigure Ucrainei sprijinul pe termen lung, după ce președintele american Joe Biden și-a exprimat temerile cu privire la continuarea ajutorului pentru Kiev.

UPDATE ORA 11:00

Rusia plănuiește o bază navală pe coasta Mării Negre, în regiunea georgiană separatistă Abhazia, a declarat liderul regiunii pentru ziarul Izvestiya.

UPDATE ORA 10:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi că a sosit în orașul spaniol Granada pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, un forum de promovare a cooperării între peste 40 de țări înființat după invazia Rusiei.

„Vom acorda o atenție deosebită regiunii Mării Negre, precum și eforturilor noastre comune de a consolida securitatea alimentară globală și libertatea de navigație”, a spus el pe X, cunoscut anterior ca Twitter.

UPDATE ORA 09:00

Liderii europeni sunt așteptați să-l asigure pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de sprijinul pe termen lung, joi, după ce președintele american Joe Biden și-a exprimat temerile că luptele interioare republicane din Congres ar putea afecta politica americană privind continuarea ajutorului pentru Kiev, relatează Reuters.

Zelenskiy este de așteptat să participe la un summit în orașul spaniol Granada din Comunitatea Politică Europeană – un forum pentru promovarea cooperării între peste 40 de țări, înființat anul trecut după invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 08:00

Marea Britanie a acuzat Rusia că complotează să saboteze tancurile civile încărcate cu cereale ucrainene prin plantarea de mine maritime în apropierea portului țării la Marea Neagră.

Pe baza a ceea ce spunea că este informații declasificate, Marea Britanie a spus că Rusia nu dorește să atace direct navele comerciale folosind coridorul umanitar nou creat al Ucrainei cu rachete, ci să încerce în schimb să le distrugă pe ascuns.

UPDATE ORA 07:00

Ministerul Slovac al Apărării a pregătit un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina pe care preşedintele Zuzana Čaputová l-ar fi putut semna în timp ce predecesorul lui Fico era încă în funcţie. Cu toate acestea, preşedintele a refuzat, spunând că alegerile parlamentare trebuie să fie respectate.

UPDATE ORA 06:00

FIFA elimină suspendarea sportivilor ruşi sub 17 ani care concurează în fotbalul internaţional.

FIFA a anunţat că sportivii sub 17 ani din Rusia vor putea acum să participe la competiţii internaţionale de fotbal în culori neutre. 

UPDATE ORA 05:00

Germania va furniza Ucrainei echipamente suplimentare de apărare pentru a proteja transporturile de cereale. Germania a anunţat că va trimite sisteme suplimentare de apărare aeriană în Ucraina pentru a-şi proteja transporturile de cereale de atacurile ruseşti, a informat Bloomberg pe 4 octombrie.
  

UPDATE ORA 04:00

Primarul lui Sumy, Oleksandr Lysenko, este ţinut în arest, dar cu posibilitatea de a  plăti o cauţiune echivalentă cu aproximativ 82.000 de dolari, a anunţat Înalta Curte Anticorupţie (HACC) din Ucraina pe 4 octombrie.

UPDATE ORA 03:00

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a respins categoric afirmaţia Rusiei conform căreia masacrul închisorii Olenivka a fost cauzat de o rachetă ucraineană HIMARS, potrivit unui raport publicat pe 4 octombrie.

UPDATE ORA 02:00

Dezvoltatorii ucraineni caută să dea viaţă science-fiction-ului cu o „pelerină de invizibilitate”, un pardesiu uşor, capabil să ascundă soldaţii de imaginile termice ruseşti, a anunţat ministrul Transformării Digitale Mykhailo Fedorov pe 4 octombrie.

Stirea inițială

NATO și-a reafirmat miercuri sprijinul pe termen lung față de Ucraina, după o reuniune a noului consiliu de apărare dintre alianța militară și Ucraina, scrie CNN.

Secretarul general adjunct al alianței, Mircea Geoană, a prezidat reuniunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC) de la Bruxelles, unde Geoană a lăudat eforturile aliaților și ale Ucrainei de a implementa rapid deciziile luate la summitul NATO de la Vilnius, potrivit unui comunicat al NATO.

Summitul de la Vilnius, care a avut loc în capitala lituaniană în luna iulie, a fost prima reuniune a NUC și la care a participat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Unul dintre principalele sale obiective a fost consolidarea sprijinului pentru Ucraina.

La reuniunea de miercuri de la Bruxelles a participat vicepremierul ucrainean Olha Stefanishyna.

În declarația NATO se precizează că aliații vor continua să ajute Ucraina, inclusiv prin intermediul pachetului global de asistență al alianței și prin asigurarea faptului că forțele ucrainene sunt „pe deplin interoperabile cu NATO”. Declarația a adăugat că Ucraina este „mai aproape de NATO ca niciodată”.

Citește și