• Discuțiile au loc după întâlniri similare de la Jeddah și Copenhaga la începutul acestui an.
  • Asistența a inclus și sisteme antiblindată Javelin, peste 2 milioane de cartușe de muniție.
  • Rusia a criticat discuţiile de pace susţinute de Ucraina.

UPDATE 16.00

Consilierul diplomatic superior al președintelui Volodimir Zelenski a declarat că oficiali din până la 70 de națiuni se vor întâlni la Malta pentru a discuta viziunea Ucrainei pentru pace în acest weekend, respingând ideea că apar crăpături în sprijinul aliaților pentru Kiev.

Discuțiile de sâmbătă și duminică vor reuni consilieri de securitate națională și oficiali ai ministerului de externe pentru a discuta planul în 10 puncte al lui Zelenski pentru un acord de pace după 21 de luni de război fără sfârșit.

Discuțiile, care nu implică Rusia, vor ajuta la măsurarea capacității Ucrainei și a Occidentului de a obține un sprijin continuu și mai larg, în special în Sudul Global, deoarece conflictul din Israel domină titlurile, mutând atenția de la Kiev.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Ihor Zhovkva, consilierul lui Zelenski, a spus că unele națiuni încă își confirmă planurile, dar că până la 70 sunt așteptate în Malta, față de 43 care au participat la runda anterioară de la Jeddah în august și cele 15 care au mers la Copenhaga pentru discuții în iunie. .

UPDATE 15.00

Cele trei incidente care au dus la deteriorarea unei conducte de gaz și a două cabluri de telecomunicații între Estonia, Finlanda și Suedia „sunt legate”, a declarat premierul eston Kaja Kallas.

Poliția finlandeză care conduce investigația asupra conductei a numit transportatorul de containere NewNew Polar Bear, sub pavilion Hong-Kong, drept principalul suspect în deteriorarea conductei de gaz Balticconnector Finlanda-Estonia la începutul zilei de 8 octombrie.

O ancoră mare a fost găsită în apropierea conductei, iar anchetatorii cred că conducta a fost ruptă în timp ce o navă a târât-o peste fundul mării. Două cabluri de telecomunicații care leagă Estonia de Finlanda și Suedia au fost, de asemenea, deteriorate în perioada 7-8 octombrie. Tallinn investighează incidentele legate de cabluri.

UPDATE 14.00

Patru nave au părăsit astăzi porturile ucrainene de la Marea Neagră din regiunea Odesa, în timp ce transportul printr-un nou coridor de export a fost reluat după o pauză de trei zile, a declarat compania independentă de consultanță din sectorul transporturilor STC.

„Pe 27 octombrie, traficul de nave pe coridorul temporar al Mării Negre, anunțat de Ucraina, a fost reluat”, a spus STC. Se spune că Propus, Iasos, Gloria G și Manassa Queen au plecat din porturile Odesa, în timp ce tancul Mavka, vrachierul Golden Arrow și nava de marfă generală Maranta se îndreptau în prezent către porturile ucrainene.

Ieri, firma de consultanță Barva Invest din Kiev, firma britanică de securitate Ambrey și un punct de vânzare specializat, Ukrainian Ports, au raportat că Ucraina a suspendat utilizarea coridorului din cauza unei posibile amenințări din partea avioanelor de război și a minelor maritime rusești.

UPDATE 12.00

Rusia a declarat că a ucis un presupus spion ucrainean și a închis două magazine online pro-Kiev în timpul unei operațiuni în zona ocupată a regiunii Zaporojie din sudul Ucrainei.

De când a preluat controlul asupra unor mari zone din Ucraina anul trecut, Rusia a susținut că a dejucat acte repetate de presupuse sabotaj, în timp ce încearcă să reprime rezistența pro-ucraineană în rândul populației locale, relatează AFP.

„Ca urmare a unei operațiuni speciale pe teritoriul regiunii Zaporojie, FSB a suprimat activitățile a trei mari grupuri de agenți coordonate de informațiile ucrainene”, a declarat serviciul de securitate al FSB.

Un bărbat pe care îl bănuia că lucra pentru serviciile secrete ucrainene a fost ucis într-o luptă cu armă în timpul operațiunii, a spus FSB. Administratorii unei camere de chat pro-ucrainene și ai unui mijloc de presă din orașul Melitopol, controlat de ruși, au fost de asemenea reținuți, a adăugat acesta.

UPDATE 10.00

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat pentru radioul de stat ungar că strategia UE cu privire la războiul din Ucraina „a eșuat”, iar blocul ar trebui să creeze un plan B, deoarece ucrainenii nu vor câștiga în prima linie.

În comentariile care ar putea să enerveze Kievul, Orbán a spus că nu vede niciun motiv pentru care Ungaria, care împarte granița cu Ucraina, trimite banii contribuabililor la bugetul UE pentru sprijin financiar pentru Ucraina.

UPDATE 08.00

La sosirea la summitul UE de la Bruxelles în această dimineață, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că se așteaptă ca liderii să discute despre Ucraina, adăugând că există un sprijin larg pentru acordarea de asistență financiară țării.

Întrebat despre Ungaria și Slovacia – care și-au exprimat rețineri în legătură cu finanțarea pentru Kiev – șeful Consiliului a declarat că UE trebuie să se asigure că deciziile sunt luate prin consens și că funcția summiturilor este de a se asigura că liderii conving, argumentează și, la final, găsesc unitatea.

ȘTIRE INIȚIALĂ

SUA au anunțat asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina pe fondul invaziei ruse, în valoare de 150 de milioane de dolari, au declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și Pentagonul. Cea mai recentă asistență SUA include muniții suplimentare pentru sisteme naționale avansate de rachete sol-aer, rachete antiaeriene stinger și muniție suplimentară pentru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, a declarat Pentagonul într-un comunicat.

Asistența a inclus și sisteme antiblindată Javelin, peste 2 milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic și echipamente pentru vreme rece, relatează Reuters.

Rusia a criticat discuţiile de pace susţinute de Ucraina, care urmează să aibă loc la Malta în acest weekend, avertizând că orice discuţii fără participarea sa ar fi contraproductive, relatează AFP.

Discuțiile, despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski speră că vor obține sprijin pentru propriul său plan de pace, au loc după întâlniri similare de la Jeddah și Copenhaga la începutul acestui an.

„Evident că astfel de adunări nu au absolut nicio perspectivă, sunt pur și simplu contraproductive”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Maria Zakharova reporterilor.

Citește și:

  • Una din 3 companii nu reușește să găsească suficienți angajați. Antreprenor: „Sistemul de educație din România trebuie adaptat la cerințele forței de muncă”Klaus Iohannis a vorbit la Bruxelles despre conflictul dintre Israel și Hamas: „Tema cea mai complicată este cea legată de bani”Zaha Hadid finalizează lucrările la Muzeul de Science Fiction din China. Cum arată designul futurist