LIVE UPDATE. Ziua 729 de război în Ucraina. Mama lui Alexei Navalnîi spune că a văzut cadavrul fiului ei/Certificatul de deces spune că Navalnîi a murit din „cauze naturale”

110

  • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a atacat republicanul Mike Johnson pentru neplasarea pe ordinea de zi a pachetului de ajutor străin de 95 de miliarde de dolari pentru vot, acuzându-l că își pune „politicile interne deasupra siguranței poporului american” într-un nou memo miercuri dimineață.
  • Memoul critică, de asemenea, pe Johnson pentru că nu a ținut Camera în ședință și include un „Pachet de lectură de concediu pentru Conferința Republicană din Camera Reprezentanților”.
  • Este cel mai recent exemplu al administrației președintelui Joe Biden care critică republicanii din Camera Reprezentanților pentru neabordarea suplimentarului de securitate națională care ar oferi ajutor critic pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

UPDATE ORA 23.00-Franța va găzdui săptămâna viitoare o reuniune internațională privind ajutorul pentru Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron va găzdui luni, la Paris, o reuniune de susținere a Ucrainei, a anunțat joi Elysée într-un comunicat.

Anunțul vine la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a vizitat Franța și a mulțumit țării pentru ajutorul de 3,2 miliarde de dolari (3 miliarde de euro) pe care Parisul s-a angajat să-l acorde Kievului pentru 2024.

Ucraina a pledat pentru mai mult ajutor militar, inclusiv muniții, după căderea orașului Avdiivka din estul Ucrainei. Kievul susține că această cădere nu ar fi avut loc dacă ar fi fost livrat mai mult ajutor la timp.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
V. NULAND RUPE TĂCEREA
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR

UPDATE ORA 22.00-Danemarca anunță un nou pachet de ajutor militar de peste 247 de milioane de dolari pentru Ucraina

Danemarca a prezentat joi un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 247,4 milioane de dolari (1,7 miliarde de coroane) și a anunțat, de asemenea, un angajament danez de securitate pe 10 ani pentru Ucraina.

„Ucraina duce lipsă în special de muniție. Fără ea, este greu să se ridice în picioare”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen într-o postare pe Facebook.
Ea a remarcat, de asemenea, că și alte țări europene au oferit angajamente similare, spunând că acesta este un „semnal puternic și lipsit de ambiguitate pentru Putin că comunitatea internațională susține pe deplin Ucraina – chiar și pe termen lung”.

UPDATE ORA 20.00-Cel puțin un mort și 9 răniți în urma unui bombardament rusesc într-un sat din regiunea Donețk

Cel puțin o persoană a fost ucisă și nouă rănite în urma bombardamentelor rusești asupra unui sat situat în estul regiunii Donețk, potrivit lui Vadym Filashkin, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

Treisprezece obuze au lovit satul Kostiantynopolske, situat în estul Ucrainei, unde patru adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani se numără printre răniți, a declarat Filashkin joi într-o declarație pe Telegram.

„În prezent, inspectăm zona și stabilim consecințele exacte ale bombardamentelor”, a spus Filashkin.

UPDATE ORA 18.30- Certificatul de deces spune că Navalnîi a murit din „cauze naturale”

Echipă lui Navalnîi susține că a văzut certificatul de deces.

Aceștia spun că cauza decesului este catalogată drept „cauze naturale”.

„Raportul medical privind decesul arătat mamei lui Alexei Navalnîia declarat că cauzele morții au fost naturale”, a declarat Kira Yarmysh.

Văduva sa afirmase anterior că acesta a fost otrăvit cu novichok – un agent neurotoxic.

UPDATE ORA 18.30-Mama lui Alexei Navalnîi spune că a văzut cadavrul fiului ei

Mama lui Alexei Navalnîi spune că i s-a arătat cadavrul fiului său.

Lyudmila Navalnaya a acuzat, de asemenea, anchetatorii ruși că o „șantajează” în legătură cu înmormântarea fiului ei, spunând că aceștia încearcă să o forțeze să organizeze o ceremonie privată de înmormântare fără persoane în doliu.

Ea a sugerat că aceștia au amenințat-o că vor „face ceva” cu cadavrul dacă nu va fi de acord.

Anchetatorii au vrut să îi forțeze mâna în ceea ce privește momentul și locul înmormântării lui, a spus ea, adăugând că unul dintre ei i-a spus că timpul nu era de partea ei, deoarece cadavrele se descompun.

Doamna Navalnaya a cerut autorităților să elibereze corpul său familiei de la moartea sa vinerea trecută într-o colonie penală din Arctica.

Ea a făcut această afirmație într-un videoclip publicat pe YouTube. Nu a existat un răspuns imediat din partea anchetatorilor ruși.

UPDATE ORA 18.00-Iulia Navalnîi își reiterează convingerea că Putin i-a ucis soțul și îndeamnă la scepticism față de guvernul rus

Văduva lui Alexey Navalny, Iulia Navalnaya, a reiterat joi că ea crede că președintele rus Vladimir Putin l-a ucis pe soțul ei și a îndemnat mass-media să nu se lase deturnată de relatările guvernului rus.

Adresându-se jurnaliștilor pe Twitter, ea a implorat: „Scrieți că Putin l-a ucis pe Alexey. Scrieți în fiecare zi. Atâta timp cât aveți suficientă putere”.

Comentariile au făcut parte dintr-un răspuns la remarcile făcute de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, care a sugerat că ea „zâmbește” și că așteaptă cu nerăbdare începutul „vieții sale politice” după moartea soțului său.

Respingându-l pe Medvedev, care a fost anterior președinte și prim-ministru al Rusiei, ca pe o „risipă de spațiu”, Navalnaya i-a îndemnat pe ceilalți să nu se lase distrași de el, spunând că acesta servește ca o distragere deliberată a atenției.

UPDATE ORA 17.00- Forțele ucrainene spun că au lovit un „teren de antrenament” rusesc pe malul stâng al râului Nipru

Forțele ucrainene spun că au lovit un „teren de antrenament” pentru trupele rusești pe malul stâng al râului Dnipro, în regiunea Kherson, în apropierea capului de pod cheie de la Krynky, unde Ucraina spune că menține pozițiile în ciuda afirmațiilor rusești privind unele progrese.

O înregistrare video, care arată aproximativ două duzini de soldați pe un câmp fugind după o explozie în apropierea lor, a fost transmisă pe canalul oficial Telegram al Comandamentului ucrainean din sud miercuri târziu. Acesta pretinde că arată lovitura de pe presupusul „teren de antrenament”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al comandamentului, Natalya Humenyuk.

UPDATE ORA 15.00- Forțele ucrainene spun că au lovit „terenul de antrenament” rusesc pe malul stâng al râului Nipro

Forțele ucrainene spun că au lovit un „teren de antrenament” pentru trupele rusești pe malul stâng al râului Nipro, în regiunea Herson, în apropierea capului de pod cheie al Krynky, unde Ucraina spune că deține poziții în ciuda afirmațiilor rusești cu privire la unele progrese.

Un videoclip, care arată aproximativ două duzini de soldați într-un câmp fugind după o explozie în apropierea lor, a fost distribuit miercuri seara pe canalul oficial Telegram al Ucrainei Command South. Acesta pretinde să arate lovitura pe presupusul „teren de antrenament”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al comandamentului, Natalya Humenyuk.

CNN a reușit să geolocalizeze filmările și se pare că așa-numitul „teren de antrenament” se afla în Nisipurile Oleshky din regiunea Kherson, la aproximativ 21 de kilometri (13 mile) sud de Krynky.

Amintiți-vă: ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Rusia deține controlul asupra satului. Cu toate acestea, Ucraina a negat afirmația sa, numind-o „o manipulare și falsificare a faptelor”. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a mai spus joi că forțele ucrainene țin „în siguranță” capul de pod Krynky și că „inamicul a fost capabil doar să desfășoare o campanie de dezinformare”.

În altă parte de-a lungul liniei frontului: în regiunea Zaporizhzhia, Ucraina a declarat că a respins opt atacuri rusești la vest de Verbove și lângă Robotyne. Armata ucraineană a susținut că a provocat pierderi grele unităților ruse care încercau să avanseze dincolo de Robotyne. În sectorul Marinka din regiunea Donețk, forțele ucrainene continuă să rețină forțele ruse în zonele Heorhiivka, Pobieda și Novomykhailivka.

UPDATE ORA 14.00- Criticul de la Kremlin, încarcerat, Kara-Murza, spune că nu va renunța după moartea lui Navalny

Vladimir Kara-Murza, un proeminent avocat rus al drepturilor omului și critic la Kremlin, a spus că a reacționat cu disperare la moartea lui Alexey Navalny, dar nu va renunța la lupta pentru a face din Rusia o țară liberă și democratică.

„Am avut multe gânduri în ultimele zile. Există multă descurajare, multă disperare”, a spus Kara-Murza ca răspuns la moartea vineri a opoziției ruse într-o închisoare din Siberia.

 "Dar dacă cedăm în fața deznădejdii și a disperării, asta este exact ceea ce vor ei. Nu avem dreptul să facem asta."

În aprilie 2023, Kara-Murza a fost condamnată la 25 de ani de închisoare după ce a condamnat public războiul Moscovei în Ucraina – o decizie care a fost condamnată ca motivată politic și draconiană de comunitatea internațională.

Într-un videoclip difuzat joi, în care vorbea din închisoarea din Omsk, Rusia, el a spus că dizidenții le datorează „tovarășilor noștri căzuți să continue să lucreze cu și mai multă vigoare pentru a realiza ceea ce au trăit și au murit pentru a face din Rusia o normalitate. țară liberă, europeană, democratică. Nu am absolut nicio îndoială că se va întâmpla.”

„Nimeni nu poate opri viitorul, oricât de mult ar vrea. Prin urmare, prieteni, nu ne putem permite nicio disperare, nicio descurajare”, a adăugat Kara-Murza. „Navalni însuși a spus: „Nu renunța”. Nu putem renunța”.

UPDATE ORA 12.00- Biden îl numește pe Putin un „nebun”. Kremlinul răspunde la comentarii ca fiind o „uriașă rușine” pentru SUA

Președintele american Joe Biden l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin un „S.O.B nebun”. la o strângere de fonduri miercuri la San Francisco, care a atras critici aspre din partea Kremlinului.

Potrivit reporterilor care călătoresc cu președintele, Biden a spus:

 „Avem un nebun. tipul acela, Putin, alții. Și trebuie să fim mereu îngrijorați de un conflict nuclear. Dar amenințarea existențială la adresa umanității este clima”, a spus Biden.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că declarațiile „nepoliticoase” sunt „putin să ofenseze în vreun fel șeful altei țări, în special pe președintele Putin, dar aceasta este o mare rușine pentru țară”.

„În mod clar, domnul Biden demonstrează un comportament în stilul unui cowboy de la Hollywood pentru a satisface interesele politice interne”, a spus el joi, răspunzând la o întrebare a unui reporter pentru rețeaua de stat Rusia 1.

UPDATE ORA 9.00- Analiză: Europa se confruntă cu întrebări dificile cu privire la finanțarea Ucrainei

În timp ce lumea se pregătește să marcheze cea de-a doua aniversare a invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, Europa trebuie să își pună câteva întrebări profunde despre războiul care a izbucnit în mod neașteptat la granițele sale – și cum se va aborda în următoarele 12 luni.

Probabil cea mai importantă dintre aceste întrebări: cât timp poate susține practic un astfel de sprijin financiar epuizant pentru Ucraina?

În timp ce sprijinul răsunător al Occidentului pentru Ucraina din 2022 a surprins pe mulți din lumea diplomatică, cu cât războiul se prelungește, cu atât se instalează mai multă oboseală pe măsură ce facturile cresc.

Între conflictul în vedere și competiția pentru atenția politică în Orientul Mijlociu – precum și preocupările interne din cauza crizelor legate de costul vieții cauzate de inflație din întreaga lume – cheltuirea sumelor uriașe pentru Ucraina ar putea deveni mai greu din punct de vedere politic. stomac pentru guverne.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a atacat republicanul Mike Johnson pentru neplasarea pe ordinea de zi a pachetului de ajutor străin de 95 de miliarde de dolari pentru vot, acuzându-l că își pune „politicile interne deasupra siguranței poporului american” într-un nou memo miercuri dimineață.

„Daunele pe care republicanii din Camera Reprezentanților le provoacă activ securității naționale americane cresc în fiecare zi în care insistă să-și continue vacanța de două săptămâni”, a scris Bates.

Memoul critică, de asemenea, pe Johnson pentru că nu a ținut Camera în ședință și include un „Pachet de lectură de concediu pentru Conferința Republicană din Camera Reprezentanților”.

Este cel mai recent exemplu al administrației președintelui Joe Biden care critică republicanii din Camera Reprezentanților pentru neabordarea suplimentarului de securitate națională care ar oferi ajutor critic pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Până în prezent, Johnson a rezistat apelurilor de a aduce pachetul de ajutor adoptat de Senat la vot rapid – o mișcare care ar necesita sprijinul democrat și ar stârni aproape cu siguranță o revoltă din partea aripii sale de dreapta. Speakerul a spus că legislația, care include peste 60 de miliarde de dolari în asistență pentru Ucraina, nu ar trece în forma sa actuală și a spus privat republicanilor, într-o întâlnire la ușile închise săptămâna trecută, că nu există „nicio grabă” de a aborda problema.

Sub presiunea tot mai mare, Johnson a emis un comunicat de presă în weekend, în răspuns la moartea criticului Kremlinului, Alexey Navalny. În el, l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin un „dictator vicios” care trebuie „întâmpinat cu opoziție”, deși nu a conturat niciun plan pentru a face acest lucru.