• România se află în categoria portocalie – cu o poluare de până la cinci ori mai mare decât nivelurile de siguranță.
  • Puerto Rico, Bermuda și Polinezia Franceză s-au încadrat, de asemenea, în nivelurile de siguranță.
  • Bosnia și Herțegovina a înregistrat o scădere de 18% a nivelurilor de PM2.5 în 2023 față de 2022, dar rămâne cea mai poluată țară din regiune.

Locuitorii a doar 7 țări din lume respiră aer curat, iar România nu se află printre ele. Țara noastră se află în categoria portocalie, arată un nou raport al companiei elvețiene IQAir. Ce înseamnă asta? Aerul este de 5 ori mai poluat decât nivelul optim de siguranță. În aceeași situație sunt și Republica Moldova, Turcia sau Serbia, iar, la polul opus, se află țări precum Estonia, Islanda sau Finlanda.

Cele șapte țări care au respectat linia directoare de siguranță de cinci micrograme pe metru cub de aer (µg/m3) sau mai puțin au fost Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă.

Puerto Rico, Bermuda și Polinezia Franceză s-au încadrat, de asemenea, în nivelurile de siguranță.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„În tot Ilfovul sunt arderi de deșeuri, de cauciucuri, care sunt extrem de periculoase. Sunt cancerigene și cifrele spun totul despre România. Sunt 29.000 de români care mor anual din cauza poluării aerului. Capitala nu are un plan anti-poluare. Suntem, în același timp, capitala cu cele mai mari costuri pentru tratarea afecțiunilor generate sau înrăutățite de poluare din toată Europa. 6,35 miliarde de euro de la buget ne costă anual lucrul ăsta”, a explicat Alexandru Găvan, activist de mediu, la Aleph News.

Citește și