• Volodimir Zelenski și premierul olandez, Mark Rutte, au promis că vor îmbunătăți apărarea antiaeriană a Ucrainei și vor crește securitatea unui „coridor umanitar”.
  • Zelenski a spus că Kievul lucrează pentru a-și consolida poziția în Marea Neagră, astfel încât să continue exporturile de cereale.
  • Zelenski a descris atacurile aeriene drept „tactici urâte” și i-a mulțumit lui Rutte pentru un nou pachet de apărare aeriană care ar include rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot.

UPDATE 22:00

Luptele de-a lungul secțiunii nordice a frontului de est al Ucrainei s-au înrăutățit semnificativ în ultimele zile, cu zeci de atacuri zilnice ale forțelor rusești, a declarat comandantul forțelor terestre ale Kievului.

Oleksandr Syrskyi, aflat în vizită la trupele din zonă, a declarat că forțele rusești s-au regrupat după ce au suferit pierderi și au atacat în jurul satului Makiivka și spre orașul Kupiansk, potrivit unui raport al Reuters.

UPDATE 20:00

Guvernatorul regional interimar al Donețkului, Ihor Moroz, a declarat sâmbătă că bombardamentele rusești asupra așezărilor civile au rănit 22 de civili în ultimele 24 de ore, 21 la Pokrovsk și unul la Avdiivka.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
V. NULAND RUPE TĂCEREA
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR

UPDATE 19:00

Ucraina a declarat că a descoperit peste 700.000 de obiecte explozive în țară. Au fost cercetate peste 152.000 de hectare în căutarea unor dispozitive potențial mortale.

UPDATE 18:00

Flota rusă a Mării Negre a mutat o serie de „mijloace de prestigiu” ale sale în urma unei serii de lovituri ale Ucrainei în august și septembrie, a anunțat Ministerul Apărării.

În actualizarea sa zilnică privind progresele înregistrate în război, Ministerul Apărării a declarat că navele și submarinele capabile să lanseze rachete de croazieră au fost mutate de la Sevastopol în baze mai la est.

„Riscul unor pierderi militare suplimentare și consecințele politice grave ale forțelor navale rusești care atacă în mod deschis transportul maritim comercial ar depăși foarte probabil orice câștig din încercarea de a impune o blocadă a comerțului cu destinația Ucraina.”

UPDATE 17:00

Protestatarii s-au adunat în fața primăriei din Odesa pentru a se exprima împotriva utilizării abuzive a fondurilor bugetare și pentru a aduce un omagiu soldaților ucraineni uciși sau răniți în război.

Este cel mai recent dintr-o serie de mitinguri care au avut loc în ultima lună în zonă. Potrivit celor care protestează, toate fondurile bugetare ar trebui să fie alocate pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, în loc să fie destinate reparării clădirilor sau achiziționării de pomi de Crăciun.

UPDATE 16:00

Este foarte probabil ca Flota rusă a Mării Negre (BSF) să își fi întărit poziția defensivă și reactivă după ce a suferit o serie de lovituri în august și septembrie, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, ministerul a declarat că BSF și-a mutat multe dintre activele de prestigiu – inclusiv nave și submarine capabile de rachete de croazieră – din Sevastopol în zone de operare și de bază mai la est, cum ar fi Novorossiysk.

„Din iulie 2022, Ucraina a câștigat inițiativa în nord-vestul Mării Negre, forțând puternica BSF să se apere de navele de suprafață fără echipaj (USV), de vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) și de atacurile cu rachete, precum și de operațiunile speciale”.

„Cu toate acestea, cu excepții notabile și jenante, BSF a continuat în cea mai mare parte să se antreneze, să se întrețină și să se apere în timp ce lansa rachete de croazieră în Ucraina. Aproape sigur poate continua să facă acest lucru din estul Mării Negre”.

UPDATE 15:00

Luptele din Avdiivka, pe linia frontului de est, sunt din ce în ce mai „aprinse”.

Kievul a raportat lupte „aprinse” și asalturi neîntrerupte ale forțelor rusești, în timp ce atacul acestora asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei continuă în a cincea zi.

UPDATE 12:00

În timp ce vizitau Odesa de la Marea Neagră, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul olandez, Mark Rutte, s-au întâlnit cu cadeți și instructori de la academiile militare și maritime din oraș, precum și cu soldați dintr-un spital militar local.

Zelenski a scris pe X: „A fost o mare oportunitate de a vorbi cu războinicii noștri aflați în exercițiu și cu viitorii noștri luptători. Armata ucraineană are o experiență unică și va fi o armată demnă de NATO”.

UPDATE 11:00

„Trupele rusești au trecut, de câteva zile, la acțiuni active de luptă, practic pe toată linia frontului”, a declarat Nebenzia în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU.

„Prin urmare, așa-numita contraofensivă ucraineană poate fi considerată încheiată”, a adăugat el.

UPADTE 3.00

Se pare că printre cei ținuți ostatici de Hamas s-ar putea afla și cetățeni ucraineni.

Ambasadorul Ucrainei în Israel, Evhen Korniychuk, a declarat că autoritățile israeliene cred că este posibil ca ucrainenii să fi fost luați de militanți, deși nu există încă informații concrete, a relatat The Kyiv Independent.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski și premierul olandez, Mark Rutte, au promis că vor îmbunătăți apărarea antiaeriană a Ucrainei și vor crește securitatea unui „coridor umanitar” pentru exporturile de cereale în timpul unei vizite în portul Odesa de la Marea Neagră.

Zelenski a spus că Kievul lucrează pentru a-și consolida poziția în Marea Neagră, astfel încât să continue exporturile de cereale, care sunt vitale pentru asigurarea veniturilor bugetare după o creștere a cheltuielilor pentru apărare ca urmare a invaziei Rusiei de anul trecut.

„Astăzi am avut o zi plină în frumosul nostru oraș Odesa, care a fost dedicată problemelor globale și de securitate”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă comună cu Rutte. „Colaborăm cu parteneri pentru a proteja în mod corespunzător aceste coridoare și pentru a ne consolida pozițiile în Marea Neagră și se aplică, de asemenea, protecției cerului Odesei și a regiunii în ansamblu”.

Au căutat rute maritime sigure, deoarece atacurile aeriene au provocat pagube portului și infrastructurii sale de export de cereale din apropierea Mării Negre și pe fluviul Dunărea.

Zelenski a descris atacurile aeriene drept „tactici urâte” și i-a mulțumit lui Rutte pentru un nou pachet de apărare aeriană care ar include rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot.

Citește și: