• Luptele de-a lungul secțiunii nordice a frontului de est al Ucrainei s-au înrăutățit semnificativ în ultimele zile.
  • Zeci de atacuri au loc zilnic, a declarat comandantul forțelor terestre ale Kievului.
  • Oleksandr Syrskyi, aflat în vizită la trupele din zonă, a declarat că forțele rusești s-au regrupat.

UPDATE 16:00 – Cel puțin șase persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore

Cel puțin șase persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au informat duminică oficialii locali. Potrivit AP, două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în zona Herson după ce peste 100 de obuze au bombardat regiunea în weekend, a scris guvernatorul local Oleksandr Prokudin pe rețelele de socializare.

Două bombe ghidate au lovit ulterior infrastructura cheie din orașul Herson, provocând o întrerupere parțială și întreruperea alimentării cu apă a zonei, a raportat șeful administrației militare a orașului, Roman Mrochko.

Oficialii locali au declarat că încă două persoane au murit în zona Doneţk şi că un bărbat de 57 de ani şi o femeie de 54 de ani au fost ucişi de un atac aerian care le-a distrus casa din regiunea Harkov.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE 14:00 – Forțele ruse și-au „întărit pozițiile” pe linia frontului ucrainean, spune Vladimir Putin

Vladimir Putin a spus că forțele ruse și-au întărit pozițiile pe întreaga linie a frontului în Ucraina, inclusiv în Avdiivka, un centru industrial simbolic.

El a spus că trupele „și-au îmbunătățit poziția” într-o zonă vastă într-un interviu la televiziunea rusă, care a fost postat pe rețelele de socializare, relatează AFP.

UPDATE 13:00

Vladimir Putin, care urmează să viziteze China în această săptămână, a spus că marile puteri sunt pregătite pentru război, dar ca o încercare de a asigura pacea, adăugând că SUA au fost cele care încearcă să construiască o alianță militară împotriva Chinei.

UPDATE 11:00 – Unitățile antiaeriene au distrus 27 de drone lansate de Ucraina deasupra Rusiei, majoritatea în regiunea Kursk

Optsprezece dintre drone au fost doborâte peste regiunea Kursk din sudul Rusiei, în timp ce două au fost distruse peste regiunea Belgorod, a declarat ministerul pe Telegram.

Anterior, guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a declarat că nu au existat victime în atacul cu drone și că resturile de la drone au aterizat în afara zonelor populate. Atât regiunile Kursk, cât și Belgorod se învecinează cu Ucraina.

UPDATE 10:00 – Doi civili uciși în atacurile rusești asupra Avdiivka

Doi civili au fost uciși în atacurile rusești asupra orașului Avdiivka, din estul Ucrainei, sâmbătă, potrivit administrației regiunii Donețk.

Într-una dintre puținele sale ofensive de câteva luni, armata rusă a continuat pentru a cincea zi cu atacuri asupra Avdiivka, cu bombardamente atât de puternice încât echipajele de urgență nu au putut recupera morții din clădirile distruse. Administrația regiunii Donețk a declarat duminică pe aplicația de mesagerie Telegram că încă o persoană a fost rănită în altă parte a regiunii.

UPDATE 08:00

Se așteaptă ca liderii Uniunii Europene să se întâlnească la sfârșitul acestei luni pentru a cere progrese decisive” în ceea ce privește utilizarea activelor rusești înghețate de sancțiuni pentru a ajuta Ucraina. Miniștrii de finanțe ai G7, care s-au întâlnit joi în Maroc, au estimat că astfel de active au fost înghețate în valoare de 280 de miliarde de dolari.

UPDATE 06:00 – Centrul de pregătire a piloților ucraineni în România se va deschide până la sfârșitul anului 

Nu va fi doar pentru piloții ucraineni, ci va fi pentru statele membre NATO. Dar piloții ucraineni se vor antrena la același nivel cu piloții din România și din alte state membre NATO.

Se vor antrena cu aeronavele puse la dispoziție de membrii coaliției aviatice. Adică și aici România este unul dintre cei mai de încredere aliați ai noștri”, a subliniat șeful adjunct al Biroului Președintelui Ihor Zhovkva.

UPDATE 03:55  – 207 ucraineni au fost evacuați din Israel

Știrea inițială

Guvernatorul regional interimar din Donețk, Ihor Moroz, a declarat sâmbătă că bombardamentele rusești asupra așezărilor civile au rănit 22 de civili în ultimele 24 de ore, 21 la Pokrovsk și unul la Avdiivka.

Luptele de-a lungul secțiunii nordice a frontului de est al Ucrainei s-au înrăutățit semnificativ în ultimele zile, cu zeci de atacuri zilnice ale forțelor rusești, a declarat comandantul forțelor terestre ale Kievului.

Oleksandr Syrskyi, aflat în vizită la trupele din zonă, a declarat că forțele rusești s-au regrupat după ce au suferit pierderi și au atacat în jurul satului Makiivka și spre orașul Kupiansk, potrivit unui raport al Reuters.

Principalul obiectiv al inamicului este înfrângerea unei grupări a trupelor noastre, încercuirea orașului Kupiansk și ajungerea la râul Oskil”, a declarat el în comentarii transmise de o platformă militară oficială.

Citește și: