• Un soldat ucrainean spune că situația din Avdiivka este foarte dificilă”.
  • Nu vom renunța. Știm ce avem de făcut și puteți conta pe Ucraina. Și sperăm la fel de mult să ne putem baza pe voi”, a declarat Zelenski într-un discurs la Universitatea Națională de Apărare.
  • Pe linia frontului ucrainean, trupele Kievului știu că finanțarea americană este vitală pentru a le menține în viață.

UPDATE – Zelenski a ajuns la Casa Albă

Președintele ucrainean, ZelenskI, a sosit la Casa Albă pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden și pentru a face presiuni în vederea obținerii de fonduri suplimentare pentru Ucraina, în timp ce Rusia își continuă invazia.

În cursul zilei de astăzi, acesta s-a întâlnit cu legislatorii americani la Capitoliu.

UPDATE – SUA vizează peste 250 de persoane şi entităţi în noul pachet major de sancţiuni împotriva Rusiei

Departamentele Trezoreriei şi de Stat ale SUA au anunţat la 12 decembrie noi sancţiuni împotriva a peste 250 de persoane şi entităţi ca răspuns la invazia în curs a Rusiei în Ucraina.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE – Serviciile secrete militare piratează autorităţile fiscale ruse

Unităţile cibernetice ucrainene au spart mii de servere ale sistemului fiscal rusesc, extrăgând informaţii sensibile înainte de a distruge baza de date fiscale, a declarat la 12 decembrie serviciul de informaţii militare ucrainean (HUR).

UPDATE – Tusk: Polonia va „cere mobilizarea totală” a Occidentului pentru a ajuta Ucraina

Premierul polonez nou ales, Donald Tusk, a declarat pe 12 decembrie că Polonia va „cere cu voce tare şi decisivă mobilizarea deplină a lumii libere, a lumii occidentale, pentru a ajuta Ucraina în acest război”.

UPDATE – Danilov: Speranţele de contraofensivă nu s-au împlinit

Speranţele de contraofensivă ale Ucrainei nu s-au adeverit, dar asta nu înseamnă că Kievul nu va obţine în cele din urmă victoria, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, într-un comentariu pentru BBC la 12 decembrie.

UPDATE – Camera Reprezentanţilor din SUA adoptă un proiect de lege care interzice importul de uraniu din Rusia

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat la 11 decembrie un proiect de lege care interzice importul de uraniu rusesc. Majoritatea uraniului folosit de SUA este cumpărat din străinătate. Administraţia americană pentru Informaţii în domeniul Energiei (EIA) a declarat că, în 2022, 12% din cantitatea totală de uraniu utilizată de centralele nucleare din SUA a fost achiziţionată din Rusia, ceea ce o face al treilea mare furnizor.

UPDATE ORA 15.00 – Ungaria a repetat promisiunea că nu va fi ultima țară NATO care va ratifica cererea Suediei de a adera la alianță

Ungaria a repetat promisiunea că nu va fi ultima țară NATO care va ratifica cererea Suediei de a adera la alianță, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom.

Billstrom s-a întâlnit luni la Bruxelles cu omologul său maghiar Peter Szijjarto, parțial pentru a discuta despre aderarea Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) – o schimbare majoră în strategia de securitate a țării după invadarea Ucrainei de către Rusia – pe care Ungaria și Turcia au blocat-o.

UPDATE ORA 14.00 – Cel mai mare operator de rețele de telefonie mobilă din Ucraina, victimă a unui atac cibernetic major

Cel mai mare operator de rețele de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, a declarat că a fost ținta unui atac cibernetic major marți dimineață, care i-a afectat temporar semnalul celular și de internet, relatează Reuters.

Compania a precizat că lucrează pentru a remedia întreruperea și cooperează cu organele de aplicare a legii.

Separat, co-fondatorul Monobank, un important sistem de plăți ucrainean, a declarat că firma sa se confruntă cu un atac DDoS (Distributed Denial of Service), dar că totul este „sub control”.

UPDATE ORA 12.00 – Moscova va urmări cu mare atenție” întâlnirea dintre Joe Biden și Volodimir Zelenski planificată pentru marți, a declarat Kremlinul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că zecile de miliarde de dolari” oferite deja de Washington Kievului nu au reușit să schimbe cursul războiului și că nici un ajutor suplimentar nu va reuși în mod similar să facă acest lucru, relatează Reuters.

El a adăugat că autoritatea lui Zelenski a fost subminată de eșecuri. Întâlnirea de marți dintre Biden și Zelenski este menită să sublinieze angajamentul de nezdruncinat al Statelor Unite de a sprijini poporul ucrainean în timp ce se apără împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a declarat Casa Albă într-un comunicat duminică.

UPDATE 10.00 – Forțele ruse susțin că au înregistrat progrese semnificative în sudul Ucrainei

Forțele ruse au avansat considerabil” în sudul Ucrainei, în apropierea satului Novopokrovka din regiunea Zaporizhia, au declarat marți autoritățile ocupaționale de la Moscova.

Unitățile noastre au avansat semnificativ înainte, la nord-est de Novopokrovka”, a declarat pe Telegram Evgheni Balitski, șeful instalat la Moscova în regiunea Zaporojie ocupată de Rusia, Evgheni Balitski.

UPDATE 08.00 – Potrivit unui sondaj, europenii sunt în general deschiși la ideea aderării Ucrainei la UE, în ciuda costurilor și riscurilor

Potrivit unui sondaj, europenii sunt în general deschiși la ideea aderării Ucrainei la UE, în ciuda costurilor și riscurilor, dar sunt, în cel mai bun caz, puțin entuziasmați de posibila extindere a blocului pentru a include și Georgia și țările din Balcanii de Vest.

Luna trecută, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor oficiale de aderare cu Ucraina și Moldova. Cei 27 de șefi de guvern din UE urmează să discute propunerea în cadrul unui summit la Bruxelles în această săptămână, deși premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat în repetate rânduri că se opune deschiderii negocierilor cu Kievul.

Sondajul, realizat în șase state membre ale UE pentru Consiliul European pentru Relații Externe, a relevat un sprijin considerabil pentru candidaturile Ucrainei și, într-o măsură mai mică, ale Moldovei și Muntenegrului, dar și preocupări profunde de ordin economic și de securitate.

UPDATE 3.00 -FMI aprobă un ajutor de 900 de milioane de dolari pentru Ucraina

Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat un ajutor de 900 de milioane de dolari (717 milioane de lire sterline) pentru Ucraina.

Injecția de fonduri vine pe fondul îngrijorărilor legate de viitorul sprijin financiar și militar acordat Kievului de către aliații occidentali.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a anunțat astăzi, la Washington, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Plata are loc la sfârșitul așa-numitei a doua revizuiri a programului de patru ani, în valoare de 15,6 miliarde de dolari (12,4 miliarde de lire sterline), aprobat în martie, în cadrul Mecanismului extins de finanțare.

Ucraina se bazează pe ajutorul financiar și militar, dar incertitudinea privind finanțarea suplimentară din partea Washingtonului și a UE a crescut, deoarece contraofensiva Kievului nu a reușit până acum să producă o descoperire decisivă împotriva forțelor Moscovei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni, în fața unei audiențe militare americane, că speră că poate conta în continuare pe Statele Unite și a îndemnat Congresul să nu facă jocul președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce a început o vizită critică la Washington pentru a consolida asistența de securitate.

Nu vom renunța. Știm ce avem de făcut și puteți conta pe Ucraina. Și sperăm la fel de mult să ne putem baza pe voi”, a declarat Zelenski într-un discurs la Universitatea Națională de Apărare.

Administrația președintelui american Joe Biden a avertizat Congresul că un eșec în reînnoirea asistenței militare pentru Ucraina ar putea înclina războiul de aproape doi ani în favoarea Rusiei, creând amenințări la adresa securității naționale a Occidentului.

Zelenski, într-o referire oblică la disputele din Congres privind alocarea ajutorului, a declarat că este crucial ca politica… să nu-i trădeze pe soldați”.

Permiteți-mi să fiu sincer cu voi, prieteni. Dacă există cineva inspirat de problemele nerezolvate din Capital Hill, acela este doar Putin și clica sa bolnavă”, a adăugat Zelenski.

Citește și