• Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut că Europa a fost oarbă când s-a îndepărtat de petrolul rusesc.
  • Autoritățile locale din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, care se învecinează cu Marea Neagră, au declarat că un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol.
  • „Această cooperare este fie stricată, fie înghețată de ceva timp”, a spus Medvedev.

UPDATE ORA 15.00

Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat că Ucraina a jucat un „rol direct și cheie” în asaltul unui aeroport rusesc de către o mulțime anti-Israel.

Purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova a declarat că incidentul din sudul republicii Daghestan a fost rezultatul unei „provocări” orchestrate din afara Rusiei.

UPDATE ORA 14.00

Forțele ucrainene au avansat în apropiere de Bakhmut și și-au continuat operațiunile ofensive în vestul Zaporizhiei, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele ucrainene au avansat peste o linie de cale ferată la sud de Andriivka, la 10 km sud-vest de Bakhmut, a declarat thinktank-ul cu sediul în SUA în ultima sa actualizare.

UPDATE ORA 12.00

Letonia va transfera 12 drone către poliția ucraineană, a declarat ministrul afacerilor interne al țării pentru presa locală.

Rihards Kozlovskis s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Ihor Klymenko și a confirmat că dronele vor fi transferate gratuit.

De asemenea, Kozlovskis s-a întâlnit cu șefii serviciilor ucrainene de afaceri interne și de frontieră, precum și cu omologii lor norvegieni, polonezi și finlandezi, pentru a discuta despre situația de securitate din regiune.

UPDATE ORA 10.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că Occidentul vrea să extindă conflictul din Ucraina în regiunea Asia-Pacific, a relatat presa de stat rusă.

Luând cuvântul la cel mai mare eveniment de diplomație militară din China, Forumul Xiangshan, dl Șoigu a declarat că NATO acoperă o consolidare a forțelor în regiunea Asia-Pacific cu o „dorință ostentativă de dialog”, a relatat agenția rusă de știri TASS.

Dl Shoigu a declarat că țările NATO promovează o cursă a înarmării în regiune și își sporesc prezența militară, precum și frecvența și amploarea exercițiilor militare în zonă.

UPDATE ORA 8.00

Două persoane au fost rănite și mai multe clădiri au fost avariate în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui șantier de reparații navale din regiunea sudică Odesa, a declarat guvernatorul acesteia.

„Dimineața, teroriștii ruși au atacat cu rachete districtul Odesa. Inamicul a vizat un șantier naval”, a declarat Oleh Kiper pe Telegram.

„Atacul a provocat un incendiu, care a fost stins rapid de salvatorii noștri. Clădirea administrativă și echipamentele întreprinderii au fost avariate”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul rus al Apărării spune că a doborât 36 de drone ucrainene peste Marea Neagră și peninsula Crimeea peste noapte de sâmbătă. „Sistemele de apărare aeriană existente au distrus 36 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene peste Marea Neagră și partea de nord-vest a peninsulei Crimeea”, a scris ministerul pe Telegram, relatează Associated Press.

Autoritățile locale din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, care se învecinează cu Marea Neagră, au declarat că un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol la primele ore ale zilei de duminică, dar nu au precizat cauza. „Motivele incidentului sunt în curs de stabilire”, a spus un comunicat al autorităților locale, pe fondul afirmațiilor din presa locală că incendiul ar fi fost cauzat de o lovitură de dronă sau de resturi de la o dronă doborâtă.

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut că Europa a fost oarbă când s-a îndepărtat de petrolul rusesc.

„Europa s-a castrat în mod sângeros și fără anestezie, renunțând la cooperarea energetică cu țara noastră”, a declarat agențiile de presă ruse, citat de Medvedev, acum secretar adjunct al consiliului de securitate, pe rețelele de socializare. „Această cooperare este fie stricată, fie înghețată de ceva timp.” Medvedev, președinte din 2008 până în 2012, s-a poziționat drept unul dintre cei mai vocali adepți ai Rusiei, relatează Reuters.

Citește și: