• În cadrul Adunării Generale a ONU, la New York a început o întâlnire între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul israelian Benjamin Netanyahu.
  • Rusia armează energia nucleară. Nu numai că își răspândește tehnologiile nesigure de construcție a centralelor nucleare, dar transformă și centralele electrice din alte țări în adevărate bombe murdare.
  • Zelenski: „Cunoaștem numele a zeci de mii de copii și avem dovezi despre sute de mii de alții răpiți de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei și deportați ulterior”.

UPDATE 17:00 – Polonia îl convoacă pe ambasadorul ucrainean din cauza declarațiilor lui Zelenski la ONU

Ministerul de Externe al Poloniei l-a convocat pe ambasadorul ucrainean în legătură cu remarcile făcute marți de Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a ONU.

După cum am relatat anterior, liderul ucrainean a părut să critice aliați precum Polonia, ale căror expresii de solidaritate erau „teatru politic” și care, prin restricționarea importurilor din Ucraina, „ajutau la pregătirea terenului pentru un actor de la Moscova”.

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI

UPDATE 16:00

Discursul lui Volodimir Zelenski, care s-a referit la „unii dintre prietenii noștri din Europa”, ale căror expresii de solidaritate erau „teatru politic”, a venit la o zi după ce oficialii ucraineni au declarat că Kievul intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului din cauza interdicțiilor impuse produselor agricole ucrainene.

Restricțiile impuse de UE la începutul acestui an au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând, în același timp, tranzitul unor astfel de încărcături pentru a fi exportate în altă parte.

UPDATE 15:00

Mai mult de o duzină de țări europene, precum și Australia și Canada, au cerut miercuri instanței mondiale să decidă că are jurisdicție în cazul intentat de Kiev, care susține că Rusia a abuzat de convenția privind genocidul pentru a oferi un pretext pentru invazia Ucrainei, relatează Reuters.

Ucraina a sesizat Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cea mai înaltă instanță a ONU pentru disputele dintre state, la câteva zile după ce Rusia a lansat un război de amploare împotriva vecinului său mai mic, la 24 februarie anul trecut.

Germania le-a spus judecătorilor că țările „cred cu tărie” că instanța are jurisdicție. Reprezentanta Germaniei, Wiebke Ruckert, a declarat că țara sa este foarte interesată de modul în care a fost interpretat tratatul privind genocidul „nu în ultimul rând având în vedere trecutul nostru”.

UPDATE 14:00

Kremlinul a confirmat că președintele Vladimir Putin se va întâlni cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, pentru discuții la Sankt Petersburg în cursul zilei de astăzi, relatează Reuters.

UPDATE 13:00

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a raportat pe Telegram că trei localități din regiune au rămas fără energie electrică în urma bombardamentelor transfrontaliere ale forțelor armate ucrainene. El a susținut în mesaj că două clădiri rezidențiale au fost avariate și că o femeie a fost rănită, dar a refuzat să meargă la spital.

UPDATE 12:00

Explozii au fost auzite în Herson, potrivit rapoartelor. Acest lucru nu este neobișnuit deoarece orașul controlat de Ucraina se află vizavi de porțiunea sudică a regiunii Herson, care este ocupată de forțele rusești și pe care Rusia a pretins că o anexează.

UPDATE 11:00

Președintele polonez Andrzej Duda a comparat comportamentul Ucrainei cu disperarea unui om care se îneacă.

„Ucraina se comportă ca un om care se îneacă, strângându-se de toate, dar noi, ajutându-o, avem dreptul să ne protejăm de vătămări. Desigur, trebuie să acționăm astfel încât să ne protejăm de vătămări, deoarece un bărbat care se înecă nu va primim ajutor dacă ne îneacă cu el. Asta înseamnă că trebuie să ne protejăm interesele și vom face acest lucru eficient și hotărât”, a spus Duda.

UPDATE 10:00

Un incendiu la un rezervor de combustibil din apropierea unui aeroport din stațiunea rusă Soci, situată la Marea Neagră, a fost stins, a anunțat miercuri primarul orașului.

„Nu au existat victime”, a declarat primarul, Alexei Kopaigorodskyi, pe platforma de mesagerie Telegram. „Aeroportul și întregul sistem de transport funcționează în mod normal”.

UPDATE 09:00

Prima doamnă a Ucrainei i-a îndemnat marți pe liderii mondiali să ajute la întoarcerea copiilor ucraineni duși cu forța în Rusia, unde, potrivit acesteia, sunt îndoctrinați și privați de identitatea lor națională, relatează AFP.

Vorbind în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, Olena Zelenska a declarat că peste 19.000 de copii ucraineni au fost transferați cu forța sau deportați în Rusia sau în teritoriile ocupate.

Până în prezent, doar 386 au fost aduși înapoi. În Rusia, „li s-a spus că părinții lor nu au nevoie de ei, că țara lor nu are nevoie de ei, că nimeni nu îi așteaptă”, a spus Zelenska.

UPDATE 08:00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că cooperarea dintre Rusia și Iran a atins un nou nivel.

Tass îl citează pe ministru: Ne propunem să punem în aplicare întreaga gamă de activități planificate, în ciuda opoziției din partea SUA și a aliaților săi occidentali. Observăm cu satisfacție că astăzi dialogul ruso-iranian se dezvoltă deosebit de intens.

UPDATE 05:23 – Ucraina va introduce embargo asupra fructelor şi legumelor poloneze 

Ucraina va introduce un embargo asupra cepei, roşiilor, varzei şi merelor din Polonia, a informat publicaţia de ştiri poloneză Rzeczpospolita pe 19 septembrie.

UPDATE 03:45  – Rusia susţine că a doborât drone ucrainene peste Belgorod

Ministerul rus al Apărării a susţinut că unităţile de apărare aeriană au distrus două drone deasupra regiunilor Belgorod şi Oryol în noaptea de 19 septembrie, a informat agenţia de stat rusă RIA Novosti.

UPDATE 02:47  – CNN: Ucraina s-ar afla în spatele atacului asupra forţelor Wagner din Sudan

Serviciile speciale ucrainene ar fi putut fi responsabile pentru o operaţiune militară împotriva unei miliţii susţinute de Wagner în Sudan, potrivit unei investigaţii CNN publicată pe 19 septembrie.

UPDATE 00:00 – Duda refuză să se întâlnească cu Zelenski din cauza cerealelor

Întâlnirea programată marți între președinții Poloniei și Ucrainei, Andrzej Duda și Volodimir Zelenski, plecați la New York pentru Adunarea Generală a ONU, a fost anulată, anunță publicația Rzeczpospolita.

Polonia și cu Ucraina se află într-un conflict economic deschis din cauza neînțelegerilor privind importul de cereale.

Președintele Ucrainei s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Știrea inițială – Zelenski se întâlnește cu Bibi

În cadrul Adunării Generale a ONU, la New York a început o întâlnire între președintele ucrainean Vladimir Zelensky și premierul israelian Benjamin Netanyahu.

În SUA, Volodymyr Zelenskyi a vizitat personalul militar ucrainean aflat în curs de reabilitare la New York.

Președintele a vorbit cu medicii și i-a premiat pe soldați.

Zelenskiy spune că lumea a văzut Rusia folosind energia nucleară ca armă. „Acum, această amenințare este și mai mare”, spune el.

Rusia armează energia nucleară. Nu numai că își răspândește tehnologiile nesigure de construcție a centralelor nucleare, dar transformă și centralele electrice din alte țări în adevărate bombe murdare.

El spune că nu există nicio responsabilitate pentru acțiunile „perfide” ale Rusiei, citând exemplul răpirii în masă a copiilor ucraineni.

„Cunoaștem numele a zeci de mii de copii și avem dovezi despre sute de mii de alții răpiți de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei și deportați ulterior. Curtea penală internațională a emis mandate de arestare pentru aceste crime și încercăm să aducem copiii înapoi acasă. Amenda. Timpul trece ce se va întâmpla cu ei?”, spune Zelenski.

Zelenski avertizează că acești copii vor fi învățați să urască Ucraina și toate legăturile cu familiile lor vor fi rupte. El adaugă: „Acesta este clar un genocid”.

Citește și: