• Estonia a reușit să zădărnicească o operațiune hibridă pusă la cale de serviciile de securitate ale Rusiei pe teritoriul său.
  • Prim-ministrul Kaja Kallas subliniază importanța transparenței și dezvăluirii metodelor Kremlinului pentru a descuraja acțiunile dăunătoare și a întări societatea.
  • Autoritățile estoniene au efectuat 10 arestări în legătură cu o anchetă privind mașinile vandalizate ale ministrului de interne și unui jurnalist, în cadrul unei operațiuni hibride desfășurate anul trecut.

UPDATE ORA 22.00- Înalt diplomat american și ministrul de externe rus nu interacționează la întâlnirea G20, deși sunt unul lângă celălalt

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au aflat la câțiva metri unul de celălalt la reuniunea miniștrilor de externe G20 de la Rio de Janeiro, miercuri, dar nu s-au vorbit și nici măcar nu au părut să se uite unul la altul în timpul unei perioade de aproximativ 15- minute ședință foto a ședinței ministeriale.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

Ea survine la doar câteva zile după moartea liderului opoziției ruse Alexey Navalny, pe care SUA și partenerii săi l-au pus pe seama Rusiei, și pe fondul știrilor că Rusia a reținut un cetățean american-rus.

Blinken sa întâlnit pe scurt anul trecut cu Lavrov la marginea G20 pentru a-l confrunta cu privire la războiul din Ucraina, suspendarea cooperării Rusiei într-un tratat de reducere a armelor nucleare și detenția americanilor.

Nu este clar dacă cei doi se vor întâlni la reuniunea G20 din acest an.

UPDATE ORA 20.24- Casa Albă îi critică din nou pe republicanii Camerei pentru că au intrat în pauză în loc să ia măsuri cu privire la ajutorul Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, l-a atacat pe președintele Republicii Camerei, Mike Johnson, pentru că nu a pus la vot pachetul de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari, acuzându-l că pune „propria sa politică internă mai presus de siguranța poporului american” într-un nou memoriu miercuri dimineață. .

 „Daunele pe care republicanii de la House le provoacă în mod activ securității naționale americane crește în fiecare zi, insistând să-și continue vacanța de două săptămâni”, a scris Bates.

Nota îl critică și pe Johnson pentru că nu a avut Camera în sesiune și include un „Pachet de lectură de vacanță pentru Conferința Republicană a Camerei”.

Un anumit context: este cel mai recent exemplu de administrație a președintelui american Joe Biden care îi critică pe republicanii Camerei pentru că nu au acceptat suplimentul de securitate națională care ar oferi ajutor critic Ucrainei, Israelului și Taiwanului.

Până acum, Johnson a rezistat apelurilor de a aduce pachetul de ajutor aprobat de Senat pentru un vot rapid – o mișcare care ar necesita sprijin democrat și aproape sigur ar declanșa o revoltă din flancul său drept. Vorbitorul a spus că legislația, care include peste 60 de miliarde de dolari în asistență pentru Ucraina, nu va fi adoptată în forma sa actuală și le-a spus în privat republicanilor, în timpul unei întâlniri cu ușile închise de săptămâna trecută, că „nu se grăbește” să abordeze problema.

Pe măsură ce se află sub presiune din ce în ce mai mare, Johnson a lansat o declarație în weekend, ca răspuns la moartea criticului de la Kremlin Alexey Navalny. În ea, el l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin un „dictator vicios” care trebuie „întâmpinat cu opoziție”, deși nu a schițat niciun plan pentru a face acest lucru.

UPDATE ORA 19.00- Iranul trimite Rusiei sute de rachete balistice

Iranul a furnizat Rusiei un număr mare de rachete balistice puternice sol-sol, au declarat șase surse pentru Reuters, aprofundând cooperarea militară dintre cele două țări sancționate de SUA.

Furnizarea de către Iran a aproximativ 400 de rachete include multe din familia Fateh-110 de arme balistice cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Zolfaghar, au declarat trei surse iraniene. Această rachetă mobilă rutieră este capabilă să lovească ținte la o distanță cuprinsă între 300 și 700 km (186 și 435 mile), spun experții.

Ministerul apărării iranian și Gărzile Revoluționare – o forță de elită care supraveghează programul de rachete balistice al Iranului – au refuzat să comenteze. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Livrările au început la începutul lunii ianuarie, după ce un acord a fost finalizat în cadrul întâlnirilor de la sfârșitul anului trecut între oficialii militari și de securitate iranieni și ruși care au avut loc la Teheran și Moscova, a declarat una dintre sursele iraniene.

Un oficial militar iranian – care, ca și celelalte surse, a cerut să nu fie identificat din cauza sensibilității informațiilor – a spus că au fost cel puțin patru transporturi de rachete și că vor fi mai multe în săptămânile următoare. El a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Un alt oficial iranian a spus că unele dintre rachete au fost trimise în Rusia cu o navă prin Marea Caspică, în timp ce altele au fost transportate cu avionul.

„Vor fi mai multe transporturi”, a spus al doilea oficial iranian. „Nu există niciun motiv să o ascundem. Ni se permite să exportăm arme în orice țară pe care dorim să o facem.”

UPDATE ORA 17.00- Zelenskyi cere o întâlnire la nivel înalt Polonia-Ucraina la graniță, pe măsură ce protestele cerealelor cresc

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că și-a ordonat „întregul guvern” să ajungă la granița cu Polonia până în weekend, în timp ce a cerut discuții la nivel înalt cu oficialii polonezi în legătură cu protestele fermierilor.

„Aș dori să mă adresez societății poloneze și să exprim recunoștința Ucrainei tuturor celor care fac distincția între manipularea politică și problemele critice de securitate națională. De asemenea, aș dori să mă adresez guvernului polonez, în special primului ministru [Donald] Tusk și miniștrilor săi”, a spus Zelensky într-un videoclip postat pe platforma socială X.

Ucraina a fost în dispută cu câțiva dintre vecinii săi aliați, inclusiv Polonia, de luni de zile cu privire la exportul de cereale ucrainene, despre care fermierii locali susțin că a scăzut prețurile.

Tensiunile au escaladat marți, când fermierii polonezi au blocat granița cu Ucraina și au deschis vagoane de cale ferată pentru a vărsa cereale ucrainene, potrivit unui raport Reuters.

„Asistăm acum la o politizare excesivă și nedreaptă care amenință să piardă realizările comune”, a spus Zelenskyy, adăugând că dorește să se adreseze Comisiei Europene pentru „a păstra unitatea Europei”.

UPDATE ORA 12:40 – UE aprobă noi sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a aprobat cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat președinția belgiană a blocului comunitar. Acordul vine chiar înainte de a doua aniversare a începutului invaziei Rusiei în Ucraina.

Noul pachet va adăuga aproape 200 de entități și persoane fizice pe listele de sancțiuni existente.
Între timp, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, și-a reafirmat sprijinul pentru Kiev înaintea reuniunii miniștrilor G20 din Brazilia.

„Dacă (președintele rus Vladimir) Putin crede că, după doi ani, lumea va uita cine este responsabil pentru războiul din Ucraina și consecințele sale dramatice la nivel global, se înșeală”, a declarat Baerbock.

UPDATE ORA 11:00 – Șeful armatei ruse vizitează Ucraina după câștigurile obținute

Șeful armatei ruse a vizitat trupele din estul Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să se bucure – și să promoveze intens – recenta capturare a orașului Avdiivka din estul Ucrainei înainte de alegerile prezidențiale.

Șeful Statului Major General, Valeriy Gerasimov, a înmânat distincții trupelor implicate în operațiunile ofensive din jurul Avdiivka din Donețk, a declarat Ministerul Apărării.

UPDATE ORA 8:55 – Incendiu la o stație de purificare a apei după ce Rusia a lansat șase rachete și un baraj de drone

Rusia a lansat în cursul nopții șase rachete și un baraj de drone de atac asupra Ucrainei, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Sistemele de apărare antiaeriană au doborât 13 din cele 19 drone, în principal în apropierea liniei de front, și o rachetă în regiunea Poltava, a precizat aceasta. Unele dintre dronele rămase nu și-au atins țintele, a adăugat forța aeriană, dar nu a oferit detalii suplimentare despre celelalte cinci rachete.

Imagini realizate în orașul Kramatorsk din estul țării au arătat un incendiu la o stație de purificare a apei după un atac cu rachete.

Știre inițială:

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat marți că țara, care se învecinează cu Rusia, a reușit să zădărnicească o operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei pe teritoriul său.

„Știm că Kremlinul vizează toate societățile noastre democratice”, a spus Kallas prin intermediul platformei de socializare X.

„Răspunsul nostru: să fim deschiși și să dezvăluim metodele lor. Acesta este modul de a descuraja acțiunile dăunătoare și de a ne face mai rezistenți”, a adăugat ea.

Radiodifuzorul public ERR a raportat marți că Serviciul de Securitate Internă al Estoniei a declarat că un total de 10 persoane au fost reținute în cadrul unei anchete penale legate de mașini vandalizate aparținând ministrului de interne al țării și unui jurnalist.

ISS a declarat că scopul operațiunii hibride, care a avut loc anul trecut, a fost de a „sema frică și a crea tensiuni în societatea estoniană”.

Citește și