• Germania nu va furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus „în viitorul apropiat”, potrivit ziarului german BILD.
  • Berlinul nu a respins oficial o cerere ucraineană pentru rachete, dar a comunicat că Germania nu va furniza rachetele solicitate în viitorul apropiat.
  • Oficialii ucraineni au cerut Germaniei să furnizeze armele pentru autoapărarea țării, în timp ce Germania ezită să livreze rachete cu rază lungă de acțiune.

UPDATE 22:00

Legiuitorii ruși au primit 10 zile pentru a studia posibilitatea de a revoca ratificarea de către Moscova a unui tratat care interzice testele nucleare.

Șeful Organizației Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare a reacționat acum la această veste.

Într-o declarație, Robert Floyd a spus: „Sunt îngrijorat de faptul că Federația Rusă face pași în direcția revocării ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT)”.

Recomandări

6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
CINE VINE DUPĂ ȘOIGU
UK, LA RĂSCRUCE DE DRUMURI
ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
37 DE PERSOANE MOR ÎN INDONEZIA
CANADA, AFECTATĂ DE INCENDII

UPDATE 20:00

Un oficial al armatei americane spune că vor fi necesare mai multe fonduri pentru a susține simultan nevoile Israelului și ale Ucrainei.

Secretarul armatei, Christine Wormuth, a declarat că Congresul va trebui să aprobe o finanțare suplimentară pentru a se asigura că planurile de producție și achiziție de muniții ale Pentagonului pot, potențial, să satisfacă cererile ambelor țări.

UPDATE 18:00 Parlamentarii ruși au primit 10 zile pentru a investiga abandonarea tratatului nuclear

Parlamentarii ruși au discutat despre planurile de revocare a ratificării unui tratat care interzice testele nucleare – într-o evoluție care se teme că ar putea declanșa o nouă cursă a înarmării între marile puteri mondiale.

Într-o declarație emisă de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, se arată că legislatorii ruși au primit acum 10 zile pentru a studia posibilitatea de a revoca ratificarea tratatului de către Moscova.

Comisia pentru afaceri internaționale a Camerei va trebui să își încheie activitatea până la 18 octombrie, a adăugat declarația.

UPDATE 16:00

Ministrul apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, și-a exprimat recunoștința față de omologul său olandez, Kajsa Ollongren, cu care a avut un telefon mai devreme.

Scriind pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, el a spus că Kievul este recunoscător pentru conducerea Țărilor de Jos în coaliția pentru avioanele de luptă F-16 și pentru disponibilitatea sa de a oferi avioane și pregătire pentru piloți.

Țările de Jos și Danemarca au condus un efort pentru a antrena piloți ucraineni să zboare cu F-16 și să livreze ulterior Ucrainei avioane de luptă pentru a ajuta la contracararea superiorității aeriene a Rusiei.

UPDATE 15:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a înlocuit pe comandantul Forțelor Teritoriale de Apărare ale Ucrainei, care au jucat un rol important în apărarea țării de la invazia Rusiei.

Un ordin prezidențial publicat luni a anunțat numirea generalului-major Anatoliy Barhylevych ca noul comandant. Un ordin separat a anunțat înlăturarea generalului Ihor Tantsyura, care se afla în funcție din mai 2022. Nu a fost dat niciun motiv pentru decizii.

Barhylevych, în vârstă de 54 de ani, ocupa încă de anul trecut ca șef al trupelor din estul Ucrainei, unde luptele au fost grele.

UPDATE 14:00

Biroul pentru drepturile ONU a declarat luni că este îngrijorat că nu există un sistem de returnare a copiilor ucraineni duși în Rusia de la invadarea țării de către Moscova anul trecut și că unii dintre cei care s-au întors au raportat maltratări.

Autoritățile ucrainene spun că au identificat și verificat aproape 20.000 de copii care au fost duși în Rusia în timpul războiului.

Ucraina a repatriat până acum peste 400 de copii, dar spune că nu știe cu exactitate câți mai sunt, deoarece nu are acces în Rusia sau zone din teritoriul ocupat în sud și est.

UPDATE 13:00

Polonia urmează să organizeze alegeri cruciale săptămâna aceasta. Experții spun că acestea vor fi câștigate de populiștii de la guvernare, punând țara pe un curs potențial de coliziune cu Ucraina și UE.

Ultimele sondaje arată că partidul Lege și Justiție (PiS) este de 32 la 34%, cu câteva puncte înaintea Coaliției Civice (KO) condusă de fostul șef al UE Donald Tusk.

Rezultatul final este probabil să depindă de care dintre cei doi poate construi o coaliție de guvernare.

În timp ce Legea și Justiția urmează să obțină cele mai multe voturi la alegerile parlamentare pentru a treia oară consecutiv, aceasta pare să nu atingă majoritatea, transmite AFP.

UPDATE 12:00 – Rusia se pregătește să revoce tratatul nuclear după anunțul lui Putin

șefii parlamentari ruși vor discuta astăzi despre revocarea ratificării unui tratat de interzicere a testelor nucleare – o evoluție care ar putea declanșa o nouă cursă a înarmărilor între marile puteri mondiale.

Vladimir Putin a anunțat joia trecută că Rusia ar putea relua testele nucleare pentru prima dată în mai bine de trei decenii, după ce acestea s-au oprit în anii de după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Președintele rus a spus că doctrina nucleară a țării – care dictează condițiile în care va apăsa butonul nuclear – nu trebuie să se schimbe, dar că nu este încă pregătit să spună dacă Moscova trebuie să reia testele nucleare.

El a spus că Rusia ar putea analiza revocarea ratificării Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT), așa cum l-au semnat Statele Unite, dar nu l-au ratificat.

UPDATE 11:00

Volodimir Zelenski a făcut apel la adunarea parlamentară a NATO pentru ca statul de drept internațional să se unească și să se ocupe de terorism, comparând atacul a ceea ce el a numit „organizație teroristă” asupra Israelului cu tactici similare folosite de Rusia, despre care a spus că este un „stat terorist”.

Vorbind prin intermediul unei legături video, el a spus că lumea ar putea conveni asupra unui set de definiții ale terorismului, afirmând că este clar că „Nu violați femeile. Nu ucideți. Nu considerați copiii drept trofee. Nu umpleți satele și orașele de sânge. Nu împușcați civili în mașini” ar trebui să fie baza.

UPDATE 10:00

După ce Kremlinul a declarat săptămâna trecută că Rusia ar putea lua în considerare revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), consiliul Dumei ruse se va reuni astăzi pentru a discuta exact această chestiune.

Săptămâna trecută, Moscova a semnalat că ar putea revoca tratatul – menționând că SUA a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat – alimentând și mai mult îngrijorările că Moscova ar putea relua testele nucleare.

Prin revocarea ratificării, a declarat SUA, Moscova dorește să crească presiunea asupra Washingtonului și a aliaților săi pentru a opri livrările de arme și alte tipuri de ajutor către Ucraina.

CTBT a fost semnat de 187 de țări și ratificat de 178, dar nu poate intra în vigoare până când opt țări care nu au semnat și ratificat acest document. China, Egipt, Iran și Israel l-au semnat, dar nu l-au ratificat. Coreea de Nord, India și Pakistan nu au semnat.

UPDATE 09:00

Două femei ucrainene se numără printre persoanele ucise în Israel după ce Hamas a invadat sâmbătă țara, a anunțat ambasada ucraineană pentru agenția de presă Interfax-Ucraina.

Identitatea celor două femei nu a fost confirmată, dar oficialii au declarat că acestea locuiau de mult timp în Israel.

„Ambasada Ucrainei a primit confirmarea din partea poliției israeliene cu privire la moartea a doi cetățeni ucraineni”, a precizat ambasada într-un comunicat transmis duminică.

UPDATE 08:00

Raidurile aeriene și bombardamente ale Rusiei a dus la o „noapte teribilă” în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat duminică dimineața guvernatorul regiunii.

O duzină de persoane au fost rănite în atac, inclusiv o femeie de 27 de ani și copilul ei de 9 luni. „Regiunea Herson a cunoscut o altă noapte teribilă”, a scris guvernatorul Oleksandr Prokudin pe aplicația de mesagerie Telegram.

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au efectuat 59 de atacuri asupra Hersonului, a precizat administrația regiunii pe Telegram, inclusiv 19 cazuri de bombardamente asupra orașului Kherson, centrul administrativ al regiunii.

UPDATE 05:00

Forțele armate ucrainene raportează că aproximativ 580 de soldați ruși au fost uciși în timpul luptelor din ultima zi. Publicând cel mai recent rezumat al victimelor din timpul nopții, armata ucraineană susține că Rusia a suferit 282.280 de pierderi de la începutul războiului.

Știrea inițială

Germania nu va furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus „în viitorul apropiat”, potrivit ziarului german BILD, care a citat surse guvernamentale germane și ucrainene.

Berlinul nu a respins oficial o cerere ucraineană pentru rachete, dar a comunicat că Germania nu va furniza rachetele solicitate în viitorul apropiat, a raportat BILD.

Oficialii ucraineni au cerut Germaniei să furnizeze armele pentru autoapărarea țării – în timp ce Germania ezită să livreze rachete cu rază lungă de acțiune, temându-se că acestea ar putea fi folosite pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.

În septembrie, ministrul Apărării Boris Pistorius a declarat pentru BILD că guvernul german nu a decis încă dacă va trimite rachetele cu rază lungă de acțiune în Ucraina.

Citește și: