- Oleg Deripaska, magnat rus, anticipează că pacea în Ucraina nu va fi realizată cel puțin până în mai 2025.
- Deripaska afirmă că discuții constructive la Davos despre încheierea conflictului nu vor avea loc, deoarece nicio delegație rusă nu va participa.
- Confruntarea majoră dintre Occident și Moscova a fost declanșată de trimiterea a mii de trupe în Ucraina de către președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022.
UPDATE ORA 23.00 – Discuțiile de pace cu Ucraina se încheie fără acord, deoarece Kievul insistă că China trebuie să fie implicată
O întâlnire la nivel înalt pentru a aduce vorba despre pacea în Ucraina s-a încheiat fără o rezoluție semnificativă, deoarece discuțiile au avut loc în ajunul Forumului Economic Mondial de la Davos, cu a doua aniversare a invaziei lui Vladimir Putin.
Reprezentanții a peste 83 de țări au fost implicați în cea de-a patra și ultima astfel de întâlnire a consilierilor de securitate națională, dar s-au găsit puține puncte comune pentru a pune capăt unui conflict care pare blocat.
UPDATE ORA 22.00 – Elveția va găzdui summitul de pace al Ucrainei la cererea lui Zelensky
Elveția a acceptat luni să găzduiască un summit global pentru pace pentru Ucrainei, la cererea președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.
Elveția neutră a acționat anterior ca un intermediar pentru rezolvarea conflictelor și acum ar putea ajuta la găsirea unei soluții pentru războiul care a început când Rusia a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie 2022.
UPDATE ORA 20.00 – Elveția intenționează să aloce peste 1,7 miliarde de dolari pentru redresarea Ucrainei
Elveția intenționează să aloce 1,5 miliarde de franci elvețieni (1,75 miliarde de dolari) pentru eforturile de redresare ale Ucrainei între 2025 și 2028 în cadrul unei strategii de cooperare internațională, a informat presa pe 15 ianuarie, citând președintele elvețian Viola Amherd.
Șeful statului al Elveției a anunțat acest lucru cu ocazia vizitei președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Berna, capitala țării.
UPDATE ORA 19.00 – Zelensky „recunoscător Elveției pentru sprijinul acordat suveranității Ucrainei”
După o întâlnire cu președinții Adunării Federale Elvețiene Eric Nussbaumer și Eva Herzog, președintele ucrainean Zelensky a apelat la X, cunoscut anterior ca Twitter, pentru a mulțumi Elveției pentru sprijinul acordat.
El a spus: „Elveția. M-am întâlnit cu președinții Adunării Federale @enussbi și @EvaHerzog_BS, precum și cu lideri de partide și de fracțiuni. Am avut o discuție aprofundată despre susținerea și promovarea formulei de pace a Ucrainei, evoluțiile din prima linie și importanța eforturilor partenerilor de a apăra Ucraina”.
UPDATE ORA 18.00 – Comandantul numărul doi al Ucrainei spune că trupele sunt în „apărare activă” și încă pot surprinde
Într-un interviu la sfârșitul săptămânii trecute, comandantul numărul doi al Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Syrskyi a declarat pentru Reuters: „Obiectivele noastre rămân neschimbate: menținerea pozițiilor… epuizarea inamiculului provocând pierderi maxime.”
UPDATE ORA 17.00 – Șeful serviciilor secrete militare din Ucraina confirmă distrugerea unui avion spion rusesc de 250 de milioane de lire sterline
Kyrylo Budanov, șeful serviciilor de informații militare al Ucrainei, a declarat luni pentru Financial Times că forțele ucrainene au reușit să distrugă A-50 rusesc și să deterioreze postul de comandă rus Il-22.
A-50 este un avion spion rusesc estimat la 250 de milioane de lire sterline. Se pare că a fost doborât în sud-estul Ucrainei, în timp ce un post de comandă aeropurtat rus Il-22M11 a fost lovit în apropierea unui sat chiar deasupra peninsulei Crimeea.
UPDATE ORA 16.00 – Președintele Zelensky a salutat discuțiile de la Davos
Președintele Zelensky a sosit luni în Elveția pentru a discuta propunerile de pace ale Kievului la Forumul Economic Mondial.
„La Berna, voi purta discuții cu șefii ambelor camere ale parlamentului, șefii partidelor și fracțiunilor și cu președintele Viola Amherd”, a scris Zelensky pe aplicația Telegram.
UPDATE ORA 15.00- Anul acesta trebuie să marcheze un „punct de inflexiune” pentru a decide viitorul apărării britanice
Anul acesta trebuie să marcheze un „punct de inflexiune” pentru a decide viitorul apărării britanice, a spus Shapps în timp ce a stabilit pași pentru a proteja mai bine Marea Britanie împotriva amenințărilor reprezentate de o serie de conflicte care „probabil să crească”.
Într-un discurs în care și-a exprimat punctul de vedere conform căruia în 2024 lumea va deveni mai periculoasă și va cere Marii Britanii și aliaților săi să facă față puterilor „iraționale”, Shapps a spus că guvernul se străduiește să mărească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut – ceva ce el a îndemnat alte națiuni democratice să urmeze.
Peste cinci ani, ne-am putea uita la mai multe teatre, inclusiv Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Întrebați-vă… este mai probabil ca acest număr să crească sau să se reducă? Bănuiesc că știm cu toții răspunsul. Este probabil să crească.
Deci 2024 trebuie să marcheze un punct de inflexiune.
UPDATE ORA 14.00- ONU: aproximativ 40% din populația Ucrainei are nevoie de asistență umanitară
Debutul vremii rece și bombardamentele regulate din Rusia agravează situația umanitară din Ucraina. Potrivit estimărilor ONU, 14,6 milioane de ucraineni au în prezent nevoie de asistență umanitară – adică aproximativ 40% din populația totală a țării.
Agenția ONU pentru Ajutorare de Urgență și Agenția ONU pentru Refugiați estimează nevoia financiară de asistență umanitară pentru Ucraina în acest an la 4,2 miliarde de dolari (aproximativ 3,8 miliarde de euro).
Anul trecut, ONU a contat pe 5,6 miliarde de euro – din această sumă au reușit să încaseze puțin sub 60%. Acum vor fi implementate programe de asistență cu participarea a peste 850 de organizații partenere.
Potrivit ONU, peste 3,3 milioane de oameni locuiesc în sudul și estul Ucrainei, lângă linia frontului: unii dintre ei rămân în case fără apă, gaz sau electricitate. Sute de mii de copii sunt speriați și traumatizați mental, a declarat Martin Griffiths, șeful Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
UPDATE ORA 13.00- Rusia și Iranul s-au apropiat în ultimele luni
Miniștrii de externe și apărare ai Rusiei, Serghei Lavrov și Serghei Șoigu, au susținut astăzi convorbiri telefonice cu omologii lor iranieni, transmite agenția de presă de stat rusă RIA.
Rusia și Iranul s-au apropiat în ultimele luni, iar Iranul a furnizat Rusiei armament pentru a fi folosit în Ucraina. Cele două părți au criticat, de asemenea, acțiunile israeliene în Fâșia Gaza.
UPDATE ORA 12.00- Kremlinul a spus că discuțiile de la Davos cu privire la propunerile de pace ale Ucrainei nu vor duce la nimic, deoarece Rusia nu a participat la discuții
„Acesta este pur și simplu să vorbești de dragul de a vorbi”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre discuțiile despre Ucraina de la Davos.
„Acest proces nu poate avea ca scop obținerea unor rezultate specifice din motivul evident – nu participăm. Fără participarea noastră, orice discuție este lipsită de orice perspectivă de rezultate.”
UPDATE ORA 11.00- Sistemele ruse de apărare aeriană au distrus luni trei rachete
Sistemele ruse de apărare aeriană au distrus luni trei rachete Tochka-U (rachete balistice tactice cu rază scurtă de acțiune) lansate de Ucraina peste regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, a scris ministrul rus al Apărării pe Telegram.
Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube sau răni în urma atacului.
UPDATE ORA 10.00- ONU face apel pentru 3,3 miliarde de lire sterline pentru a sprijini comunitățile și refugiații ucraineni
ONU și partenerii săi au făcut un apel pentru 4,2 miliarde de dolari (3,3 miliarde de lire sterline) de la donatori pentru a sprijini comunitățile din Ucraina devastate de război, precum și refugiații ucraineni, în 2024.
Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a declarat că peste 14,6 milioane de oameni, sau 40% din populația Ucrainei, vor avea nevoie de asistență umanitară în acest an din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei, care a forțat aproximativ 6,3 milioane de oameni să fugă. in strainatate.
Peste 3,3 milioane dintre persoanele nevoiașe trăiesc în comunități de primă linie din estul și sudul Ucrainei, inclusiv în teritoriile ocupate de Rusia, accesul la care rămâne „întâmpinat semnificativ”, potrivit OCHA.
Ca parte a apelului, OCHA cere 3,1 miliarde de dolari (2,4 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta 8,5 milioane de oameni care au nevoie disperată de ajutor în acest an. De asemenea, caută 1,1 miliarde de dolari (863 de milioane de lire sterline) pentru a sprijini 2,3 milioane de refugiați ucraineni și comunitățile gazdă a acestora, relatează Reuters.
UPDATE ORA 00:27 Ministerul rus de Externe a confirmat vizita oficială a șefului Ministerului de Externe al RPDC în perioada 15-17 ianuarie
Delegația guvernamentală a RPDC, condusă de ministrul de externe Choi Song Hui, a părăsit Phenianul în Rusia pe 14 ianuarie. Acest lucru a fost raportat de Agenția Centrală de Știri din Coreea.
UPDATE ORA 00:21 – NATO se pregătește pentru un atac major rusesc pe flancul estic
NATO se pregătește pentru un atac major rusesc pe flancul estic, reiese dintr-un document secret al Bundeswehr
Într-un document secret („Informații clasificate – numai pentru uz oficial”), Ministerul German al Apărării prezintă în detaliu o posibilă „Cale către conflict” între Rusia și NATO. Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt cronicate lună de lună, culminând cu desfășurarea a sute de mii de trupe NATO și izbucnirea iminentă a războiului în vara lui 2025.
BILD descrie scenariul din document, dar din motive de securitate nu afișează toate informațiile despre numărul și mișcările trupelor NATO :
Scenariul Bundeswehr „Apărarea Alianței 2025” începe în februarie 2024. Rusia lansează un alt val de mobilizare și cheamă încă 200 de mii de oameni în armată. Kremlinul își lansează apoi ofensiva de primăvară în Ucraina, care împinge armata ucraineană înapoi până în iunie.
Știre inițială
Magnatul rus Oleg Deripaska a declarat că pacea în Ucraina nu este probabilă cel puțin până în mai 2025. Acesta a afirmat că discuții constructive la Davos privind încheierea conflictului nu vor avea loc, deoarece nicio delegație rusă nu va participa.
Președintele rus Vladimir Putin a trimis mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanșând o confruntare majoră între Occident și Moscova. Forumul Economic Mondial va aduce împreună lideri globali, inclusiv secretarul de stat american Antony Blinken și președintele francez Emmanuel Macron, pentru a discuta despre războaiele din Gaza și Ucraina.
Deripaska a spus că discuțiile constructive despre situația din Ucraina nu vor avea loc din lipsa unei delegații ruse.
„E păcat că o discuție constructivă despre situația din Ucraina nu va avea loc, (pentru că) nu va exista o delegație rusă”, a afirmat Oleg Deripaska duminică într-o postare pe Telegram, potrivit Reuters.