• Lucian Bode a precizat în cadrul conferinței de presă din data de 13 mai 2021 că reorganizarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” reprezintă un pilon fundamental în procesul de reformă al Ministerului Afacerilor Interne.
  • Lucian Bode a mai precizat că în urma adoptării Hotărârii de Guvern, se vor reduce 4 posturi de decan de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.
  • În plus, cele două școli doctorale din cadrul Academiei de Poliție vor fi desființate pentru că „au adus mari prejudicii de imagine instituției”.

Lucian Bode a menționat azi, 13 mai 2021, în cadrul conferinței de presă, că cele două școli doctorale din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” vor fi desființate.

În plus, ministrul Afacerilor Interne a precizat și care sunt principalele reglementări introduse prin proiectul de Hotărâre de Guvern:

„Din perspectiva corpului profesoral și al eficienței pregătirii corpului polițienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliție pornind de la nevoia stringentă de profesionalizare a cadrelor MAI. În al doilea rând, diminuarea deficitului de profesioniști la nivelul structurilor MAI.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ne-am propus prin acest demers să restabilim moralitatea și etica academică profesională în ideea ca studenții să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală atunci când ies de pe băncile Academiei.

Un prim element al reorganizării: formarea inițială a ofițerilor pentru structurile MAI și ceilalți beneficiari din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, prin intermediul studiilor de licență a două facultăți: Poliție și Pompieri.

Facultatea de Poliție va fi produsul reorganizării anterior al Facultății de Poliție, de Jandarmi, Poliție de Frontieră și cea de Științe Juridice și Administrative”.

Lucian Bode: „Va avea loc modernizarea programelor de pregătire academică și profesională”

„În urma adoptării Hotărârii de Guvern se reduc o serie de funcții de conducere: patru funcții de decan.

Formarea va fi asigurată prin masterate profesionale, destinate doar absolvenților de studii universitare, nivel licență, în specializările atât de necesare MAI.

Preciez că baza legală pentru acordarea gradelor de Ofițeri absolvenților masteratelor profesionale nu există în prezent, dar vom opera modificări la Legea 360/2002, iar Hotărârea de Guvern este doar un pas, definitivarea cazului normativ se va face prin modifcarea legii, modificarea Statului Polițistului.

Urmărim reducerea deficitul de personal înalt specializat în strânsă relație cu asigurarea calității programelor de studii.

Va avea loc modernizarea programelor de pregătire academică și profesinală: largirea sferei de recrutare a corpului universitar”, a mai spus Lucian Bode.

Lucian Bode: „Se vor desființa cele două școli doctorale din cadrul Academiei de Poliție și Facultatea de Arhivistică”

„Reorganizarea vizează desființearea celor două școli doctorale care au adus mari prejudicii de imagine instituției.

Proiectul prevede desființatea Facultății de Arhivistică. Asta nu înseamnă că Academia nu va fi interesată pe viitor de această categorie profesională. Intenționăm să organizăm studii postuniversitare pentru formarea de arhiviști cu profunde competențe în domeniu.

Programele de studii universitare curente vor continua până la finalizare, conform planului de învățământ deja aprobat în cadrul Facultății de Poliție nou înființate. Numărul maxim de studenți școlarizați în acest an este de 740 de Facultatea de Poliție, la zi, respectiv 150 pentru învățământ la distanță și frecvență redusă. La Facultatea de Pompieri, numărul de locuri aprobat fiind de 50.

Cred că este necesar ca senatul universitar să analizeze posibilitatea de a ajusta calendarul pentru admitere, pentru unele probe de concurs: am văzut ca ar fi programate unele probe în data de 15 august, în data de Sfântă Mărie Mare”, a mai spus Lucian Bode.