LIVE UPDATE. Ziua 705 de război în Ucraina. Zelenski solicită creșterea presiunii internaționale asupra Rusiei: „Este nevoie de un nou pachet de sancţiuni”

UPDATE ORA 23.00- Olanda va oferi Kievului ajutor militar în valoare de 122 de milioane de euro

Țările de Jos alocă 122 de milioane de euro pentru muniție, echipamente și securitate cibernetică în Ucraina, a anunțat astăzi ministrul Apărării, Kaisa Ollongren, în parlamentul țării.

Potrivit site-ului guvernului olandez, 87 de milioane de euro sunt alocați pentru achiziționarea de obuze de artilerie. 25 de milioane de euro vor fi transferați către Fondul Internațional al Ucrainei (IFU) pentru achiziționarea de echipamente necesare.

Guvernul olandez investește, de asemenea, 10 milioane de euro în îmbunătățirea sistemului de apărare cibernetică al Ucrainei.

UPDATE ORA 22.00

Reprezentanții permanenți ai UE au convenit asupra unei propuneri preliminare a Comisiei Europene privind utilizarea veniturilor din activele înghețate ale Federației Ruse, a informat Președinția belgiană.

UPDATE ORA 21.00- Cameron, „profund îngrijorat” de dispariția unui disident britanico-rus

Ministrul de externe David Cameron a cerut Moscovei să dezvăluie avocaților săi locația disidentului ruso-britanic Vladimir Kara-Murza.

Lordul Cameron s-a angajat să se întâlnească cu soția dlui Kara-Murza, Evgenia, care a declarat că soțul ei a fost luat dintr-o colonie penală din Siberia și că nu se știe unde se află.

Familia și prietenii domnului Kara-Murza l-au îndemnat pe Lord Cameron să acționeze mai devreme astăzi.

Acum, ministrul de externe a postat pe X: „Rusia trebuie să le furnizeze urgent avocaților lui Vladimir Kara-Murza locul unde se află acesta, în urma unor informații potrivit cărora a fost mutat din Omsk într-o locație necunoscută.

„Sunt profund îngrijorat pentru domnul Kara-Murza – un cetățean britanic încarcerat în Rusia pentru că s-a pronunțat împotriva invaziei Ucrainei. Sunt alături de soția sa și intenționez să mă întâlnesc cu ea în curând.”

Kara-Murza, care suferă de o tulburare nervoasă după ce a supraviețuit la două atacuri cu otravă, a fost închis pentru 25 de ani în aprilie anul trecut pentru trădare și răspândirea de „informații false” despre războiul rusesc din Ucraina.

El a negat acuzațiile și a declarat că se confruntă cu un proces-spectacol, scrie Sky News.

UPDATE ORA 19.00- Curtea Mondială se va pronunța asupra jurisdicției în cazul genocidului din Rusia-Ucraina

Curtea Mondială de Justiție a anunțat că va decide vineri dacă va judeca sau nu o cauză intentată de Ucraina, care acuză Rusia de încălcarea dreptului internațional.

Rusia și-a justificat invazia susținând că a fost lansată pentru a opri un genocid al vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina, ceea ce Kievul susține că reprezintă o încălcare a Convenției privind genocidul din 1948, având în vedere că nu a existat niciun risc de genocid.

Bătălia juridică se referă la luptele dintre forțele susținute de Rusia și Ucraina în estul țării începând din 2014.

Avocații Moscovei au îndemnat judecătorii să respingă cazul, spunând că Ucraina îl folosește ca o modalitate ocolitoare de a obține o hotărâre privind legalitatea generală a invaziei Rusiei.

În cazul în care instanța ONU, cunoscută și sub numele de Curtea Internațională de Justiție, decide că procesul dintre Ucraina și Rusia poate merge mai departe, ar putea dura mai multe luni până când vor fi programate audieri pe fond.

UPDATE ORA 17.00- Rusia pierde sute de tancuri pentru câștiguri minore – dar continuă să le înlocuiască

Rusia are resursele necesare pentru a continua să înlocuiască tancurile și vehiculele de luptă, în pofida unei creșteri recente a pierderilor, potrivit serviciilor de informații militare britanice.

Acest lucru înseamnă că poate continua să desfășoare acțiuni ofensive la același nivel la care a făcut-o din octombrie, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Dar recentul său val de pierderi de vehicule a dus doar la „câștiguri teritoriale minore”, a spus acesta.

Forțele terestre rusești au pierdut cu 40% mai puține vehicule în 2023 decât în 2022, după ce au petrecut o mare parte din anul trecut în defensivă.

În 2022, 2.600 dintre tancurile sale și 4.900 de vehicule blindate de luptă (ACV) au fost distruse în Ucraina.

UPDATE ORA 15.00- Reuters relatează că șeful companiei nucleare de stat ruse Rosatom intenționează să se întâlnească cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Reuters relatează că șeful companiei nucleare de stat ruse Rosatom intenționează să se întâlnească cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, în Rusia, la mijlocul lunii februarie, a declarat luni agenția de presă Interfax.

Alexei Likhachev, șeful executivului Rosatom, a declarat că va discuta cu Grossi chestiunile de securitate nucleară, precum și siguranța centralei nucleare Zaporizhzhia din Ucraina.

Rusia a preluat uzina Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, la scurt timp după ce a invadat Ucraina în 2022, iar AIEA îi monitorizează siguranța, pe măsură ce ostilitățile continuă în zonă.

UPDATE ORA 14.00- Slovacia dorește să discute despre cumpărarea unui sistem de apărare antirachetă Patriot din SUA

Reuters raportează că Slovacia dorește să discute despre cumpărarea unui sistem de apărare antirachetă Patriot din SUA, ca parte a planurilor pe termen mai lung de a-și apăra spațiul aerian, a declarat ministrul apărării, Robert Kalinak.

Kalinak, vorbind la emisiunea de dezbatere de duminică a postului de stat RTVS, a declarat că Slovacia va căuta să folosească o reducere pentru posibila achiziție de elicoptere de atac pe care le-a primit din SUA anul trecut.

Reducerea a venit după ce Bratislava a trimis în Ucraina avioanele sale de luptă MiG-29 retrase și un sistem de apărare antiaeriană S-300.

UPDATE ORA 13.00- Rusia a declarat luni că forțele sale au preluat controlul asupra satului Tabaivka

Rusia a declarat luni că forțele sale au preluat controlul asupra satului Tabaivka din regiunea Ucrainei Harkiv, dar Ucraina a negat. Afirmația Rusiei a fost făcută într-o declarație a Ministerului Apărării, relatează Reuters.

Volodymyr Fityo, șeful de comunicații pentru forțele terestre ale Ucrainei, a declarat la televiziunea națională: „Acest lucru nu corespunde realității. În apropierea acestei localități au loc bătălii.”

UPDATE ORA 12.00- Ungaria este deschisă să utilizeze bugetul UE pentru un pachet de ajutor propus de 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) pentru Ucraina, relatează Reuters, citându-l pe directorul politic al premierului Viktor Orbán.

Orban a fost un critic vocal al sprijinului blocului pentru Kiev și a păstrat legăturile cu Kremlinul de când Rusia a intrat în război în Ucraina în februarie 2022. El a blocat anterior o revizuire a bugetului UE care includea ajutorul Ucrainei.

Financial Times a raportat duminică că UE ar sabota economia Ungariei dacă Budapesta blochează ajutorul la un summit din această săptămână.

Balazs Orban, consilierul politic șef al prim-ministrului, a confirmat că Budapesta a trimis sâmbătă o propunere la Bruxelles, care arată că este deschisă să utilizeze bugetul pentru pachetul de ajutor și să emită datorii comune UE pentru a-l finanța dacă s-ar adăuga alte „avertismente”.

„Bruxellesul folosește șantajul împotriva Ungariei de parcă nu ar exista mâine, în ciuda faptului că am propus un compromis”, a spus consilierul la X.

UPDATE ORA 11.00- Compania de energie electrică de stat rusă InterRAO a redus anul trecut exporturile de energie cu 21,3%

Compania de energie electrică de stat rusă InterRAO a redus anul trecut exporturile de energie cu 21,3%, până la 10,7 miliarde kWh, după ce a oprit exporturile către Uniunea Europeană, a declarat reporterilor în weekend, membrul consiliului executiv Alexandra Panina, relatează Reuters.

Compania, care se ocupă de toate exporturile și importurile de energie electrică din Rusia, a declarat că Kazahstanul a fost cea mai mare piață a sa anul trecut, consumând 4,7 miliarde kWh, urmată de China cu 3,1 miliarde kWh. Panina a spus că InterRAO plănuiește să exporte cel puțin la fel de multă energie în acest an.

UPDATE ORA 10.00- Bruxelles-ul amenință că va lovi economia Ungariei

Bruxelles-ul amenință că va lovi economia Ungariei dacă Viktor Orbán se va opune prin veto ajutorului pentru Ucraina. Strategia UE urmărește să sperie investitorii prin întreruperea finanțării Budapestei, în contextul unei dispute privind pachetul de 50 de miliarde de euro.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Ucraina a cerut sporirea presiunii comunității internaționale asupra Rusiei, inclusiv prin impunerea de noi sancțiuni. Conflictul dintre cele două țări continuă, iar bombardamentele au loc în zonele de graniță. Pe o mare parte a liniei frontului, trupele ruse se află în ofensivă, iar armata ucraineană, confruntată cu o criză de muniții, răspunde cu atacuri cu drone asupra unor ținte strategice din spatele liniilor inamice, adoptând o tactică de război asimetric.

„Fiecare manifestare de presiune asupra Rusiei este un pas către pace. Fiecare act de asistenţă pentru Ucraina este o protejare a vieţilor. Le sunt recunoscător tuturor celor care ajută Ucraina”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Este nevoie de un nou pachet de sancţiuni din partea UE (împotriva Rusiei) şi îl pregătim. Pregătim, de asemenea, noi măsuri pentru a limita capacitatea Rusiei de a ocoli sancţiunile”, a adăugat Zelenski.

El a solicitat aliaților occidentali să ia rapid decizia de confiscare a activelor rusești din Occident, evaluate la aproximativ 300 de miliarde de dolari, constând în rezerve valutare și aur, care au fost blocate în urma invaziei ruse în Ucraina.

Rusia a acuzat Ucraina și Occidentul că încearcă să confiște activele sale și a amenințat cu un răspuns „dureros” în cazul în care un astfel de plan este pus în aplicare.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia a efectuat un nou atac cu drone și rachete asupra teritoriului ucrainean, vizând depozite de muniții și combustibil în regiunile Dnipropetrovsk și Zaporojie, precum și poziții ale artileriei, efectivelor și echipamentelor armatei ucrainene, conform declarațiilor Ministerului rus al Apărării.

În același timp, guvernatorul regiunii de graniță Belgorod din Rusia, Viaceslav Gladkov, a declarat că armata ucraineană a lansat 40 de proiectile asupra a cinci localități din această regiune în ultimele 24 de ore.

CNN a raportat duminică, citând oficiali ucraineni, că Rusia desfășoară operațiuni ofensive pe o mare parte a liniei frontului, în timp ce armata ucraineană se confruntă cu o criză de muniții și încearcă să-și mențină pozițiile.

Luptele sunt deosebit de intense în nord-est, de-a lungul unei fâşii de teritoriu unde se unesc regiunile ucrainene Harkov şi Lugansk. „Inamicul acumulează forţe şi atacă în fiecare zi”, spune un militar ucrainean.

„Pe măsură ce războiul intră în faza următoare, armata rusă a început o nouă operaţiune ofensivă şi forţele ucrainene adoptă o postură defensivă. În această conjunctură, Ucraina pare să dispună de un avantaj în „războiul dronelor”, ceea ce îi permite să zădărnicească eficient noua ofensivă rusă”, consideră revista Forbes, într-un articol publicat la sfârşitul acestei săptămâni.

Comandantul forțelor navale ucrainene, Oleksii Neijpapa, a remarcat că situația ar fi cu totul alta dacă Ucraina ar primi arme și permisiunea de a ataca mai profund în interiorul Rusiei din partea partenerilor săi occidentali.

În prezent, armata ucraineană folosește drone pentru a ataca ținte strategice în interiorul Rusiei, adoptând o tactică de război asimetric. Recent, accentul a fost pus pe loviturile împotriva instalațiilor petroliere, cum ar fi atacurile asupra unei rafinării de pe țărmul Mării Negre sau asupra unui terminal de gaze naturale lichefiate la Sankt Petersburg.

Exit mobile version