• Forțele rusești speră să încercuiască un oraș din estul Ucrainei după două atacuri eșuate.
  • Orașul-cheie Avdiivka a fost descris ca fiind următorul Bahmut” și a fost distrus aproape în totalitate după aproape nouă ani de lupte.
  • Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut Ungariei să ratifice fără întârziere” candidatura blocată a Suediei de a se alătura alianței.

UPDATE 22.00

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut Ungariei să ratifice fără întârziere” candidatura blocată a Suediei de a se alătura alianței, relatează AFP.

Toți cei 31 de membri ai NATO, cu excepția a doi dintre ei – Turcia și Suedia – au aprobat cererea de aderare a Stockholmului.

Guvernul ungar a declarat în repetate rânduri că nu va fi ultimul aliat al NATO care va ratifica aderarea Suediei”, a declarat Stoltenberg la discuțiile cu președintele Ungariei de la Bruxelles.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE 21.00

O rachetă rusă a avariat o navă civilă sub pavilion liberian care intra în portul Odesa din Marea Neagră, provocând moartea unei persoane și rănirea altor patru, a anunțat armata ucraineană.

Racheta a lovit suprastructura unei nave civile sub pavilion liberian, în momentul intrării acesteia în port”, a declarat comandamentul militar din sudul Ucrainei pe Telegram.

Acesta a adăugat că o persoană a fost ucisă și că trei membri ai echipajului și un angajat al portului au fost răniți. Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.

UPDATE 19.00

Exporturile de alimente ucrainene pe cale rutieră au scăzut ușor în primele șase zile din noiembrie, pe fondul dificultăților de la granița ucraineano-poloneză cauzate de o grevă a șoferilor, au declarat brokerii.

Autoritățile ucrainene au declarat în cursul zilei de miercuri că un protest al transportatorilor polonezi a provocat perturbări la trei puncte de trecere a frontierei, dar că celelalte cinci puncte de trecere au funcționat normal, relatează Reuters.

Ucraina este un important producător global de alimente, dar principalele sale rute de export din Marea Neagră au fost blocate din cauza invaziei Rusiei, iar comercianții încearcă să trimită cât mai multe bunuri posibile pe calea ferată și pe la granițele rutiere cu Polonia, Slovacia și Ungaria.

UPDATE 18.00

Cercetările efectuate de Mediazona sugerează că, până în octombrie 2023, 76 de cazuri de sabotaj al căilor ferate au ajuns în instanță de la invazie, a declarat Ministerul britanic al Apărării (MoD) în ultima sa actualizare a informațiilor.

Cel puțin 137 de persoane, marea majoritate cu vârste sub 24 de ani, au fost urmărite penal, a adăugat acesta.

UPDATE 17.00

Germania este pe cale să pună capăt desfășurării a trei unități de apărare antiaeriană Patriot în Polonia după aproape un an, a confirmat Ministerul Apărării de la Berlin.

Împreună cu sistemele Patriot, aproximativ 300 de soldați germani au fost, de asemenea, dislocați în orașul polonez Zamość, aflat la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Ucraina, de la începutul anului, pentru a proteja orașul sudic și legătura feroviară crucială cu Ucraina.

Desfășurarea a fost declanșată de o rachetă ucraineană rătăcită care a lovit satul polonez Przewodów din regiune în noiembrie anul trecut, într-un incident care a ridicat temeri că războiul din Ucraina s-ar putea extinde peste graniță, relatează Reuters.

UPDATE 16.00

Parlamentul ucrainean a aprobat miercuri o lege care permite ca fondurile obținute din impozitul pe venit plătit de personalul militar să fie folosite pentru a finanța achiziția și producția de armament, a anunțat Ministerul de Finanțe.

Impozitul, care până acum mergea mai degrabă în visteria locală decât în bugetul central, ar urma să strângă aproximativ 96 de miliarde de grivne (2,2 miliarde de lire sterline). Fondurile ar urma să fie folosite pentru achiziționarea de drone, implementarea de noi tehnologii și stimularea industriei naționale de apărare, a declarat ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, potrivit Reuters.

UPDATE 15.00-Zelenski: UE a făcut pasul corect” recomandând discuții de aderare

Volodymyr Zelenskyy a declarat că Europa a făcut pasul corect” după ce executivul UE a recomandat începerea negocierilor de aderare a Kievului odată ce vor fi îndeplinite condițiile rămase

El a spus că Ucraina merită” aderarea pentru protecția valorilor europene”. Astăzi, istoria Ucrainei și a întregii Europe a făcut pasul corect”, a spus el.

UPDATE 12.00- Kremlin: Putin se va întâlni cu un general chinez de rang înalt

Vladimir Putin se va întâlni cu generalul chinez Zhang Youxia, a anunțat Kremlinul.

Zhang este vicepreședintele Comisiei Militare Centrale din China.

Aceasta urmează după ce s-a raportat că o delegație chineză a vizitat mai devreme Ministerul rus al Apărării de la Moscova.

UPDATE 10.00-Primii 43 de ucraineni evacuați din Gaza

Volodymyr Zelenskyy spune că 43 de ucraineni au părăsit Gaza printr-un punct de trecere spre Egipt.

Gaza a fost supusă unui bombardament israelian neîncetat ca răspuns la atacurile comise de gruparea militantă Hamas în sudul Israelului în urmă cu o lună.

Persoanele evacuate sunt asistate de diplomații ucraineni din Egipt, a declarat dl Zelenskyy.

Ucraina a ajutat, de asemenea, la eliberarea a 36 de cetățeni moldoveni, a adăugat președintele.

UPDATE 8.00-Rusia atacă infrastructura energetică ucraineană de 60 de ori în ultimele săptămâni

Rusia a atacat infrastructura energetică a Ucrainei de 60 de ori în ultimele săptămâni, potrivit ministerului ucrainean al energiei.

Ministerul a precizat într-o declarație că forțele rusești au folosit diferite arme pentru a efectua atacurile.

„După fiecare nou atac, nevoia de echipamente energetice crește și, prin urmare, ajutorul partenerilor pentru sectorul energetic ucrainean este foarte important”, a declarat acesta.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Forțele rusești speră să încercuiască un oraș din estul Ucrainei după două atacuri eșuate. Vitaly Barabash, șeful administrației militare ucrainene din orașul Avdiivka, a declarat că el crede că Moscova va avansa imediat ce vremea o va permite, scrie Sky News.

Al treilea val va avea loc cu siguranță. Inamicul se regrupează după un al doilea val de atacuri nereușite”, a declarat el.

Orașul-cheie Avdiivka a fost descris ca fiind următorul Bahmut” și a fost distrus aproape în totalitate după aproape nouă ani de lupte.

Volodimir Zelenski a exclus organizarea unui vot prezidențial în primăvară și a îndemnat țara sa să evite diviziunile politice. Zelenski, care a fost ales pentru un mandat de cinci ani în martie 2019, a evitat anterior declarații definitive cu privire la această chestiune.

Dar astăzi el a declarat: Nu am avut nicio îndoială: Acum, în timp de război, când există atât de multe provocări, este absolut iresponsabil să arunci subiectul alegerilor în societate într-un mod ușor și jucăuș. Trebuie să ne dăm seama că acum este timpul apărării, timpul bătăliei care determină soarta statului și a poporului, nu timpul manipulărilor, pe care doar Rusia le așteaptă de la Ucraina”.

Citește și: