• Confruntări violente au fost raportate în Sudan.
  • Între timp, lupta dintre partidele armate rivale continuă să se extindă.
  • Aproape 100 de persoane au fost ucise, a declarat un sindicat al medicilor, iar o estimare a ridicat numărul răniților la 1.100.

Violențele dintre armată și un grup paramilitar numit Forțele de Sprijin Rapid (Rapid Support Forces sau RSF) au continuat peste noapte și au intrat în a treia zi de atacuri. La începutul zilei de duminică, cele două grupuri au încetat temporar focul pentru a permite evacuarea răniților, deși nu era clar cât de strict au respectat-o, scrie BBC. Oamenii nu au mai dormit 24 de ore.

Medicii au avertizat că situația din spitalele din orașul Khartoum este extrem de dificilă și că luptele au împiedicat atât personalul, cât și materialele medicale să ajungă la persoanele rănite. Luptele fac parte dintr-o competiție aspră pentru putere în cadrul conducerii militare a țării, care a degenerat în violențe între facțiuni rivale.

Cei doi șefi ai grupurilor, care se află în centrul disputei, nu sunt de acord cu privire la modul în care țara ar trebui să treacă la o guvernare civilă. Sudanul a fost condus de generali de când o lovitură de stat l-a răsturnat pe președintele autoritar de lungă durată, Omar al-Bashir, în 2019.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Duminică și la începutul zilei de luni, RSF a afirmat că a ocupat locații din capitala Khartoum, cum ar fi palatul prezidențial și orașul adiacent Omdurman, precum și din regiunea vestică a Darfurului și aeroportul Merowe din nordul țării.

„Nu am dormit timp de 24 de ore”


Locuitorii din Khartoum au vorbit despre teamă și panică și au raportat focuri de armă și explozii.

„Suntem speriați, nu am mai dormit de 24 de ore din cauza zgomotului și a zgomotelor și a faptului că se cutremură casa”, a declarat Huda, un locuitor din Khartoum, pentru agenția de știri Reuters. „Suntem îngrijorați că vom rămâne fără apă și mâncare, precum și fără medicamente pentru tatăl meu diabetic”.

Un alt locuitor din Khartoum, Kholood Khair, a declarat pentru BBC că locuitorii nu pot fi siguri de siguranța niciunde. „Toți civilii au fost îndemnați să rămână acasă, dar acest lucru nu i-a ținut pe toți în siguranță”.

Principalele puncte de conflict sunt legate de planurile de încorporare a RSF, care numără 100.000 de oameni, în armată și de cine va conduce noua forță.

Egiptul și Sudanul de Sud s-au oferit, de asemenea, să medieze între facțiunile beligerante, potrivit unei declarații a președinției egiptene.