• Volodimir Zelenski a prezentat un plan în 10 puncte pentru pacea în Ucraina la Forumul Economic de la Davos.
  • Sancțiunile au determinat companiile rusești să se retragă din Cipru.
  • Germania furnizează muniție pentru tancuri și vehicule în Ucraina.

UPDATE ORA 22.00 – SUA, precaută, Rusia se va amesteca în alegeri

Statele Unite consideră că Rusia va desfășura „operațiuni de informare” menite să îndrepte opinia în Europa împotriva Ucrainei, în timp ce țările de pe continent vor merge la vot în acest an, a declarat joi șeful biroului de dezinformare al Departamentului de Stat.

UPDATE ORA 21.00 – 33.000 de soldați ucraineni au fost acum instruiți prin Operațiunea Interflex condusă de Regatul Unit

Recruții care participă la Operațiunea Interflex sunt supuși unui program intens de cinci săptămâni de învățare a legilor internaționale privind conflictele armate, războiul de tranșee, luptele urbane, manipularea și tragerea armelor, pregătirea medicală și tratarea explozivilor.

UPDATE ORA 20.00 – NATO lansează cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece

Aproximativ 90.000 de militari urmează să se alăture exercițiilor Steadfast Defender 2024 care se vor desfășura până în luna mai, a declarat joi comandantul superior al alianței, Chris Cavoli.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Vor participa peste 50 de nave de la portavioane până la distrugătoare, precum și peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă de infanterie, a spus NATO.

UPDATE ORA 19.00 – Ucraina vizează orașul natal al lui Putin într-o „nouă fază” a loviturilor cu drone împotriva Rusiei

Ucraina a vizat o instalație petrolieră din orașul rus Sankt Petersburg, la mai mult de 500 de mile de graniță, într-un atac cu drone.

UPDATE ORA 18.00 – Germania va dezvolta un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune pentru a înlocui tancurile Gepard retrase

Germania va ordona dezvoltarea unui sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune pentru aproximativ 1,3 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari), pentru a acoperi o breșă în apărarea sa care a devenit evidentă după invadarea Ucrainei de către Moscova și pentru a înlocui tancurile Gepard, care au fost retrase de mult timp, printre alte echipamente.

UPDATE ORA 17.00 – Ministrul de externe al Rusiei respinge propunerea SUA de a relua discuțiile privind controlul armelor nucleare

Înalt diplomat al Rusiei a respins propunerea Statelor Unite de a relua dialogul privind controlul armelor nucleare, spunând joi că este imposibil în timp ce Washingtonul oferă sprijin militar Ucrainei.

UPDATE ORA 16.00 – Procurorul rus cere o pedeapsă lungă de închisoare pentru criticul naționalist Putin Girkin

Un procuror de stat rus a cerut joi unei instanțe din Moscova să-l închidă pe naționalistul Igor Girkin, care îl acuză pe președintele Vladimir Putin și șefii armatei că nu au condus suficient de eficient războiul din Ucraina, timp de aproape cinci ani

UPDATE ORA 15.00 – Ungaria este departe de a ajunge la un acord cu UE privind ajutorul pentru Ucraina

Ungaria este departe de a ajunge la un acord cu UE privind ajutorul pentru Ucraina, a declarat joi șeful de cabinet al premierului ungar.

Gergely Gulyás a declarat că Ungaria se află în discuții cu Comisia, dar nu este sigur că se va ajunge la un acord. În caz contrar, a spus el, ceilalți 26 de membri ai UE ar putea ajunge la o soluție fără Ungaria, relatează Reuters.

Ursula von der Leyen, care conduce Comisia executivă a UE, a declarat miercuri că este încrezătoare în găsirea unei soluții între cele 27 de state membre.

UE încearcă să ajungă la un acord cu privire la extinderea unui ajutor financiar mai mare pentru Ucraina atunci când liderii blocului se vor întâlni la începutul lunii februarie, deși premierul ungar, Viktor Orbán, se opune în continuare.

UPDATE ORA 14.00 – Franța va prelua conducerea unei alianțe destinată să organizeze sprijinul pentru Ucraina

Franța a anunțat joi, 18 ianuarie, lansarea unei coaliții responsabile cu organizarea și menținerea sprijinului aliaților de la Kiev în materie de artilerie. „Incendiile”, cum le numesc militarii, sunt astăzi un vector esențial pentru menținerea liniei frontului, înghețată de la eșecul contraofensivei ucrainene lansate la începutul verii anului 2023.

Această nouă coaliție, care va fi condusă de Franța și Statele Unite, „își propune să reunească eforturile națiunilor participante pentru a ajuta Ucraina să aibă, pe termen scurt și lung, o forță de artilerie adaptată nevoilor contra- ofensiva și armata ei de mâine”, indicăm la Paris. Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, urma să inaugureze oficial prima întâlnire a acestui organism, joi, la Paris, în prezența reprezentanților din douăzeci și trei de țări. Omologul său ucrainean, Rustem Umerov, care urma să fie prezent, și-a anulat în cele din urmă vizita „din motive de securitate” și urma să participe doar prin videoconferință.

UPDATE ORA 13.00 – Războiul din Ucraina a adus o „anumită purificare a societății” în Rusia, afirmă Lavrov

În ultima parte a conferinței de presă a lui Lavrov de la Moscova, ministrul rus de externe a răspuns la întrebările presei.

Lavrov spune că „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina a ajutat la „epurarea” țării de cei care nu susțin războiul, relatează Sky News.

El a spus că aceasta a „adus o anumită purificare a societății [rusești]”. Lavrov răspundea la o întrebare dacă conflictul ar putea afecta rezultatul alegerilor prezidențiale ruse din martie.

UPDATE ORA 12.00 – Frontiera româno-ucraineană este blocată de fermierii români, susține Ucraina

Fermierii români au blocat joi un punct de trecere a frontierei româno-ucrainene, a anunțat serviciul vamal de stat al Ucrainei.

Potrivit Reuters, fermierii și transportatorii au blocat autostrăzile și au încetinit traficul cu convoaie de tractoare și camioane, în semn de protest față de costul ridicat al motorinei, de tarifele de asigurare, de măsurile UE de protecție a mediului și de presiunile pe piața internă din partea produselor agricole ucrainene importate.

Printr-o postare pe serviciul de mesagerie, Telegram, serviciul vamal de stat ucrainean a declarat că traficul care părăsește Ucraina pentru camioane a fost suspendat temporar pentru a preveni blocarea autoturismelor. „Durata blocadei nu este încă cunoscută”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 11.00 – Ucraina nu va decide asupra condițiilor de încheiere a conflictului deoarece „Washingtonul conduce ancheta”, afirmă Lavrov

Nu Ucraina este cea care va decide asupra condițiilor de încheiere a conflictului, a declarat Lavrov, relatează agenția de presă Reuters.

Potrivit Sky News, el a mai afirmat că „în mod clar și evident, Washingtonul este cel care trage sforile” și că nu Ucraina va fi cea care va decide când să înceapă discuțiile serioase. „Rasismul” antirusesc, „ideologia nazistă” și „aspirațiile sale de aderare la NATO” ar trebui mai întâi să fie respinse de Ucraina, a spus Lavrov.

Ministrul rus de externe, care își ține acum briefingul anual la Moscova, a declarat că Occidentul „nu este interesat de nicio negociere”. De asemenea, el a acuzat SUA că au creat un context „ostil” în care Rusia a de-ratificat tratatul nuclear New Start, relatează Sky News.

UPDATE ORA 10.00 – Rusia susține că Ucraina a încercat să atace un terminal petrolier din Sankt Petersburg

Un oficial ucrainean susținut de Kremlin a afirmat că forțele ucrainene au încercat să atace cu o dronă, la primele ore ale dimineții, un terminal petrolier rusesc din Marea Baltică, la Sankt Petersburg.

Vladimir Rogov, un oficial din cadrul administrației instalate de Rusia în regiunea Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, a făcut această afirmație într-o postare pe Telegram.

El a precizat că drona a fost interceptată și că nu au fost provocate răni sau pagube.

Aceasta vine după ce autoritățile ruse au declarat anterior că o dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Leningrad, unde se află Sankt Petersburg.

UPDATE ORA 09.00 – Franța va produce 78 de rachete obuziere pentru Ucraina

Franța va produce 78 de rachete obuziere autopropulsate Caesar pentru Ucraina, potrivit unui raport.

Sebastien Lecornu, ministrul francez al forțelor armate, a confirmat știrea pentru cotidianul Le Parisien.

Țara a fost un aliat cheie al Ucrainei în timpul războiului, furnizând milioane de lire sterline de ajutor militar pentru a consolida apărarea ucraineană.

La începutul acestei săptămâni, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că intenționează să livreze zeci de rachete și sute de bombe Ucrainei. „Nu putem lăsa Rusia să câștige și nu trebuie să facem acest lucru”, a declarat el într-o conferință de presă.

UPDATE ORA 08.00 – Pachet suplimentar de ajutor pentru securitatea Ucrainei

Principalii lideri ai Congresului au ieșit de la întâlnirea de miercuri cu președintele Joe Biden de la Casa Albă cu speranța că s-ar putea ajunge la un acord privind un pachet suplimentar de ajutor pentru securitatea națională, atât liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, cât și președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, descriind întâlnirea ca fiind „productivă”.

Vorbind cu reporterii după întâlnire, care a durat o oră și 23 de minute, Schumer a declarat că este „mai optimist ca niciodată că vom ajunge la un acord”.

El a citat „acordul democraților și republicanilor” cu privire la necesitatea de a oferi sprijin Ucrainei, subliniind ceea ce a numit „înțelegerea faptului că, dacă nu venim în ajutorul Ucrainei, consecințele pentru America în întreaga lume ar fi de-a dreptul devastatoare”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În ciuda viitoarei întâlniri dintre președintele SUA, Joe Biden, și liderii principali ai Congresului din ambele partide, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a afirmat că nu consideră momentul potrivit pentru a ajunge la un acord privind imigrația și problemele de frontieră. Această poziție sugerează că discuțiile actuale ar putea întârzia aprobarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a solicitat o întâlnire bipartizană a liderilor de top pentru a negocia un acord cu privire la problemele de frontieră, ajutorul pentru Ucraina și alte chestiuni legate de cheltuieli.

Statiile Unite se confruntă cu blocarea discuțiilor interne cu privire la cheltuieli de luni de zile, o situație care a început cu demiterea fostului președinte al Camerei, Kevin McCarthy, în octombrie 2023.

În decembrie, republicani din Senat au blocat aprobarea unui ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, exprimând îngrijorări, în principal, cu privire la absența măsurilor de securitate la frontieră în proiectul de lege.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a subliniat: „Nu cred că acum este momentul pentru o reformă cuprinzătoare a imigrației, deoarece știm cât de complicat este. Trebuie să ne securizăm propria frontieră înainte de a vorbi despre a face orice altceva”.

„Voi transmite președintelui ceea ce comunic tuturor, ceea ce am comunicat poporului american: graniță, graniță, graniță,” a afirmat Johnson.

Remarci ulterioare ale lui Johnson cu privire la Ucraina au relevat că preocupările sale cu privire la aprobarea unui nou ajutor nu sunt limitate doar la aspectele legate de frontieră. Dat fiind că republicanii dețin o majoritate redusă în Camera Reprezentanților, unii membri s-au exprimat categoric împotriva unui nou ajutor pentru Ucraina, indiferent de eventualele compromisuri referitoare la frontiera și imigrație.

Johnson a subliniat că Casa Albă nu dispune de un plan strategic clar pentru implicarea SUA în Ucraina. „Care este finalul jocului și strategia în Ucraina? Trebuie să știm că Ucraina nu va deveni un alt Afganistan,” a adăugat el.