• Un fost soldat rus vrea să depună mărturie la CPI pentru crime de război comise în timpul conflictului.
  • Italia va continua să trimită provizii de război în Ucraina până în 2024.
  • Turcia vrea ca Rusia să revigoreze acordul privind cerealele din Marea Neagră indiferent de situație”.

UPDATE ORA 23.00 – Zelenski este „recunoscător” țărilor care sunt alături de Ucraina

Zelenski a spus că este „recunoscător” pentru fiecare țară care a fost alături de Ucraina, într-o declarație din această seară. Aseară, Empire State Building din New York a fost iluminat în albastru și galben, culorile drapelului ucrainean, în semn de solidaritate față de Ucraina și, de asemenea, ca reamintire a copiilor ucraineni răpiți din țară. Împărtășindu-și recunoștința, liderul ucrainean a spus: „Depunem toate eforturile pentru a aduce fiecare copil acasă. Sunt recunoscător fiecărei țări care a fost alături de Ucraina de când a început invazia pe scară largă a Rusiei”.

UPDATE ORA 21.00 – SUA „lucrează intens” pentru eliberarea a doi americani deținuți în Rusia

SUA lucrează activ pentru a asigura eliberarea a doi americani pe care îi consideră deținuți pe nedrept în Rusia, a declarat secretarul de stat Antony Blinken. El se referea la Evan Gershkovich, un reporter al Wall Street Journal, închis fără proces de mai bine de 37 de săptămâni, și la Marine Paul Whelan, care ispășește o pedeapsă de 16 ani sub acuzația de spionaj pe care le neagă.

„În ceea ce privește Rusia, tot ce pot spune este următorul lucru: lucrăm foarte activ la asta”, a spus Blinken. „Nu vom renunța până nu găsim calea potrivită de a-i duce acasă”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

UPDATE ORA 19.00 – Trei facilități umanitare au fost bombardate

La începutul după-amiezii, Crucea Roșie ucraineană a declarat că unul dintre depozitele sale a fost distrus în Herson. Nu a fost singurul depozit umanitar lovit de bombardamente, unul aparținând ONG-ului Shchedryk „ars din temelii”, potrivit biroului umanitar al ONU.

O a treia facilitate aparținând organizației internaționale de ajutor HEKS/EPER a fost, de asemenea, afectată, a declarat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

„Aceste atacuri au impact asupra capacității umanitare de a-și îndeplini munca salvatoare și, în cele din urmă, le interzice civililor accesul la ajutor atunci când au cea mai mare nevoie”, a spus purtătorul de cuvânt. Oamenii care trăiesc în Herson și în alte locuri de-a lungul liniei frontului au suportat greul războiului, a spus el.

„Nivelul de distrugere este masiv și, odată cu debutul iernii, ajutorul este la fel de necesar ca întotdeauna”. Cel puțin 14 lucrători umanitari au fost uciși și 29 au fost răniți de la începutul războiului, Herson înregistrând cel mai mare număr de incidente, potrivit Data Friendly Space, un ONG din SUA care lucrează cu organizații umanitare.

UPDATE 17.00- Rusia avertizează că planurile brigăzii Germania-Lituania pot duce la escaladare

Planurile de desfășurare a unei brigăzi germane permanente în Lituania din 2027 ar avea ca rezultat o „escaladare a tensiunilor militare” între Rusia și coaliția militară NATO, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, potrivit Reuters.

Germania și Lituania au convenit marți că aproximativ 4.800 de soldați germani detașați în Lituania vor fi pregătiți pentru luptă în 2027.

Rusia a avertizat în repetate rânduri alianța militară NATO să nu posteze personal în teritoriile din apropiere sau în vecinătatea granițelor sale, în gesturi pe care le consideră amenințări la adresa propriei securități naționale. Anterior, a citat cererea Ucrainei de a adera la NATO și pericolele percepute pentru securitate ale acesteia ca motiv din spatele invaziei Moscovei din februarie 2022.

UPDATE 16.00- Curtea UE menține sancțiunile împotriva miliardarului rus Abramovici

Într-o hotărâre privind contestarea legală a sancțiunilor UE, Tribunalul General al UE a declarat că Roman Abramovici este acționarul majoritar al Evraz, un grup important de oțel și minerit care oferă „o sursă substanțială de venituri” guvernului rus.

Abramovici a fost vizat de UE, deoarece a impus sancțiuni drastice oficialilor și oamenilor de afaceri ruși, împreună cu produse și mărfuri, după invadarea Ucrainei de către Moscova în martie 2022.

UPDATE 15.00 -Abramovici, „dezamăgit” de decizia instanței UE

Miliardarul rus Roman Abramovici s-a declarat „dezamăgit” după ce instanța supremă a Uniunii Europene a menținut sancțiunile împotriva sa – puteți citi mai multe despre acest subiect în articolul nostru din 23.10.

Fostul proprietar al clubului Chelsea se află sub incidența sancțiunilor de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, în februarie anul trecut.

„Deși suntem dezamăgiți de decizia de astăzi, salutăm faptul că instanța nu a luat în considerare mai multe argumente prezentate de Consiliul UE și nu le-a inclus ca bază pentru menținerea sancțiunilor”, a declarat dl Abramovici într-o declarație emisă în numele său.

UPDATE 12.00 -Ucraina s-a retras din negocierile cu Rusia la „insistențele Marii Britanii”, afirmă Kremlinul

Ucraina s-a retras din negocierile cu Rusia la „insistențele Marii Britanii” în 2022, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov a făcut acest comentariu după ce a declarat că nu există în prezent o bază de discuții între Moscova și Kiev.

El a spus că Ucraina „a interzis” negocierile cu Rusia anul trecut și că nu există niciuna dintre condițiile prealabile pentru reluarea discuțiilor.

Ucraina a declarat anterior că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a Rusiei din toate teritoriile pe care le-a ocupat de la începutul războiului.

UPDATE 10.00 -Rusia ar putea viza în continuare țările baltice și Moldova, avertizează șeful armatei belgiene

Vladimir Putin ar putea viza Moldova și țările baltice după Ucraina, a avertizat șeful armatei belgiene.

Rusia „a arătat deja că are voința de a ataca un vecin”, a declarat Michel Hofman pentru postul de televiziune belgian VRT.

„Vedem că Rusia a trecut la o industrie de război. Cred că ar trebui, pe bună dreptate, să fim îngrijorați”, a spus el.

„Este absolut posibil ca mai târziu să aibă alte idei. Fie în sud, în Moldova, fie în țările baltice”.

Unii experți au sugerat că Rusia a fost slăbită de războiul din Ucraina, dar dl Hofman a declarat că aceasta „va regenera în cele din urmă mașina de război și își va reconstrui forțele armate”.

Moldova se învecinează cu Ucraina și este de mult timp îngrijorată că ar putea deveni o țintă a Rusiei.

O parte a țării – Transnistria – este deja parțial ocupată de trupele rusești.

Țările baltice, formate din Estonia, Letonia și Lituania, sunt toate membre ale NATO.

Acest lucru le protejează, de obicei, de a fi vizate, deoarece alianța militară promite să apere membrii care sunt atacați.

UPDATE 08.00 -Nouă persoane – între care patru copii – au fost rănite într-un atac în Rusia

Nouă persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite într-un atac rusesc, a declarat un oficial ucrainean.

Orașul Kherson din sudul țării a fost lovit de trei ori, a relatat Ihor Klymenko.

El a precizat că în atacurile care au distrus trei clădiri și centre medicale au fost folosite drone, rachete și artilerie.

„Nouă persoane au fost rănite, inclusiv patru copii. Cel mai mic copil are doar doi ani”, a spus el.

Drone au fost lansate și asupra orașelor Kiev, Odesa și Harkov.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 18 din cele 19 care au fost lansate.

UPDATE 04.00 – Un prezentator de televiziune rus spune că răspunsul la aderarea Finlandei la NATO ar trebui să provoace un atac de vomă”

Un prezentator rus de televiziune a declarat că planul lui Vladimir Putin de a restabili Districtul Militar Leningrad în Rusia ar trebui să provoace „un atac de vomă de groază” în rândul locuitorilor finlandezi.

Măsura, care vine ca răspuns la aderarea Helsinki la NATO la începutul acestui an, ar putea duce la o consolidare a trupelor în regiunile de la est de Finlanda.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat astăzi că formarea districtului „continuă”.

UPDATE 02.00 – Armata ucraineană vrea să mobilizeze până la 500.000 de oameni în plus

Armata ucraineană vrea să mobilizeze până la 500.000 de oameni în plus, a dezvăluit președintele Volodimir Zelenski, în contextul în care războiul cu Rusia se apropie de doi ani.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, acesta a declarat că comandanții săi caută „450.000-500.000 de persoane”, recunoscând că este o chestiune sensibilă” și costisitoare.

El a spus că are nevoie de mai multe detalii înainte de a susține această mișcare, lăsând să se înțeleagă că 500.000 de soldați se află deja pe front.

Comentariile sale vin ca urmare a eșecurilor în materie de ajutor din partea SUA și a UE. Republicanii din Congresul american au blocat pentru prima dată un pachet militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina la începutul acestei luni. Săptămâna aceasta, reprezentanți ai Casei Albe și ai Departamentului de Stat au declarat că SUA plănuiește încă un pachet de ajutor militar pentru Ucraina – dar că are o capacitate limitată de a trimite mai mult ajutor după aceea, cu excepția cazului în care Congresul va acționa.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cabinetul italian a adoptat un decret care prelungește furnizarea de arme către Ucraina până la sfârșitul anului 2024.

Decretul de lege îi permite să continue să ofere Kievului mijloace, materiale și echipamente” Ucrainei pentru a sprijini lupta acesteia împotriva invaziei rusești.

Livrările vor include atât arme, cât și generatoare de energie și tot ceea ce este necesar pentru a sprijini operațiunile militare în apărarea civililor neînarmați”, se arată într-un comunicat al Ministerului italian al Apărării. Decizia va fi trimisă parlamentului pentru confirmare, a precizat acesta.

Un radiodifuzor rus a declarat că planul lui Vladimir Putin de a reînființa Districtul Militar Leningrad în Rusia ar trebui să provoace un atac de vomă de groază” în rândul locuitorilor finlandezi.

Măsura, care vine ca răspuns la aderarea Helsinki la NATO la începutul acestui an, ar putea duce la o consolidare a trupelor în regiunile de la est de Finlanda. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat astăzi că formarea districtului continuă”.

Citește și