• Berlinul are 2371 km de piste ciclabile, printre cele mai bine dotate capitale europene.
  • Pro și anti-bicicliștii din Berlin sunt angajați de câteva luni într-o luptă aprigă.
  • Noul primar, de dreapta, preferă automobiliștii.

Berlinul este pentru moment un paradis pentru bicicliști, fiind una dintre cele mai bine dotate capitale europene cu piste pentru vehiculele pe două roți. Însă aceasta situație este pe cale să se schimbe. Pro și anti-bicicliștii sunt angajați de câteva luni într-o luptă aprigă.

Mai întăi, trebuie să știți că la Berlin există 2.371 km de de piste cliclabile, mai mult decât dublu față de Paris. Unele străzi sunt închise pentru mașini. Dar, spre marea disperare a celor care circulă doar cu bicicleta, situația se schimbă.

Acum câteva luni, municipalitatea s-a schimbat : conservatorii i-au bătut pe social-democrați și pe ecologiști. Ei au făcut din traseele de biciclete un simbol. Mai multe proiecte au fost abandonate peste noapte. Așa că, de două ori pe lună, mii de bicicliști manifestă în centrul Berlinului pentru a condamna politica noii municipalități. Deocamdată, municipalitatea pare inflexibilă.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

Ce spun șoferii

Evident că mulți s-au plâns de spațiul din ce în ce mai mare ocupat de biciclete și deci, de restrângerea spațiului pentru automobile. Este cazul și la Paris de altfel, doar că aici municipalitatea nu s-a schimbat. Pentru moment, învingătorul alestui război al bicicletelor nu este decis. Dar, potrivit unui cercetător care își imaginează orașele de mâine, nu există nici o îndoială că vehiculele cu două roți vor câștiga.

Citește și