- Ucraina a primit mai puține blindate decât a cerut, multe în stare proastă.
- SUA acceptă cu greu livrarea tancurilor, rachetele cu rază lungă și aeronavele F-16.
- Doar 5-10 procente dintre ucraineni ar accepta o pace cu cedarea de teritorii.
Euforia de anul trecut, când Ucraina a eliberat Harkovul și parte din Herson, pare să fi dispărut după o vară grea, plină de confruntări, cu puține teritorii eliberate, în condițiile în care militarii ucraineni se confruntă pe front cu lipsa sistemelor antiaeriene și a aviației de atac la sol, arată o analiză Bloomberg. Nehotărârea vestului a permis Rusiei să-și fortifice pozițiile de apărare și să îngreuneze mult avansul trupelor ucrainene.
Advertisment
Occidentul a trimis tancuri puține și cu mare întârziere
Ucraina a cerut peste 300, dar a primit doar 71 de Leopard-2 și 28 de Challenger-2, iar SUA au oferit doar 31 de M1 Abrams care vor ajunge săptămâna viitoare, mult prea târziu și mult prea puțin.
Cele trei luni de întârziere din martie până în iunie au permis Rusiei să-și consolideze apărarea, să trimită trupe suplimentare, blindate, elicoptere de atac, aeronave, să reconstruiască o fabrică de drone RAM 2 care imită Shahed 236.
Recomandări
Situația pe front nu este una deloc roz. Să ne gândim doar la sistemele de artilerie.
Rusia are un avantaj de opt ori mai mare decât Ucraina
Rusia are un avantaj de opt ori mai mare decât Ucraina, adică trage de opt ori mai multe proiectile de cât trage Ucraina.
Ucraina e dependentă de lucrările din Occident. Uniunea Europeană dorește să crească producția de lovituri pentru calibrul 155 de milimetri, dar mobilizarea nu a fost una exemplară în țările europene.
Rusia a trecut toată industria pe război și a început să fabrice astfel de lovituri, dar are și discuții destul de înaintate cu Coreea de Nord și China.
Doar 39 de state din 50 au ajutat Ucraina
39 de state dintre cele 50 care fac parte Grupul de sprijin al Ucrainei au ajutat țara 250 de miliarde de dolari până în acest moment, cel mai mult venind de la Uniunea Europeană, SUA și Marea Britanie.
În acest moment, doar 5-10 procente dintre ucraineni ar accepta o pace cu cedarea de teritorii, în timp ce studiile militare spun că dacă Ucraina vrea să elibereze toate teritoriile, inclusiv Crimeea și războiul va continua după scenariul celui de acum, acest lucru s-ar întâmpla în perioada 2030 – 2032.
În acest moment, Administrația Biden duce lupte grele în Congres pentru a aproba cele 24 de miliarde de dolari din bugetul Pentagonului destinat Ucrainei pentru anul viitor.
Citește și
- VIDEO. NASA și-a încheiat misiunea după șapte ani. Agenția spațială a eliberat cel mai mare asteroid adus vreodată pe Pământ
- România e pe primul loc în Uniunea Europeană la femei în roluri de conducere. Andreea Paul: „Subreprezentarea gravă de gen a femeilor în decizia publică este o realitatea a anului 2023″
- Lista celor mai ieftine orașe europene. Care sunt cele mai rentabile trei orașe românești