• Cel puțin șase persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore.
  • Două bombe teleghidate au lovit ulterior infrastructura cheie din orașul Kherson.
  • Ministerul rus al Apărării a anunțat că Ucraina Va lansat 27 de drone într-un atac în timpul nopții.

UPDATE 17.00 -Ucraina rămâne „prioritatea supremă” pentru SUA și Europa, spune secretarul Trezoreriei

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că sprijinul pentru Ucraina rămâne o „prioritate supremă” pentru SUA și Europa, reafirmând angajamentul administrației Biden de a sprijini Kievul „atâta timp cât este nevoie”.

Ea a spus că administrația va lupta pentru a se asigura că o majoritate bipartizană în Congres va adopta asistență „robustă” și neîntreruptă pentru țară, relatează Reuters.

„Nu putem permite Ucrainei să piardă războiul din motive economice atunci când și-a demonstrat capacitatea de a reuși pe câmpul de luptă”, a spus Yellen în comentariile pregătite pentru a treia întâlnire cu miniștrii de finanțe din zona euro din Eurogrup.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

UPDATE 16.00

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o convorbire telefonică cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, a declarat luni agenția de presă rusă TASS, citată de biroul liderului sirian.

Atât Putin, cât și Assad au favorizat livrarea imediată a ajutorului umanitar în Gaza, a declarat biroul lui Assad.

UPDATE 15.00

O încercare de câteva zile a forțelor ruse de a asalta un oraș important din punct de vedere strategic din estul Ucrainei pare să scadă, au susținut oficialii de la Kiev.

Forțele ucrainene au respins 15 atacuri rusești din patru direcții asupra Avdiivka în ultimele 24 de ore, a anunțat luni Statul Major ucrainean. Această cifră se compară cu până la 60 de atacuri pe zi la mijlocul săptămânii trecute, potrivit Vitalii Barabash, șeful administrației orașului.

Reducerea atacurilor sugerează că efortul Rusiei de a captura Avdiivka s-a „dezumflat”, a spus Associated Press, citând Barabash. Aceste afirmații nu au fost încă verificate independent.

UPDATE 14.00

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o convorbire telefonică cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, a declarat luni agenția de presă rusă TASS, citată de biroul liderului sirian.

Atât Putin, cât și Assad au favorizat livrarea imediată a ajutorului umanitar în Gaza, a declarat biroul lui Assad.

Siria a fost un aliat ferm al Moscovei de când Rusia a lansat o campanie militară în Siria în 2015, care a ajutat la schimbarea valului într-un război civil în favoarea președintelui sirian cu un bombardament aerian masiv în zonele controlate de opoziție.

UPDATE 13.00

Redut, pretinsa companie militară privată, recrutează mercenari sub pretextul unor „voluntari”, inclusiv fosti membri ai personalului Wagner, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie (MoD).

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării a spus că Redut este utilizat de Ministerul rus al Apărării pentru a stimula forțele regulate ruse.

UPDATE 12.00

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit luni cu omologul său chinez Wang Yi și a făcut un schimb de opinii cu privire la conflictul Israel-Hamas, a declarat ministerul chinez de externe.

Sarcina urgentă este încetarea focului și construirea unui canal de ajutor umanitar, a spus Wang în cadrul întâlnirii. Wang a cerut, de asemenea, Chinei și Rusiei să aprofundeze încrederea reciprocă strategică, a spus ministerul său.

UPDATE 11.00 – Centrul de pregătire a piloților ucraineni în România se va deschide până la sfârșitul anului

„Din păcate, se acordă foarte puțină atenție faptului că România își va pune la dispoziție aerodromurile pentru pregătirea piloților ucraineni. S-a mai discutat și literalmente până la sfârșitul anului se va deschide centrul de pregătire corespunzător în România.

Nu va fi doar pentru piloții ucraineni, ci va fi pentru statele membre NATO. Dar piloții ucraineni se vor antrena la același nivel cu piloții din România și din alte state membre NATO.

Se vor antrena cu aeronavele puse la dispoziție de membrii coaliției aviatice. Adică și aici România este unul dintre cei mai de încredere aliați ai noștri”, a subliniat șeful adjunct al Biroului Președintelui Ihor Zhovkva.

UPDATE 09.00

Reuters raportează că Rusia a lansat cinci rachete și 12 drone kamikaze asupra Ucrainei într-un atac peste noapte, au anunțat forțele aeriene ucrainene luni dimineața, oficialii raportând noi artilerie și atacuri aeriene.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că rachetele, dintre care două au doborât, au vizat regiunile de nord și de est, în timp ce dronele, dintre care 11 au fost doborâte, au fost lansate în mai multe direcții, cu un accent deosebit pe vestul Ucrainei.

Guvernatorul regiunii de est a Poltavei, Filip Pronin, a declarat că regiunea a fost atacată de drone și rachete și că, în consecință, trei civili au fost spitalizați.

UPDATE 08.00

Trei copii ucraineni care au fost duși în Rusia urmează să fie eliberați diplomaților qatarilor la Moscova săptămâna aceasta, în conformitate cu un mecanism stabilit de Qatar, cu scopul de a returna mult mai mulți copii din Rusia în Ucraina, a declarat pentru Reuters un oficial qatar informat despre planuri. pe luni.

Qatarul a facilitat vineri întoarcerea unui alt copil ucrainean, în vârstă de 7 ani, care s-a reunit cu bunica sa și se află în drum spre Ucraina prin Estonia, a spus oficialul. Ceilalți trei copii sunt un băiat de 2 ani, un băiat de 9 ani și o fată de 17 ani.

UPDATE 07.00

Un guvernator rus a fost acuzat duminică de critici că a discreditat forțele armate ale Rusiei, după ce le-a spus locuitorilor din regiunea ei că țara „nu are nevoie” de războiul său din Ucraina.

Natalya Komarova, guvernatorul regiunii Khanty-Mansiysk și membru al partidului de guvernare Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin, a făcut aceste observații sâmbătă în timpul unei întâlniri cu locuitorii din orașul siberian Nijnevartovsk.

Criticii au cerut autorităților să lanseze o anchetă cu privire la declarațiile ei, dar Komarova nu a fost reținută și nici nu a fost acuzată până acum.

UPDATE 04.00

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică că un nou pachet de arme pentru Israel și Ucraina va fi semnificativ mai mare de 2 miliarde de dolari. Într-un interviu la CBS Face the Nation, Sullivan a spus că Joe Biden va avea discuții ample cu Congresul SUA săptămâna aceasta cu privire la necesitatea ca pachetul să fie aprobat.

ȘTIRE INIȚIALĂ

„Două bombe teleghidate au lovit ulterior infrastructura cheie din orașul Kherson, provocând o pană de curent parțială și întreruperea aprovizionării cu apă a zonei, a raportat șeful administrației militare a orașului”, Roman Mrochko, scrie The Guardian.

Oficialii au declarat că 18 drone au fost doborâte deasupra regiunii Kursk, ceea ce a dus la speculații în presa rusă potrivit cărora atacul ar fi putut viza aerodromul militar Khalino din apropiere.

Oficialii locali au declarat că alte două persoane au murit în zona Donețk și că un bărbat de 57 de ani și o femeie de 54 de ani au fost uciși de o lovitură aeriană care le-a distrus casa din regiunea Harkov.

Citește și: