- Parlamentul a adoptat HG privind instituirea stării de alertă
- Starea de alertă va dura 30 de zile, începând din 18 mai
- Guvernul trebuie să pună la dispoziție gratuit măști de protecție persoanelor defavorizate
Pricipalele prevederi ale stării de alertă:
Centrele comerciale cu o suprafaţă mai mică de 15.000 de metri pătraţi s-au deschis;
Magazinele care acces din exterior s-au deschis;
Masca a devenit obligatorie în spaţii închise;
Slujbele se pot desfăşura în curtea bisericii;
Update 16:45 Modificările aduse în plenul comun se referă la eliminarea carantinării unor puncte de trecere a frontierei de stat, anume Turnu, Salonta şi Valea lui Mihai.
Guvernul trebuie să pună la dispoziție gratuit măști de protecție persoanelor defavorizate,
Parlamentarii au decis ca spitalele să treacă din nou în subordinea administrației locale, din ce a Ministrului Sănătății.
Update 16:40: Parlamentul a adoptat încuviinţarea stării de aleră pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile. Starea de alertă a fost instituită de luni, 18 mai. Mai multe centre comerciale şi magazine au fost redeschise, la începutul acestei săptămâni.
Din 465 de parlamentari, 372 au votat pentru, iar 37 împotrivă.
Update 15.15: Ședința Parlamentului a început!
Hotărârea de guvern care instituie starea de alertă a trecut prin Comisia Juridică a Parlamentului şi a fost din nou modificată. Cele mai importante modificări se referă la obligativitatea guvernului de a pune la dispoziţie măşti pentru persoanele defavorizate. De asemenea, spitalele trec din nou în subordinea UAT-urilor iar carantinarea localităţilor se va face pe perioada stării de alertă prin Horărâre de Guvern.
Iată şi modificările aduse de parlamentari:
La Anexa nr. 1 după articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31 cu următorul cuprins:
„Art. 31. – Autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordinea lor, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi în condiţiile legii.”
La Anexa nr. 2 articolul 1 punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
1. În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ – teritoriale respective.
La Anexa nr. 3 articolul 3 punctele 1 şi 2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
Hotărârea de Guvern care instituie starea de alertă va fi votată miercuri Decizia a fost luată în Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere Tot mâine, proiectul de hotârâre de Guvern adoptat de Executiv va suferi modificări Plenul reunit al celor două Camere se reuneşte mâine, pentru a vota hotărârea de Guvern care instituie starea […]
1. Menţinerea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice stabilite prin ordine ale persoanelor legal îndreptăţite şi care nu au fost revocate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
2. Instituirea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice care se stabilesc prin hotărâre de Guvern, la solicitarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, pe baza analizelor realizate de către direcţiile de sănătate publică şi avizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.
La Anexa nr. 3 articolul 1 punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
3. Activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a insituţiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole şi/sau concerte, a centrelor şi/sau a căminelor culturale şi a altor instituţii de cultură, inclusiv organizaţii de drept privat, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private pot fi desfăşurate în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri.
Cum ţi-a impus Guvernul Orban 33 de zile de alertă, nu doar 30, cum prevede legea
Guvernul a (re)instituit luni, pentru 30 de zile, starea de alertă Cu cele 3 zile iniţiale din weekend, se fac 33 de zile Parlamentul aprobă azi Hotărîre de Guvern privind starea de alertă, cu mai multe modificări HG 394/2020 privind starea de alertă a fost publicată luni seară în Monitorul Oficial şi a instituit starea de alertă […]