- Macron spune că termenul „laicitate” nu este corect înțeles de presa străină, care legitimează actele de violenţă săvârșite de islamiști în Franța.
- Unele ziare l-au criticat pe Macron pentru intensificarea controlului asupra moscheilor și pentru cerința ca imamii să fie instruiți și acreditați în Franța.
- Macron a fost acuzat că, după atacurile teroriste din Franța, a lansat propriul atac asupra libertății de exprimare a musulmanilor.
Într-un interviu pentru New York Times, Emmanuel Macron a susținut că mass-media din afara Franței nu a înțeles conceptul de laicitate – separarea Bisericii și de Stat și a condamnat ziarele care au criticat politica Franței față de musulmani, relatează The Guardian.
Într-un comunicat al New York Times, Macron și-a exprimat încă o dată nemulțumirea față de reacția presei de limbă engleză la recentele atacuri ale teroriștilor islamiști din Franța.
„Când Franța a fost atacată acum cinci ani, toate țările lumii ne-au sprijinit”, a spus Macron, referindu-se la seria de atacuri teroriste din Paris din noiembrie 2015, în care au fost ucise 130 de persoane.
Macron a criticat ziarele care „legitimează aceste violenţe, spunând că centrul problemei este că Franţa este rasistă şi islamofobă”. „Există o neînțelegere cu privire la ceea ce este modelul european și, în special, modelul francez”, a spus Macron. „Societatea americană a fost segregaționistă înainte de a trece la un model multicultural, care reprezintă, în esență, coexistența a diferite etnii și religii una alături de cealaltă”.
La începutul lunii octombrie, Macron a anunțat o serie de măsuri de combatere a „islamismului radical”, inclusiv impunerea unui control mai mare asupra moscheilor și cerința ca imamii să fie instruiți și să primească autorizare în Franța. Unele ziare de limbă engleză l-au criticat pe Macron pentru aceste măsuri.
Macron și guvernul francez au primit critici din partea Amnesty International, care a afirmat că aceștia „și-au intensificat campania de perpetuă defăimare împotriva musulmanilor francezi și au lansat propriul atac asupra libertății de exprimare”.
Într-un raport, organizația a atras atenția asupra condamnării a doi bărbați în 2019, care au ars o efigie a lui Macron în timpul unui protest, afirmând că musulmanii nu se bucură de aceleași libertăți ca și ceilalți cetățeni ai Franței.
„În timp ce se susține cu fermitate dreptul de exprimare a opiniilor care pot fi percepute ca ofensă la adresa credințelor religioase”, se afirmă în raport, „sub masca universalismului, libertatea de exprimare și libertatea religioasă ale musulmanilor primesc de obicei o atenție redusă în Franța. […] În numele secularismului, sau al laicității, musulmanii din Franța nu pot purta simboluri religioase sau rochii în școli sau în locuri de muncă din sectorul public”.